Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam!
Mamy z mężem dylemat co wybrać. Zastanawialiśmy się nad wyborem jakiegoś lustra, jednak rozważamy także zakup lepszego kompaktu. Jeżeli chodzi o to co nas interesuje.
1. to ma być nasza pierwsza lustrzanka
2. ma być to aparat uniwersalny, trochę jak kompakt.. do zdjęć na imprezie, na spacerze, w górach, na plaży, w pomieszczeniach, jednak zależy nam na jakości zdjęć (ostrość, kolory, głębia, żeby zdjęcia nie były płaskie)
3. coś,czym można robić zdjęcia na auto, ale też coś czym w wolnej chwili można się pobawić i poeksperymentować
4. kupując lustrzankę, chcemy by służyła głównie jako aparat, jednak opcja kręcenia filmów- bardzo chętnie ( zamiast kupowania mini kamerki), ale żeby ostrzyła w miarę szybko, a nie kilka sekund jak to ponoć w lustrzankach bywa...
5. kupujemy aparat z myślą,że ma nam długo służyć..
6. na tą chwilę większa opcja jego rozbudowania nie jest szczególnie brana pod uwagę, aczkolwiek kto wie, kto wie:)
7. interesuje nas dobry stosunek jakości do ceny...
i teraz cena.. najchętniej jak najmniej, ale po wstępnej orientacji do ok 3 tys..
do tej pory polecano nam nikony, i jakoś tak miło patrzymy na tą markę, chyba że istnieje jakaś alternatywa:)
na oku mamy powiedzmy: d90, d5100
Jeszcze jedno.. obiektyw. chcemy uniwersalny 18-105. wiemy, że są to ciemne obiektywy.. chyba że lepszą opcją jest wzięcie samego body i dokupienie tańszego obietywu np. jasnej sigmy . ( i w takim wypadku prosimy o radę jakie parametry:) )
A jeżeli nie lustrzanka, bo ktoś z Was po przeczytaniu stwierdzi, że jest nie dla nas.. to co??
Bardzo proszę o pomoc..
Nikomu się nie chce odpisywać (tak przypuszczam), bo skoro masz taki jasno określony budżet, to najpierw poczytaj ten wątek. 12 stron o tym samym.
Co do pktu 4 - tak to mają kompakty a lustrzanki tylko gdy ciemno lub obiektyw do bani.
Żaden kompakt niestety nie spełni pierwszego punktu ;/.
2. skoro ma być jak kompakt to kompakt
3. lustrzanką to w wolnych chwilach można się pobawić trybem automatycznym
4. kompakty ostrzą ponoć zawsze wolniej niż lustrzanki, nie wiem jak w filmach, ale zdjęcia to z moich obserwacji an pewno szybciej
5. imo każdy swoje posłuży
6. kompakt
Gdybym ja miał do wydania 3000zł to z pewnością zdecydowałbym się na d90 lecz biorąc pod uwagę wasze preferencje to lustrzanka będzie wam raczej ciążyła. Według mnie zakup takiego aparatu z myślą o trybie automatycznym to trochę przerost formy nad treścią. Sam mam lustrzankę od kilku dni i to co w tych aparatach jest fajne to jest właśnie możliwość zrobienia zdjęcia takiego jak się chce. Jedynym ograniczeniem jest w zasadzie obiektyw i nie zawsze celny autofokus (to raczej zależy od modelu i być może od obiektywu też). Ja mam Pentaxa K-r i skok jakościowy pomiędzy tym aparatem, a kompaktami średniej klasy z którymi miałem do czynienia jest ogromny, ale nie zabrałbym go na impreze. To jest cięższy i większy sprzęt, więc tachanie go na imprezy raczej nie jest dobrym pomysłem.
Może nikon D5000 + 18-105mm VR i do tego jakaś lampa zewnętrzna. I troszku samozaparcia, by wyjść poza tryb AUTO i będziecie zadowoleni ; ).
Ewentualnie kompakt, np. panasonic FZ 38, albo EX 1, albo jeszcze inny, ale i tu pozostając przy trybie AUTO bardzo dużo się traci. Oczywiście zdjęcia z lustrzanki (najlepiej doposażonej w lampę zewnętrzną) będą lepszej jakości - to oczywiste. Przypominam - w każdym przypadku zapomnieć o trybie AUTO. Możliwość nagrywania filmików posiada Panasonic, ale jakość słaba, D5000 chyba nie ma takowej w ogóle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11