Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
statyw + głowica pod lornetkę i lunetę
Autor Wiadomość
gaudemus 
Bywalec

Wysłany: Pon 16 Lis, 2015   statyw + głowica pod lornetkę i lunetę

Witam

Jak powszechnie wiadomo każdy kto zaczyna przygodę z obserwacjami zazwyczaj zakłada wątek pt "jaki teleskop/ jaka lornetka dla początkujących" :twisted:

Ja idę nieco pod prąd modzie :mrgreen: i rozpocząć chcę od podstawy czyli od zakupu odpowiedniego statywu i głowicy aby potem w miarę postępu mieć na czym sadzać sprzęt.

Przeznaczenie:

a) Mocowanie lornetki do obserwacji przyrody, rzadziej astronomicznych (rozmiar max tak w granicach 16/18--70/80 )
b) Mocowanie lunety (60-80mm średnicy), głównie do obserwacji przyrodniczych - ptaki

Nie chcę inwestować w dwa zestawy statywów, obserwacje prowadzę hobbystycznie. Mam zamiar mieć jeden ale solidny. Trochę już poczytałem o tym tutaj na forum oraz innych i mam lekki mętlik w głowie.

Pytanie do innych, którzy mają już doświadczenie w temacie:

1. Jaki typ głowicy najlepiej sprawdzi się przy obserwacjach j.w.?
kulowa? 2D? 3D? video? pistoletowa?

Oglądałem specjalne montaże do dużych lornetek astro - żuraw z przeciwwagą itd, ale to mnie na razie nie interesuje. Raz że szukam mobilnej podstawy, dwa że bardziej interesuje mnie przyroda i krajobraz.

2. Na co szczególnie zwrócić uwagę w statywie?

3. Czy ktoś z was próbował zaadoptować statyw geodezyjne (np od niwelatora lub teodolitu) do mocowania lornet/lunet?

Wiem, że temat mógłbym założyć równie dobrze w dziale poświęconym lunetom. Ale jako że na razie nie mam żadnej lunety a lornetek kilka :oops: , więc wylądował tutaj ...

Reklama

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Pon 16 Lis, 2015   

Podstawowe pytanie to ile możesz wydać na statyw z głowicą?

Jako, że nogi to podstawa ;) proponuję Manfrotto 055. Do tego jeśli fotografujesz głowica 3D, jeśli nie to 2D czyli wideo. Pistoletowe są najczęściej trochę droższe i mają niższą nośność. Skoro już przy nośności jesteśmy, sugeruję zapas 30-50%, czyli dla lornetki astronomicznej o wadze 2,5kg minimalny udźwig to 4kg.

Arek 
Redaktor

Sugeruję rozważyć jakiś solidny chiński statyw Triopo, Siriui, Benro. Np.:
http://foto-tip.pl/pl/sta...gt-3228x8c.html

To dość solidny model z udźwigiem 15 kg. Jeśli jest za drogi można poszukać jego niekarbonowego odpowiednika. Cena spadnie do 300-400 zł.

Do tego polecam głowicę olejową 2D np.:

http://fotozakupy.pl/manf...-dealer-/38365s
http://www.cyfrowe.pl/apa...a-benro-s4.html

Ja do lornetek i lunety Pentax 80ED używam węglowego Sirui oraz tego:
http://fotozakupy.pl/gitz...-head-qr/27198s

Sprawdza się bardzo dobrze. Głowica była kupowana w czasach kiedy na rynku nie było żadnego Benro czy Triopo, ale i dolar/euro kosztowało dużo mniej. Za ponad 1000 zł bym nie kupił, ale na szczęście teraz za połowę ceny daje się kupić coś co daje funkcjonalność tego Gitzo.

gaudemus 
Bywalec

@Marlut

Tyle ile trzeba ;) , jak już mnie nauczyło życie, najpierw należy określić cel, potem szacować budżet
A jak brakuje kasy to lepiej dłużej zbierać pieniądze niż stracić na byle co
Z tego co widzę, to trzeba będzie wydać ok 1000 zł

@Arek

Było już kilka artykułów "jaka lornetka" może warto uporządkować wiedzę i popełnić jakiś poradnik "jaki statyw/głowica" :mrgreen: ?

------------------------------

Do foto raczej statywu nie potrzebuję - jestem na etapie ewolucji wstecznej, od lustra, przez bezlustro do kompaktu

Najbardziej interesuje mnie wygoda użytkowania - szybkość ustawiania lornetki/lunety na cel, jej przestawiania oraz stabilność montażu.

Czy ktoś z was używał takiego wynalazku ze sprzętem obserwacyjnym? :

http://www.redcoon.pl/B42...medium=referral

https://www.youtube.com/watch?v=hM79AhI4PhY

Arek 
Redaktor

Takie kulowo-pistoletowe zabawki są dobre do małych powiększeń. Do lornetki pewnie świetnie się nada. Do lunety, do około 20x też. Jak przy 80mm lunecie wejdziesz na powiększenie 40-60x to już może za bardzo szarpać. Tam precyzja głowicy olejowej na pewno da lepsze efekty.

Marlut 
Optyczny

gaudemus napisał/a:
...Do foto raczej statywu nie potrzebuję...
Najbardziej interesuje mnie wygoda użytkowania - szybkość ustawiania lornetki/lunety na cel, jej przestawiania oraz stabilność montażu....

Skoro tak, wybór głowicy jest prosty - proponowana przez Arka bardzo dobrze się sprawdzi. Głowica pistoletowa lub kulowa bez blokady bocznego pochylenia szybko doprowadzi cię do rozpaczy.

Co do statywu ja obstawiam Manfrotto 055XPROB. To taki solidny standard, sam go używam do fotografii, obserwacji astronomicznych i pod lunetę. Od biedy, ale tylko dla osób do około 180cm wzrostu, może być Manfrotto 190 3 sekcyjny.

tu zerknij
http://www.swiatobrazu.pl...ywow-20638.html

pandal 
Bywalec

Używam głowicy pistoletowej Manfrotto do obserwacji astro przy powiększeniu 16x i jest ok. Jej zaletą jest to, że można łatwo poruszać umocowaną na niej lornetką we wszystkich płaszczyznach bez odrywania oczu od okularów, nie ma to być może wielkiego znaczenia przy obserwacji nieba, jest za to wielkim plusem przy obserwacji ruchomych obiektów, samolotów np.

Arek 
Redaktor

Marlut napisał/a:
Co do statywu ja obstawiam Manfrotto 055XPROB.

A ja bym zupełnie nie wchodził w koszta. Ten Manfrotto nie daje nic więcej niż analogiczne Benro czy Triopo, a jest dwa razy droższy i ma mniejszy udźwig. Np.:
http://www.cyfrowe.pl/apa...27-statyw-.html
ma tą samą max wysokość, dwa razy lepszy udźwig i jest 2x tańszy.

Przez naszą redakcję przeszło kilka Gitzo, Manfrotto, Sirui, Triopo i Vanguardów. Usterki były właśnie w Manfrotto...

SQ3OPH 
Nowy
radioamator

Manfrotto 055PROB jest dobry, ale i drogi (biorąc pod uwagę stosunek ceny do tego, co można od niego oczekiwać - tu Arek ma rację. Są tańsze i lepsze alternatywy), ale w tym przypadku płacisz za znaną i cenioną markę oraz świetny serwis (kto zna pana Andrzeja Krupe, ten wie, co mam na myśli)
Osobiście byłem posiadaczem w/w modelu, ale szybko się go pozbyłem, kiedy w moim domu zawitał nieznany jeszcze, bardzo młody statyw Camrocka, model Tactic EVO T80. Przy nim Manfrotto wygląda dość skromnie, jak patyczak :mrgreen:
Weź jeszcze pod uwagę statywy Triopo. W ich ofercie znajdziesz coś naprawdę stabilnego, a różnicę ceny pomiędzy Triopo a Manfrotto dołóż do tego, co Ci zostanie w kieszeni i kup dobrą głowicę.

Co do pytań, to tak:

ad. 1 Łatwiejsza w obsłudze będzie w Twoim przypadku głowica 2D. 3D jest niepotrzebna przy lunecie/lornetce.
ad. 2 Nośność/stabilność.
ad. 3 Nie widzę sensu, kiedy na rynku masz już gotowe rozwiązania.

Odpowiedz do tematu