Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 24 Lip, 2008 Kompakt vs. Lustro ... Nikon D60- Temat rozbudowany
Witam.
Wybrałem wasze forum bo jest wg.mnie jednym z lepszych.
Przeczytałem już tysądze postów, dziesiątki testów i ciągle jestem „zielony” .
Chcę kupić aparat cyfrowy, który będzie spełniał moje wymagania i oczywiście będzie robił dobre fotki. Wiem że to kwestia w 80% fotografa ale zawsze pozostaje troszkę na sprzęt.
Wymagań nie mam wielkich Aparat ma focic, być bezawaryjny, i poręczny. Zdjęcia robię raczej z doskoku, ale lubię pobawić sie ujęciami co w moim przypadku C A610 jest sprawą mocno ograniczoną. To właśnie skłania mnie do zmiany aparatu.
Zawsze myślałem że zdjęcia z kompaktu są z zasady słabszej jakości niż z lustra. A czytając różne testy odnoszę wrażenie że nie koniecznie.
W testach na waszej stronie są zakładki rozdzielczość . Przykładowo Lustro notuje wynik 1800LW/PH i Mój A610 ciut niżej 1600.
Myślę że nawet jakość zdjęć <jpg> z lustrzanki będzie lepsza niż z zaawansowanego kompakta.
Widziałem fotki z osławionego Fuji 9600 dla mnie nie są zbyt dobre. Zdjęcia często są jakby nie ostre<mydło?> W kompaktach ładują po 10mpx do małych matryc- mój 5mpx ma matryce 1/1,8 „ a teraz robią IS 5 8mpx na 1/2,5” dla mnie to kpina. Stąd też pomysł na lustro a ceny tych tanich są ciut wyższe niz hybryd. Moim oczom rękom i największym zaciekawieniem cieszy się Nikon D60 .A to za sprawą Niskich szumów, poręcznemu korpusowi, rewelacyjnemu wyświetlaczowi...
Więc teraz czas na moje pytania, mam nadzieje ze wsze odpowiedzi będą poparte doświadczeniem a nie „uwielbieniem” dla własnych sprzętów.
1 Czy takie lustro będzie w stanie zapewnić mi lepsze fotki niż mój Canon A610. A przynajmniej czy nie gorsze... Zakładam Tryb P lub A < nie myślcie źle- po prostu z aparatu czasem korzysta żona a ja też nie wiem czy tak od razu bede w pełni potrafił. Generalnie korzystam z P czasem M nigdy A
2 Kwestia szumów. Testy pokazują dobre wyniki, dzisiejszy test to potwierdza, a są głosy które mówią że szumy są straszne od 400ISO.
3 Jak szumy mają sie do tych z kompaktów.? Ja porównując widzę przewagę luster <poza SONY> kilkukrotną.
4 Co z awaryjnością takich aparatów, migawek, ...?
5Jak ma się kwestia ręcznego ostrzenia. Czy to faktycznie taki problem? Rozumiem w słabym oświetleniu ale w dzień... Rozważam kupno Nikorra 1.8f 50mm stąd to pytanie.
Jak już pisałem poważnie myślę o Nikonie D60. Brałem jeszcze pod uwagę Canona 450 ale jest dużo droższy a nie widzę sensy dopłacać. Wole kupić jakieś fajne szkło. Więc jeśli możecie to swoje odpowiedzi < kto może> podciągnijcie pod fakt przesiadki na D60 .
Dodam iż nie mam pieniędzy na inwestycje.... więc nic droższego niż 2200 nie kupię. A D80 w moich oczach jest bardzo podobną konstrukcją ze „śrubokrętem ale z chyba większymi szumami i starszym procesorem. Więc jakoś mi nie leży a i cena jest sporo wyższa.
1. Zależy od robiącego zdjęcia. Ktoś może zrobić piękne zdjęcia kompaktem (świetne makra z FZ18 i DSC-H5, które zdobywają mnóstwo nagród o znaczeniu międzynarodowym) a można cienkie lustrzanką. Jedno muszę Ci uświadomić - przygotuj sie na wielkie zmiany. Na zdjęciach z kompaktu wszystko jest ostre. Na lustrzance już to takie proste do osiągnięcia nie jest. Wszystko przez głębię ostrości. Obiektywy w kompaktach mają duż głębię dzięki natywnej małej ogniskowej.
Tryb A lub P w niczym nie jest gorszy niż Av, S, M. Oczywiście nie będziesz miał pełnej kontroli nad ekspozycją ale da się żyć. Potem z biegiem czasu oswoisz się przynajmniej z priorytetem przesłony, nauczysz korzystać z bracketingu czasu i WB itd itp
2. To nieprawda, tak piszą szumofoby. D60 całkiem przyzwoicie sobie poczyna w tej kwestii a na pewno o wiele lepiej niż jakikolwiek kompakt. W przeważającej większości kompaktów zauważysz degradację szczegółów i artefakty JPEG już od najniższych dosępnych ISO. W d60 musisz sie pofatygować o ISO przynajmniej 800.
3.odpowiedź w sumie w pkcie 2
4.nie wiem, nie zauważyłem.Faktem jest, że wytrzymałość migawki zależy od klasy sprzętu. W podstawowych modelach może to być 50000 mignięć w wyższych 100000 i więcej. Z tego co pamiętam swoim kompaktem cyknąłem ok 10000 zdjęć dwa lata, więc przynajmniej 10 lat takie lusterko powinno wytrzymać a w tym czasie podejrzewam że je wymienisz.
5.Daruj sobie ręczne ostrzenie. W przeciwieństwie do luster analogowych tu juz nie jest tak wesoło zważywszy na to choćby, że matówka na to nie pozwala a i skala ostrości jest dość wąska co skutecznie utrudnia takie ostrzenie. Możesz spróbować ale ... tak sobie.
Wolisz kupić fajne szkło niż 450d i słabe szkło - bardzo dobrze
d60 kupisz za ok 1300 zł. Saturnie dostaniesz fajny obiektyw Sigma 17-70 2.8-4.5 HSM Makro za 999 zł i masz fajny pierszy zestaw z sensownym zakresem ogniskowych (25-105mm) i niezłym Makro.
Nie niedoceniaj d80. To tez niezły aparat, na pewno sporo wygodniejszy od d60 i o większych możliwościach. Dodatkowo "śrubokręt" umożliwia AF z takimi obiektywami jak Nikkor 50 1.8. Ale możesz pojechać na Sigmie 50 1.4 HSM w sumie bez śrubokręta
Jesli aparat ma być dla Ciebie poręczny i nie chcesz wydawać 10tys (lustro+przynajmniej 3 obiektywy+......), to zastanów się może nad kompaktem. Niektóre na prawdę są blisko lustra. Zobacz ta galerię:
Uff. Dzięki .
Masz racje co do D80 ale to nie ten pułap cenowy. Twoja propozycja sigmy jest ciekawa ma tylko mały problem .Cena . Teraz nie stac mnie na to . Zajakiś pozbieram i kupie coś fajnego.
Zastanawia mnie kwestia ostrości. A wyostrzenie na poziomie menu Np 0 nie pomoże. ?
Co do ręcznego ustawiania w sobotę będę w MM więc zobacze ale boje sie ze na wyświetlaczu nic nie zobacze... . A szkło podoba mi się ale sie boje . A inwestycja w D80 i to szkło to raz 300zł ponad budżet i tylko stałoogniskowy obiektyw.
Jak możesz rozwiń temat z ostrością...
Czym rózni się ta Sigma 50 1.4 HSM od nikora?
Wyświetlacz w d60 nie jest zły, oczywiście nie taki jak w d300 ale będzie OK. WYostrzanie zawsze pomaga, ale są tacy co pstrykają niewyostrzane i wyostrzają na PSie - podobno lepiej. Zresztą jak RAWy strzelasz to też są niewyostrzone. Dopiero wyostrzasz je przy "wywoływaniu"
Różnice Sigma 50 1.4 Nikkor 1.8/ Przede wszystkim światło jak widać po nazwie. Ogniskowa ta sama. Wydaje mi się że Sigma lepiej jest zbudowana. Poza tym ma silnik HSM - cichy, ultradźwiękowy dzięki czemu body bez śrubokrętów ostrzą w AF. Nikkor nie ma silnika więc nie będzie ostrzył w AF. Jeśli chodzi o ostrość - Nikkor zabija od 2.8 w górę. Sigma nie wiem - zbyt świeży nie ma testów.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 24 Lip, 2008
na 80% będzie taka sama, jak reszta stałek 50/1.4 pod DX
ale d60 to nie jest dobra propozycja bo nie ma live view
Szanowna małżonka nauczy się obsługiwac wizjer w ciągu jednego dnia (ja tak miałem) i później nie będzie chciała już słyszec o live view. Trzymanie aparatu przy oku (łokcie przyciśnięte do tułowia) jest stabilniejsze niż trzymanie go 30 cm przed twarzą. Zauważ że nawet zawodowcy posiadający aparaty z live view nie korzystają z niego tylko celują przez wizjer
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10