Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jakie istnieja alternatywy (lepsze) dla C28 f/1.8? (C24 f/1.4 - to za drogo ). C28 to dosc stara konstrukcja, ale Canon chyba nie wprowadzi nic nowego w najblizszym czasie.
Sigma 30 f/1.4? Powiedzmy ze bardziej interesujaca strona jest jakosc "optyczna" niz celnosc AF. Jezeli trzeba przymykac conajmniej do 2.8 to w zasadzie zakup jest bez sensu.
Macie jakies jakies doswiadczenia (szczegolnie te zle ) ?
Oj było już wiele razy na forum w różnych konfiguracjach. Temat faktycznie ciężki i sam wielokrotnie nad tym myślałem. Ja prawdopodobnie kupie Samyanga 14 mm/2,8, co na cropie daje 22,4. A przy tej ogniskowej ustawianie ostrości to nie jest trudne, zwłaszcza dla mnie, który całe życie miał manualne i analogowe aparaty i obiektywy. Lub pozostaje czekać na jakiegoś Canona 35/1,8, który zapewne ma być odpowiedzią na ruch Nikona w tym zakresie.
[ Dodano: Pon 16 Sie, 2010 09:14 ]
No tak, ale Ciebie interesuje przesłona 1,4 do 2,8 oj to będzie ciężko. Ponoć od 2,2 Sigma 20/1,8 nie jest tragiczna, ale wiadomo trzeba będzie przebrać z paru egzemplarzy. PRzez pewien czas sigma ta nie była dostępna, nie wiem jak teraz.
Ja tradycyjnie napiszę, że Sigma 30/1.4 to jeden z moich najulubieńszych obiektywów. Na pewno jest kwestia egzemplarza, jak to w Sigmach, ale mój jest bardzo ostry. Używalny od pełnej dziury, na f/2 bardzo ostry. Bokeh mi się podoba, ale to oczywiście kwestia gustu.
Usjwo, miałem identyczny problem. Myślałem, myślałem, aż w końcu wymyśliłem FF
Chciałem zaproponować C 24/2.8, ale to jeszcze starsza konstrukcja no i chcesz coś jaśniejszego...
Może sigma 30/1.4? Ja się zraziłem bo mi się rozsypała a serwis sobie leciał w kulki, ale z tego co widzę to mój przypadek jest odosobniony.
Usjwo, krążą ploty o jasnym Canonie 30 EF-S. Ale wiesz jak to z plotami jest Sigmę 30 miałem i chwaliłem. Jeśli masz okazję zapiąć i przestrzelić to zrób to, zobaczysz czy będzie to dla Ciebie wygodne, jasne szkło
Coraz bardzie sklaniam sie ku Sigmie. Problem ze tu w sklepie maja przewaznie po jednej sztuce. Fakt ze sklepow jest z 10 kolo siebie, ale nie bede latal od jedego do drugiego.
Fakt ze sklepow jest z 10 kolo siebie, ale nie bede latal od jedego do drugiego.
no tak pewno u nas też chcielibyśmy mieć taki problem, proszę Cię nawet się nie wygłupiaj pomyśl ze są tacy którzy chcąc podpiąć sobie dane szkiełko w celu sprawdzenia muszą jechać np do sklepu który oddalony jest 70 km a do następnego jest następne 70 km od nadmiaru jednak głowa może rozboleć
jasiekcom ale jak tu wybrac jeden z kilku jak jest tylko jeden , dobra juz nie marudze, poniewaz
B o g d a n napisał/a:
Ja jednak poczekałbym te 2, 3 tygodnie.
Według mnie jest duuuuża szansa, że Canon coś pokaże nowego z tego zakresu.
Dobra poczekam, chociaz na canon rumors pisza ze moze to byc 30 lub 35. W tym drugim przypadku wracam do Sigmy. Pocieszajace ze jest tam napisane ze bedzie to cheap prime!
Jeśli myślisz o przesiadce na ff to niestety jedyną alternatywą dla 28/1,8 jest 24 L Ja bym Sigmy nie kupił bo po poszukiwaniach ostrej 50/1,4 mam już na nie alergię ponadto nie jest to szkło pod ff. Raz kupiłem szkło pod apsc - Canona 17-55 i duuużo straciłem przy odsprzedaży.
Co do nowości to też bym poczekał - po Nikkorze 35 i tym nowym Soniaczu Canonowi bardzo brakuje taniego szkiełka które mogłoby być standardem pod apsc choć ja bym wolał żeby pokazali nową 24-70 IS.
Tyle, że efekt będzie podobny gdy Usjwo ustawi sobie 17-55/2.8 na 24mm.
Ta stałka miała sens kiedyś pod analoga gdy zoomy zaczynały się od 28mm i były ciemne. Według mnie, na dzień dzisiejszy, zakup całkowicie bez sensu.
Tyle, że efekt będzie podobny gdy Usjwo ustawi sobie 17-55/2.8 na 24mm.
Ta stałka miała sens kiedyś pod analoga gdy zoomy zaczynały się od 28mm i były ciemne. Według mnie, na dzień dzisiejszy, zakup całkowicie bez sensu.
Myślę o zastosowaniu do FF. Pod APS-C faktycznie zupełnie bez sensu.
Co do zoomów... Nie posiadam Za to ta stałeczka jest mała i lekka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10