Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 15 Lip, 2010 Obiektyw do robienia zdjęć przedmiotów jak i w plener.
Witam wszystkich
Mam dylemat po względem obiektywów.
Sprzejadę dużo na allegro i potrzebuje obiektywu do robienia ostrych zdjęć przedmiotów jak i w plener.
Zastanawiam się nad Tamron 17-50 SP AF F/2,8 XR Di II VC ze stabilizacją, chodź podobno bez stabilizacji jest lepszy co o tym sądzicie? Cena ze stabilizacją 1600zł
Oraz interesuje mnie Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM 1000zł różnica w cenie to 600zł zawsze można te pieniądze zainwestować w inny obiektyw lub lampę.
Co mi doradzicie?
Może inny obiektyw?
Pozdrawiam i czekam na propozycję.
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 15 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Tamron bez stabilizacji plus statyw to dobry wybór. Obiektyw makro będzie droższy i może się okazać za wąski przy mniejszych przedmiotach, czyli mniejsza uniwersalność. Ewentualnie zamiast Tamrona możesz pomyśleć o Sigmie 17-70, która ma funkcję makro, co prawda nie ma odwzorowania 1:1, jak prawdziwy obiektyw makro, ale do zbliżeń nawet małych przedmiotów na Allegro – w zupełności wystarczy. Tamron takiego zbliżenia nie zrobi.
Statyw i przymknięcie obiektywu do f/8 (czasem więcej) to to tak czy owak podstawa.
Canon 60mm f/2,8 macro(1500 zł), jego zalety to:
-macro w skali 1:1
-super ostry
-ogniskowa idealna w plener (po crop'ie 96mm)
-sprawdzi się w o robienia zdjęć przedmiotom
-zamknięta obudowa
-teoretycznie brak ryzyka back focus i front focus
teraz lista wad:
-winietowanie (to się da skorygować w programie)
-nie podepniesz go do FF
Te wnioski wyciągnąłem na podstawie testu, obiektyw trzymałem w ręce i muszę powiedzieć, że jest solidny.
Djwalkman, dlaczego uważasz że 60mm jest idealne w plener?
Parę razy wyszedłem w plener i przeważnie fotografowałem ogniskową 55mm (choć wtedy zdjęcia nie są najlepszej jakości (na moim kicie)) i doszedłem do wniosku, że chciałbym obiektyw pokrywający 40-70mm. Obiektywów macro z odwzorowaniem 1:1 i zoomem jest niewiele (jeżeli jakieś jest), w takim razie zostaje stałka która będzie miała ogniskową w powyższym przedziale.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 16 Lip, 2010
Djwalkman,taki obiektyw dla amatora jest raczej mało uniwersalny, jakby nie patrzeć pomysł komor' a jest najlepszy, sigma 17-70 to będzie najlepsze rozwiązanie, pewnie że tamron jest ostrzejszy i jasny w całym zakresie ale nie ma makro, sigma ma chociaż namiastkę makro bodajże 1:2.3 (stara wersja) więc przy tych zastosowaniach bedzie najbardziej uniwersalna
Taaaaa... No cóż. Jednak osobiście uważam że uniwersalniejszy w plener (z posmakiem macro) będzie propozycja komora. I tyle w temacie. Stałka 60mm jako jedyny obiektyw ma słabą uniwersalność, a jego 1:1 raczej nie jest atutem w kontekście pytań autora wątku - tak myślę
dariololek, kierowałem się potrzebą robienia zdjęć przedmiotów na Allegro i przekierowaniem dodatkowej kasy na inne akcesoria do tego potrzebne. Jak możesz dołożyć do wersji ze stabilizacją to ja nie mam nic przeciwko. Decyduj co dla Ciebie ważniejsze: stałe, jasne światło Tamrona czy makro i nieco większy zakres ogniskowych Sigmy. Jeśli nie robisz małych przedmiotów to Tamron też się nada do Allegro.
Oświetlenie jakieś do tego celu masz? Tło?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 16