Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kolejny solidny test. Ale mam pytanie, które nasunęło mi się po przejżeniu testu odnośnie rozdzielczosci. Piszesz, że: Nie są to może osiągi wybitne, bo na RAWach 10 megapikselowej matrycy Nikona D200, na której był testowany obiektyw, można by oczekiwać maksymalnych wartości sięgających 42-44 lpmm. U Tokiny są one w większości przypadków w okolicach 40 lpmm Jak to rozumieć. Wczesniej testowaliscie obiektywy canona, np. 50 1.4 czy 85 1.8, gdzie rozdzielczość siegała 39 - 40 i byłu super ?????. Czy np. z uwagi na rodzaj matrycy rozdzielczość obiektywów w 5D będzie większa niż na 350D czy 30D???????
Różnica wynika z tego że jedne szkła testujmy na D200 a inne na 20D. Pierwszy ma matrycę 10 MPix a drugi 8 MPix. I ten pierwszy, na przysłonach f/16-22 gdzie obiektyw pracuje w limicie dyfrakcyjnym i na wyniki wpływa tylko matryca, osiąga wyniki lepsze o około 5-10%. Żeby więc porównywać wyniki do siebie bezpośrednio trzebaby je trochę
przeskalować. Bo takie 40 lpmm u 20D, to mniej więcej odpowiednik 43 lpmm u D200.
Rozumiem, a czy przekłada się to w jakiś sposób na ostrośc zdjęć, np. przy przesłonie 5.6, czy taka sama będzie na na 20 D i na D200, stosując ten sam obiektyw, oczywiście ze stosownym mocowaniem?
MTF50 właśnie mówi nam o jakości zdjęć. I mierzy właśnie efekt działania body oraz obiektywu działających w tandemie. Nikon w niskich ISO świetnie sobie radzi, więc tutaj ze względu na 10 MPix matrycę da trochę lepszą ostrość niż Canon.
Ok, czy planujecie w niedalekiej przyszłości przetestować jakieś szkiełka na 5D, myślę że te testy byłyby bardziej obiektywne niż na 20D w przypadku EF?
Arek, jak się trafi jakieś fajne dla mnie szkiełko (np. 35L albo 70-200/2.8 IS USM) to jestem gotowy wpaść do Wawy ze swoim 5D na małe testy. Przy okazji by się kilka browarków spiło i wyjaśniło nurtujące problemy
Spokojnie, napisałem KILKA browarków a nie kilkanaście. A aparat jest praktycznie nowy, ma raptem 4000 zdjęć zrobione więc tyle co nic.
Propozycję złożyłem, reszta należy do Was.
Roba, to nie tak. Mając 2 promile zastępujesz sobie stabilizację poprzedniej generacji. Czyli 1 promil to 1EV. Nie polecam jednak bycia odkrywcą i próbowania "zainstalowania" stabilizacji o skuteczności 5EV!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13