Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Możesz z powodzeniem rzucić monetą! Serio! Sprzęt bardzo podobny do siebie. Najlepiej idź do sklepu i zobacz co lepiej leży Ci w ręku! Za Canonem przemawiają nieco mniejsze szumy na wyskim ISO (czyli np. zdjęcia wieczorowo-nocne). Za Nikonem może lepszy kit. Powodzenia!
Możesz z powodzeniem rzucić monetą! Serio! Sprzęt bardzo podobny do siebie. Najlepiej idź do sklepu i zobacz co lepiej leży Ci w ręku! Za Canonem przemawiają nieco mniejsze szumy na wyskim ISO (czyli np. zdjęcia wieczorowo-nocne). Za Nikonem może lepszy kit. Powodzenia!
no wlasnie.... byłem wczoraj w MM i zdecydowanie lepiej lezy mi Nikon, ale w canonie kusi mnie live view, czysczenie matrycy, no i przede wszystkim CMOS ...jesli mozna to prosiłbym o rozpisanie zalet i wad obu zestawów
Live view to bajer! Oczywiście fajnie jak jest, ale bez niego da się żyć. Czyszczenie matrycy to też taki bajer! Jedyną ale i najważniejszą przewagą Canona jest CMOS. Ja wybrałbym 450D, ale może nie jest to zbyt obiektywne zdanie zważywszy, że mam Canona. Swego czasu stałem przed wyborem D80/400D i wyboru nie żałuję...
Co wybierzesz teraz nie jest tak istotne jeśli chodzi o ten zestaw. Liczy się wybór systemu na przyszłość! Czyli to co dalej, jakie obiektywy, jaka fotografia Cię interesuje itp.itd!
Opinii usłyszysz tu tyle ilu radzących. Zaryzykuj i zdecyduj sam. Potem będziesz dalej kombinował! Szkoda czasu zdjęcia uciekają!
Np. w tele do 300mm lepszy będzie Nikon, jeżeli wystarczy 200mm to zdecydowanie Canon, jeżeli zechcesz mieć 400mm (za troszkę większą kaskę) to znowu zdecydowanie Canon. I tak w koło macieju. Cena nie może być jedynym kryterium, ważne są jeszcze potrzeby praktyczne i wybór konkretnych obiektywów o konkretnym przeznaczeniu/zakresie ogniskowych/światłosile.
Każdy system ma swoje plusy i minusy. Za każdym są za i przeciw! Ceny w/w podobne, klasa sprzętu też. Każda opinia będzie w pewien sposób subiektywna! Bierz co Ci bardziej pasuje! Szkoda zdjęć, które bys robił, gdybyś już miał sprzęt...
[ Dodano: Pon 09 Cze, 2008 12:44 ]
Będziesz zadowolony z każdej alternatywy!!!
no wlasnie.... byłem wczoraj w MM i zdecydowanie lepiej lezy mi Nikon, ale w canonie kusi mnie live view, czysczenie matrycy, no i przede wszystkim CMOS ...jesli mozna to prosiłbym o rozpisanie zalet i wad obu zestawów
Live view to strasznie nieużyteczny bajer. Jeżeli mamy chociaż troche silniejszego światła to na ekraniku z tyłu już mało co widać przecież.
Niedawno stalem przed tym samym wyborem i zdecydowalem sie na d80 i nie zaluje wyboru. Moze z rzeczy tu nie wymienionych wspomne o genialnej ergonomii d80, gornemu wyswietlaczowi. Pozostale aspekty (+ i -) byly wielokrotnie walkowane. Sam musisz nadac wagi wlasnym kryteriom. Co jest dla Ciebie najwazniejsze. IMHO szklarnia obu (C i N) jest b.dobrze rozbudowana zarowno pod wlasnymi markami jak i innymi (Sigma, Tamron). Jesli chodzi o szklo kitowe to do d80 polecalbym 18-70 bo jest najlepsze z dostepnych kitów.
Pozdrawiam
PA
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 09 Cze, 2008
Tu z ta lepsza ergonomią racje ma pseudonim_art, nikon lepiej leży , górny wyświetlacz............ no kurka wodna moze to i mało wązne ale dwa pokrętła nastawu do przysłony i czasu oddzielnie. Solidnie zrobiony.....za to canon rzeczywiście mniej szumi i lepiej się sprawuje na dłuższych czasach, bawiłem sie jednym i drugim trochę czasu...i jakiś czas temu też wybrałem canona .....ale tak szczerze jakbym wybierał drugi raz to nie wiem jakbym zrobił( wkurza mnie w canonie to ze badziewnie jest wykonany, że punkt oczny odpadł po 2 miechach, przykleiłem na tasme dwustronna, ze nie ma ustawiania temp. WB w K....no i brak górnego wyswietlacza albo chociaż info o iso w wizjerze, brak pomiaru punktowego z prawdziwego zdarzenia) Wybór między nikonem D80 i C400/450 to dość trudny wybór mimo wszystko na korzyść nikona. Za to canon naprawde mniej szumi, porównywałem z kumplem w tych samych warunkach ze statywem w tym samym miejscu canon wypadł lepiej(mam na mysli 400D) pod wzgledem szumu ale jak nie bedziesz fot ogladał +200 pod lupa to spoko.
No chciałem ci pomóc i mi nie wyszło....musisz rozważyć co ci lepiej leży i jakimi fotami, przynajmniej na początek bedziesz się zajmował
------------------------------------------------
oWłOSiony pępek team !!!
Jak Ci zależy na jakości zdjęć to C400/C450 + dobry obiektyw (do zwierząt 70-300IS albo 70-200L 4)
Jak na wygodzie body - Nikona d80 i wtedy do tego 70-300VR
Do pejzaży coś szerszego - nie mówię, żeby się zaczynało na 10-12mm ale myślę, że Sigma 17-70 będzie OK do obydwu.
ja nie ograniczalbym D80 jedynie do ergonomii. jakosc zdjec jest na wysokim poziomie tak jak i u C400/450. jedynie na wiekszysz czulosciach moze byc wiecej szumow (temat walkowany nie chce kontynuuowac). o szklarni sie nie wypowiadam bo calego spektrum nie znam. mysle ze zestaw D80 + kit 18-70 jest zestawem godnymi bedzie dobrze sluzyl lat pare.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,42 sekundy. Zapytań do SQL: 14