Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 19 Sty, 2014 Filtr polaryzacyjny + filtr połówkowy szary do stos. razem
Witam wszystkich użytkowników forum.
Mam pytanie dotyczące wyboru filtrów na obiektyw do fotografii krajobrazowej i chciałabym prosić o odpowiedź.
Chciałabym mieć możliwość zastosowania zarówno filtra polaryzacyjnego jak i szarego połówkowego jednocześnie.
Jak każdemu , zależy mi na tym aby zakupić oba filtry dobrej jakości. Chciałabym kupić filtr połówkowy szary prostokątny - z tego co zauważyłam najpopularniejsze są firmy Cokin.
Chciałabym do tego kupić sobie filtr polaryzacyjny nakręcany na obiektyw np. firmy B+W i w dodatku chciałabym móc stosować oba wyżej wymienione filtry jednocześnie.
Tutaj mam pytanie , czy w ogóle da się tak zrobić? czy też może jestem zmuszona zakupić do kompletu filtr polaryzacyjny firmy Cokin tak aby był „kompatybilny” z całą resztą?
Bardzo ucieszę się ze wszystkich opinii w tej sprawie.
Lepiej Hitech lub Lee (ale to już trochę zaporowe ceny).
Doris napisał/a:
Tutaj mam pytanie , czy w ogóle da się tak zrobić?
Da się. Ja tak czasem używam (polar Marumi+połówkowy Hitech). Trzeba tylko pamiętać, że przy ekstremalnych kątach widzenia taki układ mocno winietuje - u mnie jest ok gdzieś do 14 mm na APS-C, ale mogę jeszcze dokładnie sprawdzić jakby Ci zależało. Zależy też od grubości ramki konkretnego filtra polaryzacyjnego. Oczywiście zawsze można przytrzymać filtr połówkowy ręką lub założyć metodą "na gumki", ale nie jest to wygodne rozwiązanie.
Raczej nie kupuj polara firmy Cokin - słyszałem nie jest on najlepszej jakości.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 20 Sty, 2014
Doris napisał/a:
filtr polaryzacyjny nakręcany na obiektyw np. firmy B+W i w dodatku chciałabym móc stosować oba wyżej wymienione filtry jednocześnie.
Możliwe jest, kup filtr w wersji "slim" o największej możliwej do połączenia z uchwytem filtra połówkowego średnicy - i oczywiście stosowną redukcję do obiektywu - wtedy jest szansa że nie będzie wszystko winietować. Zwróć uwagę na filtry Marumi - są dobre ale jeszcze w przyzwoitej cenie. Na stronie optyczne.pl jest test filtrów. Zajrzyj.
Pytałam również mojego nauczyciela fotografii w Szkole w której się uczę i wychodzi na to iż do celów jakie sobie założyłam ( chodzi mi głównie o to aby nie mieć problemów z przepalonym niebem i niemal czarną ziemią) ważniejsze dla mnie będzie użycie filtra szarego połówkowego.
Oczywiście polar też będzie mi potrzebny do robienia innych zdjęć krajobrazowych -takich nie pod światło, toteż wygląda na to iż nie koniecznie będę zmuszona stosować oba te filtry naraz .
Niestety z tego co czytam w różnych książkach fotograficznych, to z tego co widzę porady udzielane są w zależności od autora- stąd moje wątpliwości. No ale jak będę miała i jeden filtr i drugi to będę mogła kombinować i może uzyskam wreszcie tym sposobem to czego chcę.
Na początku bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Doczytam sobie te wszystkie rzeczy, ale póki co pojawił mi się jeszcze jeden problem dotyczący wyboru filtrów.
Mam wobec tego jeszcze jedno pytanie co do filtrów połówkowych firmy Cokin.
Poniżej zamieszczam też linka z artykułem w którym są wyjaśnione oznaczenia owych filtrów, ale moim zdaniem owe wyjaśnienie jest jakby nie całkowite - mimo wszystko artykuł zamieszczam- może się przyda innym zainteresowanym.
Niestety ja pomimo iż przeczytałam część dotyczącą filtrów połówkowych szarych to natknęłam się na pewną rozbieżność co do oznaczeń filtrów jakie są w sprzedaży, w zakresie rodzaju „przejścia” tej ciemnej części filtra połówkowego w część bezbarwną .
Niestety natknęłam się też na filtr który nie posiada oznaczenia co do kwestii rodzaju przejścia ciemnej części w tę przeźroczystą , albo po prostu ja nie wiem jak mam to rozumieć.
Jeśli ktoś mógłby pomóc wyjaśnić kwestie z tymi filtrami bez oznaczeń ( tj. bez literek L, M, S , lub F) , oraz z oznaczeniem Soft oraz Medium, bardzo bym się ucieszyła, gdyż mam tutaj problem i nie wiem co o tym myśleć.
Doris, medium oznacza tutaj moc filtra a nie rodzaj przejścia (ND4). Z reguły jak nie jest napisane nic na temat rodzaju przejścia, to jest to przejście soft.
Przy tym filtrze, który wg Ciebie nie posiada oznaczenia jest przejście też tego typu.
A tak poza tym to już napisałem Ci kiedyś, że jakość filtrów firmy Cokin nie jest najlepsza...
A może rzeczywiście lepiej kupić filtry firmy Hitech o których już mozer wspominał na forum?
Zauważyłam że te filtry (Hitech) mają trochę inny zakres "przejść" tzn. jeśli dobrze się zorientowałam tylko soft i hard.
Zastanawiam się nad tym jakiej mocy wybrać filtry, jeśli na początek mogłabym zakupić tylko 2 spośród tych licznych mocy jakie są w ofercie ?
Dziękuję
[ Dodano: Nie 09 Lut, 2014 15:40 ]
Czyli wygląda na to iż lepiej kupić te firmy Hitech. Teraz tylko chciałabym prosić o poradzenie jakiej mocy wybrać na początek. Przepraszam że tyle pytań , ale nie znam się na tym w ogóle.
Doris, ja mam na razie tylko 0.9 w wersji reverse i soft, a naprawdę sporo da się tym zrobić. Pewnie dobrze by było mieć też 0.6 soft, bo 0.3 to trochę za słaby efekt imho, żeby było to warte zachodu.
W zasadzie nie rozumiem po co producenci wypuszczają 2 kategorie podobnych do siebie filtrów ( przynajmniej jak na pierwszy rzut oka tak one dla mnie wyglądają) , chyba tylko po to aby człowiek miał większy dylemat co wybrać.
Sam zakup filtra za ok. 200zł to jeszcze można przełknąć, ale kiedy chce się dokupić do tego pełen komplet kompatybilnych ze sobą elementów tj. holder + adapter+ osłona przeciwsłoneczna +dekielek z tej samej serii, to jak na aktualny budżet jaki mam do dyspozycji , trochę mnie przerażają cenowo takie zakupy , które trzeba zrobić tylko po to aby przyciemnić trochę niebo na zdjęciach, żeby nie było przepalone.
Doris, najpierw to musisz zdecydować jakiego rozmiaru te filtry potrzebujesz, bo linkujesz zupełnie różne...
Przeczytaj zalinkowane aukcje, bo tam jest napisane czym się różnią te filtry i do czego służą.
[ Dodano: Nie 09 Lut, 2014 20:23 ]
Doris napisał/a:
tylko po to aby przyciemnić trochę niebo na zdjęciach, żeby nie było przepalone.
To "tylko" to często różnica między idealnym zdjęciem a przepalonym gniotem nadającym się wyłącznie do kosza
Biorąc pod uwagę iż same dodatki do filtra , aby móc w ogóle go używać kosztują znacznie więcej niż sam filtr tj holder z serii X PRO ok. 250 zł, adapter z tej samej serii X PRO 150 zł itd. to obawiam się iż albo będę musiała wstrzymać się z zakupem tych filtrów bo na razie nie mam tyle pieniędzy na ich zakup, albo kupić tę tańszą wersję filtrów Hitech.
Niestety nie mam doświadczenia z tymi filtrami, więc w sytuacji w której ze względów finansowych, będę musiała zdecydować się na tę tańszą wersję, pozostaje mi mieć nadzieję iż producent nie stworzył tych filtrów jako zabawki dla dzieci tj. mam na myśli to że te filtry mimo wszystko działają.
Co do wielkości to typ P chyba byłby dla mnie dobry ( na obiektyw do którego pasują filtry nakręcane o średnicy 67mm). "przejście" między ciemną a jasną częścią kupiłabym w wersji soft- czyli łagodne przejście.
Myślałam iż wybór tych filtrów połówkowych będzie prostszy. No cóż na razie nie zarabiam w żaden sposób na fotografii, więc niestety muszę brać pod uwagę moje aktualne realia ekonomiczne że się tak wyrażę- Jak zwykle wszystko rozbija się o kasę.
Ja już poczyniłem pewne zakupy i jak się okazało spudłowałem. Kupiłem polara i szarą połówkę z holderem slim (na jeden tylko filtr), z serii Cokin P, no i na Sigmie 10-20 f/3,5 winietuje przy... 14mm. Słyszałem, co mówi mozer, ale miałem nadzieję, ze holder slim załatwi sprawę. Niestety ....... (te kropki, to słowo na "d").
Czy ktoś ma pojęcie, jak to jest z Cokin Z-Pro? Nie ma holderów slim, więc to co zyskam na rozmiarze, mogę stracić na głębokości całego zestawu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13