Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 Jaką lustrzankę wybrać do 2500 zł
Witam. Zacznę od początku, będzie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Na początku chce kupić body i kit potem pomysle o szkle, mysle o tamronie 17-50. Głównie nastawiam się na portrety, ale także trochę makro czy pejzaży. Budżet jest ograniczony, najlepiej gdybym się zmieścił w 2500 zł. Jestem otwarty na wszelkie propozycje, przeszperałem już internet lecz nadal mam dylemat ;/ Jakie są wasze propozycje i dlaczego?? Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 22 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 Re: Jaką lustrzanke wybrać do 2500 zł
GrayHorse napisał/a:
Witam. Zacznę od początku, będzie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Na początku chce kupić body i kit potem pomysle o szkle, mysle o tamronie 17-50. Głównie nastawiam się na portrety, ale także trochę makro czy pejzaży. Budżet jest ograniczony, najlepiej gdybym się zmieścił w 2500 zł. Jestem otwarty na wszelkie propozycje, przeszperałem już internet lecz nadal mam dylemat ;/ Jakie są wasze propozycje i dlaczego?? Z góry dziękuję za pomoc
Cokolwiek kupisz będziesz zadowolony, pod warunkiem że potrzymasz wcześniej w ręku (i dokonasz wyboru który korpus Ci sie bardziej z róznych względów podoba) i nastpnym warunkiem, że nie bedziesz brał do ręki korpusów na które Cię absolutnie nie stać (bo wtedy zobaczysz czemu Twój nowy nabytek jest tylko tak kosztowny jak jest).
Tamiego kupisz do każdego korpusu, więc no problemo, Twój gust, Twoja decyzja.
Bylem juz w MM i saturn i tego typu sklepach. Macałem C 400d i 450d ale dla mnie sa za małe i za bardzo plastikowe. Nie było pentaxa k200d o którym słyszałem wiele dobrego, do sonego nie jestem przekonany, chodź A300 leżał mi lepiej niż canony. RB polecasz może coś konkretnego czego jeszcze nie wymieniłem??
Szczerze polecam Lumiksa G1. Miałem podobny dylemat do Twojego. Przy czym Lumix jest świetny o tyle, że jest naprawdę malutki. To jest ta jego cecha, która mnie przekonała do zakupu.
Że nie lustro? Po ok. tygodniowym użytkowaniu mogę szczerze napisać - to nawet lepiej. Wielki wizjer z pokryciem 100% kadru i od razu w nim widać jak zdjęcie będzie wyglądało. Plus autofocus szybki jak w lustrach entry-level. Plus ekran o rozdzielczości 2x wyższej niż 400D/450D. Plus naprawdę niezły kitowy obiektyw (metalowe mocowanie, nierotujące mocowanie filtrów, stabilizacja). Moim zdaniem leży w ręce dużo lepiej niż rzeczone Canony.
Ja kupiłem powystawowy egzemplarz w MM za 2k i dorzucili mi kartę SanDiska 4gb.
Jestem więcej niż zadowolony.
Pomyśl jeszcze o Nikonach, chociażby starym D40, na którego wydasz koło 1k (raczej używka). Bardzo dobra dynamika tonalna i zostaje sporo kasy na sensowne obiektywy.
Ostatnio zmieniony przez alsimair Pon 22 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz
do sonego nie jestem przekonany, chodź A300 leżał mi lepiej niż canony
Hehe jak chodzisz po sklepach i słuchasz sprzedawców to nic dziwnego, że Sony jest bleee
Ja proponuję dodać do tej listy Samsunga GX20 z kitem można kupić za 2550.
Hehe jak chodzisz po sklepach i słuchasz sprzedawców to nic dziwnego, że Sony jest bleee
Wcale nie gadałem ze sprzedawcami, po prostu nie jestem przekonany do tego sprzętu, chyba że macie ciekawe argumenty. Konkretnie myslalem o Nikonach albo o Pentaxie, ale jestem otwarty na wszelkie propozycje i konkretne argumenty. Nie chce hybrydy, nastawiony jestem na lustrzanke
Dzieki za pomoc, ale co uważacie o tych modelach??
[ Dodano: Pon 22 Cze, 2009 13:09 ]
alsimair, moj znajomy ma hybryde i niestety nie jest zadowolony, a po za tym widzialem jego zdjecia. Mam do nich uraz.
(...)a po za tym widzialem jego zdjecia. Mam do nich uraz.
Dobre
A myślałeś o Olympusie? Stabilizacja w korpusie się przydaje. I bardzo wygodnie się je obsługuje. Taki E-520 z podwójnym kitem to już sprzęt jak najbardziej na rzeczy.
Przede wszystkim wraz z każdym Olkiem zyskujesz dostęp do legendarnych szkieł Zuiko (zdaje się, że nie mieli żadnej wpadki). Poza tym standard 4/3 pozwala uzyskać mniejsze rozmiary zarówno korpusów jak i szkieł. No i nie będziesz musiał kiedyś wyrzucać połowy obiektywów z racji przesiadki na pełną klatkę - w 4/3 nie ma czegoś takiego, każde szkło pasuje do każdego korpusu. Olympusy są świetnie wykonane i naprawdę wygodne w obsłudze, wybornie leżą w ręce (kiedy miałem przez tydzień okazję pobawić się E-520 później z żalem wracałem do mojego Canona 50E). Ze spraw technicznych - od początku kupujesz "pro" karty, czyli Compact Flash, nie pakujesz kasy w SD, które stają się bezużyteczne w przyszłości; jest stabilizacja w korpusie - szkła mogą być i są tańsze; jest możliwość bezprzewodowego sterowania zewnętrznymi lampami błyskowymi z korpusu (tego mi chyba najbardziej brak w moim G1).
Spróbuj się pobawić takim E-520. Na pewno jest to bardzo ciekawa propozycja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13