Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zamierzam się z zakupem dwóch obiektywów do fotografowania akwarium do aparatu Canon 700D/70D. Warunki fotografowania wewnątrz akwarium to słabe/umiarkowane światło, zdjęcia raczej z bliska i równolegle szkłem obiektywu do szkła akwarium. Tak właśnie w odległości 10-30cm od szyby chciałbym fotografować wewnątrz akwarium, ryby i wiesze fragmenty akwarium i z odległości metra dwóch całe akwarium drugim obiektywem.
Dziś poszedłem do kuzyna (który polecił forum defacto), aby przed zakupem obejrzeć Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM i Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM. Przeraziłem się moim brakiem wiedzy i tym co zobaczyłem. Canon 100 przy odwzorowaniu 1:1 z metra pokazuje w kadrze obiekt 10cm, natomiast Canon 60 trochę lepiej ale i tak zbyt daleko trzeba odejść aby uchwycić obiekt. Ta 60ka była by dobra do małych ryb i małych fragmentów akwarium, ale już połowy akwarium metrowego nie zrobię.
Moje pytanie jaki obiektywy polecicie. Potrzebuję dwa do robienia zdjęć wewnątrz akwarium (makro) i do robienia zdjęć całego akwarium.
Z marko jak pomyśle o tym canonie 60 to tak by mi się stało ogniskowy około 30-35 przydał 1:1 lub takie 50-60 z 1:2.
Czytam o obiektywach takich jak:
Olympus Zuiko Digital 50 mm f/2.0 Macro ED, w teście super ale głośny i wolny autofokus"
Carl Zeiss Makro-Planar T* 50 mm f/2 ZF/ZK/ZE - odwzorowanie 1:2, w teście super ale "jakość obrazu na brzegu kadru w okolicach maksymalnego otworu względnego pozostawia trochę do życzenia + duża koma"
Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - bardzo dużo plusów i duże winietowanie
I tak po tych kilku godzinach najbardziej chyba podoba mi się do fotografowania akwarium wewnątrz ta Sigma A 35 mm. Nie wiem jakie odwzorowanie mają te obiektywy bo nie wiem jak to sprawdzić. Polećcie ten lub inny obiektyw makro i obiektyw do fotografowania całego akwarium.
Zależy mi na profesjonalnym obiektywie marko stało ogniskowym.
Dzięki, Andrzej.
Ps. Jak kupie to na pewno pokażę foty
andkoni, jak dokładne te fotki mają być, w sensie przeznaczenie? Rozumiem, że będziesz fotografował zawarte tam życie, więc dla polepszenia jakości, nie lepiej zadbać o dobre oświetlenie?
Wojmistrz
Chciałbym mieć obiektyw jasny, czasem da sie doświetlić, a czasem pod korzeniem lisicami roślin nie da się doświetlić, jakieś propozycje masz przy doświetlonym ?
Przeznaczenie hobby i praca.
dsc
Już czytam, z tego co widzę na starcie
tokina 2,8 trochę ciemna i wolny autofokus, ponad 2s ostrzy, ryby i krewetki tego nie lubią
Canon EF 50mm f/2.5 macro piszą na tym podsumowaniu że jest nieciekawy
1. Prostopadle do szyby.
2. Często najlepsze zdjęci wychodzą jeśli obiektyw jest przy szybie.
3. Jeśli masz akwarium roślinne dobrze oświetlone to często doświetlenie nie jest konieczne.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Lis, 2014
andkoni,
Ty się pytasz czy informujesz?
Masz jakieś doświadczenia z działaniem AF przy robieniu zdjęć przez szybę faunie w akwarium?
Najistotniejsze jest jakie skale odwzorowania potrzebujesz uzyskać przy jakich odległościach od przedniej soczewki obiektywu /working distance/
50/2.5 ma 10.5cm /przy 1:2/ -może starczy?
Sigma 50 mm f/2.8 EX DG Macro /1;1/ 3.9cm
Tamron SP AF 60 mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro /1:1/ 10cm
okina AT-X M35 PRO DX 35 mm f/2.8 /1:1/ 2cm
andkoni napisał/a:
Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM i Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM. Przeraziłem się moim brakiem wiedzy i tym co zobaczyłem. Canon 100 przy odwzorowaniu 1:1 z metra pokazuje w kadrze obiekt 10cm, natomiast Canon 60 trochę lepiej ale i tak zbyt daleko trzeba odejść aby uchwycić obiekt. Ta 60ka była by dobra do małych ryb i małych fragmentów akwarium, ale już połowy akwarium metrowego nie zrobię.
100L na 1:1 ma odległość obiektu od matrycy 30cm (0,3m) i ostrość jest na płaszczyźnie wielkości matrycy -na pewno nie "10cm".
Jak masz takie spostrzeżenia to nie możesz sensownych wniosków wyciągnąć.
dcs
Ja czytam o tymych produktach i pisze wnioski z testów/informuje.
Mam duże doświadczenia z af ale na kompaktach niby profesjonalnych (mam trzeci od 7 lat) i AF przy szybie działa znacznie gorzej niż bez szyby, czasem nie działa. Teraz kupuje lustrzankę 70D i chcę obiektyw jasny z idealną optyką. Coś ala Canon 100 2,8 ale krótszy i jaśniejszy. W akwarium często brakuje światła.
Ja sprecyzowałem swoje oczekiwania, teraz aby odpowiedzieć na pytania muszę się szkolić...
Odnośnie makro canonem z metra i widocznych 10cm strzelam co widziałem +- z głowy, ale z metra widziałem mało.
Przejrzałem te materiały i poczytałem o dystansie roboczym i także dodatkowo o skali odwzorowania. Odnośnie dystansu pracy jeżeli się tak wyrażę w akwarium jest on nie za długi. Głębokość/szerokość akwarium ma max 60cm i robimy zdjęcia 10-40cm sprzed szyby, czyli 60-100cm odległość obiektywu od obiektu fotografowanego. Zatem wydaje mi się ze musi być to ogniskowa 35-60mm max. Teraz poczytałem o tej skali odwzorowania, 1:1 oznacza to co "oznacza terminowo" w moim rozumieniu że 1:1 daje obraz dwa razy większy w kadrze/matrycy przy tej samej odległości niż obiektyw z odwzorowaniem 1:2. Z tego co czytam skala odwzorowania pozwala na uzyskanie odpowiednio dużych lub małych obiektów, np potrzebnych w druku ? ale nie ma wpływu bezpośrednio na jakości zdjęcia ?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Lis, 2014
No dobra z max 70cm (60 akwarium i 10 sprzed szyby)
Jaka skala odwzorowania największa będzie potrzebna?
Jak duża w centymetrach ma być najmniejsza "rybka" (ew. z tłem) czy jej najmniejszy wycinek jakim chcesz wypełnić cały kadr?
Wysłany: Czw 06 Lis, 2014
Szyba akwarium stwarza duże problemy. Tym większe, im jest dalej od obiektywu.
1. Możliwe odbicia otoczenia akwarium - teoretycznie można je zwalczać filtrem polaryzacyjnym, ale to okazuje się dość mało skuteczne i wymaga dłuższego naświetlania.
2. Problemy z działaniem autofocusa - przypuszczam że może być łatwiej ogniskować w LV niż fazowo.
3. Nawet mało widoczne zanieczyszczenia szyby wnoszą znaczne zakłócenia.
Polar to ciężka sprawa - zabiera najczęściej za dużo światła.
Jeżeli chodzi o zanieczyszczenia szyby to własnie dlatego najlepiej fotografować jak najbliżej szyby aby były poza go.
A co do jasności szkła - lepiej działa AF ale na zysk w ilości światła w ekspozycji bym nie liczył. Najczęściej będziesz przymykał bo będziesz miał tylko fragment ryby w GO. Pomijam oczywiście fakt, ze czasem tak się chce
Niestety moje archiwa akwariowe szlag trafił razem z dyskiem. Fakt, większość była robiona raczej na potrzeby akwarystyczne niż fotograficzne ale zawsze coś było. Tu http://bodak.manifo.com/ryby-gadyplazy są ze trzy foty. Ta pierwsza ryba ma jakieś 22cm długości.
dcs
Aby odpowiedzieć na Twoje pytanie zwłaszcza o skalę odwzorowania, muszę ją zrozumieć i określiłem jak ją rozumiem ze znakiem zapytania. Nie odpowiedziałeś mi. Wydaje mi się że przy makro potrzebuje 1:1, czyli fotografowania obiektów małych tak aby uchwycić ich detale w "największej okazałości", a przy zdjęciach akwarium potrzebuje mniejszego odwzorowania i szerszego kąta, chyba właśnie 50mm bez makro które namierzyłem, 35mm było chyba za szerokie.
Szukam dwóch obiektywów. Sprostuję potrzeby po 3 dniach lektury.
1. Pierwszy do generalnych zdjęć akwarium całego i jego fragmentów, czyli jakiś stało ogniskowy bez makro, mam już upatrzony Sigma A 50 mm f/1.4 DG HSM, odwzorowanie 1:5,5, bardzo jasny i bardzo ostry. Spokojnie nim ogarnę w domu nawet akwarium 1,5-2m.
2. Do zdjęć makro obiektów nawet do obiektów nawet poniżej 1cm jak krewetki młode 0,1-1cm.
cygnus
Zdaję sobie z tego sprawę dzięki, mam już opracowane proste techniki z pracy z kompaktami power shot canona: jak doświetlanie czasem góry bo tylko czasem się da, zasłanianie pokoju, rozciąganie przed akwarium czarnego tła, aby nie było na nim refleksów. O ogniskowaniu Lv czy fazowo muszę poczytać, aspekty manuali są dla mnie póki co mało znane.
miszak
ta fota jest bardzo dobre jakości dla mnie, nigdy takich nie robiłem kompaktem, mam nadzieję, że 70d i dwa stało ogniskowe obiektywy pozwolą mi się cieszyć top fotami. Jak możesz zapodaj kilak rad co do focenia akwarium.
A co do jasności szkła - lepiej działa AF ale na zysk w ilości światła w ekspozycji bym nie liczył. Najczęściej będziesz przymykał bo będziesz miał tylko fragment ryby w GO.
Pomijając kwestie GO przypominam, że w przypadku obiektywów makro (nie wiem czy wszystkich?) przy małej odległości przedmiotowej następuje zmniejszenie efektywnej ilości światła, tzn. przy tych samych parametrach ekspozycji im bliżej ogniskujemy, tym ciemniejszy kadr dostaniemy.
andkoni, Skala 1:1 oznacza, że w kadrze zmieści się dokładnie tyle obrazu, ile wynosi powierzchnia matrycy. W przypadku APS-C to będzie ok. 15x24 mm.
Od rana ogarniam tą skalę odwzorowania i dochodzę do wniosku że muszę mieć minimum 60mm ogniskową aby mieć te 1:1 z bliska, czasem większą bo jak obiekt fotografowany będzie dalej niż te 20-30cm to już będzie mniejsza skala, a w związku ze światłem o którym piszesz to kompleksowym obiektywem do makro chyba jednak będzie Canon 100L, aby złapać w każdym miejscu to co chcę w 1:1 ?!
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 10 Lis, 2014
komor napisał/a:
przypominam, że w przypadku obiektywów makro (nie wiem czy wszystkich?) przy małej odległości przedmiotowej następuje zmniejszenie efektywnej ilości światł
Kto jak kto, ale ty komor powinieneś wiedzieć.
Na 1:1 spada o 2EV,
chyba że ma wewnętrzne ogniskowanie i na dużych skalach odwzorowania zmniejsza się ogniskowa -tak jest w nowoczesnych obiektywach makro. Wtedy efektywna przysłona zwiększa się mniej -jak np. tu http://www.optyczne.pl/70..._wykonania.html
dcs, no toć napisałem, że się zmniejsza ilość światła. Wiem, że konstrukcje są rożne, może istnieje taki obiektyw, w którym spadku nie ma, bo ma nominalną ogniskową dla skali 1:1?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14