Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 18 Sty, 2010 RAW czy JPG? Za i przeciw różnym sposobom pracy
Witam, posiadam Canona EOS 450D z standardowym kitem 18-55 oraz Sigma 70-300 F4-5.6 DG OS. Fotografuje ludzi, Sigmą kwiaty i ptaki i nie wiem jaka jest różnica między Raw a jpg i co by się lepiej w moim przypadku spisało ? Jestem początkującym fotografem.
Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 24 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie wiem jak 450D (miałem go kupować )ale w moim d90 jest możliwość zapisu Raw+jpg w wybranej jakości.
Dzięki takiej opcji, otrzymujesz zestawienia jakości tych 2 formatów.
Tylko potrzebna jest karta z dość szybki zapisem.
I robienie serii zdjęć odpada, wtedy już na pewno karta będzie zamulała i wydłuży się czas oczekiwania między kolejnym zdjęciem.
Na razie jadę na jpg, pierwsze dni więc trzeba nauczyć się obsługiwać aparat a w dalszej przyszłości zastanawiać się nad sprawami drugorzędnymi (ofc. jak dla świerzaka!)
Oaspire, korzystając JPGI są fajne jak się wie co chce się osiągnąć bo większość ustawień musisz wprowadzić w aparacie przed wykonaniem zdjęcia, ewentualne poprawki są później nieco trudniejsze. Chociaż jest na forum człowiek, który z jpgami radzi sobie znakomicie. Natomiast RAWy pozwalają na większą nonszalancję. I później możesz sobie w nich o wiele więcej zmienić bez znaczącej utraty jakości zdjęcia. Choćby balans bieli.
W 1994 roku powstała strona o magicznym adresie www.google.com - polecam
Nie potrzebnie robisz bałagan na forum kolego wątkami, które merytorycznie nie wnoszą tutaj absolutnie nic, a jedynie wydłużają listę moich nieprzeczytanych postów.
A ja się zgodzę z jaad75: w takim w którym będzie Ci najwygodniej pracować i przy pomocy którego osiągniesz najlepsze efekty. Najpierw pobaw się dołączonym DPP.
...i nie wiem [...] co by się lepiej w moim przypadku spisało ?...
Po prostu zacznij robić zdjęcia w RAW. Szybko się okaże, że ten format pozwala rozwinąć Tobie skrzydła, czy wręcz przeciwnie - podcina Ci je. Dla mnie RAW jest ograniczeniem, kulą u nogi. Mówię to, aby zrównoważyć odrobinę ogólny zachwyt nad formatem RAW. Dyskusja: "czy lepiej w RAW, czy JPG" to niekończąca się historia i nie ma na to odpowiedzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15