Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jak zrobić zdjecie księżyca
Autor Wiadomość
akitafuji
Nowy

Wysłany: Sro 23 Sty, 2008   jak zrobić zdjecie księżyca

Jestem początkujacy. Proszę o doradzenie jak sfotografować księżyc.Mam d80 Nikona i obiektyw 24-85 1:2,8-4 D. Próbowałem przy pełni wszystkiego ale zadne ze zdjęć nie było dobre.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez akitafuji Sro 23 Sty, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Sro 23 Sty, 2008   

Jeśli księżyc nie ma być tylko elementem krajobrazu to z tym zestawem się nie da. Musisz mieć dłuższy obiektyw.

Jeśli chodzi Ci tylko o problemy z naświetleniem go to wypróbuj inne metody pomiaru światła lub ustaw czas i przysłonę manualnie. Pomoże Ci światłomierz. Wyceluj prosto na księżyc i patrząc na jego wskazania nastaw parametry ekspozycji, a potem zastosuj je do zrobienia zdjęcia.

Smola 
Maniak

Wysłany: Czw 24 Sty, 2008   

Pomiar światla ustaw na punktowy ( lub ten taki troszke wiekszy od punktowego - nie wiem czy taki jest w D80, w 30D jest ) i wyceluj na księżyc i manual. Do tego statyw obowiazkowo. Masz zbyt krótkie szklo. Przydałoby sie coś dłuższego. Inna metoda jest fotografowanie na "Bulb" metoda prób i blędów.

Panie Arku - twoja działka. Pisz Pan :wink:

A może by tak ten temacik do działu warsztat foto przesunąć ?

Monastor 
Optyczny

Smola napisał/a:
Do tego statyw obowiazkowo.

Zmyślasz... księżyc w pełni ma -12 magnitudo. Można spokojnie ustawić czas pozwalajacy na zrobienie zdjęcia z ręki, nawet obiektywem 300 mm. Mówimy tu o 80.

Ostatnio kiedy robiłem zdjęcia Księżyca w okolicach pełni (choć sporo jeszcze brakowało), dla ISO 400 i F/4 przy 300 mm zastosowałem czas 1/1250 s
Naświetlone jest poprawnie.

Smola napisał/a:

Masz zbyt krótkie szklo. Przydałoby sie coś dłuższego. Inna metoda jest fotografowanie na "Bulb" metoda prób i blędów.

Losowe fotografowanie na bulb nie ma sensu. Za mała powtarzalność efektów. Dokładność jest odpowiednia przy czasach kilkudziesięciosekundowych. Księżyc prześwietli klatkę przy tak długiej ekspozycji.
Można otworzyć przysłonę i focić na bardzo krótkich czasach. Dobierasz taki, który najlepiej pasuje. Dobrze kierować się wskazaniami światłomierza. Pomiar najlepiej ustawić na punktowy.

Smola 
Maniak

Ja próbowalem focić księżyc kompaktem - za lekki chyba byl i dalatego musialem używać statywu. Do tego zależało mi na niskim ISO. Może i masz racje że nie jest konieczny.

Co do bulb - dużo szkiel osiąga wysoką rozdziałke na f.5.6-7.1 + ISO 100 - a wtedy już nie jest tak kolorowo z czasem.

Fotografowalem raz. Opisalem tylko swoje doswiadczenie. Moze i niepotrzebnie skoro nie znam sie na tym :wink:

To sie nie "bede wiecy wypowiadoł" :lol:

pawextelinfo
Początkujący

Pełnia pełni nie równa f4 1/60s iso 200 piec min temu robiłem zdjęcie
Przy 200mm gdyby nie vr było by krucho z reki pomiar punktowy jakby ktoś pytał
Do księżyca to min 300-400 mm bo moje 200 to trochę za mało

komor 
Moderator

Ja robiłem zdjęcia Sigmą 70-300 ustawioną na 300 mm. Żeby uzyskać najlepszą jakość to miałem ISO 100 i f/8, więc statyw był nieodzowny, bo czasy były daleko dłuższe niż tysięczna część sekundy... Niestety nie mogę w tym momencie podać konkretów.
Ale z długością naświetlania też nie ma co przesadzać, bo od pewnego momentu jakość będzie spadać z powodu... ucieczki Księżyca :) Pamiętam, że testując różne czasy i przesłony zrobiłem serię zdjęć, tak mniej więcej co dwie sekundy i oglądając kolejne zdjęcia wyraźnie widać, że skubaniec Księżyc się przesuwa...

akitafuji
Nowy

Super ,dzięki za fachowe rady. wyciagnę wnioski i napewno fotnę łysego.

Arek 
Redaktor

Nic dodać nic ująć. Wbrew pozorom Księżyc jest na tyle jasny, że czas B odpada. Statyw raczej się przyda, choć nie zawsze, bo jeśli ktoś ma użyteczne ISO 400 i foci jakimś 200-300 mm to da radę bez.

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

Przy najbliższej okazji wyciągnę z szafy mojego Jupitera 200/4 i strzelę Łysego. Krótkie szkło, ale zobaczę co z tego wyjdzie :)

benetnash 
Rozmowny

Ja fociłem księżyc telematorem z praktiką w głównym ognisku i też, o ile dobrze pamiętam, czasy nie były większe niż 1/200s.

A przy takim obiektywie, jaki posiadasz i przy niewielkim rozmiarze księżyca nawet przy maksymalnej ogniskowej pomiar światła w D80 może zdurnieć, ale od manuala ja bym wolał ręczną korekcję ekspozycji.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Canon 20D, szkło to 100-400L z podłączonym (przy zaklejonych stykach) TC 1.4 Kenko, przymknięty do f/16, czas 1/160s, ISO 400 oczywiście ze statywu. To nie jest crop, ale daleko mu do niego nie brakuje.
http://www.galeria.cyfrowe.pl/p/f/c/47488_b.jpg

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

Jak widać wskazana ogniskowa w okolicach 1000mm. Fajna fota.

Smola 
Maniak

Remol71 napisał/a:
Przy najbliższej okazji wyciągnę z szafy mojego Jupitera 200/4 i strzelę Łysego. Krótkie szkło, ale zobaczę co z tego wyjdzie :)

Remek ale "Łysy" chyba syfy w młodości wyciskał ? Straszne doły na gębie ma :wink:

komor 
Moderator

Nie wiem czy miał syfy, ale kamieniami na pewno w niego rzucali :)

Odpowiedz do tematu