Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 20 Lut, 2008
Lustrzanka do sportowcyh zdj...
Autor Wiadomość
SmA_ll
Nowy

Wysłany: Nie 18 Lis, 2007   Lustrzanka do sportowcyh zdj...

Witam ! Chce zakupic pierwsza lustrzanke swoim zyciu :) Glownie beda to zdjecia sportowe ! Jezeli moge poprosic o jakas rade ! do kwoty 2500 ! narazie z kitem ale z czasem napewno bedzie to rozbudowane ! z gory dziekuje ! pozdrawiam !!

Reklama

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Nie 18 Lis, 2007   

Będzie trudno. Lustrzanka do zdjęć sportowych powinna być szybka, dawać możliwość wyboru wysokich czułości (nie szumieć za wysoko przy tych czułościach). Przede wszystkim jednak przydałoby się naprawdę dobre szkło.

Za taką cenę niestety nie ma sprzętu naprawdę dobrego do tych zastosowań.
Co to za sport ma być? Coś dobrze czy słabo oświetlonego?

SmA_ll
Nowy

Przypominam ze jestem amatorem ! Waham sie miedzy A100 canonem400d i d40x mam juz metlik w glowie od tych wszystkich wypowiedzi ! ktory z tych trzech bedzie w miare odpowiedni ? Sport Downhill kolarstwo extremalne !

Arek 
Redaktor

Kup używane 20D. 5 kl/s na pewno Ci się przyda.

Monastor 
Optyczny

Na pewno nie brałbym alfy ze względu na wysoki poziom szumu. Zastanawiałbym się nad dwoma pozostałymi.
Niski wzrost szumu ze wzrostem czułości ma 400D. Tutaj ma przewagę nad nikonem. Ten jednak dysponuje wyższą wartością maksymalnej czułości (3200 ISO u Nikona, podczas gdy Canon ma max ISO 1600).
Do sportu przydałoby się jasne szkło. Trudniej będzie dostać takie do Nikona ze względu na to, że nie obsługuje on wielu obiektywów ze względu na brak silnika AF.

Wziąłbym Canona 400D i do niego zamiast kitowego obiektywu, Canon EF 50 mm f/1.8 II, albo Nikona D40x i Nikon AF 50mm f/1.8 D
Takie światło pozwoli na zamrożenie ruchu. Myślę, że to o wiele lepszy wybór niż obiektywy kitowe. Poszukaj samych body i kup osobno jedno z wyżej wymienionych szkieł (odpowiednio do aparatu)

SmA_ll
Nowy

dzieki ze mi doradzacie bo wlasnie bylem przekonany do Alphy ! wszelkie rady mle widziane ! DZIEKI POZDRAWIAM

007areka
[Usunięty]

...tylko 20d lu 30d :) i zadnego kita

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Zdecydowanie warto kupić używane 20D.
Zobacz to z linka.
http://www.allegro.pl/ite..._m_od_reki.html
Znam tego faceta, prowadzi sklep i klienci zostawiają mu swoje używane korpusy. Skoro przyjął sprzęt to musi on być w dobrym stanie. Jak chcesz to we wtorek sam go sprawdzę. Zadzwoń pod podany tam numer i zaklep sobie. Jeżeli będzie wszystko w porządku to zapakuje go i wyśle. Na obiektyw musisz troszkę pieniędzy dołożyć. Generalnie musi to być jasne szkło. Chyba, że na początek zadowoli Ciebie stałka 50/1.8. Wtedy całość będzie kosztować około 2200 i jeszcze wystarczy na szybką kartę 4 GB i torbę foto.

P.S. Jeżeli powiesz, że kupisz jak sprawdzi Mariusz z forum to nie będzie problemu z odłożeniem :wink:
Ostatnio zmieniony przez MM Nie 18 Lis, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Monastor 
Optyczny

Podsumowując to co już powiedzieliśmy.

20D i Canon 50 mm F/1.8 Mk II to najlepsze co możesz dostać za podobne pieniądze. No chyba, że znajdziesz 30D BAARDZO okazyjnie.
Na allegro dostaniesz 20D nawet taniej niż 400D w sklepie. Z tym, że na naprawdę porządne szkło raczej już nie starczy. Stąd moja sugestia tego obiektywu. Jest mocno plastikowy, ale dość ostry i za te pieniądze to najlepszy i najjaśniejszy sprzęt jaki można dostać.

SmA_ll
Nowy

POwiem wam ze chyba wezme 400D i kupie Canon 50 mm F/1.8 Mk II bo miedzyczasie chce tez robic inne zdj ;) moze mi to wystarczy ;) dzieki za rady !

Arek 
Redaktor

Z 400D i 20D z dobrej ręki, brałbym tego drugiego. Ale to Ty wybierasz.

Monastor 
Optyczny

Jeśli kierujesz się ilością megapikseli czy 'trzepaczką' to powiem, że to kiepskie wyznaczniki.
Bierz 20D, więcej klatek na sekundę, ISO 3200, do tego solidniejszy. Nie pożałujesz.

400D jest kiepski do zdjęć sportowych, o czym boleśnie przekonuję się od początku sezonu Szczecińskiej Amatorskiej Ligi Piłki Siatkowej. Mecze są wieczorami, światło na sali średnie i aparat troszkę nie wyrabia mimo światła 2.8 na szerokim kącie w moim obiektywie.

dee
Początkujący

Witam
To ja też proszę o radę jaki aparat i obiektywy zakupić do zdjęć sportowych.
Mam dwóch synów jeden trenuje kosza a drugi piłkę nożną na ich meczach robię bardzo często zdjęcia.
Na aparat i obiektywy mam odłożone 4 ooozł.

pdf100
[Usunięty]

dee napisał/a:
Witam
To ja też proszę o radę jaki aparat i obiektywy zakupić do zdjęć sportowych.
Mam dwóch synów jeden trenuje kosza a drugi piłkę nożną na ich meczach robię bardzo często zdjęcia.
Na aparat i obiektywy mam odłożone 4 ooozł.

canon 20d+Canon EF 70-200 mm f/4L USM,
delikatnie wyszedłbyś poza budzet ale za to miałbyś fajny zestawik
(o ile kupiłbyś 20d z aukcji do której link podał MM)

komor 
Moderator

pdf100 napisał/a:
canon 20d+Canon EF 70-200 mm f/4L USM,
delikatnie wyszedłbyś poza budzet

Wymienioną wyżej eLkę można mieć za 2000 zł po odliczeniu cash-back (dee patrz tutaj: http://www.canon.pl/promo...eo/id,572.html) i zakupie w sklepie internetowym o dobrych cenach. To pozostawia jeszcze dwa tysiące na body. A synowie niech się złożą na torbę/plecak foto dla tatusia :)

Odpowiedz do tematu