Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 11 Lis, 2010 Obiektyw portretowy do Canona
Witam mam na imię Marcin i jestem amatorem. Moje wymiary to 90 x 60 x 90. Interesuję się pokojem na świecie, pisaniem przydługich postów na forach internetowych oraz fotografią i w związku z powyższym mam pytanie do Szanownego "Żryrji"!
Planuje kupić obiektyw do Canona 450D, do robienia portretów. Nie mają to być portrety w studio, bo takiego nie posiadam, lecz raczej ujęcia w plenerze, przy okazji wycieczek, spacerów, wyjazdów, ludzi na ulicy, a także czasem do fotografii we wnętrzach np. imprezy różnego rodzaju, przy różnym oświetleniu itd.
Przeczytałem wiele o wskazanych wyżej obiektywach, czyli Canon 50mm f/1.4 i Sigma 50mm f/ 1.4 i one właśnie mnie interesują. Wykluczam Canona f/1.8 ze względu na wykonanie, i 50 L f/1.2 ze względu na cenę.
Moje pytanie jest następujące, czy tańszy Canon f/1.4 jest wystarczający do portretów dla amatora? Mówiąc szczerze kupiłbym najchętniej tę Sigmę, ale odstrasza mnie kwestia, ze tak to nazwę kalibracji i poszukiwania dobrego egzemplarza i kulejący autofokus. (bo już mam za sobą trochę przejść ze swoją Sigmą 17-70) Poza tym jest droższa.
I drugie pytanie, o te cholerne odblaski w Canonie? Czy są aż takie straszne, jak w teście i czy łatwo je uzyskać? Bo kwestia miękkości obrazu na 1.4 mi całkiem frywolnie wisi, bowiem i tak się nie robi portretów na 1.4 z tego co mi się wydaję.
Prosze Szanowne "Żryrji" o poradę, czy brać Canona, czy Sigmę? (zdecydujcie najlepiej za mnie )
Jeśli nowy temat jest fee, to proszę o przeklejenie, czy cuś Szanownych Dyrektorów Administratorów.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 03 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Wizjerioner, Panie, mam 50/1.4 Canona, takoż 85/1.8 również Canona. Użytkuję z 450D Do pleneru Kris dobrze zasugerował... 85 może być git Ba ostatnio fotografowałem nim nawet imprezę firmową w sali i jestem o tyle zadowolony, że pozwoliło mi to na robienie zdjęć bez ingerencji w przestrzeń prywatną fotografowanych osób co dało sporą naturalność na zdjęciach Ja bym sugerował Canona i do pozostałej kwoty z różnicy z Sigmą dołożyć złociszy i kupić 85 :] Niestety nie miałem Sigmy w rękach więc nie napiszę czy jest super, czy wręcz przeciwnie... Ale do 50 jakichś wielkich zastrzeżeń nie mam. No może poza delikatnym mechanizmem ustawiania ostrości.
ophiuchus a jak się przedstawia kwestia odblasków? Czy łapiesz ich sporo w plenerze? W sensie, czy one pojawiają się pod słońce, czy ogólnie łatwo je złapać?
Wizjerioner, hmmm... prawdę mówiąc nie zastanawiałem się nad tym. Specjalnie nawet przejrzałem fotki zrobione tymi obiektywami i powiem, że odblasków nie ma, ale głównie dlatego, że praktycznie nie robię zdjęć pod światło Generalnie dokupiłem sobie osłonki do tych obiektywów i jak nie używam filtra polaryzacyjnego to za dnia zawsze mam osłonkę na obiektywie. W każdym razie, na odblaski nie narzekam.
Wysłany: Pon 02 Maj, 2011 Dobry obiektyw portretowy do canona
Cześć!
Witam na forum. To jest mój pierwszy tekst na tym forum więc proszę o wyrozumiałość
Niedawno weszłam w posiadanie Canona 500d. Niestety mam tylko standardowy obiektyw, który był w zestawie, a chciałabym pokusić się o coś lepszego.
Ogólnie obiektyw potrzebny byłby mi do robienia portretów bo to mnie interesuje. Na razie nie mam zbyt wiele pieniędzy i mogę pokusić się o obiektyw CANON EF 50mm f/1.8. I tu prosiłabym o radę, czy opłaca się kupić ten czy odkładać na obiektyw Canon EF 50mm F/1.4 USM?
Według mnie 50 1.4 będzie OK, ale są różne preferencje. Bo może będziesz wolała robić portrety bardziej z dystansu, wtedy 85 1.8. Sam używałem obu na 350D/40D i zdecydowanie bardziej pasowała mi 50. 50 1.8 sprzedałem, bo miałem loterię z AF, 50 1.4 służy mi do dziś (trochę już rzęzi ale nic jej poważniejszego nie dolega). Ale teraz znowu bardziej mi pasuje 85 na 5D
marta21, podłączyłem Twoje pytanie do podobnego już tematu, który wcześniej był na forum. Nie ma tu zbyt wiele napisane, jest też parę innych podobnych tematów, o których możesz zajrzeć. Szukaj po słowie kluczowym „portret”.
marta21, poczekaj (choć wiem, że to trudne) i dozbieraj na 50/1,4. Warto! Jakość wykonania, trafność i sprawność AF, no i zapas światła do wykorzystania w trudnych warunkach. Pożyczyłem kiedyś od znajomej 50/1,8 i postanowiłem zbierać na 50/1,4. Mi było łatwiej, bo od biedy mam T17-50...
IMO kup to na co Cię teraz stać. To pozwala fotografować już a nie czekać.... zbierać... czekać.
Jak kupisz 50 1.8II i potem sprzedasz jeszcze na gwarancji to "stracisz" kilkadziesiąt złotych. To niewielka cena za zaoszczędzony czas i możliwość rozwoju już teraz. W międzyczasie dozbieraj na docelowy sprzęt.. niekoniecznie c50/1.4.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 15