Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
NISSIN Di866 Mark II TTL/dobry wybór do D90??
Autor Wiadomość
igorrro10 
Początkujący

Wysłany: Czw 02 Sie, 2012   NISSIN Di866 Mark II TTL/dobry wybór do D90??

witam
stoje przed dylematem wyboru lampy do mojej D90tki
szklo na jakim bede pracowal Sigma 17-70 2,8-4

brac systemowe np MB700 czy moze MB800
czy
Nissin Di 866 Mark II TTL?

Reklama

suso 
Bywalec
suso

Wysłany: Czw 02 Sie, 2012   

to zależy od budżetu :) Nissin to dobra lampa ( wiem bo mam) ale systemowa jest chyba lepsza ( w canonie na pewno , nie wiem jak to jest w nikonie )

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Brac systemowe.

radek_z 
Bywalec

Ja do swojego D60 mam Nissina Di622 i sprawuje się bardzo dobrze. Nie przepala, TTL działa dobrze, własciwie nie moge jej nic zarzucić. Wiadomo że brakuje jej kilku funkcji wzgledem systemówek (np. wyzwalanie radiem), ale z tego akurat bym nie korzystał bo i moje D60 tego nie umożliwia. Jeśli potrzebujesz poprostu mocniejszego błysku lub w pomieszczeniach odbijać światło od sufitu/sciany dla ładniejszego oświetlenia, to Nissin sprawdzi się znakomicie.

igorrro10 
Początkujący

generalnie chodzi mi o zdjecia portetretowe, fotografie rodzinna,
czesto poprostu przydalby sie ta lampa
na horyzoncie pojawil sie rowniez
Metz 58 AF2

mb 700 odpada slaba moc
mb 800 stara

wiec ostatecznie
Metz 58 AF2 vs MB 910

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Lampy systemowe sa bardziej "przyjazne" - zaprojektowane przez producenta systemu. Stad tez sa zakupem obarczonym najmniejszym ryzykiem, za to najdrozszym. Lampy producentow niezaleznych sa tansze, ale czasem okazuje sie, ze jakas drobnostka zostala pominieta i zachowuja sie inaczej od lamp systemowych (czasem gorzej, czasem lepiej), z czym trzeba sie liczyc kupujac lampe niesystemowa. Roznice te sa dla jednych nieistotne, dla innych kladace, jak np. brak HSSa w trybie slave. Ale jesli jestes gotowy podjac wyzwanie, to Metz jest bardzo dobra lampa.

A YONGNUO Digital SPEEDLITE YN565EXN bylo juz na horyzoncie? Wersja C sprawdza sie doskonale.

igorrro10 
Początkujący

Wysłany: Pią 03 Sie, 2012   

czyli ta Metz 58 AF2 ma jakies niedociagniecia?

radek_z 
Bywalec

No nie wiem, ja w swoim Nissinie nie zauważyłem jakiś niedociągnięc jesli chodzi o pracę (np. złe oświetlenie). Owszem nie ma tylu funkcji co SB-600 czy SB-900, ale nie sądze żeby komuś kto kupuje swoją pierwszą zewnętrzna lampę do "zdjęć portretowych i rodzinnych" były one potrzebne. W końcu moja lampa była 3 razy teńsza od MB-900. Wspomniany przez Ciebie "brak HSSa w trybie slave"...a gdzie igorrro10 napisał że chce kupic dwie lampy błyskowe?

luke130 
Rozmowny

Nie wiem jak jest w wersji II ale jedynka Nissina ma generalnie dwie irytujące wady (aczkolwiek nie mające jakiegokolwiek wpływu na zdjęcia):
1. Głośny napęd palnika,
2. Irytująco-wk...jący pisk cewek wysokiego napięcia w ekranie kiedy świeci (ja jeszcze te częstotliwości słyszę i dla mnie to koszmar).
poza tym daje radę.

radek_z 
Bywalec

To fakt, Nissin Di622 jest trochę głośny. No i plastikowa stopka, która teoretycznie może byc mniej wytrzymała od metalowej z systemówek.

igorrro10 
Początkujący

ja sie pytalem o model:
NISSIN Di866 Mark II TTL
te wszytskie wady ktore zostaly przez was napisane faktycznie byly w modelu 886
ale zostal on wycofany z rynku i wprowadzili ulepszona 866 mark II

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

radek_z napisał/a:
a gdzie igorrro10 napisał że chce kupic dwie lampy błyskowe?
Jedna juz ma.

igorrro10 napisał/a:
Mam 866 II i powiem szczerze, funkcji ktorych nie uzywam nie chcialo mi sie testowac.

igorrro10 napisał/a:
czyli ta Metz 58 AF2 ma jakies niedociagniecia?
Nikoniarzy sie popytaj bo jesli ma jakies, to sa dosc specyficzne dla konkretnego systemu. Z niesystemowych Metz jest dobrym odpowiednikiem (niektorzy wola od systemowych).

chawison.pl 
Początkujący

Wysłany: Nie 05 Sie, 2012   Re: NISSIN Di866 Mark II TTL/dobry wybór do D90??

igorrro10 napisał/a:
witam
stoje przed dylematem wyboru lampy do mojej D90tki

Nissin Di 866 Mark II TTL?

do dylematów dołóż sobie jeszcze yongnuo yn-565 ktore ma wspomaganie AF lepsze od systemowek...
pozdrowienia
chawsion

luke130 
Rozmowny

Wysłany: Wto 07 Sie, 2012   

igorrro10 napisał/a:
ja sie pytalem o model:
NISSIN Di866 Mark II TTL

Jeśli tak jest to oczywiście wady należy uznać za niebyłe.
A co do plastikowej stopki, to jest ona bardzo łatwo wymienialna i osobiście wolę wymienić samą stopkę niż połowę bebechów w lampie przy metalowej i w dodatku przykręconej solidnie do obudowy/szkieletu.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Wto 07 Sie, 2012   

To jak na zlosc w 866 II jest juz metalowa.

Odpowiedz do tematu