Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Portret/makro (Sony)
Autor Wiadomość
Nvi
[Usunięty]

Wysłany: Sob 31 Lip, 2010   Portret/makro (Sony)

Witam ponownie
tak już bawiąc się trochę moim soniakiem a700 z "kitem" 16-105 ( http://www.optyczne.pl/in...650&typ=0&moc=0 ) wkoncu zrozumiałem, co mnie naprawdę interesuje w fotografii,a mianowicie portret i macro

doszedłem do wniosku ze z tego obiektywu co mam, praktycznie nie używam ogniskowych od 16 do 40(wydaja mi sie bardziej krajobrazowe co mnie bardzo nie interesuje)

i tak myślę myślę coby nie spienierzyć tego 16-105 a w zamian to kupić portretować minolty 50mm 1.7 i Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro http://www.optyczne.pl/in...=35&typ=0&moc=0 ew Tamron SP AF 60mm F/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 http://www.optyczne.pl/in...853&typ=0&moc=0

i tu rodzi się moje pytanie
czy lepiej wziąć stalkę 50-tke minolty i obiektyw macro zostawić do zdjec close-up czy np taki tamron 60mm 2.0 macro nadałby się na tkz. 2in1 macro i portret? biorąc pod uwagę światło tej 60tki 2.0

ew jakby ktoś doradził żeby pozbyc sie tego soniaka 16-105 i chcialby kupic to chetnie pogocjuje :)

pozdrawiam i czekam na jakieś opinie co zrobić bo myślę nad kolejnym szklem a 50tke mam tylko "legendarnego" zenita helios 77M-4 ale nie dla mnie jest manualne ostrzenie na dodatek nie działa stabilizacja w body jak nie czuje elektroniki szlka na sobie :P

ew moze jakies inne propozycje?
bo myslalem nad czyms tanszym ala sigma 70-300 ale tak naczytalem sie o jej problemach z AF i z mydlem na 300mm to stwierdzilem ze lepiej wydac 2 razy wiecej ale cudo szklo

pzdr
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 31 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Sob 31 Lip, 2010   

Mając tylko 60/2 poczujesz brak szerszego kąta (gdy weźmiesz aparat na wycieczki, wypad z znajomymi czy po prostu jakieś mniejsze imprezy - chyba, że masz do tego kompakt).

Osobiście kupiłbym właśnie 60tkę, bo dla mnie jest to wygodna ogniskowa zarówno do portretu jak i macro (właściwie nie tylko dla mnie).

A do tego cena tej 60tki - 1500zł do Soniaka (i 1200 do N/C!!) moim zdaniem to ciekawa oferta dla kogoś, kto chce poznawać fotografię.

komor 
Moderator

Też uważam, że zupełne pozbywanie się 16-105 to nie jest dobry pomysł mimo wszystko. I także uważam, że ta sześćdziesiątka może być ciekawą pozycją typu makro/portret, o ile pogodzisz się z tym, że do portretu to już dość ciasna ogniskowa, a do makro dość niewielka odległość przedmiotowa przy skali 1:1. Ale w końcu nie samym 1:1 człowiek żyje.
Jest też podobny temat dotyczący Canona, możesz poczytać go ze względu na ogólną dyskusję o takim rozwiązaniu wiązanym portret-makro: Portret/makro (Canon).

Nvi
[Usunięty]

faktycznie tez tak patrze na jedna strone do canona i nikona jakas promocja 1200zl a sonego tak odbili nie fair :>
anyway moze i niekiedy by sie przydal szeroki kat ale ja lustra nie wykorzystuje do latania z nim gdzie popadnie tylko do konkretnych celow nim celuje :) wlasnie dlatego sie pytam czy do takiego foto studyjnego 5m2 albo plener + macro studyjno - plenerowe taki obiektyw bedzie ok a ew powalczyc o minolte 70-210 na allegro

bo jakbym nawet sie nie pozbyl tego 16-105 to wciaz zostaje pytanie czy tamrona 60 czy 90 ... 60tka jest swiezsza wiec moze lepsza szczegolnie ze na temat tamrona 90 sa mega pozytywne opinie na temat jego macro

pzdr

[ Dodano: Sob 31 Lip, 2010 21:38 ]
ps nie rozumiem za bardzo z tym waska ogniskowa
obiektywy portretowe to zazwyczaj 50tki ew "bardziej?" popularne 85 wiec czemu za waski? przez skale odwzorowania? bo teraz nie zabardzo kumam :)

mavierk 
never knows best

z tego, co widzę, czego byś nie kupił i tak kupisz z początku dobrze a potem i tak wymienisz na coś innego, bo zdecydujesz, że to był głupi pomysł :)

komor 
Moderator

Nvi, ustaw na swoim 16-105 ogniskową 50, 60, 85 i popatrz co widzisz przez wizjer. Na ogniskowej 85 mm w małym pomieszczeniu to zrobisz samą twarz, nic więcej. Obiektywy 50 czy 85 mm są bardzo popularne ale raczej nie do pomieszczenia 5 m2. Te pięć metrów to zresztą jakoś podejrzanie mało.

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Nie 01 Sie, 2010   

Jak kupowałem swoją A700 to też myślałem że taki kit 16-105 i to ciemny to się mało przydaje, tym bardziej że mam pokryte te ogniskowe innymi obiektywami i to jasnymi, więc takim 16-105 pobawię się i sprzedam bo cena korzystna. Po tej zabawie już tak nie myślałem i w tej chwili jest to mój podstawowy obiektyw.
Też jestem za pozostawieniem 16-105 i dokupieniem np Tamrona makro 60/2.

Nvi
[Usunięty]

hehe podejrzanie malo :P te nieszczesne 5m2 to moj pokoj do ktorego probowalem wcisnac tlo 3metrowe 2 lampy i zeby bylo jeszcze sie gdzies poruszac jak na micro studio moim zdaniem moze byc i fakt w sumie nawet jak stane kolo okna to 50-60mm to mniej wiecej odleglosc jak normalnego oka tylko kat nie ten i cala sylwetke zmiescic to tak od 24mm sie patrzy hmm

a co do mojego pokoju i micro studia demonstracja:

Sunders 

Nvi napisał/a:
hehe podejrzanie malo te nieszczesne 5m2 to moj pokoj do ktorego probowalem wcisnac tlo 3metrowe 2 lampy i zeby bylo jeszcze sie gdzies poruszac jak na micro studio moim zdaniem moze byc

he, he, Nvi, to "micro studio" to do makrofotografii może być :smile: , ale portrety to lepiej Ci wyjdą w plenerze :razz:
Mi podoba się Twój pomysł zakupu tamrona 90/2,8Di Makro-do makrofotografii super, do portretu w plenerze też może być-jak zechcesz szerzej możesz potem dokupić tą minoltę 50/1,7.

Nvi
[Usunięty]

no taka przedmiotowka wiem dobre "studio" ale tez myslisz ze 60/2.0 macro nie dam sobie w tym moim pokoju rady z pseudo potretami? bo drogie te macra tak wywalic 1600zl niby moge ale tam jakis grosz z tego 16-105 bylby na cos innego chyba ze mielibyscie jakas propozycje na jakis komplet innych szkiel wymienic to wszystko

pzdr

lotofag 
Optyczny

Nvi napisał/a:
bo drogie te macra tak wywalic 1600zl niby moge ale tam jakis grosz z tego 16-105 bylby na cos innego

Na 16-105 "wywaliłeś" chyba "sporo" więcej niż kosztuję te "macra" od Tamrona ;)

Nvi
[Usunięty]

nie "wywalilem" bo jak kupowalem a700 to byl z nim jako kit a ze kosztowal 4000zl wiec okazyjnie tak mi sie wydaje :P dlatego tez mysle o odpsrzedaniu go i wymienieniu go na cos bo ja wiem portret 50/1.7 i te macro 90/2.8 chyba ze ten tamron 60/2.0 jest lpeszy bo nowszy tylko cos ta ogniskowa do macro mi nie pasuje ;P

[ Dodano: Nie 01 Sie, 2010 12:10 ]
ale te 60/2.0 tez pod portret mi sie nadalo imo dlatego sie tez zapytalem an forum jak tu zrobic i co ewentalnie wybrac ta 60tka i 90tka kosztuja tak samo

Sunders 

Nvi napisał/a:
tez myslisz ze 60/2.0 macro nie dam sobie w tym moim pokoju rady z pseudo potretami?

Z "pseudo portretami" to być może :???: :wink:
Zrealizuj propozycję komora = posadź kogoś w tym "studio" i zrób portret swoim 16-105 ustawionym na 60mm i wrzuć do tego wątku co Ci wyjdzie.

Nvi
[Usunięty]

w sumie tez racja jak tak przegladam lightrooma to wiekoszosc portretow robilem na 24+ ogniskowej np:

26mm (daleko od tla blisko aparatu)

30mm:

no i 80mm

no fakt powyzej 50mm to juz ktos musialby przytulic tlo a ja musialbym sie na maxa oddalic zeby zlapac go od pasa w gore a co juz cala sylwetka

to teraz jestem wogole w kropce :P to te 16-105 zostawic portret a tylko jakies dobre szklo do macro kupic?

[ Dodano: Nie 01 Sie, 2010 13:05 ]
a i mega szybki offtopic
w lightroomie automatycznie zmienia mi RAW w/g jego widzi mi sie i doczytalem sie ze to zalezy od ustawien "camera profile" i ma ktos moze jakies gotowe camera profile dla lightrooma dla sonego a700? ktos pisal ze na adobe labs sa ale nie moge ich sciagnac :<

chyba ze gdzies jest na forum o tym wzmianka to z gory przepraszam :>

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 02 Sie, 2010   

Nvi napisał/a:
w lightroomie automatycznie zmienia mi RAW w/g jego widzi mi sie i doczytalem sie ze to zalezy od ustawien "camera profile" i ma ktos moze jakies gotowe camera profile dla lightrooma dla sonego a700? ktos pisal ze na adobe labs sa ale nie moge ich sciagnac :<
Po pierwsze, nie "zmienia", tylko pokazuje wg. profilu wybranego w zakładce Camera Calibration, a po drugie, powinieneś mieć tam możliwość wyboru odpowiedniego profilu przygotowanego przez Adobe. Dodatkowo, możesz jeszcze pobawić się w oprofilowanie swojego zestawu, co zwłaszcza w przypadku fotografii produktowej będzie dość pomocne.

Odpowiedz do tematu