Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw portretowy do Canona
Autor Wiadomość
Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Wysłany: Czw 11 Lis, 2010   Obiektyw portretowy do Canona

Witam mam na imię Marcin i jestem amatorem. Moje wymiary to 90 x 60 x 90. Interesuję się pokojem na świecie, pisaniem przydługich postów na forach internetowych oraz fotografią i w związku z powyższym mam pytanie do Szanownego "Żryrji"!

Planuje kupić obiektyw do Canona 450D, do robienia portretów. Nie mają to być portrety w studio, bo takiego nie posiadam, lecz raczej ujęcia w plenerze, przy okazji wycieczek, spacerów, wyjazdów, ludzi na ulicy, a także czasem do fotografii we wnętrzach np. imprezy różnego rodzaju, przy różnym oświetleniu itd.

Przeczytałem wiele o wskazanych wyżej obiektywach, czyli Canon 50mm f/1.4 i Sigma 50mm f/ 1.4 i one właśnie mnie interesują. Wykluczam Canona f/1.8 ze względu na wykonanie, i 50 L f/1.2 ze względu na cenę.

Moje pytanie jest następujące, czy tańszy Canon f/1.4 jest wystarczający do portretów dla amatora? Mówiąc szczerze kupiłbym najchętniej tę Sigmę, ale odstrasza mnie kwestia, ze tak to nazwę kalibracji i poszukiwania dobrego egzemplarza i kulejący autofokus. (bo już mam za sobą trochę przejść ze swoją Sigmą 17-70) Poza tym jest droższa.

I drugie pytanie, o te cholerne odblaski w Canonie? Czy są aż takie straszne, jak w teście i czy łatwo je uzyskać? Bo kwestia miękkości obrazu na 1.4 mi całkiem frywolnie wisi, bowiem i tak się nie robi portretów na 1.4 z tego co mi się wydaję.

Prosze Szanowne "Żryrji" o poradę, czy brać Canona, czy Sigmę? (zdecydujcie najlepiej za mnie :-) )

Jeśli nowy temat jest fee, to proszę o przeklejenie, czy cuś Szanownych Dyrektorów Administratorów.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 03 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Czw 11 Lis, 2010   

C85/1.8 ............... :razz:

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

85 za ciasny do APS-C. Mam tele 70-300 i sobie popatrzyłem jak wygląda kadr na 70 mm. Niestety za ciasno, a co dopiero 85mm :-)

ophiuchus 
Optyczny

Wizjerioner, Panie, mam 50/1.4 Canona, takoż 85/1.8 również Canona. Użytkuję z 450D ;) Do pleneru Kris dobrze zasugerował... 85 może być git :D Ba ostatnio fotografowałem nim nawet imprezę firmową w sali i jestem o tyle zadowolony, że pozwoliło mi to na robienie zdjęć bez ingerencji w przestrzeń prywatną fotografowanych osób co dało sporą naturalność na zdjęciach :) Ja bym sugerował Canona i do pozostałej kwoty z różnicy z Sigmą dołożyć złociszy i kupić 85 :] Niestety nie miałem Sigmy w rękach więc nie napiszę czy jest super, czy wręcz przeciwnie... Ale do 50 jakichś wielkich zastrzeżeń nie mam. No może poza delikatnym mechanizmem ustawiania ostrości.

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

ophiuchus a jak się przedstawia kwestia odblasków? Czy łapiesz ich sporo w plenerze? W sensie, czy one pojawiają się pod słońce, czy ogólnie łatwo je złapać?

oranżewski 
Optyczny

Wizjerioner napisał/a:
Bo kwestia miękkości obrazu na 1.4 mi całkiem frywolnie wisi, bowiem i tak się nie robi portretów na 1.4 z tego co mi się wydaję.
a ja kupiłem po to 50/1.8, żeby robić nim na F1.8. i 95% zdjęć jest na F1.8. i są dobre.

ophiuchus 
Optyczny

Wizjerioner, hmmm... prawdę mówiąc nie zastanawiałem się nad tym. Specjalnie nawet przejrzałem fotki zrobione tymi obiektywami i powiem, że odblasków nie ma, ale głównie dlatego, że praktycznie nie robię zdjęć pod światło :D Generalnie dokupiłem sobie osłonki do tych obiektywów i jak nie używam filtra polaryzacyjnego to za dnia zawsze mam osłonkę na obiektywie. W każdym razie, na odblaski nie narzekam.

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

sprzedany zatem!

ophiuchus 
Optyczny

Udanej zabawy! :D

bacruk 
Entuzjasta

Wizjerioner, brać Zeissa.. :smile:

marta21 
Nowy

Wysłany: Pon 02 Maj, 2011   Dobry obiektyw portretowy do canona

Cześć!
Witam na forum. To jest mój pierwszy tekst na tym forum więc proszę o wyrozumiałość

Niedawno weszłam w posiadanie Canona 500d. Niestety mam tylko standardowy obiektyw, który był w zestawie, a chciałabym pokusić się o coś lepszego.

Ogólnie obiektyw potrzebny byłby mi do robienia portretów bo to mnie interesuje. Na razie nie mam zbyt wiele pieniędzy i mogę pokusić się o obiektyw CANON EF 50mm f/1.8. I tu prosiłabym o radę, czy opłaca się kupić ten czy odkładać na obiektyw Canon EF 50mm F/1.4 USM?

Słyszałam że obiektywy heliosa są dobre do portretów więc może pokusić się o coś takiego:
http://allegro.pl/helios-....592629196.html

i odkładać na canona 1.4?

A może jeszcze coś innego zaproponujecie?

dr11 
Optyczny

Wysłany: Pon 02 Maj, 2011   

Według mnie 50 1.4 będzie OK, ale są różne preferencje. Bo może będziesz wolała robić portrety bardziej z dystansu, wtedy 85 1.8. Sam używałem obu na 350D/40D i zdecydowanie bardziej pasowała mi 50. 50 1.8 sprzedałem, bo miałem loterię z AF, 50 1.4 służy mi do dziś (trochę już rzęzi ale nic jej poważniejszego nie dolega). Ale teraz znowu bardziej mi pasuje 85 na 5D :)

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 03 Maj, 2011   

marta21, podłączyłem Twoje pytanie do podobnego już tematu, który wcześniej był na forum. Nie ma tu zbyt wiele napisane, jest też parę innych podobnych tematów, o których możesz zajrzeć. Szukaj po słowie kluczowym „portret”.

arietiss 
Optyczny
arietiss

marta21, poczekaj (choć wiem, że to trudne) i dozbieraj na 50/1,4. Warto! Jakość wykonania, trafność i sprawność AF, no i zapas światła do wykorzystania w trudnych warunkach. Pożyczyłem kiedyś od znajomej 50/1,8 i postanowiłem zbierać na 50/1,4. Mi było łatwiej, bo od biedy mam T17-50...

bacruk 
Entuzjasta

IMO kup to na co Cię teraz stać. To pozwala fotografować już a nie czekać.... zbierać... czekać.
Jak kupisz 50 1.8II i potem sprzedasz jeszcze na gwarancji to "stracisz" kilkadziesiąt złotych. To niewielka cena za zaoszczędzony czas i możliwość rozwoju już teraz. W międzyczasie dozbieraj na docelowy sprzęt.. niekoniecznie c50/1.4.

Odpowiedz do tematu