Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wspominki, PS, Lightroom i inne dygresje
Autor Wiadomość
tupisac 
Rozmowny

Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009   Wspominki, PS, Lightroom i inne dygresje

sndbk napisał/a:
tupisac napisał/a:

Amiga 500
Deluxe Paint

Możesz pokazać coś obrobionego w Deluxe Paint? :-)

Niestety nie pokażę moich pracek z deluxe painta, bo nawet jakbym znalazł dyskietki to i tak byłby problem z odczytem ;) . Zresztą, co to były za pracki... kalejdoskopy, plamy albo wąsy dorysowane do maski faraona ;)
Poza tym, wtedy miałem mało lat i większość czasu przy kompie spędzałem robiąc raczej to...

maziek napisał/a:
Nie mam PSa więc nie rozumiem co to znaczy "raczej buduję bibliotekę elementów i tekstur zamiast "prawdziwych" fot"? Czy to znaczy że w PSie w pewnym sensie rozwalasz fotę wg jakichś parametrów na rózne warstwy, które możesz osobno traktować?

Dokładnie tak jak piszesz. Każda modyfikacja (odszumianie, czyszczenie, kolory, kontrasty) jest na osobnej warstwie którą możesz sobie w dowolnym momencie włączyć i wyłączyć. Czasem jak się nie mogę zdecydować to zostawiam trzy różne warstwy np. kolorków i jak kiedyś będzie potrzeba to wybiorę sobie wersję najbardziej odpowiednią do zadanego tematu ;) . Dodatkowo mogę wymaskować elementy i też je przerzucać do innych warstw - niebo jedna warstwa, drzewo druga a kamień trzecia. Dzięki temu mogę sobie takie drzewko osobno traktować dedykowanymi warstwami modyfikacji i do tego jak będę potrzebował wektorowy obrys np. do logotypu - jest juz wstępnie wycięte i mogę je sobie przerzucić do illustratora w celu wektoryzacji ;) . Taki zapisany plik psd jest potem otwartym plikiem źródłowym.

maziek napisał/a:
tupisac napisał/a:
I właśnie sobie śmigam po wersji testowej LR i stwierdzam że przegina. Po kiego grzyba wam był potrzebny photomatix to nie wiem. Mieszanie łapką po zakresach na krzywych jest wyjątkowo udane...
Zgadza się, ale nie masz możliwości różnego potraktowania kolorów. Nie możesz np. na raz wzmocnić cieni i osłabić świateł, ale tak, że w cieniach osłabiasz żółty a w światłach go wzmacniasz. Albo ja nie potrafię ;) .

Z tego co wczoraj rozebrałem to masz coś takiego jak "adjustment brush" - możesz pomazać po fragmentach które chcesz potraktować osobnymi parametrami...

Reklama

sndbk 
Bywalec

Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009   

Myślałem, że jest konwertujesz zdjęcia do formatu DP i obrabiasz na amidze.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009   Re: Wspominki, PS, Lightroom i inne dygresje

tupisac napisał/a:

Z tego co wczoraj rozebrałem to masz coś takiego jak "adjustment brush" - możesz pomazać po fragmentach które chcesz potraktować osobnymi parametrami...
Tak, ale po pierwsze lokalnie a po drugie nie masz dostępu do mieszania kolorów. Możesz tylko ogólnie osłabić/wzmocnić saturację. Na ale czymś PS musi sie różnić, bo kto by to kupił za tą kase ;-) ...

tupisac 
Rozmowny

sndbk napisał/a:
Myślałem, że jest konwertujesz zdjęcia do formatu DP i obrabiasz na amidze.

Miałbym problem na amidze 500 z 1mb ramu składać okładki A4 w 300 dpi... Ale pewnie są tacy co jeszcze rysują w DP na potrzeby wciąż się tlącej amigowej demosceny ;)

Maziek,

W sumie faktycznie paru rzeczy w LR brakuje.

Jak szkoda kaski na PS to może Gimp albo PSE? PSE chyba czasem dodają do tabletów, można poszukać i stać się posiadaczem cyfrowego ołówka do cyfrowej ciemni - bardzo fajna rzecz ;)

BTW, gdzie w LR znajdę korektę perspektywy i dystorsji? W ACR jest i nie powiem żebym nie używał...

komor 
Moderator

tupisac napisał/a:
BTW, gdzie w LR znajdę korektę perspektywy i dystorsji? W ACR jest i nie powiem żebym nie używał...

Nie znajdziesz. A na pewno masz to w ACR a nie w funkcjach Szopa?

tupisac 
Rozmowny

Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009   

Sorry, faktycznie, pogwizdało mi się z photoshopem... Za dużo tego softu się powoli robi.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Cytat:
If you are a Lightroom user you need an application to correct barrel distortion and fix converging verticals since Lightroom currently doesn’t do either. You’d like to find an application for your platform that is easy to use but doesn’t cost a bundle. Photoshop CS3 is the obvious choice but is expensive. Using PS CS3 to correct verticals and barrel distortion is like cracking eggs with a sledge hammer.

Coś w tym jest ;)

Zauważ że korekcja np dystorsji to coś czemu musisz poddać całe zdjęcie. Czyli troszkę bez sensu byłoby to robić w LR np po skadrowaniu. Weź też pod uwagę że niektóre aparaty same już taką korekcję nakładają podczas generowania JPGa.

Jednym z najlepszych (wg mnie) programów do takich korekcji jest DxO Optics. Osobiście nadal nie mam wypracowanego workflowa ale wydaje mi sie że jeśli mówimy o zaimportowaniu RAWa do Lightrooma najlepiej by było tego RAWa wpierw skonwertować do DNG, a DNG w przemielić w DxO przed importem do LR.

[ Dodano: Czw 17 Wrz, 2009 10:11 ]
Mały updejt:

http://www.robgalbraith.c...cid=7-9312-9511

Nie korzystalem jeszcze z PTLens, ale to może być ciekawa alternatywa dla DxO:
1) nie kosztuje tyle co DxO
2) nie rozróźnia puszek amaotrksich od profi - tak jak to robi DxO :evil:
3) DxO ma 75% tego co LR, a LR już mam więc nie chcę niepotrzebnie przepłacać :???:

veenee 
Optyczny
fotosapiens

od jakiegos czasu uzywam PTLens (z Lightroom'em) - moge tylko polecic - tanie i dobre - a to sie nie zdarza czesto!

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

veenee, czy PTLens czyta RAWy? DNG?

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
auważ że korekcja np dystorsji to coś czemu musisz poddać całe zdjęcie. Czyli troszkę bez sensu byłoby to robić w LR np po skadrowaniu.

To czysty marketing :) Korekcję winietowania LR ma, a też trzeba ją robić przed skadrowaniem :)

A tak w ogóle to posty dotyczące dystorsji przeniosę zaraz gdzieś do Warsztatu, bo tu to miały być wspominki o Amidze :)

Long live /|\ Atari! :D

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, niech żyje spektruś :D

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Cytat:

Popieram :}

wspomnienie Rambrandta już na PC-cie ;)

dr11 
Optyczny

komor napisał/a:

Koniecznie z XC12 :D

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ech.. sami atarowcy... Na osłodę powiem że zawsze chciałem mieć atarynkę... 130XE ;)

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

hijax_pl, Na osłodę powiem, że zawsze chciałem mieć Timex-a, ale kupili 65XE ;)
Klony ZX-a to był mój pierwszy kontakt z kompem ;) (bomb jack z ZX-a rulz :) )

Odpowiedz do tematu