Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
FOTOGRAFIA OTWORKOWA
Autor Wiadomość
dr11 
Optyczny

Wysłany: Czw 07 Lip, 2011   

maziek napisał/a:
Wszystko jest tak samo ostre.
Lub tak samo miękkie/nieostre :D

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 07 Lip, 2011   

maziek napisał/a:
Wg mnie w dziurce nie ma czegoś takiego jak "głębia ostrości". Wszystko jest tak samo ostre.
W sumie wszystko jest kwestą interpretacji: czy też "nie ma GO" czy "prawie nieskończone GO" - w praktyce wychodzi na to samo ;)

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 01 Sty, 2012   

Z okazji nowego roku większość wątków zdjęciowych dostała nowe otwarcia 2012, ale te najmniej popularne zostają. Podbijam jedynie temat, żeby nie zaginął pośród pozamykanych wątków 2011, wśród których się znajdował.

cobalt 
Bywalec
Canon

Wysłany: Czw 09 Sty, 2014   

Nie mogę w to uwierzyć, że przez tak długi czas nikt nie wstawił tu nawet jednego nowego zdjęcia.

6.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

cobalt, i to ma być zdjęcie otworkowe? :mrgreen:

Fawu 
Entuzjasta

Wojmistrz napisał/a:
cobalt, i to ma być zdjęcie otworkowe? :mrgreen:

Hm, tak na logikę to każde jest otworkowe :razz:

cobalt 
Bywalec
Canon

7.

ophiuchus 
Optyczny

cobalt, podejrzewam, że ten typ fotografii wymaga trochę więcej uwagi, stąd tak mało wrzutek w wątku ;) Zdjęcia mi się podobają :) Dawaj więcej!

cobalt 
Bywalec
Canon

Agfa Isola - film 120, d=0,25mm.
Film skanowany w sieci Rossmann - pierścienie Newtona.

8.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pią 10 Sty, 2014   

cobalt, zdaje się, że mylisz technikę z analogową fotografią średnio lub wielkoformatową. Pokrótce, fotografia otworkowa czyli prawidłowo camera obscura, to forma wykonywania zdjęć, bez użycia obiektywu, to pierwowzór obecnej fotografii, z wykorzystaniem niewielkiego otworu do 1mm, przez który wpada światło na element światłoczuły. Po samej dystorsji obrazu 6 i 7 widać, że to nie ta technika, a pierścienie Newtona na fotografii 8 mają się nijak do tej techniki. Poza tym wydać różnicę głębi więc to też na pewno nie fotografia otworkowa.

10. Parę lat temu na szybko zaklejony Canon EOS 300D (lub 30D) aluminiową taśmą samoprzylepną, dziura dziabnięta szpilką, ISO na max i chyba 850Ws lampa studyjna ze strumienicą.

cobalt 
Bywalec
Canon

Wojmistrz napisał/a:
cobalt, zdaje się, że mylisz technikę z analogową fotografią średnio lub wielkoformatową. Pokrótce, fotografia otworkowa czyli prawidłowo camera obscura, to forma wykonywania zdjęć, bez użycia obiektywu, to pierwowzór obecnej fotografii, z wykorzystaniem niewielkiego otworu do 1mm, przez który wpada światło na element światłoczuły. Po samej dystorsji obrazu 6 i 7 widać, że to nie ta technika, a pierścienie Newtona na fotografii 8 mają się nijak do tej techniki. Poza tym wydać różnicę głębi więc to też na pewno nie fotografia otworkowa.

10. Parę lat temu na szybko zaklejony Canon EOS 300D (lub 30D) aluminiową taśmą samoprzylepną, dziura dziabnięta szpilką, ISO na max i chyba 850Ws lampa studyjna ze strumienicą.
Obrazek

A ja natomiast jestem pewny, że bredzisz. Nie wstawiaj zdjęć z cyfraka, bo to kanał w fotografii otworkowej. Te aparaty nigdy nie dadzą dobrej jakości zdjęcia:
11.

Prawdziwy pinhole tylko z papieru lub filmu analogowego. Takimi aparatami np:
- dla filmu 135

- do naświetlania papieru 127x178mm (fotka z negatywem papierowym)

- dla filmu 120

z zamkniętą przysłoną. Czy widzisz tu jakąś soczewkę?

Co do pierścieni Newtona to chodziło mi o to, że w sieciówce Rossmann frajernia podczas skanowanie nie potrafi docisnąć negatywu do szyby skanera i jeszcze bierze za to pieniądze.
Koniec wykładziku Panie Mądralo. A teraz kilka papierków:

12.

13.

14.

[ Dodano: Pią 10 Sty, 2014 09:36 ]
Przeczytałem posty od początku założenia tematu i mogę doradzić tylko jedno, albo jedenaście:
- warto ściągnąć sobie programik PinholeDesigner: http://www.pinhole.cz/en/pinholedesigner/ bo ułatwia życie otworkowym zwolennikom foto. Nie mówię tu o dobieraniu średnicy otworka i odległości od filmu, bo są ograniczenia technologiczne. Ale warto sprawdzić sobie np kąt obiektywu "dziurki" dla puszki z filmem czy papierem, żeby się nie rozczarować przyciętym zdjęciem. No i oczywiście programik pomoże nam lepiej oszacować przybliżony czas naświetlania. Z filmem nie ma kłopotu, ale z papierem jest już ciekawie, bo jak tu ustalić sobie ISO?
- dziurki typu 0,4 czy 0,5mm dla aparatów typu lustrzanka, czy analog są duuuuuuuuże, ale 0,2÷0,25 już dają mniejsze mydło,
- regularny, na ostro (dobrze obrobiony) otworek to podstawa. W tym celu można go docierać np papierem wodnym od lakiernika.
- w zależności, czy chcemy nieć flary i bliki można blaszkę delikatnie zaczernić o okolice otworka. Albo nawet lekko okopcić.
- ten sam otworek (używam tylko 0,25mm) daje całkiem inną ostrość na papierze, filmie 120 i 135.
- co do głębi ostrości to wszystko jest tak samo ostre lub rozmyte, bo przysłona może być f/140, f/192 lub f/240.
- ważne jest ostre światło - czyli słońce i wtedy obraz też będzie bardziej ostry.
- wystrzegajcie się wiatru, albo bobrze należy unieruchomić "obskurniaka", bo czasami czas ekspozycji to 30s.

Wojmistrz 
Obserwator

Nie bredzę :D , za to jestem mile zaskoczony twoimi osiągnięciami w tej praktycznie umierającej dziedzinie.

pes
[Usunięty]

no mega fajne to! :cool:

cobalt 
Bywalec
Canon

Wojmistrz napisał/a:
Nie bredzę :D , za to jestem mile zaskoczony twoimi osiągnięciami w tej praktycznie umierającej dziedzinie.

Sorry, ale czasami ludzie osłabiają mnie tekstami: "ale mydło lepsze Smieną robiłem".
Tylko jak widzą "aparat", czyli puszkę z papierem, to szybko zmieniają zdanie.
W pinholu zasada jest prosta. Mały otworek, dobre światło i duży format materiału foto.

Wojmistrz 
Obserwator

Dlatego nie mam obiekcji, co do twojego negatywnego nastawienia do cyfry i otworkowej. Sam, więcej się nie bawiłem na APS-C, ale nie wiem czy nie spróbuje znowu, tym razem przy pełnej klatce. Mnie najbardziej uderzył zbyt ostry obraz jak na pina, dlatego doszukiwałem się błędów. Jak już zobaczyłem puszkę to wiedziałem co będzie dalej :) . Przynajmniej wyjaśniło się skąd takie załamanie, pierścienie jakiegoś obiektywu itd. Fajnie, że ktoś jeszcze się pasjonuje taką fotografią.

Odpowiedz do tematu