Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wpływ ogniskowej na GO i perspektywę
Autor Wiadomość
dawid_
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Cze, 2008   

Ok. Zejdźmy na płaszczyznę merytorycznej dyskusji.

Powtórzyłem test, tym razem uznając matrycę jako nieruchomy punkt.

Oto co uzyskałem:

Naprawdę chciałbym Cię zrozumieć, ale testy i zdrowy rozsądek podpowiadają mi coś zupełnie innego.

Może wytłumacz mi, skąd się biorą moje rezultaty? Czegoś tu nie rozumiem.

Zachęcam Cię do przeprowadzenia testu na własną rękę. Ciekawy jestem rezultatów.

Dlaczego reportaże robi się krótkimi ogniskowymi z bardzo bliska, zamiast (niby wygodniej) z większej odległości, kompensując utratę GO, większą przysłoną?

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

dawid_ napisał/a:
Może wytłumacz mi, skąd się biorą moje rezultaty?

Nie chce mi się analizować w którym miejscu robisz błąd, ale najwyraźniej go robisz...
Wiesz, jak chodziłem do podstawówki, to też usiłowałem obalić twierdzenie Pitagorasa... :mrgreen:
dawid_ napisał/a:
Dlaczego reportaże robi się krótkimi ogniskowymi z bardzo bliska, zamiast (niby wygodniej) z większej odległości, kompensując utratę GO, większą przysłoną?

Sam sobie odpowiedziałeś, a jednocześnie dowiodłeś, że nadal nie pojmujesz - "z bardzo bliska" jest tu kluczem, bo odległość zmienia perspektywę. Można również uzyskać kadr taki jak z teleobiektywu, cropując centrum kadru szerokokątnego (oczywiście abstrahując od jakości tego cropa)...
Dobra, kończąc już te jałowe dyskusje, bo i tak tłumaczę już te oczywistości zbyt długo, zostawiam Cię z lekturą wątku na forum Nikona:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34393

dawid_
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Nie chce mi się analizować w którym miejscu robisz błąd, ale najwyraźniej go robisz...
Wiesz, jak chodziłem do podstawówki, to też usiłowałem obalić twierdzenie Pitagorasa... :mrgreen:

Co do odległości od przedmiotu, to masz rację. Zmienia ona perspektywę obrazu. Z moich testów wynika, że zmienia ją także ogniskowa obiektywu, choć odległość od fotografowanego obiektu pozostaje ta sama. Pozwolisz że pozostanę przy tym.

jaad75 
Klub Pierdzieli

A, jeszcze może to, bo w końcu zaczęliśmy od ekwiwalentu 50-tki:
Cytat:
Natomiast obawy o odwzorowywanie perspektywy w sposób typowy dla optyki szerokokątnej są nieuzasadnione. Perspektywa nie zależy bowiem od użytej ogniskowej, a od odległości fotografowania. Zjawisko "oddalania" od siebie bliskich i dalekich planów pojawia się bowiem tylko wtedy, gdy dysponując szerszym kątem widzenia zbliżamy się do pierwszoplanowego obiektu, by oddać go ze skalą odwzorowania równie dużą jak obiektywem standardowym (albo długoogniskowym) z większej odległości. Zauważmy jednak że optyka z okolic 30 mm dysponuje w niepełnoklatkowej lustrzance cyfrowej takim samym praktycznym kątem widzenia jak "pięćdziesiątka" przy klatce 24x36 mm. Taki sam kąt, a więc można fotografować z takiej samej odległości - wcale nie trzeba się przybliżać, a to oznacza, że perspektywa w obu przypadkach będzie identyczna. Widać to na prezentowanych poniżej zdjęciach.

http://fotopolis.pl/index.php?n=5477

[ Dodano: Nie 15 Cze, 2008 14:13 ]
dawid_ napisał/a:
Pozwolisz że pozostanę przy tym...

...mylnym stwierdzeniu.
Pozwolę, a co mi tam... :mrgreen:

wielbicielxx 
Rozmowny

Dawidzie- wiem gdzie robisz blad. Powinienes porzucic fotografie na rzecz nauk scislych- fizyka, matematyka- wtedy by ci wyszlo tak jak wychodzi wszystkim od czasu pojawienia sie matrycy APS-C i cropa. :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: Nie 15 Cze, 2008 14:55 ]
Temat watku jest inny- zalecam wiec humanistyczne przedmioty moze nauke czytania w jezyku polskim. :grin: :lol: :lol: :mrgreen:

dawid_
[Usunięty]

Wielbiciel, ty się nie odzywaj. Nie wiesz o czym mówimy i nie piszesz nic merytorycznego. Nabijaj posty na naszej klasie.

Powtórzyłem test i po raz trzeci. Wyniki są te same. Muszę zanieść swój obiektyw do serwisu, bo nawet podczas ostrzenia przy zdjęciach macro, dalszy plan przesuwa się względem pierwszego.

jaad75 
Klub Pierdzieli

dawid_ napisał/a:
Muszę zanieść swój obiektyw do serwisu, bo nawet podczas ostrzenia przy zdjęciach macro, dalszy plan przesuwa się względem pierwszego.

Normalne, że podczas zmiany punktu ostrzenia, zmienia się kąt widzenia obiektywu - to samo zjawisko występuje zresztą w przypadku obiektywów stałoogniskowych, ale bzdurą jest, że plany przesuwają się względem siebie.
Przeczytałeś może zalinkowany wcześniej wątek z forum Nikona? Masz tam wszytko dobrze i przystępnie wyjaśnione.

wielbicielxx 
Rozmowny

Nie wiem o czym mowicie- po pierwsze wielbicielka po drugie to co tobie lopata do glowy staraja sie wpakowac wykladalam na warsztatach kilkanascie razy i totalniamatorzy lapali o co chodzi. Fotografuje zawodowo prawdopodobnie dluzej niz ty zyjesz wiec wypraszam sobie uwagi.

jaad75 
Klub Pierdzieli

wielbicielxx napisał/a:
po pierwsze wielbicielka

Hmm, głowę bym dał, ze w poprzednich postach używałaś rodzaju męskiego...

[ Dodano: Nie 15 Cze, 2008 22:15 ]
Sprawadziłem i tak właśnie było... Hmm... :roll:

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

wielbicielxx napisał/a:
Fotografuje zawodowo prawdopodobnie dluzej niz ty zyjesz wiec wypraszam sobie uwagi.

:mrgreen: :lol: :twisted:

Cóż to za zawód, że już uwagi nie można zwrócić.
Ostatnio zmieniony przez mnich Nie 15 Cze, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

wielbicielxx 
Rozmowny

Sprawdz jeszcze raz bo nie zauwazylam zebym gdzies literowke zrobila :wink:

jaad75 
Klub Pierdzieli

wielbicielxx napisał/a:
Sprawdz jeszcze raz bo nie zauwazylam zebym gdzies literowke zrobila :wink:

:?:
Cytat:
Focilem cale wesele 17-40 + 50 1,8 na 400D z lampa wbudowana. Zadna ekstrema.

Cytat:
Ja ostatnio sfocilem studniowke 50 mm i nie poczulem koniecznisci zmiany

Niby nieważne, ale... O co chodzi?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

A jednak chyba nastąpiła zmiana płci u kolegi(koleżanki) wielbicielxx :shock: :oops: :roll:

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

wielbicielxx napisał/a:
bo nie zauwazylam

Jest taka opcja jak wybór płci w profilu, to dużo ułatwia...

k1caj_ns 
Optyczny

Koledzy trochę więcej tolerancji :razz: Nie każdy musi zdecydować kim chce być (Chłopakiem czy dziewczyną) podczas rejestracjii na forum :twisted:

Odpowiedz do tematu