Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Panasonic Lumix FZ200, Nikon P7800 czy inny, do 1500-2000
Autor Wiadomość
kom-inek
[Usunięty]

Wysłany: Wto 29 Kwi, 2014   Panasonic Lumix FZ200, Nikon P7800 czy inny, do 1500-2000

Witam wszystkich!

Jestem nową użytkowniczką forum na optyczne.pl.
Temat przenoszę do właściwego działu.
Stronę czytam już od wielu miesięcy.
Chcę kupić aparat cyfrowy (nie lustrzankę), z dobrym obiektywem - chodzi mi o jasność obiektywu, żeby aparat dał sobie radę również w gorszych warunkach oświetleniowych, fajnie będzie jak będzie zoom chociaż 7x, ale nie jest to priorytetem. Przesiadam się z aparatu Samsung Digimax V800, aparat ten miał 3x zoom i czasem mi to było po prostu za mało.

W nowym aparacie zależy mi przede wszystkim na jakości zdjęć, filmów również i wygodzie użytkowania aparatu.
Chwalę sobie ruchome ekrany LCD (opcja dotykowa też mi nie przeszkadza) i obecność wizjera w aparacie.
Aparat będzie miał zastosowanie bardzo uniwersalne - od codziennego pstrykania zdjęć dziecku, w domu, na powietrzu, we wnętrzach, , na "imieninach" :) , również wakacje, krajobrazy. Taki aparat właściwie "do wszystkiego" :)
Chcę móc robić też zdjęcia z efektem rozmytego tła (bokeh), kręcić filmy z użyciem zoomu, możliwością ustawienia ostrości (tak, żeby nie było słychać pracy silnika aparatu - czy dobrze to określam?).
Po przeczytaniu wielu, naprawdę wielu testów, opinii i artykułów, na oku mam takie oto modele:

Panasonic Lumix FZ200 (na niektórych stronach sklepów jest też oznaczenie Panasonic Lumix FZ200 EP-K, nie wiem co oznacza to EP-K, czy to jest ten sam aparat co Panasonic Lumix FZ200?)
Nikon P7800

Z innych modeli moją uwagę zwróciły aparaty: (lecz nie potrafię ocenić czy są one warte swojej ceny)

Canon PowerShot G1 X - f 2,8-5,8
Fujifilm Finepix X20 - f 2,0-2,8
Canon Powershot G15 f 1,8-2,8, brak ruchomego LCD
Canon Powershot G16 - ten jednak nie ma ruchomego LCD, ale f 1,8-2,8!

Bardzo proszę o pomoc, o uwagi, sugestie, o doświadczenia. Nie potrafię zdecydować który aparat wybrać.
Jestem amatorem, ale wymagam od aparatu jak i od siebie czegoś więcej niż fotografowania tylko w trybie Auto.
Na aparat chciałabym wydać 1500 zł. Ale jeżeli będzie warto dać za jakiś więcej, to jak najbardziej to przemyślę i dam więcej :)

Jeżeli mogę, to bardzo proszę o pomoc i ocenę tych wybranych przeze mnie modeli, albo wskazanie jakiegoś konkretnego modelu innego?

Pozdrawiam!

Reklama

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Wto 29 Kwi, 2014   

Moim zdaniem Nikon P7800, ale polecam lekturę testów i przeglądanie przykładowych zdjęć.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

kom-inek
[Usunięty]

Wysłany: Wto 29 Kwi, 2014   Na co zwrócić szczególną uwagę?

Przeczytałam już bardzo dużo i szczerze mówiąc, z tego co już wiem, ciężko mi zrozumieć, że aparat może mieć stałe światło f 2.8 na całym zakresie zoom'u, tu 24x. I to w cenie ok. 1600 zł. Czy to możliwe? Jakim kosztem? Jak to w ogóle działa, czy to będzie tak działać?
Bardzo proszę kogoś o wytłumaczenie.
Może jest na forum ktoś, kto posiada te aparaty, jak również wymienione przeze mnie w pierwszym poście i mógłby coś więcej powiedzieć o nich?

Oglądałam przykładowe zdjęcia, przeczytałam testy, na różnych stronach, kilka razy, również filmy na YT. Myślę, że mi to już wystarczy, chociaż częściej "narzekano" na jakość zdjęć właśnie w Lumixie FZ200. Nie wiem czy amator taki jak ja, zauważy jakieś "nieprawidłowości"?

Nikon P7800 jest dla mnie w tym momencie bardziej "prawdomówny", f 2.0-4.0 przy 7x zoom i większa matryca 1/1,7 CMOS BSI, w Panasonicu - MOS 1/2,3; f 2.8.
Z kolei Nikon kosztuje ok. 500 zł więcej. Czy będzie jakaś różnica oprócz ceny?
Bardzo proszę o wypowiedzi, rady.

dcs
[Usunięty]

kom-inek, sama się określ -zooom czy zoom.

wziąłbym XZ-2
(Olka)

kom-inek
[Usunięty]

Wysłany: Wto 29 Kwi, 2014   Olympusy

Dziękuję za odpowiedzi.
Dlaczego XZ-2? Co w nim takiego jest, że jest polecany w tak wielu tu wątkach?
Możesz dcs dodać coś więcej o tym aparacie?
Nie wykluczam Olympusa, jeżeli chodzi o parametry, naprawdę ma je niezłe, tylko proszę o jakieś wyjaśnienie czemu akurat Nikon P7800 czy Olympus XZ-2 czy jakiś jeszcze inny.

Co do zoom'u to naprawdę nie jest to dla mnie priorytetem. Oczywiście świetnie, jak jest większy, ale to jest opcja z której można zrezygnować i 4x-7x jakoś bym się zadowoliła :)

Obecnie robię zdjęcia Samsungiem Digimax V800, Canon PowerShot A640.
Miałam też w rękach Canon EOS 600D z kitowym obiektywem jak i stałym 50mm.

Proszę Was o rady. Są one dla mnie naprawdę bardzo cenne!

dcs
[Usunięty]

G15=~G16

http://tnij.org/t7ucce4

http://j.mp/1u15NUX#sthash.xuVq2DZB.dpuf

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Sro 30 Kwi, 2014   Re: Olympusy

kom-inek napisał/a:
Dziękuję za odpowiedzi.
Dlaczego XZ-2? Co w nim takiego jest, że jest polecany w tak wielu tu wątkach?

Bo to chyba obecnie najtańszy kompakt z matrycą większą niż "standardowe" 1/2.3 cala i jasnym obiektywem.

Piotr.. 
Początkujący

Wysłany: Sro 30 Kwi, 2014   

Myślę , że Olympus xz-2 spełni twoje oczekiwania (jeżeli wystarczy Ci zoom 4x). Jeżeli zależy Ci na zoom-ie w okolicach 7x to wybrałbym Nikona P7800. Oba te aparaty są znakomite. Olympus jest znacznie tańszy. I pamiętaj, że w cenie Nikona P7800 kupisz też Fujifilm x20. Warto rozważyć ten model.
Ja mam Olympusa xz-2 i mogę z czystym sumieniem polecić ten model. Pisałaś że zależy ci na zdjęciach z małą głębią ostrości. Ten aparat pozwala robić takie zdjęcia. (Bez problemu osiągniesz efekt porównywalny z lustrzanką z kitowym obiektywem (albo lepszy)
Pozdrawiam. Życzę prawidłowych a przede wszystkim kreatywnych ekspozycji.

WojciechW 
Optyczny

Nie mam jeszcze sam P7800, ale poleciłem go swojemu znajomemu, który jest z niego zadowolony. A dla mnie to jak na razie jest właściwie jedynym akceptowalnym następcą używanego od sześciu lat Canona G9. Jest tak, bo przyzwyczaiłem się do dłuższego zakresu tele-, którego używam na różnego rodzaju wycieczkach, a wszyscy następcy G9 u Canona i większość tzw "ambitniejszych" kompaktów jest pod tym względem kaleka.

Krótszy koniec u owego Nikona, też mi całkowicie wystarcza. Nadmienię przy okazji. że nie rozumiem jak można jednocześnie mówić, że równoważnik 28 mm to w kompakcie za mało, a jednocześnie namawiać do zakupu innego ze stałą ogniskową o równoważniku 33 mm. Ze swojej praktyki wiem, że taka troszeczkę skrócona ogniskowa 33-35mm jest bardzo wygodna i można na niej wiele zrobić, pod warunkiem, że ktoś nie chce fotografować dalekich detali. Mnie praktycznie nie przeszkadza brak krótszych ogniskowych w G9, a w P7800 jest znacznie lepiej. Ponadto ma on odchylany ekran, regulowany poziom wyostrzania, elektroniczny wizjer, a jasność obiektywu jest całkiem niezła. Największą zaletą jest oczywiście ta większa matryca 1/1.7 cala.

A przy tym robi całkiem niezłe zdjęcia i jeszcze mieści się w kieszeni.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

kom-inek
[Usunięty]

No to teraz wybieram spośród trzech

Nikon P7800 od ok. 1800 zł
Olympus XZ-2 ok. 1200 zł
Panasonic Lumix FZ200 ok. 1500 zł

Kolejność przypadkowa.
Za Nikonem i Panasonic'iem przemawia do mnie obecność wizjera.
Po zgłębieniu Olympusa XZ-2, faktycznie jakość zdjęć jest znakomita, zasługa dobrego obiektywu. Szkoda, że XZ-2 nie ma wizjera, chyba miałabym problem z głowy (dobra jakość, dobra cena).

A co sądzicie o Panasonicu FZ200? Czy warty jest uwagi?

Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi! Pozdrawiam :)

Piotr.. 
Początkujący

A ja dodam coś z innej beczki. Warto zwrócić uwagę , że Panasonic i Olympus objęte są 2-letnią gwarancją producenta a Nikon roczną (chyba że coś się zmieniło). Dodatkowo gwarancja olympusa xz-2 po zarejestrowaniu na stronie przedłużana jest o kolejne 6 miesięcy (tak było w styczniu kiedy ja rejestrowałem ten aparat). Dla mnie długość gwarancji ma spore znaczenie. (biorąc pod uwagę że po około roku poddał sie mój telewizor LG, kamera Panasonica i chyba pralka ale to nie to forum :mrgreen: wszystkie sprzęty na szczęście objęte były 2-letnia gwarancją) Pozdrawiam
Ps. Krąży po sieci opinia że Olympus ma jeden z najlepszych serwisów w tej branży.

Jar 
Maniak

Jak to ma być aparat do wszystkiego, w tym wakacyjny, to bym optował za Nikonem. Jasnością obiektywu i wielkościa matrycy wygra z Panasonic-em, przynajmniej na szerokim kacie, a jak jest na prawdę ciemno to nikt nie robi zdjęć na tele (w każdym razie z ręki). Zakres ogniskowych 28-200mm jest naprawdę uniwersalny. Tele trochę za krótkie na ptaki, ale na inna drobną faunę, jakieś szczegóły architektoniczne itp. będzie O.K. W Olympusie (który skądinąd byłby najlepszy na słabe światło) na pewno będzie Ci doskwierał brak tele, skoro poprzedni aparat z 3x zoomem nie zawsze się sprawdzał.
No i Panasonic to z tej trójki największy kloc do noszenia.
Pozdrawiam
-J.

kom-inek
[Usunięty]

Wysłany: Sob 03 Maj, 2014   

Witam Wszystkich ponownie,

Dziękuję za odpowiedzi i rady!

po przemyśleniach, analizach parametrów i dostępnych testów/filmów/opinii i Waszych tutaj wypowiedzi skłaniam się ku Olympusowi (chociaż ten FZ200 kusi mnie oj kusi czasem ;) ).
Od Panasonica otrzymałam taką oto oficjalną odpowiedź w sprawie mojego zapytania o jasność obiektywu w aparacie Panasonic Lumix FZ200:

Cytat:

Zapis (F2.8 - 8 (W, T) oznacza to, że przysłona dla W (Wide) oraz dla T (Tele) może przyjmować wartości od F2,8 do F8,0 w trybie zdjęć.
Dla filmu zakres regulacji jest szerszy i wynosi od F2,8 do F11. Oznacza to również, że dla każdej wartości zoomu optycznego, przysłona
może przyjmować wartości od F2,8 do F8,0 w trybie zdjęć. Dla filmu zakres regulacji jest szerszy i wynosi od F2.8 do F11.

Oznacza to, że jeżeli zarówno dla W jak i dla T przysłona może przyjąc wartość F2,8, to obiektyw posiada takie samo światło w całym zakresie
zoomu optycznego.

W zasadzie jedyne czego obawiam się w ewentualnym Olympusie XZ-2 to dźwięk zoomu i autofocusu podczas kręcenia filmów, że jest to tak strasznie słyszalne jak pod tym linkiem: http://www.youtube.com/watch?v=AU6sfs9XGrU

Czy jest jakaś opcja, żeby to jakoś przyciszyć czy to już taka jego uroda i trzeba się z tym pogodzić?

Odpowiedz do tematu