Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ummm, przepraszam że się wtrącam, ale powłoki są raczej "dielektryczne", chyba że jednak są one "dialektyczne", wtedy, oczywiście zastosowanie takowych było historycznie nieuniknione...
Dialektyka i obserwacje - dałeś mi temat do rozważań na wieczór
Domyślam się, że pisząc o historycznej konieczności masz na myśli znaczenie marksistowskie.
Zaczynam się zastanawiać -była to drobna literówka, czy podświadomości?
Zostańmy jednak przy optyce, choć sama marka Zen kusi by sięgnąć dalej.
Maiłem zamiar napisać kilka zdań ale coś mi wypadło w pracy, a potem wiadomo – jak to w piątek
Lornetka kupiona całkiem przypadkowo – trafiłem na dobra okazję cenową, zagości chyba w mojej kieszeni na dłużej. Pierwsze wrażenie to faktycznie bardzo mały rozmiar, solidna konstrukcja i niewielka masa (producent podaje 440g, waga pokazała trochę więcej). Swego czasu oglądałem kilka modeli dachowych za 700 -1000zł i na ich tle ZEN-RAY wygląda bardzo przyzwoicie jeśli chodzi o materiały i mechanikę.
Mimo swych rozmiarów wygodnie leży w męskiej dłoni, mostek zapewnia podparcie dla dwóch palców, na kciuki przewidziano niewielkie wgłębienie. Wygodne pokrętło regulacji ostrości działa z właściwym oporem, pierścień korekty dioptrii także spełnia dobrze swoją rolę, choć jego znacznik jest ledwie widoczny. Guma na obudowie z wyraźną fakturą oraz wypustki na pokrętłach zapewniają pewny uchwyt i obsługę także w grubych rękawiczkach.
Dostarczanego w komplecie paska ani torby jeszcze nie używałem. Lornetka, jak już wspomniałem, mieści się w kieszeni kurtki, także w teczce nie zabiera zbyt wiele miejsca.
Testy optyki trwają.
Nie mam pojęcia. ZRS sprawia dobre wrażenie a jego pierwsza cena w USA to 395$, ale żeby zaraz wierzyć we wszystko co pisze producent...
Z Vortexów widziałem tylko jakiś tańszy model, chyba Diamondback, dawno i krótko.
[ Dodano: Pon 01 Lut, 2016 16:09 ]
Bezpośrednie porównanie optyki ZRS 8x32 HD z Kowa BD 8x32 XD wypada na korzyść tej drugiej- Kowa to świetna lornetka. Na plus dla ZEN zaliczam pole widzenia, mniejsze rozmiary (na zdjęciu tego nie widać) i niższą wagę.
Kowa i ZEN.jpg
Plik ściągnięto 9877 raz(y) 84,02 KB
TS [Usunięty]
Wysłany: Pon 01 Lut, 2016
No właśnie, pole ZENka jest niewiele, ale jednak zauważalnie większe. Z drugiej strony brzeg tego pola jest słabszy niż Kowie (ostrość, AC i winieta). W centrum AC jest także mniejsza w Kowie. Masa i wymiary - punkt dla ZEN. W sumie chyba jednak wolę Kowę.
Abs, Jeśli rozmiar i waga nie są kluczowe - ZRS swobodnie mieści się w kieszeni a BD XD nie, lepsza będzie Kowa - to bardzo dobra lornetka.
ZEN trzeba by jeszcze porównać z Nikonami Prostaf 7s i Monarch 7- prawdopodobnie wypadnie gdzieś pośrodku. Nikony widziałem tylko w sklepie, nie jestem więc w stanie nic w tej chwili napisać o optyce. Spore obawy mam tylko co do ich wykonania - plastik i guma nie wyglądały solidnie (delikatnie mówiąc). ZEN ma konstrukcję ze stopu magnezu i to daje nadzieję na dłuższą żywotność terenową. Tu właśnie upatruję dla niego niszy - mała i lekka lornetka na trudne warunki.
Abs, Jeśli rozmiar i waga nie są kluczowe - ZRS swobodnie mieści się w kieszeni a BD XD nie, lepsza będzie Kowa - to bardzo dobra lornetka.
Jakoś po zdjęciu tego nie widać. Jeśli ZRS swobodnie mieści się w kieszeni to BD XD (może trochę mniej swobodnie) ale nadal powinno się spokojnie do kieszeni zmieścić
Niestety nie. Kowa wejdzie na wcisk do sporej kieszeni zimowej kurtki.
ZRS jest zdecydowanie mniejszy, tu masz zdjęcie z 8x28 i 7x36, na nim lepiej widać rozmiar. http://forum.optyczne.pl/...=28442&start=15
Gdyby Kowa była tej samej wielkości chyba bym ją kupił. Optycznie jest super, nawet mimo mniejszego pola.
Ale mnie nie interesuje 8x28 i 7x36. Chodzi mi o wymiary tych dwóch 8x32 lornetek co poniżej - jak widać bardzo zbliżone.
kowa_i_zen_139.jpg
Plik ściągnięto 9710 raz(y) 84,02 KB
TS [Usunięty]
Wysłany: Sro 03 Lut, 2016
Kowa wchodzi do kieszeni kurtki zimowej i tam można ją nosić. Udało mi się także upchać ją do sporych kieszeni kurtki na lato, ale wymagało to wkręcenia muszli, złożenia tubusów, ale i tak kurtkę ściągało mocno na jedną stronę, no i... szkoda kieszeni. Tutaj ZRS będzie lepszy i nie chodzi tylko o rozmiary, ale i masę, on jest lżejszy i nie będzie tak urywać kieszeni.
Ale jak ZRS może być pod tym względem lepszy skoro ze zdjęcia wynika że jest mniejszy dosłownie o ułamek. Nie rozumiem tego
Masa to inna sprawa. Na razie skupmy się na rozmiarze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,96 sekundy. Zapytań do SQL: 16