Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Fajnie, że zamieściłeś te linki, zwłaszcza drugi. Test dla mnie wygląda zachęcająco. Ciekawe, że nie znalazłem nic o dytorsji. Może coś przoczyłem, a może Kodak koryguje już komputerem w aparacie?
Interesowałeś się i poprzednim modelem, więc dla porównania i jego test na tej samej stronie: http://74.125.93.104/tran...x5shKmOyv_n4ejA
I jeszcze link do strony na której można znaleźć sporo wątków o obu kodakach i przykładowe fotki: http://forums.dpreview.co...rum=1011&page=1
Ja osobiście zdecydowałem się w końcu jednak na FZ28 właśnie po lektórze niektórych wątków. Wyczytałem tam (a biorąc pod uwagę poziom mojej znajomości angielskiego w dużej mierze i domyśliłem ) że ustawiać czas otwarcia migawki można tylko co 1EV, a przysłone tylko maksymalnie otwierać lub domykać. No i zniechęciło mnie troszke i to że Z1015 na naszym rynku jest wciąż zapowiedzią. W instrukcjach Panasonica takie informacje o wartościach przesłony i czasach migawki można znaleźć, Kodak natomiast w swoich "pełnych instrukcjach obsługi" o takich głupstwach nie wspomina Za to poprawka oprogramowania do Z1015 jest już dostępna nawet na polskiej stronie, a na macieżystej jest ładnie opisana jakie wersje jezykowe obsługuje. A poprawki do TZ5 która ukazała się parę miesięcy temu na polskiej stronie Panasonica ani śladu, a na macieżystej jest, ale bez takiego opisu. Zresztą i tak wgranie poprawki z tej strony skutkuje utratą gwarancji można wgrywać tylko te które ukazały się na polskiej stronie.
Interesowałeś się i poprzednim modelem, więc dla porównania i jego test na tej samej stronie: http://74.125.93.104/tran...x5shKmOyv_n4ejA
I jeszcze link do strony na której można znaleźć sporo wątków o obu kodakach i przykładowe fotki: http://forums.dpreview.co...rum=1011&page=1
Ja osobiście zdecydowałem się w końcu jednak na FZ28 właśnie po lektórze niektórych wątków. Wyczytałem tam (a biorąc pod uwagę poziom mojej znajomości angielskiego w dużej mierze i domyśliłem ) że ustawiać czas otwarcia migawki można tylko co 1EV, a przysłone tylko maksymalnie otwierać lub domykać. No i zniechęciło mnie troszke i to że Z1015 na naszym rynku jest wciąż zapowiedzią. W instrukcjach Panasonica takie informacje o wartościach przesłony i czasach migawki można znaleźć, Kodak natomiast w swoich "pełnych instrukcjach obsługi" o takich głupstwach nie wspomina Za to poprawka oprogramowania do Z1015 jest już dostępna nawet na polskiej stronie, a na macieżystej jest ładnie opisana jakie wersje jezykowe obsługuje. A poprawki do TZ5 która ukazała się parę miesięcy temu na polskiej stronie Panasonica ani śladu, a na macieżystej jest, ale bez takiego opisu. Zresztą i tak wgranie poprawki z tej strony skutkuje utratą gwarancji można wgrywać tylko te które ukazały się na polskiej stronie.
Wobec chińskich stron należy zawsze zachowywać pewną ostrożność bo już sam tekst chiński jest zwykle pisany po swojemu, a tłumaczenie angielskie może być dodatkowo niezbyt ścisłe.
Wydaje mi się, że w Kodakach jednak można ustawiać dowolne przesłony oraz dowolne wartości czasu migawki odpowiednio w trybach Av i Tv, czy oba na raz w trybie M. Jest tak przynajmniej w Z 1012 co można sprawdzić w skróconej instrukcji na stronie Kodaka http://www.kodak.com/glob...&pq-path=12687. Nie przypuszczam, żeby w Z 1015 mogłoby być inaczej.
Piszę to oczywiście dla osób zainterezowanych Z 1012 i Z 1012, bo tobie życzę dużo sukcesow i zadowolenia z Fz28. Oczywiście jest to też bardzo wartosciowy aparat.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za dotyczczasową wymianę postów.
Bardzo możliwe że w 1012 jest większe pole manewru tymi wartościami. Ja bardziej byłem zainteresowany 1015, a w jego zarówno pełnym, a tym bardziej skróconym podreczniku użytkownika są wymienione tryby, ale nie ma ani słowa o dostępnych wartościach.
Wygląda na to że te modele różnią się jednak dużo bardziej niż można się było spodziewać, zaczynając już od metody stabilizacji, i cała przewaga 1015 kończy się być może na szerszym kącie i rawie.
Informacje o ograniczeniach o których pisałem zaczerpnąłem z tych konkretnie postów:
http://forums.dpreview.co...essage=29559668 http://forums.dpreview.co...essage=29552849
Dziękuje za życzenia Ze zdjęć jestem zadowolony (przynajmniej jak na razie ) natomiast wideo w trybie VGA bardzo mnie rozczarowało. Dużo gorzej niż przykładowe filmiki z kodaka 1012 w tym trybie, a nawet gorzej niż z najtańszgo modelu panasonica LS80. Na szczeście w wyższych trybach jest zdecydownie lepiej (tzn. lepiej niż w VGA, bo kodak chyba w tym wzgledzie nie ustępuje )
Pozdrawiam
Dzięki, na swiatobrazu.pl nie widziałem. Nie podobają mi się te zdjęcia. Kodak ma jakąś dziwną kompresje tych zdjęć (widziałem zdjęcia z poprzednich modeli). Taka "sieczka"... Zobacze może jeszcze są gdzieś inne przykładowe... Zapowiadał się dobrze... Ale chyba bede myślał o canonie albo panasonicu..
slawex1983 [Usunięty]
Wysłany: Pon 09 Mar, 2009
Witam.
Od pewnego czasu jestem posiadaczem Kodaka Z1015 IS. Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to z przyjemnością podzielę się wrażeniami z korzystania z tego aparatu. Co do przesłony, to można ją ustawiać tylko w dwóch stopniach- f3.5 i f7.0.
Czas otwarcia migawki od 1/1000 do 16 sekund.
Lampa błyskowa -1.0 do 1.0
ISO w trybie manualnym od 80 do 1600 (6400 w niższej rozdzielczości).
Jutro jadę obejrzeć ten sprzęt w akcji wiec coś napisze
To nie jest zdjęcie przy maksymalnym zoomie optycznym. Jest ono zrobione z ogniskową 387 mm, a maksymalnie byłoby 420. Polecam sprawdzić dane EXIF tej fotki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14