Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zakres cenowy nie jest taki wąski bo od 700 do 1500zł. Patrząc na parametry
canon ma największą matryce i co mnie głównie przekonuje największy zakres światłosiły. Jeśli chodzi o minusy które ja zauważyłem to brak 50p w trybie wideo, najmniejszy zakres ogniskowej oraz najwyższa cena z tych wymienionych
Tz30 oraz hx20v nagrywają 50p(co mnie najbardziej przekonuje), duże ogniskowe (ale nie jest do dla mnie główny wyznacznik w decyzji o wyborze). Według specyfikacji tz30 i hx20v wyglądają w zasadzie bardzo podobnie, w sonym gorzej z migawką, za to większe ISO ale nie sądzę że powyżej 3200(ew 6400) będę używał.No i sony droższy.
No i na koniec Panas sz7 - ogniskowa mniejsza niż tz30/hx20v ale to mi nie przeszkadza, nie ma 50p, reszta parametrów na moje "laickie" oko wygląda podobnie ale o ile tańszy!!! (to mnie bardzo przekonuje)
Zdjęcia testowe ze wszystkich aparatów ściągnąłem i obejrzałem na plazmie 42 i na moje wymagania z każdego aparatu jakość jest wystarczająca. Nie mam zamiaru wywoływać powyżej formatu a4 ani bawić się plikami RAW, wysyłać na konkursy , publikować ani tym podobne, po prostu zdjęcia z wakacji, imprez, domu lub jak się "wciągnę" to może jakaś ambitniejsza zabawa . Powiem szczerze że początkowo chciałem zainwestować około 1200-1500 zł ale po przyjrzeniu się parametrom wydaje mi się że sz7 w zupełności mi wystarczy a jest o wiele tańszy.
Moje pytanie brzmi czy faktycznie w praktyce zdjęcia z canona s100 są o tyle lepsze i łatwiejsze do wykonania w słabym oświetleniu ze względu na światłoczułość że warto do niego dopłacić tyle pieniędzy? Może inne istotne plusy ma których ja nie dostrzegam a ktoś mógłby się nimi podzielić? Tak samo z tz30/hx20v, czy warto je kupić zamiast zs7 aby mieć tych 50 klatek/s w trybie wideo (mam zamiar trochę nagrywać również oprócz zdjęć)
i mieć tą wyższą ogniskową "na wszelki wypadek"? Dopiero zaczynam przygodę z fotografią i może nie zauważam jakiś dużych minusów tego najtańszego aparatu? Bardzo proszę o wskazówki i podpowiedź która pomoże mi podjąć decyzję (i sorry za tyle tekstu)
Niedawno kupiłem aparat, więc też jestem trochę oczytany.
Co mogę doradzić.
Tymi aparatami raczej nie zrobisz zdjęcia na imprezie przy sztucznym oświetleniu. Po doświadczeniach z moim poprzednim aparatem wiem, że nie kupię więcej aparatu bez możliwości podłączenia zewnętrznej lampy. Jeżeli akceptujesz zdjęcia robione z błyskiem "na wprost" to nie ma problemu, każdy z wymienionych będzie dobry.
Jeżeli pościągałeś dużo zdjęć, to przyjrzyj się uważnie ciemnym miejscom na tych zdjęciach. Miejsca szare i czarne wiele mówią o jakości matrycy.
Jeszcze co do filmowania. Do filmowania to jest kamera. Aparaty często mają dużo wad, o których się zwykle nie pisze. Najczęstszą przypadłością aparatów jest dźwięk AF i silnika zmiany ogniskowej, który się nagrywa. Wiele aparatów po prostu nie pozwala zmienić żadnych parametrów w trakcie nagrywania. Radzę to sprawdzić.
Dzięki za szybką odpowiedź. Ze wszystkim co napisałeś się zgadzam, zdaje sobie sprawę z możliwości aparatów tej półki ale to ma być aparat podręczny i nie chce dodatkowej lampy bądź obiektywów. Musi wystarczyć taka lampa jaka w nich jest i trudno.Do filmowania wiem że są kamery, ale skoro już będę miał przy sobie aparat to nie chce kupować drugiego sprzętu, a co za tym idzie chce uzyskać możliwie najlepszą jakość filmów w aparacie, wydaje mi się że wszystkie tutuaj spełnią moje oczekiwania, niektóre pewnie są w tym lepsze, niektóre gorsze i o wskazanie różnic w tych właśnie modelach proszę (czyli wiem że nie będą to filmy takie jak np w kamerce canon m56). Zastanawiałam się długo co chce kupić , kamere+aparat czy właśnie te kompakty i po podliczeniu plusów i minusów (głównie finansowych)podjąłem decyzje aby wybrać któryś z tych co podałem
Zoom napisał/a:
Jeżeli akceptujesz zdjęcia robione z błyskiem "na wprost" to nie ma problemu, każdy z wymienionych będzie dobry.
ale jednak są różnice w parametrach i cenie i ja nie potrafie dostrzec czy np warto dopłacić do canona, o to pytam
Mogę prosić o jakieś przykładowe "za" w porównaniu do sz7, aby mnie trochę uzmysłowić? byłbym bardzo wdzięczny, bo "przeciw" dla mnie jest jedynie cena
Przy powiększaniu zdjęć widzę tą różnice w matrycy, ale czy do wywołania w maks. rozmiarze a4 będzie ona zauważalna? Czy do takich potrzeb jak moje ta wyższa półka byłaby wskazana? bo cenowo to canon jest nawet 2 półki wyżej :/ (slowmotion nie jest mi potrzebne)
Ściągnij sobie sample w pełnej rozdzielczości z tych aparatów - najlepiej tej samej scenki. Później reskaluj w dół do 8Mpx i sobie porównaj na ekranie czy widzisz różnicę.
Większa cena jest też za tryby manualne - w sz7 ich brak. I jeśli automat coś źle wymyśli, a przy złych warunkach to prawie pewne, to nic nie poradzisz...
Dzięki za podpowiedzi. Niestety zdjęcia testowe obu aparatów są z w różnych sceneriach i porównałem w miarę podobne przeskalowane do rozmiaru A4, bez lampy błyskowej. Wniosek taki że sz7 w pełni mnie zadowala. Niestety nie mam do dyspozycji zdjęć z sz7 przy słabym oświetleniu z użyciem lampy, ani zdjęć obu aparatów z tych samych kadrów, ale chyba już zdecydowałem się na ten tańszy. Jak mówiłem dopiero zacznę fotografować i myślę że ten aparat mi wystarczy. Może kiedyś przesiądę się na coś bardziej ambitnego, jak już przestaną mnie zadowalać możliwości tego słabiaka . Jeszcze raz dzięki, jak ktoś jeszcze miałby swoja opinię również chętnie wysłucham, jeszcze parę dni mi zostało zanim kupię aparat:)
[ Dodano: Czw 11 Paź, 2012 13:22 ]
TomPL2 napisał/a:
Większa cena jest też za tryby manualne - w sz7 ich brak. I jeśli automat coś źle wymyśli, a przy złych warunkach to prawie pewne, to nic nie poradzisz...
O ile dobrze zrozumiałem po przeczytaniu testu sz7 oferuje możliwość korekty ekspozycji w zakresie +/- 2 oraz funkcje bracketingu z krokiem nie większym niż 1EV. Jest możliwość wyboru czułości, balansu bieli, sposobu pracy AF, no i ze 3 tryby lampy, oferuje również fotografie HDR
O ile dobrze zrozumiałem po przeczytaniu testu sz7 oferuje możliwość korekty ekspozycji w zakresie +/- 2 oraz funkcje bracketingu z krokiem nie większym niż 1EV. Jest możliwość wyboru czułości, balansu bieli, sposobu pracy AF, no i ze 3 tryby lampy, oferuje również fotografie HDR
Być może, ale nie ma możliwości ręcznego ustawiania wielkości przesłony i czasu migawki (tryby A,S i M) - a to największe świętości dla "prawdziwego" fotografa
Na serię tz zwróciłem uwagę w pierwszym poście i zapytałem o tz30. Między tz20 a tz30 jest różnica w cenie 70zł więc automatycznie założyłem że tz30 będzie lepszy. W takim razie znowu wracam do punktu wyjścia czy warto dopłacić te 300 zł różnicy między sz7 a tz30?
[ Dodano: Czw 11 Paź, 2012 17:31 ]
TomPL2 napisał/a:
Być może, ale nie ma możliwości ręcznego ustawiania wielkości przesłony i czasu migawki (tryby A,S i M) - a to największe świętości dla "prawdziwego" fotografa
Czyli np tz30 byłby pod tym względem zdecydowanie lepszy?
[ Dodano: Czw 11 Paź, 2012 17:36 ]
Z canona s100 już zrezygnowałem , za drogo. Teraz ostateczna decyzja sz7 czy tz20/30?
ale nie sądzę że powyżej 3200(ew 6400) będę używał.
Ja to uważam, że żaden z tych aparatów nie daje wielkich szans na używanie z takim ISO. Canon może dałby jakieś zdjęcia przy ISO 1600. Reszta, to z takimi czułościami da raczej tylko kolorowe plamy. Te ISO traktuj tylko teoretycznie.
Jeżeli nie chcesz Canona, to ja bym wziął TZ30, głównie z uwagi na szybsze zdjęcia seryjne i możliwość szybkiego ustawienia preselekcji czasu, albo przysłony. Nie wiem czy wiesz o czym piszę, ale jeżeli nie wiesz to szybko się dowiesz, i zaczniesz z tego korzystać, bo to jest łatwe i bardzo użyteczne.
Niestety wygląda mi jednak na to, że sz7 ma troszeńkę lepszy obiektyw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,96 sekundy. Zapytań do SQL: 13