Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Akurat to jest nic nie znacząca pusta uwaga. Nie kieruj się tym powiedzonkiem.
DGT napisał/a:
Z tym porównaniem zdjęć obu aparatów w sklepie może być kłopot: nawet jeśli znajdę gdzieś sklep który będzie miał oba aparaty, to raczej z kitowymi obiektywami, a nie takimi jakie mnie interesują.
Obiektywów w sklepie i tak sensownie nie przetestujesz, ale naprawdę chodzi o wzięcie do ręki korpusu, zajrzenie w wizjer (w Nikonie koniecznie włączony aparat!), zajrzenie do menu i ogólne pomacanie. W przypadku obiektywów lepiej zdać się na testy i nasze skromne porady, bo żeby sensownie przetestować możliwości obiektywu, to trzeba coś więcej niż chwila w rękach, w sklepie, w przypadkowych warunkach.
Obiektywów w sklepie i tak sensownie nie przetestujesz, ale naprawdę chodzi o wzięcie do ręki korpusu, zajrzenie w wizjer (w Nikonie koniecznie włączony aparat!), zajrzenie do menu i ogólne pomacanie. W przypadku obiektywów lepiej zdać się na testy i nasze skromne porady, bo żeby sensownie przetestować możliwości obiektywu, to trzeba coś więcej niż chwila w rękach, w sklepie, w przypadkowych warunkach.
Tak zrobię, umówiłem się już w stacjonarnym sklepie Cyfrowe, gdzie oba aparaty mają dla mnie być dostępne do wymacania.
Co do Waszych porad - głównie na nich się opieram, ale niestety jest tyle sprzecznych porad, że coraz trudniej mi się zdecydować.
Sęk w tym, że żaden z tych aparatów w moich oczach nie ma jakiejś zalety, która byłaby decydująca.
Niby zdjęcia D7200 sprawiają wrażenie nieco ładniejszych, z drugiej strony Canon ma sporo różnych wygodnych funkcjonalności, co do których nie jestem pewien czy występują w Nikonie.
A na koniec i tak tkwi mi w głowie czyjaś wypowiedź, że i tak liczą się głównie obiektywy, a nie korpus.
A tutaj lepiej wypada Canon.
Pozwoliłem sobie wypisać wszystkie zalety i wady obu aparatów, jakie są dla mnie istotne.
Jeśli gdzieś się mylę, albo coś przegapiłem, to proszę o korektę.
Canon 70D:
- dobra jakość zdjęć JPG (chyba ten samo poziom co w Nikonie D7200)
- dobra jakość filmów
- odchylany i dotykowy ekran LCD
- bardzo dobre obiektywy
- Wi-Fi
- gorsza szczegółowość zdjęć
Nikon D7200:
- dobra jakość zdjęć JPG
- nieco gorszy wybór obiektywów
- znacznie gorsza jakość filmów
- lepsza szczegółowość zdjęć
- większa rozdzielczość
- wyższa cena
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 04 Sty, 2016
DGT napisał/a:
że i tak liczą się głównie obiektywy, a nie korpus.
To może inaczej: jest tu jakiś canoniarz, który przykładowymi zdjęciami 70D przekonałby mnie ostatecznie do tego aparatu?
Andrzej.M. [Usunięty]
DGT, No masz zgryz. Nic ci po testach i innych wpisach skoro sam sobie ubzdurałeś żeby zamienić lepsze na gorsze. Kup sobie chłopie tego Canona ze spacerzoomem i spacerując "szpanuj" targając ten efekciarski złom.
Serio ten A58 taki genialny aparat?
Lepszy od 70D i D7200?
Andrzej.M. [Usunięty]
Cały czas piszę o jakości obrazu na której podobno ci zależy. Sam korpus akurat jest najsłabszy bo z niższego segmentu. Bez guzików i dedykowanych pokręteł. Bez uszczelnień. Ale jak podpiąć dobre szkło to będzie lepsze obrazki wypuszczał niż canon. Nikon też ma dobrą matrycę. Mniej szumiącą i równie ostrą a bardziej szczegółową. I obiektyw lepszy 18-105 niż ten 18-135 canona. Zresztą ciekawe czy dużo zdjęć zrobisz ogniskowymi powyżej 60 mm.jak dla mnie używanie wielkiej rury jaką jest spacerzoom to bzdura. Ciemne to i mało ostre.
że i tak liczą się głównie obiektywy, a nie korpus.
To zdanie Sunders.
dcs, łżesz jak naoczny świadek
RB napisał/a:
sorry, ale najważniejszy jest dobry obiektyw... nie korpus, nie matryca
dcs napisał/a:
Jakiś czas temu Photozone zmienił "nieco" procedury (bo stare były do d...).
A teraz są niby takie idealne ?
DGT, nie twierdzę, że 70D jest lepszym korpusem od D7100 czy D7200, bo tak nie jest. Natomiast obstaję przy tym, że obiektywy Canona o których pisałem są nieco lepsze, a przy tym w podobnej cenie lub trochę tańsze od odpowiedników Nikona. Zestaw korpus+obiektyw jest tak dobry jak jego najsłabszy element. IMO w opisanych przez Ciebie zastosowaniach najprawdopodobniej nie odczujesz istotnej różnicy w jakości między zestawem Canona a zestawem Nikona - w związku z tym spodobała mi się koncepcja dcs, "macania" obu korpusów i wybrania tego, który uznasz za bardziej przyjazny. Gdyby okazało się, że nie ma specjalnej róznicy, to po co przepłacać za Nikona?
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 06 Sty, 2016, w całości zmieniany 1 raz
To jest bardzo dobre podsumowanie jak na mój gust.
Rozumiem że korpus Canona jest nieco gorszy od korpusu Nikona (zdaje się że to nawet troszkę inne klasy).
Z tego co napisałeś mniemam, że jakoś zdjęć przy podobnych obiektywach jest lepsza w przypadku Nikona, jednak jak duża to różnica?
Na Fotoblogii znalazłem interesujące porównania Canona 70D z D7100 (jak domyślam się, można założyć że w D7200 byłoby tak samo):
Zdjęcie Canona to to po lewej - faktycznie na siłę da się dostrzec różnicę szczegółowości detali, ale to jest naprawdę minimalna różnica jak dla mnie.
Ciekawi mnie natomiast jak wypadają porównania tzw. normalnych zdjęć.
Naturalnie widziałem wiele testowych fotek obu aparatów i wydaje mi się, że te robione Nikonem są jakby takie bardziej, ja wiem czy to dobre określenie, delikatniejsze, subtelniejsze.
Inna sprawa to że nie zetknąłem się z przypadkiem zrobienia zdjęć takich samych obiektów oboma aparatami, żeby mieć bezpośrednie porównanie.
No trudno, na razie skłaniam się ku Canonowi, przekonuje mnie argument że dla mnie (w większości casualowe zdjęcia plus makro) różnica w jakości fotografii będzie minimalna, za to lepsze obiektywy mogą nieco skorygować tę różnicę.
Sęk w tym, że żaden z tych aparatów w moich oczach nie ma jakiejś zalety, która byłaby decydująca.
Bo obydwa to są bardzo fajne aparaty i każdy z nich ma swoje mocne strony. Słabe też. Dlatego też uważam i po raz kolejny powtarzam, że decydujący może być „feeling” jak weźmiesz je do ręki. Wybór żadnego z nich nie jest fatalnym błędem, dlatego liczą się Twoje odczucia z użytkowania. No i obiektywy.
Możliwe że jest jak piszesz.
Dlatego niedługo oba zostaną przeze mnie dokładnie wymacane.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 05 Sty, 2016
Sunders,
Sunders napisał/a:
dcs napisał/a:
liczą się głównie obiektywy, a nie korpus.
To zdanie Sunders.
Wytłuszczone zdania nie są mojego autorstwa
dcs napisał:
Jakiś czas temu Photozone zmienił "nieco" procedury (bo stare były do d...).
Sunders napisał/a:
A teraz są niby takie idealne ?
-To ty linkukesz Photozone.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 05 Sty, 2016
DGT napisał/a:
porównania Canona 70D z D7100 (jak domyślam się, można założyć że w D7200 byłoby tak samo):
Bzdura,
1.jak sądzę te porónania to zapewne jpeg-ów z puszek - jak zamierzasz obrabiać jpg-i - to cała dyskusja o jakości to tylko pierniczenie.
2. Matryca D7100 od matrycy D7200 różni się znacznie , bo zdjęto filtr górnoprzepustowy który jak wiadomo znacznie zmniejsza ostrość/rozdzielczość/szczegółowość - bo można uznać te określenia za synonimy tego samego. Każde z nich ma wpływ na to ile zobaczymy na obrazie.
Sunders napisał/a:
to po co przepłacać za Nikona?
Masz absolutną rację , kup Pentaxa K-3II i masz i taniej niż w nikonie i znacznie lepiej niż w canonie.
PNC.PNG Wynik Nikona jest odrobinę zaniżony bo jest nieco mocniej przymknięty i nie jest to jednak matryca bez filtra jak w D7200.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13