Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 05 Kwi, 2011 Canon EF 70-200/4L do fotografii przyrodniczej
Witam Czytelników,
chciałbym zapytać się o powyższy obiektyw pod względem optyki i współpracą z 1000D (światło w tym przypadku mnie mniej interesuje bo będę focił na zewnątrz). Wiem, że były już podobne wątki ale chciałbym spytać się głównie w temacie fotografii przyrodniczej bądź też krajobrazowej. Gdyby ktoś mógł porównać mi "eLkę" z Sigma 135-400 lub 120-400. Mają różne ogniskowe ale mam na myśli jakość obrazu.
Z góry dziękuję
[ Dodano: Wto 05 Kwi, 2011 19:18 ]
P.S. chodzi o wersje f4 USM bez IS'a
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 06 Kwi, 2011, w całości zmieniany 1 raz
jeśli masz porównywać to weź ten 70-200 F4 L USM. za taką cenę nie znajdziesz chyba nic lepszego pod względem ostrości, pracy pod światło i dobrze działającego autofocusa.
nowe niejednokrotnie można wyhaczyć za 2100 zł (dopiero co sobie przecież kmosw kupiła za taką cenę)
Eee B o g d a n, przesadzasz..
To bardzo solidny i nienaganny optycznie obiektyw. Myślę, że jak na amatorskie zastosowanie to jest aż nadto. Znam osoby zawodowo zajmujące się fotografią, dla których jest to jeden z podstawowych obiektywów i jakoś ich nie ogranicza.
70-200/4IS jest lepszy. 70-200/2.8 też. O 70-200/2.8 IS nie wspominam. Tyle, że co z tego, skoro najtańszy z nich jest prawie dwa razy droższy...
70-200/4L bez IS też mogę polecić i optycznie jest więcej niż dobry, pytanie tylko, czy na pewno do fotografii przyrodniczej chcemy obiektyw, który kończy się na 200 mm.
B o g d a n napisał/a:
Zdecydowanie lepszym optycznie instrumentem jest ten z IS
Znam osoby zawodowo zajmujące się fotografią, dla których jest to jeden z podstawowych obiektywów i jakoś ich nie ogranicza
Ja też znam. Znam też fotografa, który używa tylko i wyłącznie manualnych starych, ruskich szkieł i nic innego nie ma zamiaru stosować bo mu nie potrzebne.
Niestety amator potrzebuje zwykle lepszego sprzętu niż profesjonalista.
70-200/4 do fotografii przyrodniczej jak najbardziej można polecić, oczywiście raczej odpada polowanie na ptaki, ssaki, raczej za krótka ogniskowa. Ale obiektyw jest bardzo dobry optycznie, nienagannie wykonany, godny polecenia. Sigma 135-400 to starszy już model, niestety ustępujący jakością optyczną i jakością wykonania Canonowi. 120-400 jest już bardziej wart polecenia, 400mm i stabilizacja to już coś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,67 sekundy. Zapytań do SQL: 15