Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 02 Gru, 2012 Canon EF 24-105 f/4 L USM czy Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG
Witam!
Od dłuższego czasu borykam się z pewną decyzją. Szukam jakiegoś uniwersalnego zoomu, ale już z trochę wyższej pułki. Zastanawiam się nad wymienionymi w temacie obiektywami:
Canon EF 24-105 f/4 L USM lub Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG
Wcześniej jeszcze rozważałem jeszcze zakup obiektywu Canon EF 24-70 f/2.8 L USM, ale jednak jego cena mnie odstrasza, a można mieć zamiennik w postaci Sigmy.
Moje wahania biorą się z wielu już odwiedzonych podobnych tematów typu: Canon EF 24-105 f/4 L USM czy Canon EF 24-70 f/2.8 L USM. Przeczytałem również że stabilizacja światła nie zastąpi i z tym się trzeba zgodzić. Poza tym 24-105 ma lepszy zakres od Sigmy i tutaj się właśnie biję z myślą czy światło, czy uniwersalność zakresu (po przejściu już na pełną klatkę).
W przyszłości rozważam przejście na pełną klatkę (5D MkII lub 6D), a teraz obiektyw ma mi służyć do luźnego fotografowania osób (jakiś portret). Ogólnie dużo pstrykania na dworze.
Dodam jeszcze że obecnie posiadam w swoim składzie:
Body: Canon EOS 350D
Obiektywy: Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6, Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM
Proszę o jakieś rady, za i przeciw. Najlepiej jak ktoś się wypowie kto już miał styczność z takim sprzętem. Testy tutaj na optyczne.pl tych obiektywów znam już chyba na pamięć
Za 24-105L:
1.zakres ogniskowych
2.AF szybszy,cichszy i bez BF/FF
P.S.Miałem napisać, że za sigmą światło, ale jej jakość na f/2,8 IMO dyskredutuje ten argument.
dzięki za potwierdzenie mojego pomysłu
Od początku byłem za 24-105, ale jeszcze szukałem wsparcia dla mojej decyzji. A o 50 f/1.4 lub 85 f/1.8 też myślałem - droga inwestycja to nie jest, więc i też to zostanie zrealizowane z czasem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,56 sekundy. Zapytań do SQL: 14