Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Publikacja zdjęcia bez zgody autora
Autor Wiadomość
pes
[Usunięty]

Wysłany: Wto 26 Lut, 2013   Publikacja zdjęcia bez zgody autora

Mam taki oto problem.

W grudniu 2012 r. pewne czasopismo motoryzacyjne zamieściło na łamach swojego numeru pewne zdjęcie, dokładnie rzecz biorąc to:

Powyższa fotka jest poprostu zdjęciem zdjęcia wykonanym telefonem z tego czasopisma. Tak się składa, że ja jestem autorem foty i w oryginale wygląda ona tak:

Fotkę wykonałem w pewnym salonie samochodowym w W-wie, ale nigdy nie wyrażałem zgody na jej publikację. Rozumiem, że salon mógł chcieć ją wykorzystać, ale nikt mnie o to nie zapytał, a na łamach czasopisma nie napisano kto jest autorem. Fotka pojawiła się w czasopiśmie przy krótkim artykule informującym, że taki salon w W-wie został ostatnio otwarty. Reasumując, wykorzystano moje zdjęcie bez mojej zgody. Jak doradzacie zeby procedować w tej sprawie? Polubownie próbować załatwić z salonem/czasopismem? Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie? Chętnie wysłucham Waszych opinii/rad/uwag. Zapraszam!

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 26 Lut, 2013   

Przede wszystkim najpierw musisz spróbować załatwić sprawę polubownie. Tak wyjdzie najkorzystniej.

pes
[Usunięty]

Rozpocząłem dyskusję z redakcją tego czasopisma i wygląda na to, że salon przekazał im to zdjęcie, a oni byli pewni, że salon jest właścicielem foty. Wygląda na to, że pozostaje mi chyba tylko dyskusja z właścicielem salonu. Smutne to jest, bo z wykorzystywaniem fotek w sieci bez zgody autora spotkałem się już kilkukrotnie, ale w czasopiśmie widzę coś takiego po raz pierwszy.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

pes, to już wiesz jaka jest sytuacja, więc moim zdaniem powinieneś zaproponować im wyjście z sytuacji:
1. Wynagrodzenie za zdjęcie (z uwzględnieniem Twojej straty przez brak opublikowanego autora zdjęcia) - koniec sprawy.
2. Pismo z wymienionymi konsekwencjami prawnymi w razie braku zapłaty.

pes
[Usunięty]

pioroon, a takie zestawienie konsekwencji gdzie mógłbym znaleźć? Jakaś konkretna ustawa o prawach autorskich?

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

pes, dokładnie, reguluje to ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
W skrócie grozi za to (w większości przypadków) kara grzywny, ograniczenia/pozbawienia wolności do 2 lat ;)

Warto wspomnieć, że prawa autorskie NIE SĄ zbywalne. Nie możesz przenieść praw autorskich tego konkretnego zdjęcia na kogoś innego. Gdybyś podpisał z tą gazetą umowę, mógłbyś się jedynie ZRZEC swoich praw autorskich.

W tej konkretnej sytuacji możesz ich postraszyć sprawą cywilną, w której możesz się domagać:
1. Zaniechania naruszania Twojego utworu.
2. Usunięcia skutków.
3. Zwrotu uzyskanych korzyści.
4. Sprostowania w prasie o tym, że użyli Twojego zdjęcia bez zgody.
5. Zapłaty kwoty nie niższej niż dwukrotność punktu 3.

Po takiej liście powinni coś extra odpalić :twisted:

pes
[Usunięty]

Czaję, mniej więcej jakąś tam świadomość tego co grozi mam, ale nie wiedziałem, że...
Cytat:
ograniczenia/pozbawienia wolności do 2 lat
:shock:

MC 

pioroon napisał/a:
prawa autorskie NIE SĄ zbywalne.

Majątkowe prawa autorskie jak najbardziej są zbywalne.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

MC napisał/a:
Majątkowe prawa autorskie jak najbardziej są zbywalne.

Muszę się żony zapytać, bo pisałem z głowy (oczywiście o prawach osobistych).
Co do majątkowych, to wydaje mi się, że można nimi rozporządzać (ma się tzw. monopol). Jednak czy zbyć? Wydaje mi się, że nie można. Wygasają dopiero 70 lat po śmierci autora ... ale mówię, mogę się mylić także śmiało poprawiać :)

MC 

A sprzedaż to nie mieści się w pojęciu zbycia? Pod tytułem płatnym?

Aszex
[Usunięty]

Czy tutaj nie ma zastosowania fakt, że to właściciel salonu przekazał zdjęcia? W końcu było robione w jego salonie. On chyba też musiałby udzielić zgody pesowi na publikację zdjęć. To trochę tak jakby modelka przekazała swoje zdjęcie jakiejś gazecie bez zgody fotografa. Fotograf chce od niej za to jakieś pieniądze, przy czym nie ma zgody modelki na publikację zdjęć. Prawnikiem nie jest, ale tak mi się widzi. :)

pes
[Usunięty]

No ładnie wpadłem na drugie foto, które wykonałem ja i wykorzystali bez mojej wiedzy i podpisu... tym razem foto jest w jakimś czasopiśmie w necie, w pdf-ie, fota testarossy... teraz to już się zdenerwowałem :twisted:

[ Dodano: Wto 26 Lut, 2013 15:52 ]
Aszex, salon informowałem, że może je opublikuję jeśli uznam za dobre i godne publikacji. Oni jeśli chcieli to też mogli, wystarczy podpisać kto jest autorem, koniec kropka. Informowałem tez ich o tym, że jeśli chcą korzystać z tych fot to należy napisać kto jest autorem i mają je free-of-charge, ja nie zarabiam fotografując, to hobby. Swoich fot nie sygnuję żadnym logo bo uważam to za badziewne, nie lubię i już.

komor 
Moderator

pes, jeśli nie chcesz zrazić do siebie takie salony samochodowe to nie ma co uderzać w prawne tony. Jeśli nieodpłatnie pozwolili Ci pokręcić się po salonie i dżentelmeńsko i nieformalnie umówiliście się, że mogą zdjęcie wykorzystać, to można uznać, że ze strony salonu wyszła nieznajomość zwyczajów, bo warunek podpisania zdjęcia mogli jak najbardziej przekazać.
Czasopismo oczywiście powinno troszkę bardziej się interesować pochodzeniem zdjęć i przestrzeganiem prawa choćby do podpisania zdjęcia, ale dziś wszędzie amatorka…

pioroon napisał/a:
Co do majątkowych, to wydaje mi się, że można nimi rozporządzać (ma się tzw. monopol). Jednak czy zbyć? Wydaje mi się, że nie można.

Jak wykonujesz foty na czyjeś zlecenie i ten ktoś Ci za to płaci, to ten ktoś jak najbardziej jest zainteresowany tym, żeby tymi fotami móc rozporządzać, w tym opublikować, wykorzystać w reklamie, a czasem i odsprzedać dalej. Zakres tych przekazanych praw, pola eksploatacji i ewentualne ograniczenia czasowe, w jakich obowiązuje dana umowa, to już kwestia zwyczajów oraz pozycji rynkowej zarówno kupującego jak i sprzedającego.
Niezbywalne są tylko osobiste prawa majątkowe, czyli prawo podpisania się.

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
pes, jeśli nie chcesz zrazić do siebie takie salony samochodowe to nie ma co uderzać w prawne tony. Jeśli nieodpłatnie pozwolili Ci pokręcić się po salonie i dżentelmeńsko i nieformalnie umówiliście się, że mogą zdjęcie wykorzystać, to można uznać, że ze strony salonu wyszła nieznajomość zwyczajów, bo warunek podpisania zdjęcia mogli jak najbardziej przekazać.

pes w sumie komor dobrze prawi, głupia sprawa z tym zdjęciem ale nie robiłbym rabanu, bo wiecej Cię tam nie wpuszczą a jak oglądam twoją galerię, to widzę, że jesteś napalony na takie miejsca jak szczerbaty na suchary i jak znam życie, kiedyś będziesz chciał tam jeszcze coś pstryknąć.
Dogadaj się następnym razem, żeby po prostu umieścili twoje dane pod zdjęciem.

90s 
Optyczny
www.s999art.com

pes czas kupić rejestracje pesowskie i wszędzie je wklejać:)

Z tego co piszesz to zawarłeś umowę słowną z salonem,oni ci dali zgodę na fotografowanie ty im na publikacje.
Nie masz dowodu na piśmie że ci pozwolili zrobić to zdjęcie a oni na jakich warunkach ty udostępniasz swoje pracę.
Więc pewnie skończy się na odbijaniu piłeczki.

Zrób sobie szablon umowy na jakich warunkach udostępniasz prawa do publikacji, niech właściciele je podpisują i w razie takich sytuacji będziesz miał jasną sytuacje

Odpowiedz do tematu