Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 18 Gru, 2021 Głowica do lunety - pytanie do praktyków.
Witam Forumowiczów.
Jak w temacie, pytanie do praktyków.
Jakiego typu i który model głowicy polecacie do montażu lunety, abym nie dostał rozstroju nerwowego (szału) z powodu dziadowskiej jakości. Docelowa luneta to prawdopodobnie Regal 80 lub 100. Chińszczyzna odpada na starcie, ja nie mam już na to nerwów. Zakres cenowy - było by wspaniale gdybym się wyrobił w 1000 pln (czy to możliwe?). Głowica musi być pewna i stabilna, aby nie odbierała przyjemności obserwacji
Obecnie posiadam chińską podróbę Manfrotto 055B z dziadowską kulową głowicą i oddam to na przetop. Szkoda pieniędzy i nerwów. Nigdy więcej oszczędności.
Wysłany: Nie 19 Gru, 2021 Re: Głowica do lunety - pytanie do praktyków.
sektoid napisał/a:
Zakres cenowy - było by wspaniale gdybym się wyrobił w 1000 pln (czy to możliwe?). Głowica musi być pewna i stabilna, aby nie odbierała przyjemności obserwacji
Ja używam Manfrotto MVH500AH z lunetą ok. 2.2kg i jest OK. Chyba ma znaczenie w jaki sposób używasz lunety. Jeśli chcesz śledzić obiekt w ruchu to chyba tego typu głowica będzie lepsza. Nie testowałem tej głowicy jeszcze w zimowych warunkach, sam jestem ciekaw czy nie "zesztywnieje".
Dodam tylko ze głowice wideo z regulacją położenia płytki montażowej dają możliwość precyzyjnego ustawienia środka ciężkości lunety wraz okularem , przy panoramowaniu ma to kluczowe znaczenie , zgłasza przy dużych przybliżeniach
Nie wiem czy jeszcze aktualne. Kilka lat z lunetami używałem statywu aluminiowego benro z głowicą s6.Stabilność dobra(używałem z deltą 65 ed II, vortexem razorem 85 HD, kowa 883).Problem miałem przy blokowaniu ruchu głowicy w osi tilt i pan " na sztywno" - zawsze były jakie przesunięcia , co wkurzało mnie bo ustawiałem kadr przy digiscopingu.Teraz używam głowicy Gitzo GHF2W - blokowanie o wiele bardziej precyzyjne - warto rozważyć, choć cena inna, ale waga na plus w sytuacji gdy z lunetą robimy długie trasy.
Używam od 3 miesięcy zestawu Sirui R-2004 z głowicą RH-10
https://teleskopy.pl/Sirui-Video-R-2004+VH-10-statyw-z-g%C5%82owic%C4%85-teleskopy-4439.html
Zestaw pod lunetę Delta 65 ED II. Stabilność przy obserwacji bez zarzutu, blokowanie na wybranym obiekcie obserwacji ok. Jest możliwość ustawienia środka ciężkości. Mała wada: płytka po wsunięciu z podstawkę nie była dostatecznie mocno zablokowana na przesuniecie - wyeliminowane przez podklejenie brzegów płytki cienką taśmą do izolacji elektrycznych.
Po zmontowaniu sporo wędruję z całym zestawem na ramieniu - wtedy wszystko zablokowane, ale po kilku kilometrach takiej wędrówki czuję w plecach że mam parę kilo na ramieniu. Świadomy tego celowo zakupiłem mniejszą lunetę 65mm a nie 80-85mm.
Używam od 3 miesięcy zestawu Sirui R-2004 z głowicą RH-10
https://teleskopy.pl/Sirui-Video-R-2004+VH-10-statyw-z-g%C5%82owic%C4%85-teleskopy-4439.html
Zestaw pod lunetę Delta 65 ED II. Stabilność przy obserwacji bez zarzutu, blokowanie na wybranym obiekcie obserwacji ok. Jest możliwość ustawienia środka ciężkości. Mała wada: płytka po wsunięciu z podstawkę nie była dostatecznie mocno zablokowana na przesuniecie - wyeliminowane przez podklejenie brzegów płytki cienką taśmą do izolacji elektrycznych.
Po zmontowaniu sporo wędruję z całym zestawem na ramieniu - wtedy wszystko zablokowane, ale po kilku kilometrach takiej wędrówki czuję w plecach że mam parę kilo na ramieniu. Świadomy tego celowo zakupiłem mniejszą lunetę 65mm a nie 80-85mm.
Wędrując brzegiem rzeki czy wiosennego rozlewiska; idę 500 m, zatrzymuję się rozstawiam sprzęt, parę minut przeczesuję okolicę, sprzęt na ramię itd. Jeżeli tego plecaczka nie trzeba odpinać od statywu za każdym razem żeby ustawić statyw to ok - w przeciwnym razie to może być upierdliwe takie rozstawianie. Napisz jak to wygląda w praktyce kiedy czasami trzeba jeszcze wyregulować statyw bo brzeg nierówny, koleiny itp
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13