Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
porównania Canona 70D z D7100 (jak domyślam się, można założyć że w D7200 byłoby tak samo):
Bzdura,
2. Matryca D7100 od matrycy D7200 różni się znacznie , bo zdjęto filtr górnoprzepustowy który jak wiadomo znacznie zmniejsza ostrość/rozdzielczość/szczegółowość - bo można uznać te określenia za synonimy tego samego. Każde z nich ma wpływ na to ile zobaczymy na obrazie.
Sunders napisał/a:
to po co przepłacać za Nikona?
Masz absolutną rację , kup Pentaxa K-3II i masz i taniej niż w nikonie i znacznie lepiej niż w canonie.
Niestety ale to własnie jest niezupełna prawda.
Po pierwsze - filtr AA usunięto już w d7100, natomiast d7200 ma nowy procesor obrazu i parę poprawionych funkcji.
Po drugie Pentax K-3II jest jednak zwykle droższy od d7200.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Ostatnio zmieniony przez WojciechW Wto 05 Sty, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 05 Sty, 2016
Jak widzisz na obrazku alfa nieco bardziej szumi na ISO 1600 (z racji stałego lustra zapewne - które zabiera część światła), ale obrazek z alfy jest ostrzejszy. Pentax K-5IIs również jest ostry ale najmniej szumi na tej czułości.
[ Dodano: Wto 05 Sty, 2016 12:57 ] WojciechW, Wojtku - no i niepotrzebnie to pisałeś - już mnie poprawiono - a ja przeprosiłem . Choć jak zauważył Komor - różnica jednak jest.
[ Dodano: Wto 05 Sty, 2016 13:01 ]
WojciechW napisał/a:
Po drugie Pentax K-3II jest jednak zwykle droższy od d7200.
Faktycznie - jest jeszcze Caschback - to robi różnicę. Ale zawsze może być K-3...
Pisząc o zdjęciach miałem na myśli normalne zdjęcia: krajobrazów, ludzi, cokolwiek, a nie jakieś tablice testowe.
Co do jakości zdjęć - niech więc będzie że popełniam błąd, ale kupuję Canona.
Znakomita jakość zdjęć i najlepsze obiektywy na rynku przekonały mnie do tej decyzji.
dcs [Usunięty]
To ja jeszcze raz:
Sunders napisał/a:
dcs napisał/a:
liczą się głównie obiektywy, a nie korpus.
A tutaj lepiej wypada Canon.
To zdanie Sunders.
Sunders napisał/a:
Wczoraj 20:43
dcs, łżesz jak naoczny świadek
Wytłuszczone zdania nie są mojego autorstwa
Jak już moderacja poradzi sobie z wpisywaniem czyichś słów w cytaty ze mnie
proszę o usunięcie mojego profilu z optyczne.pl, forum.optyczne.pl
Jak widzisz na obrazku alfa nieco bardziej szumi na ISO 1600 (z racji stałego lustra zapewne - które zabiera część światła), ale obrazek z alfy jest ostrzejszy.
A miała być lepsza od Canona…
dcs, o co chodzi z tymi cytatami? Któryś z moderatorów (ja?) wpisywał gdzieś nie Twoje wypowiedzi w cytowanie?
dcs wytłuszczone przez Ciebie stwierdzenie napisał DGT, a Ty przypisałeś jego autorstwo mi. Pierwszy w tym wątku podobnego stwierdzania użył jednak RB, a nie ja. Zacytowałem to stwierdzenie w taki sposób, żeby pokazać że je mi przypisujesz, a nie że jest twojego autorstwa. Potem przytoczyłem cytat z postu RB żeby pokazać kto pierwszy użył takiego stwierdzenia. Czy taki cytat, bez pomijania DGT aż tak wiele zmienia:
dcs napisał/a:
Wysłany: Wczoraj 17:19
DGT napisał/a:
że i tak liczą się głównie obiektywy, a nie korpus.
A tutaj lepiej wypada Canon.
To zdanie Sunders.
dcs napisał/a:
Wytłuszczone zdania nie są mojego autorstwa
Wyluzuj i spójrz jeszcze raz na to "chłodnym okiem".
"Łże jak naoczny świadek" – to stare porzekadło sądowe, które użyłem żartobliwie/patrz emotikon dodany po nim/.
Andrzej.M. [Usunięty]
DGT napisał/a:
najlepsze obiektywy na rynku przekonały mnie do tej decyzji.
A ile kolega tych obiektywów będzie miał??? Dwa? I to te z czerwonym paskiem?
komor napisał/a:
A miała być lepsza od Canona…
No i pod względem ostrości jest! Nawet mimo szumów...
DGT napisał/a:
nie jakieś tablice testowe.
To nie tablice testowe a tzw."martwa matura" ulłożona z butelek, pędzli itp - tu masz akurat wycinki etykiet na butelkach. To coś jak twoje modele... tyle że z rastrem drukarskim i kolorami. Może faktycznie redakcja odrobinę przefajnowała z rozjaśnianiem zdjęcia z alfy - a wiadomo że w takich razach szum często wzrasta.
No i pod względem ostrości jest! Nawet mimo szumów...
Jaka jest wartość merytoryczna takiego stwierdzenia? Co mi po ostrości zaszumionych plików? Równie dobrze można napisać, że zdjęcia z Canona są lepsze pod względem szumów, pomimo mniejszej ostrości. Prawda jest taka, że matryca A58 jest nieco gorsza od 70D, a nie lepsza, jak twierdziłeś dotąd. Zawsze w testach wychodzi, że Sony nie umie jeszcze tak przetwarzać sygnału i oprogramować matrycy, jak pozostali producenci. Dobrze to wychodzi w testach, gdzie Sony, Nikon i Pentax mają te same matryce. Zawsze N i P lepiej sobie radzą niż S.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
A ile kolega tych obiektywów będzie miał??? Dwa?
Może mieć i jeden, ale wybierze go sobie z szerokiej oferty produktów Canona, Sigmy, Tamrona, Tokiny i paru innych, z których wiele jest niedostępnych w mocowaniach innych niż C i N.
Dziś wymacałem sobie 70D i jestem bardzo zadowolony z rzeczonego macania.
Aparat leży w dłoni i prosi się o robienie zdjęć.
Co prawda za krótko się nim bawiłem żeby stwierdzić czy rozkład przycisków jest odpowiedni, ale to co widziałem i co używałem bardzo mi odpowiada.
Świetny jest ekran ciekłokrystaliczny, wizjerek tak samo ładnie się sprawdza.
Pstryknąłem też kilka zdjęć w sklepie i choć pewnie wiele mi nie powiedzą, to zawsze coś.
Teraz dla formalności pomacam Nikona, ale Canon bardzo mnie do siebie przekonał.
Przy oglądaniu Nikona pamiętaj tylko żeby był włączony, bo wizjer Nikona bez sprawnej baterii pokazuje ciemność, która nie odzwierciedla normalnej pracy podczas robienia zdjęć.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Sty, 2016
komor napisał/a:
o co chodzi z tymi cytatami? Któryś z moderatorów (ja?) wpisywał gdzieś nie Twoje wypowiedzi w cytowanie?
1. nie widzisz czyje posty zacytowałem?
2. nie widzisz wytłuszczonych zdań w moim poście do których się odnoszę?
Jak nie widzisz, wystarczy cofnąć się o stronę wstecz w tym temacie. Cytat specjalnie jest z datą i godziną.
[nie odpowiadaj, bo nie będę już miał okazji przeczytać odpowiedzi]
komor,
Dlaczego mój profil nie został jeszcze usunięty?
Kolejny raz proszę o usunięcie mojego profilu z optyczne.pl, forum.optyczne.pl w tym adresu e-mail.
Nie wyrażam zgody na dalsze ich przechowywanie i przetwarzanie.
Nie wyrażam zgody na dalszą publikację żadnych postów mojego autorstwa na optyczne.pl, forum.optyczne.pl.
Jestem jedynym ich dysponentem.
Nie zgadzam się aby były one publikowane po usunięciu mojego profilu, czyli żeby jako "martwej duszy" przeszły na rzecz tego forum/portalu.
Dotyczy to również postów poprzedniego mojego profilu "dcs", które nadal są tutaj publikowane.
Nie mając dostępu do forum/portalu nie będę mógł odnosić się np. przypisywaniu mojego autorstwa czyichś wypowiedzi, żądać usunięcia obraźliwych wypowiedzi -dochodzić praw wynikających z Regulaminu Forum,
jak i stracę możliwość znalezienia takich naruszeń przez brak narzędzia wyszukania w swoim profilu postów mojego autorstwa, tematów w których się wypowiadałem.
Nie wyrażam zgody na dalszą publikację żadnych postów mojego autorstwa na optyczne.pl, forum.optyczne.pl.
Co do postów, które już istnieją w przestrzeni publicznej to nie wiem, czy mogą bezwarunkowo być usunięte, forum jest miejscem publicznym, a z internetu tak łatwo rzeczy nie znikają. Ale to już administrator będzie wiedział lepiej, pamiętam, że były przypadki takich żądań.
dcs napisał/a:
Nie mając dostępu do forum/portalu nie będę mógł odnosić się
No to w końcu chcesz usunąć to konto, czy nie? No i jak to, jest dwóch użytkowników „dcs”? Ja widzę tylko jednego.
Przy oglądaniu Nikona pamiętaj tylko żeby był włączony, bo wizjer Nikona bez sprawnej baterii pokazuje ciemność, która nie odzwierciedla normalnej pracy podczas robienia zdjęć.
Naturalnie że musi być włączony.
Tak w ogóle z tym Canonem to było chyba coś nie tak, bo raz że nie chciał działać wyświetlacz, tylko wtedy gdy wciskałem jakiś klawisz.
Żeby zrobić zdjęcia musiałem używać wizjera.
No i miałem problemy z AF, mimo że był włączony w obiektywie, jakoś nie chciał przy lekkim wciśnięciu przycisku migawki ostrzyć na wybranych obiektach.
Canony tak działają, czy to była jakaś usterka aparatu?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Sty, 2016
komor napisał/a:
Co do postów, które już istnieją w przestrzeni publicznej to nie wiem, czy mogą bezwarunkowo być usunięte...
-nie twoja w tym głowa...
Zasięgnąłem opinii prawników.
komor napisał/a:
No i jak to, jest dwóch użytkowników „dcs”? Ja widzę tylko jednego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13