forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Samsung NX 30 mm f/2.0

Arek - Pon 15 Lut, 2010
Temat postu: Test obiektywu Samsung NX 30 mm f/2.0
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=183

Zapraszam do lektury!

Arek

Jesienny - Pon 15 Lut, 2010

Ładne szkło do małego zestawu, w zasadzie w wielu sytuacjach "niezdejmowalne"
komor - Pon 15 Lut, 2010

Udany debiut. Niezła minimalna odległość ostrzenia, pozwoli na zabawy z detalami.
MC - Pon 15 Lut, 2010

Bardzo dobra propozycja. W zasadzie powinien to być podstawowy obiektyw dla systemu bez lustra. Nie tylko minimalna wielkość i waga, ale także dobre własności optyczne.
Brawo.

muzyk - Pon 15 Lut, 2010

Ale to zdanie z testu jest w dechę :mrgreen:
Cytat:
Ponieważ nie mamy na wyposażeniu redakcji innych naleśników,

Tak na poważnie, dzięki za test.

Co do tych MTF... tam jest zdaje się w okolicach 50, czy to znaczy, że jest ostrzejszy np. od 17-55 f2.8 Canona, czy jakiegoś makro?

P.S. Tak na marginesie... czy jest przewidziany test Tamrona 17-50 VC?

Arek - Pon 15 Lut, 2010

muzyk napisał/a:
Co do tych MTF... tam jest zdaje się w okolicach 50, czy to znaczy, że jest ostrzejszy np. od 17-55 f2.8 Canona, czy jakiegoś makro?

Powiedziałbym, że podobnie, bo jakbym podpiął 17-55 f/2.8 do 50D, to miałbym MTFy ciut wyższe niż 50 lpmm.

muzyk napisał/a:
P.S. Tak na marginesie... czy jest przewidziany test Tamrona 17-50 VC?

Na razie mamy sporo sprzętu innych firm do testów.

MasterB - Pon 15 Lut, 2010

Czy wiadomo ile będzie kosztować NX10 z tym naleśnikiem?
SlawGaw - Pon 15 Lut, 2010

Z zadowoleniem przyjąłem zmianę sposobu testowania odblasków, jest szansa że jeśli nadal będziecie testować odbicia w ten sposób, to runie bardzo dobra opinia o powłokach Sigmy. Przez rok używałem Sigmy 10-20 f/4-5.6, gdzie w teście uważacie że znakomicie zachowuje się pod światło, a ja w ciemności uzyskiwałem takie oto nieznakomite rezultaty:
Arek - Pon 15 Lut, 2010

Będziemy testować po staremu. Tutaj był wyjątek, ze względu na brak pogody. Znacznie częstszym problemem są odblaski od słońca, niż od lampy ze strumienicą...

Arek, szkoda, bo takie odbicia robiły mi się także od słońca, były mało albo wcale nie widoczne na zdjęciu - o ile aparat nie ustawił na te odbicia ostrości, pojawiały się także od zwykłych żarówek.

Samsung NX10 mi się specjalnie nie podoba, ale to szkło jest całkiem przyjemne.

komor - Pon 15 Lut, 2010

SlawGaw, jeśli pamiętam bodaj test Sigmy 30/1,4 na wszystkich mocowaniach to wyszły też różnice w pracy pod światło na różnych korpusach. Być może jest to taki właśnie przypadek? Oczywiście zakładam, że nie miałeś założonego filtru UV/whatever na szkle podczas robienia tej fotki.
MC - Pon 15 Lut, 2010

SlawGaw, Ty miałeś chyba wyjątkowego pecha z tą Sigmą, albo ja wyjątkowe szczęście. Wstawiałem tutaj kiedyś przykłady: w wizjerze miałem odblaski, ale na zdjęciu ich nie było... Ostre, letnie słońce w rogu kadru.
mavierk - Pon 15 Lut, 2010

SlawGaw napisał/a:
Samsung NX10 mi się specjalnie nie podoba, ale to szkło jest całkiem przyjemne.
poczekamy kilka miesięcy i wyjdzie miniaturka klasy EP-1 czy GF-1 ;)

komor, MC, miałem kilka sztuk tej Sigmy i wszystkie zachowywały się podobnie, więc ciężko mówić o pechu, nie miało znaczenia czy używałem filtru UV czy też nie, smugi wyglądały tak samo. O moich przygodach z Sigmą 10-20 pisałem już wielokrotnie wcześniej i praktycznie nie mam nic nowego do dodania, może uda mi się w najbliższym czasie sprawdzić wersję na Nikona razem z D300, jednak wydaje mi się że będzie to samo.

Sprawdzanie odblasków w taki sposób jak w tym teście daje możliwość kontrolowania warunków testu co zapewnia lepszą możliwość porównania wyników, a dotychczasowa metoda pokazuje raczej jak ta wada przekłada się na jedno konkretne zastosowanie - zdjęcia pod słońce.

Arek - Pon 15 Lut, 2010

Metoda, którą chwalisz, zastosowana w teście Samsunga, przekłada się na jeszcze konkretniejsze zastosowanie - z konkretną lampą, o konkretnej temperaturze barwowej i ze skupionym światłem. Śmiem twierdzić, że znacznie więcej mówi test ze słońcem niż z lampą. Tym bardziej, że nie jest tak przypadkowy jak Ci się wydaje.

A to czy Sigma ma słabe powłoki, można ocenić choćby porównując transmisję Sigmy 24-70 f/2.8 i Nikkora 24-70 f/2.8.

P_M_ - Pon 15 Lut, 2010

SlawGaw napisał/a:
komor, MC, miałem kilka sztuk tej Sigmy i wszystkie zachowywały się podobnie, więc ciężko mówić o pechu, nie miało znaczenia czy używałem filtru UV czy też nie, smugi wyglądały tak samo. O moich przygodach z Sigmą 10-20 pisałem już wielokrotnie wcześniej i praktycznie nie mam nic nowego do dodania, może uda mi się w najbliższym czasie sprawdzić wersję na Nikona razem z D300, jednak wydaje mi się że będzie to samo.

Sprawdzanie odblasków w taki sposób jak w tym teście daje możliwość kontrolowania warunków testu co zapewnia lepszą możliwość porównania wyników, a dotychczasowa metoda pokazuje raczej jak ta wada przekłada się na jedno konkretne zastosowanie - zdjęcia pod słońce.

Powodzenia. Na nikonie d90 tego problemu nigdy nie doswiadczylem.

Moze i masz racje ze milo byloby miec standardowy test na flary. Mysle jednak, ze Arek i s-ka poluja na flary w roznych warunkach i chyba tak jest lepiej, niz tylko jeden sztywny test. Np. przy tescie tokiny 11-16 wyszla piekna mgielka, choc slonce bylo daleko po za kadrem. Takie obserwacje z wielu zyciowych sytuacji w tym przypadku sa bardziej wartosciowe, niz test na lampe w studio.

Nigdzie nie napisałem że do tej pory było źle, tylko zadaje sobie pytanie dlaczego nie mogłoby być tak i tak? Byłoby przecież lepiej. Możliwości techniczne są, bo to pokazał ten test, może tylko trochę więcej czasu by to kosztowało.

W niżej wymienionym temacie wstawiłem przykładowe zdjęcia pokazujące odbicia z Sigmy 10-20 i średnio ocenianego (zasłużenie) Sony 16-105, oczywiście postarałem się aby te odbicia było widać jak najkorzystniej.
http://forum.optyczne.pl/...p=129118#129118
Ta metoda jest chyba jeszcze bardziej wyrazista.

W sumie to ja zasugerowałem co chciałem, wiec jeśli mnie posłuchacie to dobrze, a jak nie to też przeżyje.

bacruk - Wto 16 Lut, 2010

Cieszą mnie nowe konstrukcje tego typu.
Czekam z niecierpliwością aż Canon wypuści przyzwoity standard na cropa :cry:

MasterB - Wto 16 Lut, 2010

bacruk, nie wiem czy się doczekamy.
Ostatnio doszedłem do wniosku że sensowniej będzie się przesiąść na FF, tam standard masz od 400zł ;)

bacruk - Wto 16 Lut, 2010

MasterB, to ja chyba wolę dopiąć 24L do 50D niż dopłacić do FF i używać z plasticzkiem. To takie moje subiektywne odczucie przez pryzmat potrzeb :smile:
Chyba, że za jakiś czas FF zejdzie do 3kzł to zaczne się zastanawiać nad plastyką itp.