Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Karty pamięci PQI
Autor Wiadomość
pawel23 
Rozmowny

Wysłany: Sob 02 Sie, 2008   

Używam 400D a w przyszłości 40D wiec to nic pamięciożernego :smile: Ale jestem chwilowo na tyle biedny że nie dam rady kupić Sandisków :cry: A co myślicie o takich kartach PQI? LINK Nadają się do czegoś? :wink: Bo cena jest super :mrgreen:

Reklama

koraf 
Optyczny
Koraf

pawel23 napisał/a:
Używam 400D a w przyszłości 40D wiec to nic pamięciożernego :smile: Ale jestem chwilowo na tyle biedny że nie dam rady kupić Sandisków :cry: A co myślicie o takich kartach PQI? LINK Nadają się do czegoś? :wink: Bo cena jest super :mrgreen:

Mogę polecić ( mam 3 sztuki i wszystkie sa oki) tylko musi być produkcja made in Taiwan.

Mam również Sandisk 4 GB III extreme i wielkiej różnicy nie widzę :shock:

pawel23 
Rozmowny

Dzięki Koraf liczyłem właśnie na Twoją odpowiedz :wink: Dałbym Ci "pomógł" ale to nie mój watek :neutral:

edit: mógłbyś mi jeszcze napisać gdzie kupiłeś swoje karty?

koraf 
Optyczny
Koraf

pawel23 napisał/a:
Dzięki Koraf liczyłem właśnie na Twoją odpowiedz :wink: Dałbym Ci "pomógł" ale to nie mój watek :neutral:

edit: mógłbyś mi jeszcze napisać gdzie kupiłeś swoje karty?

Cieszę się ,że mogłem pomóc :grin: .
Tu masz namiar : http://allegro.pl/item407...x120_od_ss.html

Cena też widzę poszła w dół :mrgreen:
Pozdrawiam

pawel23 
Rozmowny

Dziękuję za namiary ;) Karty już zamówione, mam nadzieje że są made in Taiwan i będą dobrze mi służyć :mrgreen:

koraf 
Optyczny
Koraf

pawel23 napisał/a:
Dziękuję za namiary ;) Karty już zamówione, mam nadzieje że są made in Taiwan i będą dobrze mi służyć :mrgreen:

Czego serdecznie życzę :mrgreen: ale nie dziękuj aby nie zapeszyć :wink:

pawel23 
Rozmowny

No dobra w takim razie nie dziękuję żeby nie zapeszyć :mrgreen:

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 24 Gru, 2008   

Odkurzam starszy wątek, bo zakupiłem właśnie jedną kartę PQI o pojemności 4 GB i nie dawało mi spokoju czemu są one sporo tańsze od SanDiska. O jakość się nie martwię, bo używam od kilku lat pendrive’ów tej firmy i wszystkie 3 sztuki, jakie w tym czasie zakupiłem, są w porządku i bardzo szybkie (nie były też tanie).
Podejrzewałem, że PQI są tańsze bo są wolniejsze od SanDiska, ale zastanawiałem się o ile i czy to ma znaczenie. Korzystając z okazji, że mam w tej chwili pod ręką dwie puszki: Canona 400D i 40D wykonałem taki prosty ludowy test: robię 10 strzałów w trybie seryjnym i stoperem mierzę czas do zgaśnięcia diody oznaczającej zapis klatek na kartę.
Wyniki:

40D + SanDisk Extreme III: 6 sekund
40D + SanDisk Ultra II: 7 sekund
40D + PQI x120: 13 sekund

400D + SanDisk Extreme III: 11 sekund
400D + SanDisk Ultra II: 11 sekund
400D + PQI x120: 13 sekund

Czyli w przypadku korzystania z wolniejszego korpusu różnica jest minimalna, a karta PQI znacznie tańsza. W przypadku szybszych/nowszych korpusów pojawia się już konkretna różnica, choć oczywiście pozostaje pytanie, czy mamy potrzebę korzystania z szybkiego trybu seryjnego i niedopuszczalne jest dłuższe czekanie na zapis zdjęć.

xneon
[Usunięty]

jeszcze test szybkości zgrywania (przez kabelek i czytnik) mógłbyś wykonać

komor 
Moderator

Nie mam czytnika... :oops: Zgrywam bezpośrednio z aparatu na komputer.

xneon
[Usunięty]

ja też chwilowo jeszcze nie mam - sprawdź chociaż w ten sposób organoleptycznie prędkość, bo może w tym miejscu leżeć bokeh pogrzebany ;)

kamfil06 
Maniak

Wysłany: Pią 26 Gru, 2008   

komor napisał/a:
nie dawało mi spokoju czemu są one sporo tańsze od SanDiska

miałem podobnie z moim 16gb Transcendem,
porównałem z moimi sandiskami ex. III - na mojej k20 różnicy nie ma a zapłaciłem
1/3 mniej niż gdybym kupił 8gb ex. III

Kocur 
Maniak

Wysłany: Pią 26 Gru, 2008   

Ja się zastanawiałem nad wymianą karty z Extreme III na Extreme IV z UDMA jak kupiłem 50D, bo nie byłem pewien czy poczuję aż taką różnicę. Ale kupiłem, i wykonałem podobny test, robiąc serię zdjęć stoperowi na ekranie :P Sytuacja wygląda tak, że na plikach RAW (które miały ok. 33MB) po zapchaniu bufora przy użyciu Ex.III zdjęcie jest robione co ok. 2,8 sekundy, a przy zastosowaniu ExIV z UDMA niemal równo co 1 sekundę.

Bilbo
Uczestnik

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008   

Kocur napisał/a:
po zapchaniu bufora przy użyciu Ex.III zdjęcie jest robione co ok. 2,8 sekundy, a przy zastosowaniu ExIV z UDMA niemal równo co 1 sekundę.

no, no to rzeczywiście jest ogromna różnica !
przy serii po zapchaniu bufora często może się przydać taki "bonus".

wlodek1001 
Nowy

Wysłany: Pon 25 Maj, 2009   

trochę na poprawienie humoru, znalazłem ten wątek co do szybkości kart PQI, mam SanDiski i Lexara, posiadam jednak kartę PQI i była ona bardzo droga, kosztowała ponad 920 zł. Był to rok 2001, a karta miała/ma na nadal CAŁE 64 MB, zmierzyłem teraz jej prędkośc na HD Tach i wyszło oszałamiające 2 MB/s. Piszę może nie na temat, ale pragnę uzmysłowić wszystkim ,że postęp technoliogiczny w elektronice jest niesamowity, może za 10 lat nie będzie kart tylko inne nośniki o pojemnośc TB i prędkości transferu danych w setkch MB, a wszysko w maklutkiej kosteczce, pozdrawiam miłośników kart PQ!

Odpowiedz do tematu