Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Był niedawno temat o monitorach szczególnie dobrze nadających się do obróbki graficznej. Obecnie "laptop z dobrą matrycą" brzmi trochę niedorzecznie, bo wszędzie pakują nieszczęsne TNki, ale jak wiadomo matryca matrycy nie równa. Czy wśród komputerów przenośnych można znaleźć jakieś ciekawe propozycje? <- zakładając, że rozwiązanie laptop + zewn. monitor nie wchodzi w rachubę.
Pod uwagę wziąłem:
- pokrycie przestrzeni barwnej
- jakość czerni i bieli
- równomierność podświetlenia matrycy
Czy można to jakoś zwaloryzować, ewentualnie uzupełnić?
Wziąwszy pod uwagę głównie gamut zarysowała mi się następująca czołówka:
DELL Studio XPS / Dell Precision RGB LED
LENOVO W
SONY Vaio F (Sony Premium Display)
DELL Studio 17 fullHD
HP ProBook
DELL Vostro
SONY Vaio
Podobno nieźle wypadają też matryce w Asusach G i HP z matrycą dreamcolor.
Generalnie nie ma zbyt wiele firm produkujących laptopy zawracających sobie głowę czymś takim jak jakość obrazu...
Czy macie podobne spostrzeżenia, a może da się tą listę jeszcze uzupełnić?
MM, tak masz rację. Nie jestem miłośnikiem Win, ale zdążyłem już przywyknąć do tej architektury i filozofii pracy. Poza tym nazbyt często miałem do czynienia z makowcami, których wiedza i umiejętności ograniczały się do serfowania po necie a najprostsze czynności zajmowały im na tym sprzęcie długie i nerwowe kwadransy. Komputer - poza tym wszystkim - ma być także rodzinny, co wyklucza mace, maci, k.. mać, nawet nie wiem jak to odmienić... co wyklucza apple'a na starcie. Poza tym wizerunek makowca mi kompletnie nie odpowiada. Nie chciałbym być utożsamiany z produktami tej firmy, na tyle na ile Ty nie masz ochoty zamienić zawartości swojej torby fotograficznej na alfę a230 i komplet szkiełek DT
dr11, no faktycznie niezła maszyna. Dość bezkompromisowa, ale jej parametry znacznie przewyższają to co mi wystarczy, w związku z powyższym będzie to po prostu przepłacanie. Z resztą Lenovo W jest na mojej liście. Czy powinno się tam znaleźć jeszcze coś?
Poza tym wizerunek makowca mi kompletnie nie odpowiada. Nie chciałbym być utożsamiany z produktami tej firmy
Jesteś już kanonierem, to z Apple będzie Ci do twarzy – obciach taki sam.
Baku napisał/a:
Poza tym nazbyt często miałem do czynienia z makowcami, których wiedza i umiejętności ograniczały się do serfowania po necie a najprostsze czynności zajmowały im na tym sprzęcie długie i nerwowe kwadransy.
Wziąwszy pod uwagę głównie gamut zarysowała mi się następująca czołówka:
Z jakich materiałów można to wyczytać, np dla takiego HP ProBook?
Baku napisał/a:
Generalnie nie ma zbyt wiele firm produkujących laptopy zawracających sobie głowę czymś takim jak jakość obrazu...
No właśnie i dlatego nie wiem, czy nie szkoda czasu na analizowanie procentów w parametrach, bo i tak bez kalibracji kolorki nie będą idealne. W sumie uważam, że dla celów domowych, jak juz się godzisz na kompromis w formie notebooka, to inne cechy wezmą górę: wielkość matrycy, rozdzielczość, wydajność, wielkość HDD, czy wreszcie cena.
Czasami nawet wygląd ma znaczenie.
Do amatorskiego obrabiania i ewentualnie pokazywania zdjęć w zasadzie każdy skalibrowany ekran nowego, co za tym idzie, nowoczesnego notebooka powinien być dobry.
A tak przy okazji. Czy Windows w swojej najnowszej wersji dorobił się jakiejś kalibracji monitora, choćby podobnej, jak w MacOS? Czy dalej taka sama wioska?
Podobno działa ok.
http://forums.dpreview.co...32&changemode=1
Sam nie próbowałem, nie podłączam drugiego monitora bo robi na ścianie za TV i trochę to bez sensu, jak nie jest koło mastera.
FotoTomek, to znaczy o co chodzi? Nie widzę za bardzo powiązania Windowsa z kalibracją...
Może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodzi mi o kalibrator, który w Maku jest częścią systemu. Wygląda jak na obrazku. Co prawda metoda jest "na oko", ale działa całkiem nieźle. Pamiętam, że kiedyś znalazłem podobny program na Windows, ale to były czasy Win98, a działanie tego softu było raczej mizerne.
Zresztą szczegóły nie są ważne, chodzi mi o to, czy Windows obecnie ma wbudowaną jakąkolwiek metodę kalibracji.
kalibracja.jpg Jeden z etapów kalibracji w MacOS X.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13