Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 06 Paź, 2015 Lornetka z regulacją przybliżenia.
Witam wszystkich. Poszukuję dobrej lornetki w cenie 200-250 zł. Wiem że to mało no ale tylko tyle mogę na to przeznaczyć. Lornetka musi mieć zmienne przybliżenie od jak najmniej do jak najwięcej. Wystarczy 10x-20x. Szkła minimum 40mm, ale najlepiej pięćdziesiątki i wyżej. No i pryzmaty. W tym przedziale nie uda się znaleść raczej Bak-4? Wiem że mam duże wymagania a budżet minimalny, na ale cóż mogę poradzić. Widziałem Celestrona ale szkła bk7 i komentarze zróżnicowane dość mocno ale negatówów było sporo. Za odpowiedzi z góry dziękuję.
Rozsądne lornetki zoom zaczynają się od 3000 zł. Innych należy unikać. Skup się raczej na uniwersalnej 10x50.
W tych parametrach za 250 zł już coś znajdziesz (Delta Optical Discovery, Entry).
Matpol7, dlaczego takie akurat kryteria? Do czego to ma być? Albo masz nietypowe wymagania/specyficzne zastosowania (dlatego bardzo przydałyby się szczegóły, pachnie mi samolotami lub przyrodą), albo nie bardzo orientujesz się w temacie (jeśli to nie to, to przepraszam najmocniej).
W skrócie:
-powiększenia powyżej 12x (max 15x) wymagają statywu lub b. solidnego podparcia
-przy minimalnym powiększeniu lornety z zoomem mają często mniejsze pole widzenia niż ich odpowiedniki stałoogniskowe
-lornetki zoom są droższe od stałoogniskowych, więc tani model raczej będzie miał kiepską optykę
-ze względu na krótkoogniskowe (F/4-F/5)obiektywy, nawet duże lornety zoom raczej nie będą miały zbyt wielkiego powiększenia maksymalnego; jeśli jest ono wyżyłowane nadmiernie, to pewnie jest to coś z gatunku wyrobów lornetkopodobnych; m. in. z podobnego tytułu większość lunet obserwacyjnych z okularem typu zoom rzadko przekracza 60x
-jeśli celem obserwacji są obiekty naziemne lub nisko nad horyzontem, wykorzystanie maksymalnych powiększeń może być bardzo ograniczone przez warunki atmosferyczne, związane z turbulencjami lub silnym rozpraszaniem w powietrzu nisko nad ziemią (np. termika w słoneczny dzień), szczególnie w niektórych porach doby
Pozdrawiam
-J.
Matpol7,
- w twoim budżecie znajdziesz lornetkę co najwyżej przyzwoitą, ale dla wielu wystarczającą na początek
- lornetki z zoomem - pisząc brutalnie - to najgorszy syf.
Zakładam, że jesteś użytkownikiem początkującym, więc napisz DO CZEGO jest Ci potrzebna lornetka, a my doradzimy Ci jaki model kupić. Idźmy tą drogą
Lornetki będę używał w naprawdę różnych celach. I właśnie dlatego potrzebuję rożnych przybliżeń, do różnych sytuacji. Z tego co napisaliście widzę że 10x powiększenie wystarczy ale czy to nie za mąło np. do przyrody? Nieba nie obserwuję.
Czyli wracamy do normalnej lornetki, 10x..., w ostateczności12x... Bez żadnych zoomów. Teraz czy to będą krótkotrwałe zerknięcia, czy dłuższa/ciągła obserwacja? 12x potrafi szybko zmęczyć ręce, no i te drgania. To, że weźmiesz lornetę o większym powiększeniu nie oznacza, że zobaczysz więcej szczegółów. To co teoretycznie zyskasz dzięki większej skali obrazu, stracisz wskutek drgań obrazu. Dodatkowo tracąc jeszcze na polu widzenia...
Miałem kiedyś rosyjską lunetkę Turist 20x50 oraz dość nędzną lornetę Bressera 15x60 (taka wielka bo do astro, okazjonalnie do krajobrazu). 20x było w praktyce nieużywalne bez jakiegoś podparcia (a mówimy o obserwacjach stricte naziemnych w jej przypadku), co drastycznie ograniczało jej stosowanie. Z Bresserem było już lepiej, ale wygody zero.
Krótka rada: bierz lornetkę o stałym powiększeniu 8, 10, lub (maks!!!) 12x. To Ci w zupełności wystarczy. Jeśli powiększenie będzie za małe, to na to może pomóc jedynie luneta ze statywem (sprzęt o zupełnie innych właściwościach i technice użycia), nie lornetka. Istnieją oczywiście także obszary zastosowania lornet o dużych powiększeniach 15,20x i więcej, ale to są generalnie lornety statywowe do stacjonarnej obserwacji, podobnie jak lunety. A nie mobilny sprzęt podręczny ogólnego (i szybkiego) użytku do powieszenia na szyi.
Pozdrawiam
-J.
Wysłany: Sro 07 Paź, 2015
Ludzie, którzy mają doświadczenie z lornetkami szczerze odradzają tańsze zoomy - to nie przypadek. Bardzo wąskie pole, słaba rozdzielczość szczegółów przy powiększeniach, kiepska transmisja, wątła budowa...Przyzwoity obraz (co jest ważniejsze niż powiększenie) w niskim budżecie można uzyskać w konstrukcjach porro lub szukać sprzętu używanego.
Czasem jednak będę miał słabsze oswietlenie więc myślę 0 10x50. Ale nikona aculon też obejrzę.
[ Dodano: Czw 08 Paź, 2015 16:51 ]
Przejrzałem Nikona Aculon, i poważnie o niej myślę. Tylko czy w słabszym oświetleniu 10x42 sobie poradzi podobnie jak 10x50?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9