Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zastanawiam się pomiędzy takimi firmami jak:NIKON,CANON i SONY.
Drobne sprostowanie - lustrzanki małoobrazkowe i APS-C obecnie produkują tylko 3 firmy : Canon , Nikon , Pentax.
Sony produkuje bezlusterkowce i SLT (bezlusterkowiec/pseudolustrzanka ze stałym lustrem półprzeźroczystym i elektronicznym wyświetlaczem). Plasuje się raczej w segmencie do którego już wcześniej przeszły Fujifilm , Olympus, Panasonic , a który zaczął się od Leica. Tyle że bez dalmierza...
Kolegom gratuluję zakupów Nikona i Canona, mam nadzieję że następny będzie Pentax KS2 a jeśli budżet puści - K-70.
Witam szukam aparatu do 2500yś/zł aparat najlepiej aby nagrywał filmy w full hd w 60p .
Znalazłem dwa modele które spełniają moje wymagania
NIKON D3300
NIKON D5300
Tylko z tego co wyczytałem w Nikonach bardzo uciążliwe jest ustawianie przesłony w live view.
Proszę o pomoc w wybraniu sprzętu gdyż kwota 2500tyś/zł nie jest małą i chcę ją jak najlepiej wykorzystać
Witam Wszystkich.
Chciałbym Was podpytać, co polecilibyście do ceny 2500zł. Dodam że dopiero zaczynam z fotografią, i będzie to w sumie nauka, ale wiadomo chciałbym żeby starczył mi na ciut dłużej niż tylko nauka. Najlepiej oczywiście nie samo body, ale już z jakimś obiektywem
A ja już biorę się za czytanie, bo też dużo się przyda.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Sie, 2016
shikoba napisał/a:
Najlepiej oczywiście nie samo body, ale już z jakimś obiektywem
Jak tak serio chcesz wejść w fotografię , to warto zacząć od dobrej używki jak Pentax K-5 (II/IIs) taką do 2 tysięcy można kupić. Do tego np. bardzo dobrą 50 tkę /1,8 - nówkę za 500zł można kupić. Albo kilka stałek manualnych z mocowaniem K(albo m42 i adapterem) na których można się co nieco pouczyć... Oczywiście wybór jest większy - bo i nikona d7x00 czy canona dwucyfrowego też kupisz. Ale polecam Pentaxa K-5II albo K5IIs - bo to chyba najbardziej udany korpus oraz najlepiej zniesie eksperymenty z manualnymi szkłami bez konieczności montowania w nich jakiejkolwiek elektroniki. No i daje skuteczną stabilizację w korpusie dla wszystkiego co podepniesz.
Witam, robię zdjęcia totalnie-amatorsko od dawna,(krajobrazy,przyroda,rodzina.itp.) jakieś 1/2 roku temu,zakupiłem super zum nikon p900 , i zacząłem czytać o tych programach P,S,A,M (zawsze robiłem tylko na zielonym )od tego czasu coraz wiecej się wciągam w te tematy , już parę e-kursów foto zaliczyłem,(zawsze kupowałem tylko superzom,canon x50 ,fuji x30 teraz x83)
2 tygodnie temu pożyczyłem od znajomego canon 60d, i się zakochałem w lustrzance
od paru dni przeglądam neta ,i zastanawiam się nad kupnem jakieś lustrzanki
myślę nad canon 70d,760d lub nikon 5500 i mam zgryza bo nie mogę się zdecydować
(a 2 nie kupie )
już myślałem czy nie wypożyczyć jakiego nikona 5500 ale nieznalazłem
canon 70d podobny do tego 60d którego miałem pożyczonego na 3 dni.
hmm trudny wybór pozdr.Roman
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 23 Sie, 2016
A czytałeś wcześniejsze posty?
Roman1963 napisał/a:
canon 70d,760d lub nikon 5500
70D i 760d oraz d5500 to różne bajki. Nikon D7200 to ta sama klasa co Canon 70d czy Pentax K-5(II/IIs).
D 5500 to w tej samej grupie co 760D. Pomiędzy tymi dwoma grupami jest też Pentax K-50, KS-2 i K-70.
Dosłownie pomiędzy, bo ma uszczelnienia i dodatkowe przyciski i rolki jak dwucyfrowe canony czy nikony serii 7x00, ale najkrótszy czas migawki 1/6000s i 6 kl/s w seryjnych zdjęciach zamiast 1/8000 czy 1/4000 jak modele niższe. Te niższe jak 760 i d5500 nie mają uszczelnień i takiej ergonomii jak serie wyższe. Nie wiem czy mając 60d polubiłeś go za to że jest lustrzanką czy za zdjęcia jakie można nim zrobić. To zwykle zależy najbardziej jednak od użytego obiektywu - na tym raczej bym się skupił na puszkę wydając jak najmniej kasy. Jasne szkłoi większa matryca - to zapewne cechy których ci w sueprzoomach brakowało więc kup sobie obiektyw (stałkę najlepiej -np. 50/1,8) i do niego jakiś korpus z matrycą APS-C. Nawet nie musi być lustrzanką - są przecież bezlusterkowce. Czytaj i wybieraj mądrze. Powodzenia!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 14