Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 15 Lis, 2010 Obiektyw do fotografowania ptaków
Hej
Jstem totalnym fotograficznym ignorantem,ale uwielbiam podgladac ptaki i chciałabym im robić zdjęcia. Mam Nikona D90 i szukam odpowiedniego obiektywu za max 1000 zł. Czy w ogole za ta cene mozna dostac cos co pozwoli robic fajne fotki ptaków? Nie oczekuje ze cykne myszołowa w locie z 30 m i zdjecie bedzie super ostre. Czesto na mojej dzialce siadaja koło mnie ptaszki tak w odleglosci 3-5 m i chcialabym zdrobi dobre zdjecie. Jaki obiektyw polecacie? Mile widziane linki np z allegro. Z góry dzieki
Arek, dodaj, że przy fotografowaniu z ręki, z podchodu, spacerowo Jeśli się siedzi z zestawem na statywie to w sumie chyba rybka czy jest stabilizacja, czy jej nie ma.
Zastanawiam się nad obiektywem do focenia ptaków. W chwili obecnej posiadam 70-200 2.8 VR2 i mam do wyboru zakup telekonwertera x2 (nikon trzeciej generacji) lub większy obiektyw i myślę o Tamronie 200-500. Jaki jest wasze zdanie na ten temat?
Wszystko zależy od wymaganej ogniskowej. 200 mm na FF do ptaków to nie jest zbyt wiele. AF-S TC-20E III zwiększy ogniskowe x2 i będzie 140-400. W sumie jaśniej niż w Tamronie 200-500, choć o 100 mm krócej.
Nikkor 70-200 to bezdyskusyjnie udany obiektyw, którego osiągów dobry TC nie powinien znacząco obniżyć. Ja bym się skłaniał właśnie ku telekonwertorowi: da dobry zakres do ptaków a po odpięciu masz bardzo fajne reporterskie tele. Z takim Tamronem to już w zasadzie tylko na ptaki. Pomiędzy 35 a 200 mm zrobi Ci się bardzo przykra dziura, bolesna m.in. w portretowym zakresie. Piszę to oczywiście ze swojej perspektywy, bo Ty, być może nie korzystasz zanadto z tego zakresu ogniskowych.
Masz rację Baku, TC jest chyba lepszym wyborem. Co do dziury w ogniskowych to jestem na etapie kompletowania szkiełek, a na chwilę obecną bardziej przydał by mi się jakiś szeroki kąt.
Przeczytałem o jedno zero mniej i byłem święcie przekonany, że rozprawiamy o FX.
W tej sytuacji ja bym kupił Tokinę, ale 11-16/2.8. Mimo jej wad uważam, że to najciekawsze UWA na DX.
Baku, myślałem o tym szkle 11-16/2.8, ale jest wielce prawdopodobne że w przyszłości przeskoczę na FX (następcę d700 ) i chyba od razu zdecyduje się na N14-24.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9