Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza lustrzanka do ok. 2500 zł (edycja 2015)
Autor Wiadomość
adas.woz 
Uczestnik

Wysłany: Pią 20 Lis, 2015   

Koledzy - po weekendzie dokonuję zakupu sprzętu.

D5300 + 18-140mm http://www.valuebasket.pl...iew/14548-AA-BK

Karta pamięci Kingston SDXC 64GB Class 10 UHS-I http://www.morele.net/kar...a3-64gb-627831/

Delta MeiKe Battery Grip MK-D5300 do Nikon D5300 http://www.cyfrowe.pl/apa...300,-d3300.html

Nikon EN-EL14a http://www.x-kom.pl/p/243...n-en-el14a.html

Błogosławicie? :)
Polecicie jakąś niedrogą torbę na ten zestaw (z ew. miejscem na +1 obiektyw).

Reklama

tores 
Rozmowny

Ze sklepem valuebasket byłbym ostrożny, Warto pocztac opinie,

adas.woz 
Uczestnik

Wiem, wiem, czytałem kilkadziesiąt różnych stron z komentarzami.

Godzę się na możliwość długiej realizacji zamówienia, a nawet z negatywnych komentarzy można dowiedzieć się, że w przypadku przedłużającego się terminu dostawy na żądanie anulują zamówienie i zwracają pieniądze.

Gorzej, rzecz jasna, może być z postępowaniem gwarancyjnym (towar, jak podejrzewam, będzie leciał do Chin), ale skoro w kieszeni zostaje mi paręset złotych, to jestem gotów zaryzykować. A nuż widelec nigdy nie będę zmuszony korzystać... :)

WojciechW 
Optyczny

Daj znać jak dostaniesz!

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

adas.woz 
Uczestnik

Napiszę na pewno! :)

A co z tą torbą? Jakaś by mi się przydała, żeby nie latać po świecie z aparatem na szyi... ;)

WojciechW 
Optyczny

Ja używam toreb na ramię, tzw. A4 o wymiarach ok 20x30x10 cm. Jak jestem na wycieczkach z Małżonką to mieści się w niej co najwyżej mały Olek. A jak idę fotografować, to idę fotografować i bez trudu mieszczę któregoś z moich Pentaxów z dwoma lub nawet trzema obiektywami. Taką torbę można dostać na bazarze w cenie od ok. 50 zł (może nawt 35 zł). Trochę trudno wyobrażic mi sobie coś innego.

Serdecznie pozdrawiam,

Wojciech W

adas.woz 
Uczestnik

Wysłany: Pon 30 Lis, 2015   

Cześć!

Prosiliście, żebym dał znać, jak sprzęt będzie u mnie...

Przybył.
Zamówiony z Value Basket w środę, opłacony w czwartek, wysłany w piątek, dziś (poniedziałek, 16.35) trafił w moje ręce.
Leciał z... Honk Kongu. Oszczędność - ok. 600 zł. Ani jednej ryski, ani jednego obicia, wgniecenia. Jedno rozdarcie na folii DHL - w celu sprawdzenia, czy w środku nie ma bomby... :D

Urząd celny naliczył cło + VAT - ok. 6% wartości zakupu. Wystarczy, że dostarczę potwierdzenie zapłaty, a sklep zwróci mi kasę.

Aparat jest... WOW. Zwyczajnie tylko tyle potrafię napisać: WOW.
Trochę minie, zanim ogarnę co i jak, ale czy to na automacie, czy na manualu, zdjęcia, które robi nawet przy słabym świetle są dla mnie 100 razy lepsze niż to, co do tej pory widziałem posługując się kompaktem Panasonica sprzed 8-9 lat...
Strach pomyśleć, co się będzie działo na 35mm f/1.8 :shock:

Z całego serca dziękuję Wam wszystkim za porady, cierpliwość i merytoryczne odpowiedzi. Dzięki Wam dobrze ulokowałem pieniądze i mam nadzieję, że jak wpadnę na forum za jakiś czas z pytaniami czy to o obiektyw, czy o zawiłości techniczne - również będziecie tak ochoczo zaspokajać moją ciekawość.

Po stokroć - dziękuję!

P.S.
Zdążyłem już rozładować akumulator, więc mogę przetestować ładowarkę (dostałem konwerter wtyczki dostosowany do europejskich warunków).
Ten grip i dodatkową baterię kupię prędzej niż później... :mrgreen:

P.P.S
Jeśli to niewłaściwe miejsce na taki post, to uprzejmie proszę moderację o przeniesienie go w bardziej odpowiednie miejsce. A nuż się komuś informacja o Value Basket przyda...? :)

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 30 Lis, 2015   

adas.woz, dziękujemy za raport otwarcia. :) Jeśli chcesz, możesz o pozytywnych doświadczeniach napisać też w temacie Valuebasket i jego negatywy, choć oczywiście nie zmienia to faktu, że kupno w tym sklepie to rosyjska ruletka.

seru91
[Usunięty]

Wysłany: Wto 01 Gru, 2015   

Witam,

zamierzam kupić swoją pierwszą lustrzankę. Zastanawiam się nad:

- Nikon D3300 + 18-105 VR - 2080 zł
- Nikon D3200 18-105 VR - 1900 zł
- Nikon D5200 + 18-105 mm VR - 2400 zł

Chodzi mi głównie o body (obiektyw i tak zmierzam kupić inny gdy już opanuje pewne tajniki fotografii) czy warto kupować d5200 za 2400 zł czy może lepiej tańsze 3200/3300 a zaoszczędzoną kasę odłożyć na lepsze obiektywy ?

Zastanawiałem się również nad zestawem z obiektywami Tamron AF 70-300 f/4-5,6 DiLD Macro 1:2, Nikkor AF-S DX 18 – 55 mm II, ale czytając opinie chyba nie najlepszy pomysł.

Pozdrawiam !

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Wto 01 Gru, 2015   

seru91 napisał/a:
czy warto kupować d5200

-warto
seru91 napisał/a:
obiektyw i tak zmierzam kupić inny

-jaki?
seru91 napisał/a:
Zastanawiałem się również nad zestawem z obiektywami Tamron AF 70-300 f/4-5,6 DiLD Macro 1:2, Nikkor AF-S DX 18 – 55 mm II, ale czytając opinie chyba nie najlepszy pomysł.

-zgadza się

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sro 02 Gru, 2015   

seru91 napisał/a:
- Nikon D3200 18-105 VR - 1900 zł

Jeśli ma to być na chwilkę i masz zamiar później kupić puszkę bardziej "pro" np. D7200 - to szkoda kasy na droższe. Swoją drogą może warto kupić używkę od razu z wyższejj półki ? Może np. Pentax K-5 - w podobnych pieniądzach i do tego obiektyw Sigmy 17-50/2,8 - używane można trafić całkiem sensownie. Raczej nie powinny być "zajechane" jak podobne Nikony D7000. Kitowy 18-55 jest całkiem porzadnej jakości optycznej więc na początek można się nim posiłkować. Modele K-50 czy K-30 uzywane też sensownie można kupić , a bywa że nawet nowe w sensownej cenie. Zostanie kasa choćby na 50/1,8.

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Sro 02 Gru, 2015   

Ja nie żałowałbym 2090 zł na d3300 z 18-105. D7200 oczywiście tak, jeżeli oczywiście się ma kasę.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Martinn 
Nowy

Wysłany: Pon 07 Gru, 2015   

Dzień dobry,
jak w temacie budżet na body i obiektyw 2500zł (w ostateczności dozbieram jeszcze do tych 3000zł).
Czytałem naprawdę dużo, oglądałem recenzje, lecz dalej nie czuję się dość pewnie, żeby podjąć ostateczną decyzję.

Szukam aparatu, którym będę robił zdjęcia do lokalnej gazety. Na drugim planie będą zdjęcia portretowe. W planach mam także kręcenie krótkich amatorskich filmów.

Moje typy to:
Nikon d300s
Nikon d5300
Canon 60d
Canon 700d

Będzie to moja pierwsza lustrzanka. Nie wiem jaki obiektyw wybrać.

Pozdrawiam serdecznie.

TrissMerigold92 
Nowy

Wysłany: Pon 07 Gru, 2015   

też zamierzam kupić lustrzankę i zastanawiałam się nad tymi modelami Nikon d5300, Nikon d5500, Canon 700d, i Canon 60d..
i zdecydowałam się na Canona i teraz którego ? czytałam forum na temat który aparat wybrać 650d , 700d czy 60d (canon), i wiele postów było typu " bierz canona 60d, przynajmniej zadowoli cię na dłużej a jak kupisz tamte modele to będziesz miał niedosyt " i to chyba za mnie przemówiło :) ale kupuje swój pierwszy sprzęt więc moja wiedza osobista jest" minimalna" :)

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 08 Gru, 2015   

Martinn napisał/a:
Nikon d5300

To całkiem sensowny wybór, ale coś z serii siedemtysięcy bardziej by pasowało. Jak do gazety - to będziesz nieraz musiał robić w trudnych warunkach gdzie nie zawsze pozwolą ci z fleszem przcować i tu canony z szumami i słabą dynamiką obrazu odpadają. Pod tym względem D5300 wygląda dobrze.
Na tej stronie masz podane do jakiej czułości spokojnie wydrukujesz wysokiej jakości zdjęcie i jaką puszką. Oczywiście do cz-b gazety może być to krotność tej czułości. :)
http://www.dxomark.com/ca...ataType=rankLln
Obiektyw - albo Sigma 17-50/2,8 i coś dłuższego np. Sigma 50-150/2,8 - inni pewnie poradzą 70-200 /2,8 - też bym to doradzał, ale pod pełną klatkę , pod cropa 50-150 też spokojnie wystarczy a nie będziesz tyle musiał targać. No i 50-150 ma zajeb... ostrość.

Odpowiedz do tematu