forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Wybór obiektywu makro do Canona

lukasz.m - Wto 03 Lis, 2009
Temat postu: Jaki dobry obiektyw makro do Canon APS-C
Witam,

prosze o zaproponowanie dobrych, a najlepiej bardzo dobrych obiektywow makro do canona z cropem 1.6.
najlepiej od najlepszego w dół ;) .
z gory w. dzieki.

MC - Wto 03 Lis, 2009

A moze bys nam chociaz troche ulatwil zadanie? Jaka kwota ma byc na zakup przeznaczona? Jakie maja byc rozmiary tego obiektywu (z grubsza jaka ogniskowa)?
Monastor - Wto 03 Lis, 2009

lukasz.m,
Canon MP 65 mm F/2.8 1-5x
Canon 180 mm F/3.5 L
Canon 100 mm F/2.8 IS L
Canon 100 mm F/2.8
Canon 60 mm F/2.8
Tamron 180 F/3.5
Tamron 90 F/2.8
Tamron 60 F/2
Sigma 180 F/3.5
Sigma 150 F/2.8
Sigma 105 F/2.8
Sigma 70 F/2.8
Sigma 50 F/2.8
Tokina 100 F/2.8
Tokina 35 F/2.8

I pewnie można by tak jeszcze trochę... ale łatwiej będzie jak po prostu powiesz ile chcesz na to szkiełko przeznaczyć, co będziesz nim fotografował i w jakich warunkach ;)

MC - Wto 03 Lis, 2009

Monastor, ze tez Ci sie chcialo wypisywac...
B o g d a n - Wto 03 Lis, 2009

Monastor, zupełnie zapomiałeś o Canon EF 50mm f/2.5 Macro. :mrgreen:

lukasz.m, ja proponuję rozważyć dwa najbardziej popularne obiektywy Canona, czyli:
1. EF 100mm f/2.8 Macro USM
2. EF-S 60mm f/2.8 Macro USM
oraz najnowszy model z L-ką:
3. EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Według mnie wszystkie są ciekawe i w zasięgu kieszeni amatora. Oczywiście ostatni jest z nich najdroższy, ale myslę, że warto się nad nim pochylić - porządny zakup na wieki. Pierwszy z nich jest najstarszy konstrukcyjnie ale najbardziej popularny. Wszystkie są bardzo ostre, jak przystało na szkła macro.

Pełen wykaz produkowanych obiektywów znajdziesz na stronie Canona: http://www.canon.pl/For_H...enses/index.asp

Sunders - Wto 03 Lis, 2009

lukasz.m napisał/a:
prosze o zaproponowanie dobrych, a najlepiej bardzo dobrych obiektywow makro do canona z cropem 1.6.
najlepiej od najlepszego w dół .

lukasz.m, napisz co zamierzasz fotografować, bo trudno ustalić jaki obiektyw jest najlepszy jak nie wiadomo do czego :???:

lukasz.m - Wto 03 Lis, 2009

Ogromny wybór, więc może uściśle o jakim obiektywie myśle:
- głównie fotografowanie przyrody (rośliny, owady itp.)
- dobre (bardzo dobre) odzwierciedlenie szczegółów,
- fotografowanie również przy goryszym oświetleniu np. w lesie, miejsca zacienione (może być bez tej opcji kosztem np. lepszego odwzorowania szczegółów),
- kwota: myślałem ze znajde coś naprawde dobrego max do 2500zł, ale jeżeli warto dołożyć do jakiegoś lepszego obiektywu to mogę poczekać i uzbierać.

Sunders - Wto 03 Lis, 2009

Sigma 150/2,8EX DG HSM APO Macro/cena wg skąpca od 2891pln/.
hijax_pl - Wto 03 Lis, 2009

lukasz.m, za sundersem. Ta sigma jest bardzo dobra optycznie no i ma słuszną minimalną odległość ogniskowania - a to w Twoim przypadku ważny parametr :)

Cytat:
- fotografowanie również przy goryszym oświetleniu np. w lesie, miejsca zacienione

Tego niestety bez doświetlenia nie uzyskasz.. Pamiętaj że macro się nie robi przy f/2.8 ;)

edmun - Wto 03 Lis, 2009

ja przy makro przy 50mm próbuję nie schodzić poniżej F6,30... przy 90mm będzie już ciężko zrobić naprawdę dobre i ostre zdjęcie bez F8....
a później już coraz gorzej aby głębia była na poziomie...
tyle że ja używam Raynoxa która tak spłyca mi GO, że wciąż zastanawiam się po co sprzedałem panasonica FZ18 :D

edmun, no ale po to są szkła dedykowane. Ja swoim zrobię ostrą na f/4 i na f/40. Z tym że w pierwszym przypadku GO będzie papierowa, a w drugim dyfrakcja mi lekko zjada szczegóły.
MC - Wto 03 Lis, 2009

hijax_pl, ale wlasnie o ta GO chodzi. Bo obiektywy macro maja to do siebie, ze sa z reguly ostre juz od pelnego otworu. Tyle, ze raczej i tak sie domyka, ale wylacznie ze wzgledu na GO.

MC, no ja bardziej niż f/8 czy f/11 nie otwieram a często też składam kilka zdjęć dla powiększenia głębi. Być może nie zrozumiałem edmuna ;)
Monastor - Wto 03 Lis, 2009

B o g d a n napisał/a:
Monastor, zupełnie zapomiałeś o Canon EF 50mm f/2.5 Macro. :mrgreen:

Nie zapomniałem. On ma po prostu skalę 1:2, więc celowo go pominąłem :P

mavierk - Wto 03 Lis, 2009

eh... czemu ludzie robią na skali odwzorowania większej niż 1:1 i to na f5.6 nawet?
Bo myślą nad kadrem, rozłożeniem głębi i porządnej stabilizacji.
z tym f8 i więcej to po prostu przesadzacie :)

fatman - Wto 03 Lis, 2009

Przychylam się do opinii Bogdana...

1. EF 100mm f/2.8 Macro USM - bo mam... to wiem co może !
2. EF-S 60mm f/2.8 Macro USM - jak chcesz dołożyć pierścienie (ale musisz byc blizej robaka niz przy 100)

B o g d a n - Sro 04 Lis, 2009

lukasz.m napisał/a:
myślałem ze znajde coś naprawde dobrego max do 2500zł, ale jeżeli warto dołożyć do jakiegoś lepszego obiektywu to mogę poczekać i uzbierać.
Ja na twoim miejscu rozważałbym dwa modele:

1. EF 100mm f/2.8 Macro USM w cenie od 2045 zł.
2. EF 100mm f/2.8L Macro IS USM w cenie od 3529 zł.

z przewagą na ten drugi. Jeśli będziesz chciał biegać po lesie za owadami to IS może Ci się przydać. Będziesz mógł np. wydłużyc czas ekspozycji w ciemniejszych miejscach.

Sunders - Sro 04 Lis, 2009

B o g d a n napisał/a:
Jeśli będziesz chciał biegać po lesie za owadami to IS może Ci się przydać

Moim zdaniem bardziej przyda się statyw niż IS :wink:

hijax_pl - Sro 04 Lis, 2009

A moim zdaniem od 100mm bardziej się przyda 150mm, z uwagi na te 7cm :)

Też uważam, że większa minimalna odległość ostrzenia jest do takich zdjęć bardzo pożądana, dlatego jestem za sigmą 150/2,8.

Sunders napisał/a:
Moim zdaniem bardziej przyda się statyw niż IS
Jeśli przyspawasz motyla, czy bączka do kwiatka, to będziesz miał czas aby rozstawić statyw. :wink:

B o g d a n napisał/a:
Jeśli przyspawasz motyla, czy bączka do kwiatka, to będziesz miał czas aby rozstawić statyw.

B o g d a n, znakomita większość obiektywów makro nie ma stabilizacji i fotografujący obywają się bez "spawania", a Ty sugerujesz, że bez stabilizacji nie da się sfotografować motyla :???:

Stabilizacja się przydaje gdy z obiektywu makro korzystamy jako.. portretówki ;)
amv - Sro 04 Lis, 2009

Stabilizacja się przydaje do ....wszystkiego :razz:
MasterB - Sro 04 Lis, 2009

...a wiadomo że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Ergo - stabilizacja obrazu jest do niczego. :mrgreen:

Sunders napisał/a:
znakomita większość obiektywów makro nie ma stabilizacji i fotografujący obywają się bez "spawania", a Ty sugerujesz, że bez stabilizacji nie da się sfotografować motyla
Nic takiego nie sugerowałem. Napisałem tylko, że stabilizacja może pomóć poprzez możliwość wydłużenia czasu - gdy już ISO wysokie i przysłona domknięta. A tak na marginesie - motyle i ważki najwygodniej robi się właśnie z ręki.

hijax_pl napisał/a:
Stabilizacja się przydaje gdy z obiektywu makro korzystamy jako.. portretówki
Według mnie portret jest ostatnią rzeczą, w której przydaje się stabilizacja.

B o g d a n napisał/a:
stabilizacja może pomóć poprzez możliwość wydłużenia czasu - gdy już ISO wysokie i przysłona domknięta

Ale jak wydłużysz czas, to własnie wtedy będziesz musiał "spawać" :wink:

B o g d a n napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Stabilizacja się przydaje gdy z obiektywu makro korzystamy jako.. portretówki

Według mnie portret jest ostatnią rzeczą, w której przydaje się stabilizacja.

Opacznie zrozumiałeś moją wypowiedź. Mam nikkora 105 vr, przy makro nie użyłem jeszcze stabilizacji ani razu. Przy innych zdjęciach - często.

Sunders - Czw 05 Lis, 2009

Ja ostatnio oglądałem ładne portrety robione 100/2,8L IS macro z włączonym IS-em.
fatman - Czw 05 Lis, 2009

Do portretów to EF 100mm f/2.8 Macro sie nie bardzo nadaje.
Jest niesamowicie ostry i później trzeba rozmiękczać w PS-ie bo laski
nie godzą się, żeby im każdą porę skóry było widać :mrgreen:

Matt - Pią 06 Lis, 2009

Hehe, ja nawet z nie-makro obiektywow nie raz musze lekko zmiekczyc skore.. :) Podejrzewam ze przez ta ostrosc obrazu moze cierpiec nieco "bokeh", ktory moze nie byc taki fajny jak na przyklad z 85/1.8, no ale doswiadczenia nie mam, wiec to tylko taka luzna uwaga.
hijax_pl - Pią 06 Lis, 2009

Do portretów to używam imagenomic portreture, jakimkolwiek szkłem bym nie robił :)
Kobietom najbardziej się podoba ta "porcelanka" właśnie ;)

lukasz.m - Sob 07 Lis, 2009

Chyba wbiorę: EF 100mm f/2.8 Macro USM
Da sie tym obiektywem osiągnąć podobne rezutlaty jak w ponizszym linku:?
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=2665
(fot.Rafał Celadyn)

lupo57 - Nie 08 Lis, 2009

lukasz.m napisał/a:

Da sie tym obiektywem osiągnąć podobne rezutlaty jak w ponizszym linku:?

to są tylko i wyłącznie umiejętności fotografa

Sunders - Nie 08 Lis, 2009

lupo57 napisał/a:

Nie tylko, bo jesze DSC-H 7 i Raynox DCR 250 :smile: Razem kosztują znacznie mniej niż canon 100/2,8 macro.

lupo57 - Nie 08 Lis, 2009

Sunders napisał/a:
lupo57 napisał/a:

Nie tylko, bo jesze DSC-H 7 i Raynox DCR 250 :smile: Razem kosztują znacznie mniej niż canon 100/2,8 macro.
to właśnie miałem na myśli :smile:
Itts - Pią 14 Maj, 2010
Temat postu: Wybór obiektywu makro do Canona
witam, za niedługo będę przesiadał się na Canona. Od dawna interesuje się fotografią makro, ale teraz chciałbym pójść w innym kierunku - wysyłanie fotografii na stocki. Jako że jakość zdjęć musi być perfekcyjna, a chciałbym zająć się tym, w czym idzie mi najlepiej (makro - a raczej nie prawdziwe makro, tylko różnorakie małe przedmioty) potrzebuję dobrego szkła. Rozważałem kilka modeli:
- Canon 100 mm USM (nie Lka)
- Tokina 100 macro
- i nie mogło zabraknąć Tamiego 90 mm.
Który z nich jest według szanownego forum najlepszy?? w Canonie kusi mnie to USM, rozdzielczość tylko minimalnie gorsza od tokiny i tamrona, jednak cena nieco wyższa - jakieś 300 zł. może powinienem rozważyć jeszcze jakiś inny model??
z góry dziękuję :)

Szninkiel - Pią 14 Maj, 2010

Mam Tamrona 90mm ale na Twoim miejscu zbierałbym na Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM jeżeli chcesz na tym zarabiać
Itts - Pią 14 Maj, 2010

dzięki :)
jak zobaczyłem w teście optyczne.pl rozdzielczości z L-ki to mnie zamurowało, wychodziły poza skalę... o tamronie słyszałem wiele dobrego, ale Canonowska setka bez L w nazwie chyba też nie jest zła?? ma napęd USM i wewnętrzne ogniskowanie... no i jeszcze kwestia FF/BF, jednak systemowe szkło to jest to... narazie odkładam finanse, za niedługi czas będę miał duży dylemat...
aha, i jesczze pozostaje kwestia tokiny. testy wypadły dobrze, czy jest to szkło godne polecenia??

moronica - Pią 14 Maj, 2010

ja cykam stocki Tamronem 90mm i jestem z niego bardzo zadowolona. wszystko w warunkach studyjnych (dumnie powiedziane - kawal bialego brystolu, 3 lampki biurkowe i kalka kreslarska ;) ) robie wlasnie nim
oranżewski - Pią 14 Maj, 2010

Itts napisał/a:
w Canonie kusi mnie to USM

porzecież biegnących mrówek fotografował nie będziesz, tylko z tego co czytam raczej zdjęcia statyczne. więc ja bym się przerzucił w ogóle na live view, do tego powiększenie i wtedy ustawiać ostrość (mf).

ale mimo wszystko wziąłbym Canona ;)

Sunders - Pią 14 Maj, 2010

Itts napisał/a:
Canonowska setka bez L w nazwie chyba też nie jest zła??

100/2,8L Macro USM nie jest wiele ostrzejsza od 100/2,8Macro USM, ale ma IS, solidniejszą konstrukcję, osłonę przeciwsłoneczną i lepsze powłoki antyrefleksyjne.
Itts napisał/a:
jesczze pozostaje kwestia tokiny. testy wypadły dobrze, czy jest to szkło godne polecenia??

Tokina jest ostra, ma solidną konstrukcję i kiepskawy/wolny i średnocelny/ AF. Tym, którzy ostrzą ręcznie taki AF nie przeszkadza.

Itts - Pią 14 Maj, 2010

lepsze powłoki mi raczej niepotrzebne, jedyne do czego będę wykorzystywał szkło to mini studio do stocków i moje ulubione- muchy wersji maxi :)
moronica- wiem wiem, czytałem twoje wpisy i zdjęcia w kategorii makro :) tylko tyle że zamiast brystolu zazwyczaj używam domowej roboty ligtboxa, ale jest mało wygodny i nieco za mały, dlatego też myślę a prostszym brystolu.
A jak się mają rozdzielczości osiągne przez canona 100 mm (bez L) i tamiego 90?? tami wypadł w teście nieco lepiej, ale czy w praktyce odczuję tę różnicę??

moronica - Pią 14 Maj, 2010

no ja rowniez mialam takiego lightboksa z pudelka, nawet tu na forum dawalam zdjecia, ale teraz lezy na polce i sie kurzy wlasnie dlatego, ze byl niewygodny

ciezko mi powiedziec, czy roznica miedzy nimi bylaby zauwazalna, natomiast moge zapewnic ze rozdzielczosc Tamrona jest bardzo wysoka. tylko zapomnij o AF, choc do makro i fot. zblizeniowej i tak lepiej ostrzyc recznie

Sunders - Pią 14 Maj, 2010

Itts napisał/a:
jak się mają rozdzielczości osiągne przez canona 100 mm (bez L) i tamiego 90?? tami wypadł w teście nieco lepiej, ale czy w praktyce odczuję tę różnicę??

Jeśli chodzi o rodzielczość te obiektywy są zbliżone=nie odczujesz różnicy.

Itts - Pią 14 Maj, 2010

dzięki sunders.
moronica, wiem że ostrzenie manuale jest w tym przypadku lepsze, napewno nie będzie ono stanowiło dla mnie problemu, mam pewne doświadczenie w tej dziedzinie :)

Szninkiel - Sob 15 Maj, 2010

Jeżeli nie interesują Cię ujęcia macro, np latających owadów ;-) to bierz Tamrona, jest ostryyyyyy :) a na MF śmiga bez problemu, jedyna wada to zmiana długości obiektywu i to znaczna ale do studia to bez różnicy :cool:
Itts - Sob 15 Maj, 2010

i właśnie to wewnętrzne ogniskowanie i napęd USM mnie przekonają, bo tak jak pisałem - będę robił zdjęcia w różnych warunkach, zarówno mini studio jak i owady w ogrodzie czy w innym miejscu :)
dziękuję wszystkim za pomoc :)

anosianimka - Pon 02 Sie, 2010
Temat postu: Canon 40D +... "No właśnie co?" MAKRO
Już od stycznia zastanawiam się jaki obiektyw makro kupić. Mogę wydać max 2000 zł. Więcej kasy nie uzbieram - mam tylko 15 lat ;/ Jak narazie wszelkie makro robię starym Canonem A720, bo robi lepsze zbliżenia niż 40D z kitem 17-85. Hoduję ptaszniki i inne egzotyczne zwierzaki. Co za tym idzie muszę być szybsza od nich i nie dać się ukąsić.

Po przeczytaniu wielu testów i opinii ludzi na placu boju został Canon EF 100 mm f/2.8 USM.

Ale czy to dobry wybór? Jeśli nie proszę o jakies propozycje + sensowne wytłumaczenie.

Pozdrawiam, anosianimka :)

Monastor - Pon 02 Sie, 2010

anosianimka napisał/a:

Po przeczytaniu wielu testów i opinii ludzi na placu boju został Canon EF 100 mm f/2.8 USM.

To dobry obiektyw, jest ostry, lepiej zbudowany niż odpowiedniki od tzw. niezależnych producentów (przynajmniej jeśli chodzi o szkiełka rzędu 90-105 mm) i do dostania w racjonalnej cenie. Mam go i nie żałuję zakupu.

anosianimka napisał/a:
Hoduję ptaszniki i inne egzotyczne zwierzaki. Co za tym idzie muszę być szybsza od nich i nie dać się ukąsić.

Nie znam się na ptasznikach, ale może warto zainwestować w takim razie w dłuższe szkło, rzędu 150, 180 mm. Pozwoli to na fotografowanie pająków z większej odległości. Z tego typu konstrukcji miałem do czynienia tylko z Sigmą 150/2.8 i uważam, że trudno jej coś zarzucić. Jest solidniejsza od 100-tki Canona, dobra optycznie, a i producent dorzuca nieco więcej w zestawie. Na pewno jest osłona przeciwsłoneczna i mocowanie statywowe, czego nie uświadczysz u Canona w modelach spoza serii L. Niestety to już wydatek większy o 1000 zł.

Nasuwa mi się jeszcze pytanie, czy na pewno potrzebujesz odwzorowania 1:1. Ptaszniki są dosyć spore i możliwe, że wystarczyłoby Ci mniejsze powiększenie, a to jest do uzyskania za mniejsze pieniądze i z bezpieczniejszej odległości. Zabrzmi to jak herezja w wątku, w którym pada pytanie o Canona 100 macro, ale może warto się zastanowić nad Sigmą 70-300 F/4-5.6 APO DG Macro?
To już niestety inna liga, porównanie tych szkieł pod względem ostrości może wzbudzić śmiech, a i powiększenie jest mniejsze. Za to jest przynajmniej dwa razy tańsza i pozwala na uzyskanie powiększenia 1:2 z odległości prawie metra.

anosianimka - Pon 02 Sie, 2010

No właśnie, te 1000 zł to dla mnie kolejny rok zbierania kasy, a tyle już nie wytrzymam.

Sigma 70-300 odpadła zaraz na starcie. Odwzorowanie 1:1 to konieczność.

W każdym razie dziękuję za Twoją opinię :)

MC - Pon 02 Sie, 2010

Kup na początek używanego Canona 100/2.8. To bardzo przyjemny obiektyw. Gdy uzbierasz trochę pieniędzy to możesz odsprzedać praktycznie bez straty i kupić albo proponowaną wyżej Sigmę albo Tamrona 180/3.5. Ten ostatni ma paskudnie wolny AF, ale w macro i tak zdjęcia raczej się robi ostrząc ręcznie. Optycznie wszystkie są zbliżone do siebie.
Monastor - Pon 02 Sie, 2010

anosianimka, w takim razie Canon 100/2.8 to najlepsze, co możesz wybrać ;)
Introverder - Pon 02 Sie, 2010
Temat postu: -
Mała uwaga praktyczna, cokolwiek wybierze, to Sigma 150 Macro dla 15-letniej dziewczyny może okazać się za ciężka, no chyba, że ma krzepę, żeby szkło o wadze 0.9 kg nosić kilka godzin dziennie :) ; ). Canon 100/2.8 Macro USM jest chyba pod tym względem dużo "przyjaźniejszy" :) ; ). Także warto kupując szkło brać jeszcze element mobilności zestawu i tego, ile kto chce lub może nosić ze sobą :) ; ).

Zresztą jeśli nie nosiła takich "ciężarów" to ręka może jej odpaść i może się zniechęcić, a tak Canona 100 na pewno utrzyma bez problemu, bo jest to szkiełko lekkie :) ; ), mniejsza co prawda odległość robocza, ale sądzę obecnie, że to takie optimum do robienia zdjęć macro z ręki..

Sunders - Pon 02 Sie, 2010

anosianimka napisał/a:
Canon EF 100 mm f/2.8 USM.
Ale czy to dobry wybór?

Tak, dobry :smile:

kozidron - Sro 04 Sie, 2010

Sunders napisał/a:
anosianimka napisał/a:
Canon EF 100 mm f/2.8 USM.
Ale czy to dobry wybór?

Tak, dobry :smile:

dobry, dobry ale ja się czułem nieswojo jak kolega "hodowca" uświadomił mnie, że ten którego akurat fotografuje potrafi skoczyć na około 10 do 15 długości swojego ciała to otwarciu terrarium czułem się lekko nieswojo jak dodałem ułamki, dlatego poza własnościami optycznymi chyba szukałbym czegoś dłuższego

Sunders - Sro 04 Sie, 2010

kozidron napisał/a:
ten którego akurat fotografuje potrafi skoczyć na około 10 do 15 długości swojego ciała to otwarciu terrarium czułem się lekko nieswojo jak dodałem ułamki, dlatego poza własnościami optycznymi chyba szukałbym czegoś dłuższego

Biorąc pod uwagę, że największe ptaszniki przekraczają 30cm rozpiętości, to jaka musiałaby być taka "bezpieczna ogniskowa" :?:
anosianimka hoduje te ptaszniki, więc chyba nie ma arachnofobii :???: :smile:

fatman - Sro 04 Sie, 2010

Bierz Canon EF 100 mm f/2.8 USM.
Zwłaszcza, że jak piszesz masz ograniczenia finansowe.
To bardzo dobry obiektyw.
Mam i używam.
Chcesz większe odwzorowanie? Kup pierścień odwrotnego mocowania i podczep swój kitowy odwrotnie lub jakiegoś heliosa.
Lub zainwestuj 200 pln w pierścienie z przeniesieniem automatyki.

kozidron - Czw 05 Sie, 2010

Sunders napisał/a:
Biorąc pod uwagę, że największe ptaszniki przekraczają 30cm rozpiętości, to jaka musiałaby być taka "bezpieczna ogniskowa" :?:
anosianimka hoduje te ptaszniki, więc chyba nie ma arachnofobii :???: :smile:

Sunders, nie wszystkie od razu muszą mieć 30cm i nie chodzi tu o arachnofobie, hodowca u którego robiłem zdjęcia brał je na ręce ale mi pomimo tego doradzał zachowanie odpowiedniego dystansu gdy terrarium było otwarte.

Sunders, chyba nie zdajesz sobie sprawy jak wygląda napad leku w przypadku arachnofobii, taki człowiek nie jest w stanie wejście do pomieszczenia 2x3 z kilkunastoma ptasznikami.

Sunders - Czw 05 Sie, 2010

kozidron napisał/a:
nie chodzi tu o arachnofobie

Oczywiście-to był żart :smile:
kozidron napisał/a:
"hodowca" uświadomił mnie, że ten którego akurat fotografuje potrafi skoczyć na około 10 do 15 długości swojego ciała

Nie wszystkie tak potrafią. Nawet jak skoczą, to na ogół nie kąszą. Jak ukąszą, to większość ma jad niegroźny dla zdrowia i życia człowieka=kończy się na bólu i opuchliźnie. :smile:
kozidron napisał/a:
nie wszystkie od razu muszą mieć 30cm

Najmniejsze mają ok.1cm-minimalna odległość od obiektywu musiałaby wynieść ponad 15cm, a dla większych okazów, byłaby jeszcze większa.
fatman napisał/a:
Bierz Canon EF 100 mm f/2.8 USM.
Zwłaszcza, że jak piszesz masz ograniczenia finansowe.

Pomyślałem dokładnie tak samo :smile:

Sunders, teraz jeszcze jesteś fachofffcem od ptaszników i wiesz lepiej co ja fotografowałem :zalamany:
Sunders - Czw 05 Sie, 2010

kozidron, keep smiling :smile: Jaki obiektyw proponujesz :?:

zależy od tego jak wygląda terrarium i ile można się cofnąć, zależy od tego jakiej jakości mają być fotki, z tego co zauważyłem nikt nie zapytał czy fotki mają trafiać "tylko na net 1200x800".

Pewnie, że canona jest świetny(dla mnie rewelacja) ale jak czekać na dozbieranie kasy to wcale nie głupi pomysł miał Monastor, zresztą jak robiłem te pajączki obok stał kolega z K-dyszką + sigma 70-300 macro. Osobiście jak już miałbym czekać na powiększenie budżetu to zbierałbym na sigme 150mm albo polował na używkę a jeżeli fotki miałby kończyć się na necie i musiałbym przycinać budżet to 70-300.

Sunders napisał/a:
kozidron, keep smiling :smile:

a wierz mi- całyczas /pisane razem/

anosianimka - Czw 09 Wrz, 2010

Uzyskałam odpowiedź na moje pytanie i już tu nie zagladałam - błąd :)

Ja mam same ptaszniki z Ameryki Pólnocnej i Południowej, więc mają jad nie groźniejszy niz ten szerszenia. Ale sprawa ma się inaczej z pajunami z Afryki, Azji, Australii. Ten jad u nie uczulonych powoduje kilka dni męczarni w szpitalu (polscy medycy nie wiedzą co z tym robic), a potem kilka tygodni z drgawkami i bólami głowy. "Suche" ukąszenia rzadko się zdarzają. biegają szybko, skaczą jeszcze szybciej.

Zaś te "ponad 30 cm" to przesada. Ok. 25 cm z nogami ma T.blondi (Ptasznik goliat) i większych pająków już nie ma.

To tak trochę ode mnie ;) Wypady za miasto, żeby ustrzelić faunę i florę Polski tez będą. A przy naszych "ogromnych" pajęczakach i owadach 1:1 się przyda.

pozdrawiam, anośka

Sunders - Czw 09 Wrz, 2010

anosianimka napisał/a:
te "ponad 30 cm" to przesada. Ok. 25 cm z nogami ma T.blondi (Ptasznik goliat) i większych pająków już nie ma.

Theraphosa blondi jest największy, z rozpostartymi odnóżami może przekroczyć 30cm:
http://www.terrarium.com....goliat-275.html
http://arachnophiliac.inf...hosa_blondi.htm
:wink:
anosianimka napisał/a:
trochę ode mnie Wypady za miasto, żeby ustrzelić faunę i florę Polski tez będą. A przy naszych "ogromnych" pajęczakach i owadach 1:1 się przyda

Czy coś już wybrałaś, dokonałaś zakupu :?:

kajtek19891 - Pią 10 Wrz, 2010

heh witam koleżankę po fachu :)

Jeżeli trochę się obawiasz robić fotek pająków z bardzo bliska weź coś minimum 100mm, np. właśnie 100/2.8. Sam ostatnio nabyłem i jestem bardzo zadowolony, strasznie ułatwia pracę z szybszymi i agresywniejszymi pająkami. Odległość od ptasznika jest bezpieczna, nawet przy jadusach. Wcześniej zdjęcia robiłem kitem z raynox'em, odwróconym kitem, jeszcze wcześniej starym Fuji z raynoxem. Wtedy była adrenalina, musiałem podchodzić twarzą (aparatem) na kilkanaście cm do pająka, przy największych zbliżeniach, raynox prawie dotykał ptasznika, czasami jeden przypadkowy wydech i pająk na ścianie. Przy łagodnych pająkach nie było problemu, ale jak przyszło zrobić zdjęcie murinusa/crawshayia/Poe czy nawiedzonej Senelocosmii z bliska czasami było wesoło jak nagle pająk znikł z wizjera.
Z setką nie ma żadnego problemu. Odległość jest na tyle bezpieczna, że spokojnie można robić zdjęcia nie będąc w zasięgu bezpośredniego ukąszenia. A Ty jeżeli masz łagodne w wolniejsze pająki spokojnie dasz rade bez żadnych emocji :) .

Gdybyś zastanawiała się nad czymś krótszym weź pod uwagę, że jak większość z pajęczarzy w końcu będziesz miała coś agresywniejszego, a wtedy setka będzie przydatniejsza (bezpieczniejsza).
W sumie w Twoich kryteriach chyba 100/2.8 jest najtrafniejsza. Poza tym, jak pisali, zawsze można kupić później coś lepszego, a setke sprzedać bez większych strat.

hijax_pl - Pią 10 Wrz, 2010

Trochę liczb...

Setka macro Canona daje 1:1 z odległości 0,3m (minimalny dystans ostrzenia - niecałe 20cm od przedniej soczewki). Zakładając pierścienie dystansu nie zwiększysz - aby to zrobić trzeba użyć telekonwerter.

Dla powiększenia 1:1 kadrem obejmiesz obiekt o rozmiarze matrycy, czyli cały ptasznik wejdzie gdy będzie miał zaledwie 2,5cm.

Jednak gdy nie interesują Cię detale anatomiczne a chcesz objąć kadrem coś co ma 30cm - wtedy ten dystans musi się zwiększyć do ok 2m (matematycznie to 100mm na APS-C daję poziomy kąt widzenia równy 12.8 stopnia.). A to chyba już bezpieczna odległość, prawda?

;)

rafal-b - Nie 01 Maj, 2011
Temat postu: Macro
witam
ja mam canona 450d i potrzebuje dobrego obiektywu do macro prosze o pomoc

Sunders - Nie 01 Maj, 2011

Co bedziesz fotografował i ile max. pln planujesz na niego przeznaczyć?
komor - Nie 01 Maj, 2011

rafal-b, nie ten dział, mało precyzyjny tytuł i mało precyzyjny opis wymagań, w szczególnosci budżet, bo obiektywy makro zaczynają się od okolic tysiąca złotych, a kończą się na sumie wielokrotnie wyższej. Scaliłem Twój post z podobnym wątkiem, w którym jest już sporo napisane, poczytaj poprzednie 5 stron i jak masz dalsze pytania to wal śmiało.
anosianimka - Nie 01 Maj, 2011

Trochę czasu minęło... w każdym razie od połowy stycznia jestem szczęsliwą posiadaczką C 100 2.8L :) jestem bardzo zadowolona z zakupu :D
Sunders - Nie 01 Maj, 2011

Kiedy można się spodziewać twoich zdjęć twoich ptaszników? :smile:
anosianimka - Nie 01 Maj, 2011

lepiej tu tego nie pokazywać :P narazie działam 17-85 przy koniach :)
kaiser64 - Pon 02 Maj, 2011
Temat postu: Jaki makroobiektyw? doradzcie
jak w temacie

Pod uwage biore na ta chwile:

Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro
Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro
Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM

ktory byscie doradzili? tamron i sigma podobna cena canon troche drozszy.wiadomo zechcialbym wydac jednak mniej ale jesli canon jest jednak lepszy to jestem w stanie go wziasc.

(obiektywu bede uzywac na canonie 550d

czekam na porady z gory dzieki

[ Dodano: Wto 03 Maj, 2011 20:48 ]
czytajeszcze ten temat? wiem ze byl walkowanyduzo razy ale takczy inaczej chcialbym spytac czy lepiej dozbierac na canona 100mm 2.8 usm czy taki tamron 90 wystarczylby. duzy problem jest z zasysaniem kurzu do srodka przy wysuwanym?

kaiser64 - Sro 04 Maj, 2011
Temat postu: 3 obiektywy do wyboru, ktory?
jak w temacie

czy warto doplacac do canona? bo tamron i sigma podobna cena

obiektyw bedzie uzywany na 550d. z gory dzieki za porady

MC - Sro 04 Maj, 2011

Warto jeśli będziesz używał także do czegoś innego niż macro. Wtedy warczenie przy ustawianiu ostrości nie będzie Cię wkurzać.
kaiser64 - Sro 04 Maj, 2011

w sumie ciezko powiedziec. bo pozostale moje obiektywy to:

samyang 8mm fisheye
kit 18-55mm is
kit 55-250mm is
50mm 1.8

a brakuje mi obiektywu stricte do macro. zreszta mysle ze nie uzywalbym tej setki do czegos innego bo troche maly kat by byl prawde mowiac. no ale moze sie nie znam.

co mnie martwi to tubus wysuwajacy sie z tej sigmy i tamrona. naczytalem sie ze przez to zasysa kurz, a canon przynajmniej jest zamknieta konstrukcja. sam niewiem poradzcie cos

komor - Sro 04 Maj, 2011

kaiser64, jeśli masz środki na Canona to weź, szczególnie, że po premierze 100L chyba trochę potaniał. Moim zdaniem warto dla USM i zwartej konstrukcji, bo różnica w cenie nie jest duża.
A do czego można stosować oprócz makro? Portrety i krótkie tele na inne okazje.

komor - Sro 04 Maj, 2011

kaiser64, scaliłem Twój temat do istniejącego już wątku dotyczącego tego samego problemu. Może znajdziesz coś ciekawego na poprzednich 5 stronach.
muzyk - Czw 05 Maj, 2011

A propos różnych pomysłów na makro.
Polecam Tokinę 100 2.8. Nieco ostrzejsza na pełnej dziurze od Tamrona 90 i ciut lepsza optycznie od Canona 100 USM. Bardzo solidna budowa. Rzekłbym... zbyt solidna. Za mało plastiku :razz: Poza tym, bardzo nada się też do portretów - oczywiście, do pewnego stopnia, bo ma światło tylko 2.8 przecież.
To nic, że AF słaby (mam wersję sprzed ponad dwóch lat, więc w odmłodzonej może poza wyglądem zewnętrznym też nieco AF poprawili? Kto wie...), choć czasem, z nieco większej odległości z "prawie spotem" w Canonie 30D DZIAŁA, więc? :mrgreen:

Dla tych, którzy nie mają tyle kasy, żeby ten cały kram z makro okiełznać od razu wchodząc w profesjonalne urządzenia, może jakaś alternatywa?

Polecam mieszek M42 i jakiś obiektyw M42 do makro..
Już sam taki obiektyw z prostym adapterem bez potwierdzenia ostrości M42/Eos powinien dać bardzo dobre rezultaty na początek. Podłączenie tego do mieszka jeszcze ... stworzy możliwość fotografowania mikro w makro.

Warto też spróbować kombinacji, któregoś z tych obiektywów w odwróceniu poprzez retro pierścień M42/Eos, albo jeszcze ekstremalnie retro na mieszku średnica obiektywu/M42.
Warto we wszystkich przypadkach rozważyć najtańszą możliwość z Heliosem 58/2.
Helios ma średnicę gwintu filtra 49 mm, a więc potrzeba retro pierścienia 49/Eos, bądź dla mieszka (tak zamierzam zrobić) 49/M42.

Wiadomo, że przez takie cuda, brakuje światła, więc zrobić samemu z tektury "rurę" wyklejoną sreberkiem, która przekaże światło błysku lampy wbudowanej ponad obiekt, albo wg. fantazji twórcy w dwóch stron obiektu.

Do pierwszego pomysłu potrzeba długie wąskie pudełeczko tekturowe i na końcu wyciąć okienko, żeby światło padało nad obiekt. Okienko zakleić matową filią - wg. uznania podwójnie złożoną. Może być okładka na zeszyt, folia na kartki A4. Morze możliwości.

W drugim przypadku potrzeba dwa kartoniki - na wzdłuż, i poprzeczny.
W wyciętych w obu końcach otworach pozostawić kawałek tektury i wgiąć tak do środka, żeby światło padało na obiekt z dwóch stron. Oczywiście całość w środku wykleić srebrną folią.

Pewnie wyda się to komiczne, ale jeśli ktoś chce poeksperymetować z makro, a nie stać go na drogi sprzęt typu super obiektyw, lampa do makro, statyw...
może spróbować coś we własnym zakresie uskutecznić.
Nakład środków niewielki na:
Helios
pierścień retro bezpośrednio na puszkę - pełno na ebayu
pierścień retro na M42 - również dostępny i tani
mieszek M42 - z tym nie powinno być problemu.
Polecam www.ebay.de - jest tego dziadostwa w bród (Umkehrring, Balgengerät, M42 Zubehör).

Zamiast statywu, woreczek wypełniony jakimś ziarnem. Co prawda do wszystkiego się nie nada, ale zawsze coś.
P.S. Mały test jeszcze innych możliwości. Zobaczcie jak odwrócony Helios wypadł - bezpośrednio na puszce. A co, jakby taki odwrócony jeszcze do mieszka podłączyć? Choć bez odwracania na mieszku wypada ... powalająco.
Mikroskop? :mrgreen:

Shibuya - Sob 21 Maj, 2011
Temat postu: Obiektyw Macro do Canona
Jak w temacie. Kolejny mój cel to obiektyw macro. Możecie mi coś doradzić ? Pisząc macro mam na myśli mrówki i mniejsze "robaczki". Chciałabym nim robić zdjęcia z ręki( nie ze statywu).
B o g d a n - Sob 21 Maj, 2011
Temat postu: Re: Obiektyw Macro do Canona
Shibuya napisał/a:
Jak w temacie. Kolejny mój cel to obiektyw macro. Możecie mi coś doradzić ? Pisząc macro mam na myśli mrówki i mniejsze "robaczki". Chciałabym nim robić zdjęcia z ręki( nie ze statywu).

Ja używam Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM i do tego jak potrzeba pierścienie pośrednia Canon Extension Tube EF 12 II. :smile:
Można też stosować szerszy pierścień 25mm - Canon Extension Tube EF 25 II.

dr11 - Sob 21 Maj, 2011

Lub zestaw pierścieni Delta 13mm 21mm 31mm ;)
Sunders - Sob 21 Maj, 2011

Warto przeczytać ten wątek:
http://forum.optyczne.pl/...cr+250&start=15
Shibuya jaki masz budżet na ten obiektyw?

Shibuya - Sob 21 Maj, 2011

Budżet raczej skromny ponieważ w tym roku już nie powinnam nic kupować do aparatu(nie wspominając o samym aparacie :) ),ale ile będzie trzeba dać, tyle dam(najwyżej jedną wycieczkę będzie mniej).
Sunders - Sob 21 Maj, 2011

Shibuya napisał/a:
ile będzie trzeba dać, tyle dam

Skoro tak, to canon 100L+pierścienie pośrednie to chyba dobry pomysł.

komor - Sob 21 Maj, 2011

Te pierścienie pośrednie to polecacie do robienia zdjęć z ręki, chłopaki?
komor - Sob 21 Maj, 2011

Sunders napisał/a:
Warto przeczytać ten wątek:

Scaliłem wątek Shibuya ze starszym wątkiem wskazanym przez Sundersa. Do czytania 6 stron.

B o g d a n - Sob 21 Maj, 2011

komor napisał/a:
Te pierścienie pośrednie to polecacie do robienia zdjęć z ręki, chłopaki?

No ..., a jak komuś rączki bardzo latają, zawsze może sobie zamówić taki podwójny worek z grochem. :wink:

IvotoK - Nie 22 Maj, 2011

B o g d a n napisał/a:
No ..., a jak komuś rączki bardzo latają, zawsze może sobie zamówić taki podwójny worek z grochem. :wink:

A jak się zgubi w lesie, to przynajmniej z głodu nie umrze...

"The Stealth Gear double bean bag can be filled with beans, rice, corn, bird food it will hold approximately 4 ½ to 5 kilos of rice." :shock:

komor - Nie 22 Maj, 2011

A jakie przydatne, żeby sobie dociążyć statyw od lampki z parasolką podczas pleneru na łące. :)
dark_wojtek - Wto 24 Maj, 2011

Mam takie pytanie
Opłaca się kupić obiektyw Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5X Macro Photo bo szukam czegoś do macro dobrego

moronica - Wto 24 Maj, 2011

no to z pewnoscia jest unikalny obiektyw wiec jak go chcesz i masz na niego kase to sie nie ma co zastanawiac

poczytaj o nim tutaj http://www.juzaphoto.com/...mp-e_review.htm i powaznie rozwaz zakup jakiegos porzadnego zestawu flash do makro bo przy tego rzedu powiekszeniach to nie wyobrazam sobie pracowac bez swiatla. i pamietaj, ze to szklo nie zastepuje standardowego obiektywu do makro jako ze nie da sie nim uzyskac przyblizenia mniejszego niz 1:1

A jaki inny obiektyw do macro polecasz ale dobry
Bo ten Canon to już tak dla profesjonalistów jest dobry, a ja amator nadal jestem

hijax_pl - Wto 24 Maj, 2011

dark_wojtek, bierz tamrona 90/2.8 ;)

Moim zdaniem Canon 100 mm f/2.8L EF Macro IS USM jest lepszy, ale mogę się mylić

dark_wojtek, jest lepszy, ale 2x droższy przy okazji ;) No chyba, że mówisz o wersji bez IS...

Właśnie się zastanawiam czy kupować obiektyw do macro bez IS, bo do macro wykorzystuje się krótki czas naświetlania.
A wy jak radzicie ??

Tu nie tyle chodzi o czas migawki (bo może on być stosunkowo długi) ale to że ciężko się nieraz robi z ręki - a jak zestaw wisi na statywie - to IS się z definicji wyłącza.

To lepiej kupić droższy i z IS.
Robiłem zdjęcia bez IS telezoomem i trudno było ostre zdjęcia zrobić

dark_wojtek napisał/a:
To lepiej kupić droższy i z IS.
Jeśli ma to być tylko do maro a nie jako portretowe tele - to zakup z IS jest bez sensu.
dark_wojtek napisał/a:
Robiłem zdjęcia bez IS telezoomem i trudno było ostre zdjęcia zrobić
A na jakich czasach i jak był podparty aparat?

nieporuszone zdjecia to przede wszystkim swiadome ich robienie i panowanie nad ekspozycja. w makro na zewnatrz to akurat najlzejszy podmuch powietrza moze sprawic, ze sie obiekt bedzie bardziej trzasl niz reka
komor - Wto 24 Maj, 2011

Moim zdaniem Canon 100/2,8 Macro (starsza wersja bez IS) jest na tyle dobry (a ostatnio nieco potaniał), że mając go trudno już winę za złe zdjęcia zwalać na sprzęt. :) A jeśli ktoś ma więcej forsy do wydania to nowsza wersja z IS jest tylko lepsza i warta dopłacenia. Ale równie dobrze można poprzestać na starszej wersji a resztę kasy przeznaczyć na coś innego, np. dobrą głowicę, statyw czy światło.

wg mnie osobiscie to zdecydowanie swiatlo, nie wierzylam poki nie zobaczylam ;)

światło przede wszystkim - oszczędza dużo nerwów :)
MC - Sro 25 Maj, 2011

Zgadza się. Stabilizacja w 100L macro działa fajnie, ale jak tylko wiatr choć minimalnie powieje, to już będzie problem.
Ja bym z resztą i tak sugerował końpromis - Sigmę 150 macro. Można kupić nówkę za ok. 2300 zł.

dark_wojtek - Sro 25 Maj, 2011

Cytat:
A na jakich czasach i jak był podparty aparat?

na czasach to już nie pamiętam ale z ręki robiłem w pozycji stojącej

teraz mam dylemat czy kupić
Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5X Macro Photo jest bardzo fajny i unikatowe zdjęcia można robić
lub
Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM dobra jakość zdjęć i ma IS

komor - Sro 25 Maj, 2011

dark_wojtek, z tym MP-E 65 to jest tak, że to bardzo specjalistyczny sprzęt. Masz już dobry statyw, precyzyjną głowicę i jakikolwiek inny osprzęt, żeby być w stanie cokolwiek zacząć z tym szkłem?

MC napisał/a:

Ja bym z resztą i tak sugerował końpromis - Sigmę 150 macro. Można kupić nówkę za ok. 2300 zł.

chodzi Ci o tą Sigma 150 mm f/2.8 APO EX DG OS HSM Macro
czy
Sigma 150 mm f/2.8 EX DG HSM APO Macro

dr11 - Sro 25 Maj, 2011

komor napisał/a:
to bardzo specjalistyczny sprzęt. Masz już dobry statyw, precyzyjną głowicę i jakikolwiek inny osprzęt
Właśnie, jakieś światło by się przydało, bo na zastanym to tym wynalazkiem raczej nie ma szans na pstrykanie.

komor,
no właśnie nie mam osprzętu
ja zaczynam dopiero przygodę z macro

dr11 - Sro 25 Maj, 2011

Tu jest przykład z Sigmy 150 (bez OS) + pierścienie pośrednie. Chyba wszystkie - 65mm. http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=4009
Pod cropa 100L będzie lepsza, daje ostrzejszy obraz. Z Sigmą i pierścieniami widać degradację ostrości już na 5D.

moronica - Sro 25 Maj, 2011

dark_wojtek, jesli dopiero zaczynasz to nie masz potrzeby kupowania tego mp-e. gdybys mial doswiadczenie w makro i wtedy widzialbys potrzebe to jasne ale tak... na flashe do makro mozna wydac nawet drugie tyle co kosztuje ten obiektyw. kup tamrona 90mm i pierscienie posrednie to bedziesz mial wieksza skale niz 1:1 jednak lepiej zamiast pierscieni zainwestowac w jakiegos flash ringa, np metza, mi np skala wieksza niz 1:1 potrzebna nie jest
MC - Sro 25 Maj, 2011

dark_wojtek, chodzi mi o tą bez stabilizacji.

moronica, z tych dwóch który byś wybrała dla początkującego??

Sigma 150 mm f/2.8 EX DG HSM APO Macro

Tamron 90 mm f/2.8 SP Di Macro

sigma ma zwarta konstrukcje, tamron jest ostrzejszy, wybor nalezy do ciebie
MC - Sro 25 Maj, 2011

Choć pytanie nie było skierowane do mnie, to pozwolę sobie na wtrącenie 0,03PLN.
Co do ostrości - chyba każdy obiektyw macro jest bardzo ostry. Jak dla mnie jest to aspekt marginalny.
Co do AF - jeśli chodzi o zdjęcia macro, to też dla mnie ma znaczenie marginalne. Przy tego typu ujęciach używam tylko MF - jest to pewniejsze i często szybsze. Trochę inaczej to wygląda przy dalszych odległościach, ale to już inna kwestia.
Co do stabilizacji - zostało już trochę na ten temat napisane.
Co do uszczelnień - ja ich nie potrzebuję, ale dla innych może być to istotne. Zwracam jednak uwagę na to, aby obiektyw nie zmieniał rozmiarów podczas ogniskowania - o ile taki wybór jest możliwy.

Sunders - Sro 25 Maj, 2011

dark_wojtek napisał/a:
szukam czegoś do macro dobrego

dark_wojtek jakiej własciwie skali odwzorowania potrzebujesz i co planujesz fotografować?

Sunders, skala to 1:1, a co planuje fotografować to jakieś małe zwierzątka lub małe kwiaty

[ Dodano: Sro 25 Maj, 2011 19:44 ]
Słyszałem że sigma jest lepsza niż tamron, bardziej solidniejszy jest.

dark_wojtek, oba obiektywy zostaly poddane testom, poczytaj i porownaj, mysle ze masz juz wystarczajaco informacji by wybrac
dr11 - Sro 25 Maj, 2011

dark_wojtek napisał/a:
Słyszałem że sigma jest lepsza niż tamron, bardziej solidniejszy jest.
Jest też 2x cięższa ale ma mocowanie statywowe oraz wewnętrzne ogniskowanie.

dark_wojtek napisał/a:
skala to 1:1, a co planuje fotografować to jakieś małe zwierzątka lub małe kwiaty

A budzet ma jakiś pułap?

dr11 - Sro 25 Maj, 2011

Sunders napisał/a:
dark_wojtek napisał/a:
skala to 1:1, a co planuje fotografować to jakieś małe zwierzątka lub małe kwiaty

A budzet ma jakiś pułap?
Jak się porywał na MP-E to z 4kzł na pewno :P

dr11, po co mu MP-E jak potrzebuje 1:1 :???:
dr11 - Sro 25 Maj, 2011

Sunders, a to nie mnie się pytaj :roll: Patrzyłem na posty, które tu padły...
PS. MP-E też ma 1:1

dr11 napisał/a:
PS. MP-E też ma 1:1

Wiem, ale małe zwierzątka i małe kwiaty niełatwo byłoby mu fotografować MP-E.Są prostsze rozwiązania :smile:

dr11 - Sro 25 Maj, 2011

No wiadomo, jest Tamron 90, Sigma 150 OS i nie-OS, Sigma 180, Tokina 100, Canon 100, Canon 100L i Canon 180L :P
Krótszych ogniskowych raczej do zwierzątek nie używać, bo ze względu na małą minimalną odległość przy 1:1, można nie zdążyć ich sfotografować.

hijax_pl - Sro 25 Maj, 2011

Ja proponuję dorzucić jeszcze Raynoxa DCR-250. Tani, a duże zbliżenie da i przedsmak fotografii macro ;)
MC - Sro 25 Maj, 2011

I jeszcze jest Tamron 180, który traktowany jako szkło MF da bardzo dobre rezultaty.

IMO do 500D najlepszym rozwiązaniem jeśli nie zamierza się używać statywu jest canon 100L .
dr11 - Sro 25 Maj, 2011

MC napisał/a:
I jeszcze jest Tamron 180, który traktowany jako szkło MF da bardzo dobre rezultaty.
Moim zdaniem trochę odstaje od reszty wielkością aberracji ;) http://www.roa.pmail.pl/tamron/_mg_0515.jpg
Przysłona okrągła nie jest http://www.roa.pmail.pl/tamron/_mg_0517.jpg

MC - Sro 25 Maj, 2011

Może w specyficznych warunkach...
Ja z kolei widziałem piękną galerię wykonaną A700 + T180. Jedne z najlepszych zdjęć makro jakie widziałem - ale to na KKM, więc pewnie nieprawda.

dr11 - Sro 25 Maj, 2011

MC napisał/a:
ale to na KKM, więc pewnie nieprawda.
:lol: ;)
dark_wojtek - Czw 26 Maj, 2011

zdecydowałem się na Sigma 150 mm f/2.8 EX DG HSM APO Macro teraz tylko muszę go kupić :mrgreen:

[ Dodano: Czw 26 Maj, 2011 20:46 ]
dziękuje za zady
wszystkie opinie jakość mi pomogły :wink:

IvotoK - Czw 26 Maj, 2011

dark_wojtek napisał/a:
zdecydowałem się na Sigma 150 mm f/2.8 EX DG HSM APO Macro teraz tylko muszę go kupić :mrgreen:

[ Dodano: Czw 26 Maj, 2011 20:46 ]
dziękuje za zady
wszystkie opinie jakość mi pomogły :wink:

Jako inspirację polecam stronę Arkadiusza Stopy. Zajrzyj też do działu technika :idea:

dark_wojtek - Pią 27 Maj, 2011

IvotoK, bardzo fajne zdjęcia :) a sprzęt ma bardzo fajny
ten mieszek co on tak ma to można wkręcić każdy obiektyw macro i dobrze widzę że on może mieć przybliżenie 5-1

moronica - Pią 27 Maj, 2011

dark_wojtek, tylko zwroc wieksza uwage na to co ma na poczatku zestawu zamiast na to, co ma pomiedzy...

moronica, na początku ma super oświetlenie według mnie :)
Ale mieszek dużo pomaga w macro, bo można większe przybliżenia robić :)

tak tyle ze nawet 1:1 bez swiatla ciezko zrobic

moronica, to mówisz że oświetlenie jest ważniejsze niż cała reszta i lepiej kupić lampy do obiektywu niż statyw suwnice itp

w wiekszosci sytuacji swiatlo da ci komfort robienia zdjec z reki

To jak będę miał światło to statywu nie muszę mieć na razie, bo ze światłem robi się na krótkim czasie naświetlania
hijax_pl - Pią 27 Maj, 2011

dark_wojtek, kupisz obiektyw i od razu się przekonasz dlaczego światło jest potrzebne ;) A statyw i sanki - no cóż jak wiatru nie ma to ustawić ostrość też jakoś trzeba - a najprecyzyjniej jest kiedy się śrubką kręci ;)

hijax_pl, światło z 500D dla początkującego wystarczy czy nie za bardzo ??

dark_wojtek napisał/a:
nie za bardzo
;)

dark_wojtek, masz na mysli wbudowana lampe? przeciez obiektyw bedzie ci rzucal cien na obiekt. wbudowana lampa do niczego tak naprawde sie nie nadaje w fotografii

moronica napisał/a:
wbudowana lampa do niczego tak naprawde sie nie nadaje w fotografii
W D90 całkiem dobrze się sprawdza do wyzwalania np SB-R! (tego bez C1) ;)

O tak jak będę miał większy obiektyw to może być problem z tym cieniem :(

A znacie jakieś lampy na obiektyw tanie ?? bo z lampami to w ogóle nie się znam

hijax_pl, owszem, do wyzwalania sie nadaja, do doswietlania nie za bardzo

dark_wojtek, zanim zdecydowalam sie na r1c1 myslalam nad Metz 15 MS-1. tylko nie wiem czy twoj canon bedzie w stanie go wyzwolic, nie orientuje sie w canonach

moronica, i też będę musiał zwrócić uwagę na rozmiar obiektywu żeby pasowała mi lampa

dark_wojtek, a widziałeś jaka to lampa? ;)

dark_wojtek, sa przejsciowki, zazwyczaj najpopularniejsze rozmiary sa dodawane do lampy. ja akurat nie dostalam w komplecie pierscienia o srednicy mojego tamrona wiec kupilam pierscien typu step-up, taki jakiego sie uzywa do nakrecenia wiekszego filtra na mniejsza srednice

Sigma EM-140 DG wydaje mi sie, ze nie jest zalezna od tego czy korpus potrafi zdalnie lampy wyzwalac czy nie. musisz doczytac jak wyglada kwestia kompatybilnosci z twoim body, z pewnoscia takie informacje kraza po necie

dark_wojtek - Sob 28 Maj, 2011

a taka lampa może być na początek do macro Delta DRF-14 pierścieniowa lampa błyskowa makro http://www.cyfrowe.pl/apa...ro---canon.html
dr11 - Sob 28 Maj, 2011

dark_wojtek,
Cytat:
Charakterystyczny, okrągły kształt odbłyśnika lampy pozwala na równomierne i wręcz bezcieniowe oświetlenie małego obiektu znajdującego się na pierwszym planie fotografii

Nie wiem, czy to dobry pomysł zaczynania od lampy, która totalnie spłaszczy obrazek... Może lepiej na początek zwykłą + dyfuzor?

fatman - Sob 28 Maj, 2011

dr 11 ma rację, będziesz miał płasko i "medycznie" nijako.
Lepiej zainwestować w ramię i kabelek i instalować lampę boczną na nim.
Będziesz miał ze śwtatłwm bocznym lepsze rezultaty.

dark_wojtek - Sob 28 Maj, 2011

I chyba tak zrobię kupie lampę i dyfuzor.

fatman,
co jest lepsze to co Ty powiedziałeś ramię i kabelek i instalować lampę boczną czy lampę i dyfuzor :?:

dr11 - Sob 28 Maj, 2011

dark_wojtek, przecież set-upy są pokazane na linkowanej stronie.
http://www.stopa.cso.pl/i...echnika/staresp
Zobacz jak wyglądał ostatni przed wprowadzeniem lampy makro. Można chyba założyć, że powstał na drodze ewolucji i był najbardziej dopracowanym.

B o g d a n - Sob 28 Maj, 2011

dr11 napisał/a:
Nie wiem, czy to dobry pomysł zaczynania od lampy, która totalnie spłaszczy obrazek...

Ja bym tak nie przesadzał.
Przecież to zależy od proporcji światła zastanego i z lampy. Nie trzeba od razu trzaskać na maksa. :wink:

Taki patent ostatnio namierzyłem:
Macro Sniper w akcji

A tutaj, jak to wykonanać:
Macro Sniper jak to zrobione :grin:

dr11 - Nie 29 Maj, 2011

B o g d a n napisał/a:
dr11 napisał/a:
Nie wiem, czy to dobry pomysł zaczynania od lampy, która totalnie spłaszczy obrazek...

Ja bym tak nie przesadzał.
Przecież to zależy od proporcji światła zastanego i z lampy. Nie trzeba od razu trzaskać na maksa. :wink:
Nie przesadzam, światło z lampy pierścieniowej ciężko jest opanować. Najczęściej jeśli się go ma użyć to dlatego, że zastanego jest właśnie za mało. Dużo za mało :) Więc nie ma co na nie liczyć. Szczególnie jak się poluje na jakiś obiekt żywy. Dalszy plan pozostaje w zasadzie nieoświetlony. Sam z tym nie raz walczyłem, Canonowy wynalazek (MR-14) na szczęście robi za mastera i dodatkową lampę puszczałem na tło. Ale to przy statycznych makro-strzałach się najlepiej sprawdza. Standardowa lampa+dyfuzor oświetla większą powierzchnię, nie centralnie z przodu, czyli tło przy makro-odwzorowaniach często się łapie. Ideałem są małe lampki na pierścieniu ale nie walące na wprost, tylko z różnych kątów (R1C1, MT-24), dodatkowo zaopatrzone w dyfuzorki.
Jeszcze odnośnie tej Delty, nie widzę, żeby miała możliwość sterowania mocą osobno dla lewego półkola pierścienia i osobno dla prawego. Czyżby miała tylko jeden palnik? Bo jak są dwa, to jeszcze jakoś można wydobyć przestrzeń z obiektu...

dark_wojtek - Nie 29 Maj, 2011

Przeglądałem na youtube i znalazłem coś fajnego podobne do statywu kulowego http://www.youtube.com/wa...=1&feature=fvwp można wiedzieć jak się to nazywa albo gdzie to kupić ??
hijax_pl - Nie 29 Maj, 2011

dark_wojtek napisał/a:
można wiedzieć jak się to nazywa
Gimbal Head/Głowice kardanowe
dark_wojtek napisał/a:
gdzie to kupić ??
W sklepach? Od najtańszych typu Triopo (nawet ostatnio na optycznych się ukazał test tego modelu) poprzez różnorakie konstrukcje Benro, Jobu, Induro itd aż po Wimberlay

hijax_pl,
Dziękuje za odpowiedz :)

dr11 - Nie 29 Maj, 2011

dark_wojtek, ale że niby do makro to chcesz? :D
hijax_pl - Nie 29 Maj, 2011

Np by z mieszkiem śledzić przelatującą pszczółkę ;)
IvotoK - Nie 29 Maj, 2011

dark_wojtek napisał/a:
Przeglądałem na youtube i znalazłem coś fajnego podobne do statywu kulowego http://www.youtube.com/wa...=1&feature=fvwp można wiedzieć jak się to nazywa albo gdzie to kupić ??

Sympatyczne, ale nie do macro. Zauważ, że A. Stopa używa monopodu, a kiedy ja bawiłem się macro w terenie, to też ewentualnie używałem monopodu. Wszystko zależy od sytuacji. Obiektów pełzających po ziemi nie robi się z góry, bo będzie płasko, by wydobyć ich kształt i odpowiednią perspektywę robimy z boku, czyli aparat na ziemi (jak mokro - podkładka, jakiś worek z grochem dla zbalansowania). Jak wyżej - na bucie, ręce (łokciu), kolanie. O drgania nie musisz się aż tak martwić, bo światło głównie od lampy pochodzi.
Jasne, że możesz kupić statyw, który będzie zachwalany dlatego, że można np. aparat ustawić tuż nad ziemią pod dowolnym kątem. Sam taki mam. Ale jego przydatność w terenie jest znikoma - jak będziesz się przedzierał przez chaszcze z taką rozłożoną kobyłą, to Ci każda żywa istota zwieje. A jak będziesz rozkładał, to zanim poklikasz wszystkimi zatrzaskami i go zbalansujesz, to jw.
Takie istotki jak motylki czy ważki są bardzo płochliwe i musisz działać szybko. Jedyne, co tu się może przydać to monopod - jego wąską igłę wstawisz wszędzie bez poruszania otoczenia.

Podsumowując - jeśli zadbasz o dobre światło, to nie martw się o poruszenia aparatu, bo większe będą te wywołane przez wiatr czy samego owada. Zapierasz się, wstrzymujesz oddech i strzelasz.

dr11, a co do macro nie może być ??
hijax_pl, może masz racje :mrgreen:

[ Dodano: Nie 29 Maj, 2011 22:20 ]
IvotoK, masz racje że nie trzeba się martwić o drgania bo czas naświetlania jest krótki i nawet bez stabilizacji można robić fotki
Takie głowice kardonowe są fajne do zwierząt większych np. wiewiórka :)

Wiele jest fajnych rzeczy :lol: Pisałem tylko o macro, żebyś nie żałował, że taskasz na plecach wielkiego stracha na owady...

IvotoK, wiesz np jak idziesz na owady lub coś małego to nie musisz go brać, ale jak idziesz na coś większego to moim zdaniem się przyda
dr11 - Nie 29 Maj, 2011

dark_wojtek, offtop się robi okrutnicki ;)

Właśnie to miałem na myśli :smile:

Koniec OT Panie Doktorze :mrgreen:

skuter78 - Sro 08 Cze, 2011
Temat postu: obiektyw do macro
Witam!
Zastanawiam sie nad zakupem obiektywu macro do mojego canona 450D. Zastanawiam sie jaki bedzie lepszy canon 100mm f/2,8 usm czy tamron 90mm f/2,8. Tamron jest tanszy i w testach wypadl bardzo dobrze. Canon rowniez jest b.dobry. Czy warto placic wiecej tylko dlatego ze to canon czy moze troszke zaoszczedzic.
Pozdrawiam.

moronica - Sro 08 Cze, 2011

Canon bedzie mial zapewne lepszy AF (co niekoniecznie ma znaczenie w makro) i ma zwarta konstrukcje (co da ci wieksza odleglosc od soczewki do przedmiotu). ale Tamron to bardzo fajny obiektyw jak na swoja cene, jak nie chcesz placic wiecej to jest to dobry wybor. bedzie mniej ostry na pelnej dziurze, ciut ostrzejszy na f/4-5.6 a potem ida leb w leb a przeciez przy makro i tak uzywa sie wysokich wartosci przyslony no i swiatlo spada wraz z odlegloscia od tematu
komor - Sro 08 Cze, 2011

skuter78, scaliłem Cię do starszego wątku, bo przecież temat nie jest nowy… :roll:
raf7775 - Czw 09 Cze, 2011

Do mnie idzie już Tamron sp 90 f2.5, zdecydowałem się na manual, bo jest tańszy, (używany oczywiście) i lepiej wykonany (metalowy i ma lepszy pierścień MF)
muzyk - Pią 10 Cze, 2011

Makro do Canona?
Helios 58, mieszek M42 i pierścienie.
Do tego lampa z dyfuzorem made in chałupa.

Jeśli coś dedykowanego to tylko:
Sigma 150
Canon 100 L IS
Tokina 100.

komor - Pią 10 Cze, 2011

muzyk, a czemu Canon 100 bez L już się nie nadaje? :)
MC - Pią 10 Cze, 2011

I Sigma 105? I Sigma 180? I Tamron 180? I Tamron 90?
muzyk - Sob 11 Cze, 2011

komor napisał/a:
muzyk, a czemu Canon 100 bez L już się nie nadaje? :)
MC napisał/a:
I Sigma 105? I Sigma 180? I Tamron 180? I Tamron 90?

Jestem przekonany, że L Canona i Sigma 150 są najlepsze.
A Tokinę podałem z sentymentu, no i dlatego, że od 2.8 można już działać, a nie od f4 jak np. w Tamronie 90. Poza tym jest naprawdę świetnie wykonana.

Dziś gdybym kupował makro, to dwa razy bym się zastanowił, czy nie lepiej zainwestować w dobre szkło manuale, mieszek czy pierścienie, żeby robić dobre zbliżenia, które zwykłym 1:1 obiektywem makro z AF są nieosiągalne, chyba, że z pierścieniami przenoszącymi AF.

Jeśli bym się nie zastanawiał nad manualnym, to tylko "elka", choćby ze względu na to, że daje super obraz i ma stabilizację. Tak - stabilizację, co chcąc czy nie chcąc się przydaje.
Robienie makro "robalowe" ze statywu jest często dość męczące.

Oczywiście do tego dyfuzor własnej roboty - bezodblaskowy, żeby na powierzchniach owadów nie było widać odblasków.

hijax_pl - Sob 11 Cze, 2011

muzyk napisał/a:
A Tokinę podałem z sentymentu, no i dlatego, że od 2.8 można już działać, a nie od f4 jak np. w Tamronie 90. Poza tym jest naprawdę świetnie wykonana.
W macro 2.8? To mówisz chyba o jakiejś reprodukcji detali absolutnie płaskich powierzchni? (bo już z obrazami byłoby ciężko) ;)
muzyk napisał/a:
Dziś gdybym kupował makro, to dwa razy bym się zastanowił, czy nie lepiej zainwestować w dobre szkło manuale, mieszek czy pierścienie, żeby robić dobre zbliżenia, które zwykłym 1:1 obiektywem makro z AF są nieosiągalne, chyba, że z pierścieniami przenoszącymi AF.
A o jakiej stałce i mieszku/pierścieniach mówisz? I po co AF?
muzyk napisał/a:
Tak - stabilizację, co chcąc czy nie chcąc się przydaje.
Robienie makro "robalowe" ze statywu jest często dość męczące.
Ale w takich przypadkach zabiera się ze sobą światło. Czasy spadają do wartości, przy których ISy tylko przeszkadzają ;)
pitras - Sob 11 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
Czasy spadają do wartości, przy których ISy tylko przeszkadzają ;)

Kilka razy ktoś to pisał na forum i nie bardzo wiem o co chodzi - być może nie używam odpowiednio niskich czasów, ale dlaczego IS może przeszkadzać ?

komor - Sob 11 Cze, 2011

Oj pitras, bo dla niektórych jak nie ma 1:1 i f/16 to już nie jest makro tylko jakieś zbliżenia. :)
hijax_pl - Sob 11 Cze, 2011

pitras napisał/a:
ale dlaczego IS może przeszkadzać ?
Może, nie musi...
Zależy od konstrukcji samego mechanizmu redukcji wibracji, momentu jego aktywacji i synchronizacji tego momentu z przebiegiem migawki.
Pamiętaj, że układy IS są niezależne od migawki jako takiej - aktywujesz je połowicznym wciśnięciem spustu migawki.

Zauważyłeś, jak układ IS daje kopa przy rozpoczęciu pracy? Wyobraź teraz tego kopa i co się dzieje w sytuacji gdy szczelina migawki przesuwa się już wzdłuż kadru.
A najlepiej zrób sobie eksperyment - ustaw tak ostrość, by plan daleki był ostry (coś a la hiperfokalna) i zrób dwa zdjęcia na czasie powiedzmy 1/1000s: jedno z IS drugie bez. Jeśli będzie różnica w ostrości - to znak że IS poruszył Ci obraz.

pitras - Sob 11 Cze, 2011

Ciekawy eksperyment, sprawdzę jak tylko sprzęt wróci z serwisu.
jurand - Nie 12 Cze, 2011

pitras napisał/a:
Ciekawy eksperyment, sprawdzę jak tylko sprzęt wróci z serwisu.

:shock: A po czemu tam trafił ??

pitras - Pon 13 Cze, 2011

jurand, Zmarło mu się, ot sam się wyłączył i już się nie włącza.
muzyk - Pon 13 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
W macro 2.8? To mówisz chyba o jakiejś reprodukcji detali absolutnie płaskich powierzchni?

Nie tylko makro. "Ciemniejszy" portret też. Poza tym, tak jak piszesz. Bardzo rzadko, ale jednak owe 2.8 się przydaje.
hijax_pl napisał/a:
A o jakiej stałce i mieszku/pierścieniach mówisz?

Coś z półki M42 bądź innych mocowań. O wiele tańsze rozwiązanie, trochę uciążliwe, ale nie niemożliwe, a mogące przynieść podobne jak nie lepsze rezultaty.
Oczywiście, ze względu na drastyczny spadek światła, to potrzebny jest albo dyfuzor i lampa zewnętrzna, albo fotografowanie w bdb świetle jeśli miałyby zostać użyte maksymalne powiększenia osiągalne dla zestawu mieszek - nawet do tego z pierścieniami.

Inne rozwiązanie to jak wyżej. Obiektywy AF plus pierscienie - z tym, że pierścienie przenoszące automatykę - w tym zwłaszcza bądź tylko interesujące nas sterowanie przysłony - są po prostu drogie, więc nie każdego stać wyłożyć kasę na bądź co bądź specjalistyczny obiektyw makro i do niego drogie pierścienie. Do tego lampa, bo dyfuzor to koszta prawie żadne.
hijax_pl napisał/a:
I po co AF?

Inaczej: obiektyw AF, czyli nie manualny - czyli we wcześniejszym zdaniu nie chodziło mi o użycie AF, tylko o konstrukcję obiektywu...
hijax_pl napisał/a:
Ale w takich przypadkach zabiera się ze sobą światło. Czasy spadają do wartości, przy których ISy tylko przeszkadzają

To już jest nadinterpretacja. IS raczej pomoże, niż przeszkodzi.
Gdyby tak nie było, Canon nie zastosowałby w obiektywie L tego udogodnienia.
Co mają powiedzieć użytkownicy aparatów, w których "IS" jest w puszce?
Zmienić puszkę? :lol:

Niemniej ... to, że IS przeszkadza w ekstremalnych sytuacjach to prawda, czyli tak jak opisujesz:
hijax_pl napisał/a:
A najlepiej zrób sobie eksperyment - ustaw tak ostrość, by plan daleki był ostry (coś a la hiperfokalna) i zrób dwa zdjęcia na czasie powiedzmy 1/1000s: jedno z IS drugie bez. Jeśli będzie różnica w ostrości - to znak że IS poruszył Ci obraz.

komor napisał/a:
tylko jakieś zbliżenia.

Miało być oczywiście "powiększenia".
A żebyś wiedział, że nie. Canon ma w swojej ofercie taki obiektyw 65 - "lupowy".

kasiakaaz - Pon 13 Cze, 2011

muzyk napisał/a:
Zmienić puszkę?

Wyłączyć IS... :razz:

hijax_pl - Pon 13 Cze, 2011

muzyk napisał/a:
"Ciemniejszy" portret też.
Mówisz o niskim kluczu? :D
muzyk napisał/a:
Coś z półki M42 bądź innych mocowań. O wiele tańsze rozwiązanie, trochę uciążliwe, ale nie niemożliwe, a mogące przynieść podobne jak nie lepsze rezultaty.
Właśnie dlatego pytałem. Te taniusie mieszki to... porządnego obiektywu nie utrzymają (czyli zostaje plastikowa 50ka), używanie miecha papierowego na dworze jest dość ryzykowne, no i ze względu na ich długość wysuwu mogą co najwyżej osiągać to co porządny obiektyw dedykowany (mówię o kombinacji obiektyw 135mm na takim małym mieszku).
muzyk napisał/a:
Oczywiście, ze względu na drastyczny spadek światła, to potrzebny jest albo dyfuzor i lampa zewnętrzna,
W dedykowanym obiektywie macro też spada światło i też drastycznie. W Nikonach kompensuje wskazanie korpus, w Canonie - nie ;)
muzyk napisał/a:
Inne rozwiązanie to jak wyżej. Obiektywy AF plus pierscienie
Pierścienie (tak samo jak mieszek, bo przecież mieszek to taki elastyczny pierścień) działają na zasadzie zmniejszania minimalnej odległości obrazowej. Z tego wynika, że warto by była ona dość spora. Z tego wynika, że warto by było mieć obiektyw o długiej ogniskowej. A by osiągnąć 1:1 wysuw miecha musi być równy ogniskowej.
muzyk napisał/a:
IS raczej pomoże, niż przeszkodzi.
IS pomaga gdy czas migawki jest liczbowo mniejszy od ekwiwalentu użytej ogniskowej. W innych przypadkach może co najwyżej przeszkodzić. Nie pomóc. Jeśli zamrażamy ruch - czyli stosujemy krótkie czasy, stabilizacja powinna być wyłączona.
muzyk napisał/a:
Gdyby tak nie było, Canon nie zastosowałby w obiektywie L tego udogodnienia.
To są obiektywy do macro i portretowe tele. W macro ani AF ani IS nie jest przydatny. Jako tele - AF i IS się przydają. Po prostu są ludzie, którzy zamiast dwóch szkieł chcą mieć jedno.
muzyk napisał/a:
To samo co Ci co mają w szkłach - włączać TYLKO wtedy gdy jest potrzebna. I najlepiej wyłączać ZAWSZE gdy nie jest potrzebna (tak na wszelki)
dr11 - Pon 13 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
IS pomaga gdy czas migawki jest liczbowo mniejszy od ekwiwalentu użytej ogniskowej. W innych przypadkach może co najwyżej przeszkodzić. Nie pomóc. Jeśli zamrażamy ruch - czyli stosujemy krótkie czasy, stabilizacja powinna być wyłączona.
Ojej a skąd taka teoria? :shock: :D
hijax_pl napisał/a:

W macro ani AF ani IS nie jest przydatny.
Nie bawiłeś się 100L IS z włączonym IS na poprzednim zlocie :D On ma trochę "inny" IS.
komor - Pon 13 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
W dedykowanym obiektywie macro też spada światło i też drastycznie. W Nikonach kompensuje wskazanie korpus, w Canonie - nie

Jak nie, jak tak. :) Pomiar światła uwzględnia ciemność, tylko raportowana przysłona się nie zmienia (pokazuje się np. f/2,8). Ale naświetlenie wychodzi prawidłowe bez żadnej kompensacji. Zresztą to oczywiste, bo światłomierz mierzy to, co widzi, a widzi ciemność mniejszego otworu roboczego, analogicznie jak mierzy światło przy domkniętym obiektywie M42, który nie komunikuje się z puszką.

dr11 napisał/a:
Ojej a skąd taka teoria? :shock: :D
Że stabilizacja nie powinna być włączona zawsze? No jakoś tak mam z... praktyki :)
dr11 napisał/a:
Nie bawiłeś się 100L IS z włączonym IS na poprzednim zlocie :D On ma trochę "inny" IS.
Bawiłem się nową 100L na innym "zlocie" i mam też takie IS w swoim nikkorze - nadal nie zmienię zdania :)
komor napisał/a:
Jak nie, jak tak. :) Pomiar światła uwzględnia ciemność
No właśnie - uwzględnia pomiar światła, a robisz zdjęcia na f/2.8 - o to mi chodziło ;)
dr11 - Pon 13 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
Że stabilizacja nie powinna być włączona zawsze? No jakoś tak mam z... praktyki :)
Ja przy 100-400 nie zauważyłem negatywnego wpływu IS na zdjęcia z krótkimi czasami migawki. A wręcz odwrotnie.
hijax_pl napisał/a:
i mam też takie IS w swoim nikkorze
Taki? http://www.dpreview.com/n...nonhybridIS.asp
hijax_pl napisał/a:
No właśnie - uwzględnia pomiar światła, a robisz zdjęcia na f/2.8 - o to mi chodziło
Bo dziura w obiektywie jest nadal f/2.8 :) Pokazuje f-stop a nie jakby T-stop.

dr11 napisał/a:
Taki? http://www.dpreview.com/n...nonhybridIS.asp

Cytat:
Sudden changes in camera angle can cause significant blur in images taken during standard shooting, whereas blur caused by shift-based shaking, when a camera moves parallel to the subject, is more pronounced in macro and other close-up photography.
Taki ;)
dr11 napisał/a:
Bo dziura w obiektywie jest nadal f/2.8 :)
Nie. Dziura co najwyżej będzie miała nadal 35,7mm. ;)
dr11 - Pon 13 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
Cytat:
Sudden changes in camera angle can cause significant blur in images taken during standard shooting, whereas blur caused by shift-based shaking, when a camera moves parallel to the subject, is more pronounced in macro and other close-up photography.
Taki ;)
No to inny :P Nie uwzględnia przesuwu wzdłużnego, który w makro jest bardziej odczuwalny niż kątowy. A taki patent ma 100L. I odczuwa się jego większą użyteczność w porównaniu ze zwykłym IS. Nie mówię tu oczywiście o sytuacji, gdy obiekt się gibie czy mamy długaśne czasy. Ale tak na 1/10 daje radę.
hijax_pl napisał/a:
Nie. Dziura co najwyżej będzie miała nadal 35,7mm.
Więc gdy dołożysz pierścienie, nie zmienisz ogniskowej, czyli f pozostanie takie samo.
hijax_pl - Wto 14 Cze, 2011

dr11 napisał/a:
No to inny :P Nie uwzględnia przesuwu wzdłużnego, który w makro jest bardziej odczuwalny niż kątowy.
No może inny ;)
dr11 napisał/a:
Więc gdy dołożysz pierścienie, nie zmienisz ogniskowej, czyli f pozostanie takie samo.
No przecież dodaję pierścienie właśnie po to, by na matrycy się ogniskowało to co normalnie byłoby te 5cm za nią... :shock:
No chyba, że się uprzemy, że ogniskowa to odległość dla promieni idących z nieskończoności tylko...

dr11 - Wto 14 Cze, 2011

Ogniskowa zostaje ta sama. To parametr obiektywu określający (w przybliżeniu) odległość zbiegu promieni za obiektywem, mając je przed obiektywem równoległe do siebie (obiekt w nieskończoności). Przesuwasz punkt obrazowania na matrycę w dal, kosztem przesunięcia obiektu fotografowanego w kierunku do obiektywu (zmniejszasz minimalną odległość ogniskowania).

dr11, no ale chyba mogę sobie to nazwać "efektywną ogniskową"? ;)

I zapisać 1/(f+d) + 1/y = 1/f ?

I traktować f-stop nie jako stosunek średnicy soczewki do jej ogniskowej, ale jako stosunek średnicy soczewki do jej odległości od matrycy? ;)

dr11 - Wto 14 Cze, 2011

No jasne :) I dochodzimy do odkrycia, że Nikon ma ją przeliczoną, zakodowaną w obiektywie (albo pucha przelicza na podstawie odległości obiektu) i według niej raportuje efektywną przysłonę a Canon nie. W obu systemach światło jest mierzone w miarę poprawnie.
Co lepsze? Nie wiem. Ja się przyzwyczaiłem, że moje szkło przy f/5.6 ma maksymalne osiągi. I jak robię coś z 35cm to, gdy chcę maksymalną rozdzielczość - ustawiam f/5.6, a że światła jest ze 2EV mniej, to już sprawa dla lampy/statywu ;)

dr11 napisał/a:
W obu systemach światło jest mierzone w miarę poprawnie.
Tylko wynikowo okazuje się, że dwa zdjęcia zrobione w tych samych warunkach oświetleniowych i tym samym czasie migawki/czułości/ogniskowej z exifów wynika różna przysłona, i jak wyznaczamy warunki ekspozycji (od tyłu) to wychodzą różne wartości...
Która tak przeliczona wartość EV będzie poprawna?

dr11 - Wto 14 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
I traktować f-stop nie jako stosunek średnicy soczewki do jej ogniskowej, ale jako stosunek średnicy soczewki do jej odległości od matrycy?
Tu by paru fizyków mogło się nie zgodzić :)

dr11 napisał/a:
Tu by paru fizyków mogło się nie zgodzić :)
Pewnie nie ;)
pawel131313 - Wto 14 Cze, 2011
Temat postu: Jaki obiektyw makro do Canon EOS 1000D??
Chciałbym sobie kupić obiektyw makro ale nie wiem jaki. Taki do 1000zł.
dr11 - Wto 14 Cze, 2011

Sigma 105
http://allegro.pl/obiekty...1664888210.html
http://allegro.pl/e-oko-s...1649676122.html
Sigma 50
http://allegro.pl/sigma-5...1664938391.html
Albo coś manualnego, np. Wołna
http://allegro.pl/najleps...1653580663.html plus przejściówka EOS-M42.

Moim zdaniem Sigma 105 będzie się spisywać najlepiej.

komor - Wto 14 Cze, 2011

pawel131313, dosłownie parę linijek od góry, w tym dziale był już gotowy temat, w którym jest sporo dyskusji, niepotrzebnie zakładałeś nowy temat. Scalam, masz 14 stron czytania.

Używany Tamron 90mm?
dr11 - Wto 14 Cze, 2011

hijax_pl, a widział Pan gdzieś takiego za tysia? ;)

dr11, ostatnio na allegro... ;) Trzeba szukać, trzeba próbować to się uda ;)
dr11 - Wto 14 Cze, 2011

Jak to mówią, nie ma letko ;) http://tinyurl.com/63x9qqo

dr11, na ebayu widzę jest parę w okolicach 1200zł (z przesyłką)...
raf7775 - Wto 14 Cze, 2011

Używany tamron manualny sp 90mm f2.5 razem z 2xtele (co zapewnia odwzorowanie 1:1) kosztował mnie jakieś 550zeta.
Ale doszedł dziś też pierścień odwrotnego mocowania i założyłem sobie na nim hanimax M42 35mm, jak popatrzyłem przez wizjer, to mi szczęka opadła, to prawie mikroskop, ze 2:1 to na bank wychodzi, ziarno kawy zajęło cały wizjer, zdjęcia nie mogłem zrobić bo aparat zepsuty.

[ Dodano: Czw 16 Cze, 2011 03:00 ]
Jest aparat, są i fotki dla porównania: (zdjęcia pełne, bez kadrowania)

Tamron sp 90mm 1:1 f16

Hanimex 35mm na odwrotnym montażu f16

Ja widać, powiększenie olbrzymie ale brakuje przysłony aby uzyskać wystarczającą GO.
Najlepsze chyba wychodzą z tamrona lekko skadrowane.

Shibuya - Sob 13 Sie, 2011
Temat postu: Obiektyw macro do fotografowania "robali"
Jak w temacie. Poszukuję obiektywu macro do fotografowania małych "robali".
Aparat posiadany to Canon 500 D.
Chciałabym zmieścić się w 1700 ale im mniej tym lepiej. Nie chcę obiektywu używanego.
Przeglądałam forum,ale jest tego tutaj tak dużo,że nie mogę odnaleźć się w tych wszystkich postach na temat macro. Z macro dopiero zaczynam przygodę więc będę wdzięczna za pomoc.

moronica - Sob 13 Sie, 2011

Shibuya, skoro znalazlas duzo informacji to powinnas sie cieszyc i korzystac zamiast zakladac kolejny watek. masz chociaz jakies propozycje, poszukalas jakie obiektywy mieszcza sie w twoim budzecie, zajrzalas do testow?
komor - Sob 13 Sie, 2011

Shibuya, scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już wątku, który powinnaś przeczytać, zamiast zadawać pytanie, na które wiele razy padła już odpowiedź. Przeczytaj proszę sobie te piętnaście stron, sporo tam informacji.
Shibuya - Nie 14 Sie, 2011

Budżet napisałam,do czego potrzebuję również. Gdybym znała się na obiektywach macro,to nie prosiłabym o pomoc,tylko sama bym wybrała. Ale jak napisałam przygodę z macro dopiero zaczynam i nie wiem nawet czy powinien on być stało czy zmienno ogniskowy. Może to dla Was śmieszne,bo się na tym znacie,ale ja nie mam nikogo kto mógłby mnie wprowadzić w świat fotografi,dlatego pozostaje mi zadawać "głupie" pytania na forum.

PS. Dzięki za scalenie.

moronica - Nie 14 Sie, 2011

Shibuya, ale powiedz szczerze co ci dadza kolejne odpowiedzi skoro wielu juz uzytkownikow zadawalo dokladnie to samo pytanie i z odpowiedzi im danych nie potrafisz skorzystac? do tego potrzeba odrobine checi i dobrej woli by poczytac i zrozumiec. narzekanie, ze znalazlas za duzo informacji, jest troche smieszne. od przybytku glowa nie boli a przynajmniej nie powinna

poczytaj, co to jest skala odwzorowania (zreszta o skalach powinnas byla miec w szkole), popatrz jaka skale oferuja obiektywy typu zoom i staloogniskowe obiektywy do makro (informacje ta znajdziesz w specyfikacji poszczegolnych obiektywow na optycznych) to bedziesz wiedziala, w jakiego typu obiektyw celowac

komor - Nie 14 Sie, 2011

moronica, to że ktoś nie chce czytać testów i specyfikacji to ja doskonale rozumiem – nie wszyscy chcą i/lub umieją to ogarnąć. Dlatego polecam przeczytanie tego wątku, wszystko jest tu napisane, a jak nie tu, to w pozostałych wątkach, które w tym dziale można wyszukać wpisując do szukajki słowo makro.
hijax_pl - Nie 14 Sie, 2011

Shibuya, macro? Obiektyw dedykowany, pierścienie pośrednie / mieszki, soczewki nasadkowe, odwrotny montaż obiektywu, telekonwertery... Możliwości jest multum.

Jak masz jakiś obiektyw o ogniskowej >= 200mm to możesz zakupić Raynoxa DCR-250. To w zasadzie chyba najlepsza szkoła makrofotografii za niewielkie pieniądze.

MC - Nie 14 Sie, 2011

Powyżej 200mm + Raynox = mikroskop i mikroskopijna głębia ostrości.
Bardzo ciekawe efekty można spokojnie osiągnąć obiektywem 50mm.

hijax_pl - Nie 14 Sie, 2011

Na APS-C (1,5x) i obiektywie 70-300

70mm - powiększenie 0,58x (przy ostrości na inf), lub 0,7x (przy MFD)
100mm - powiększenie 0,9x (przy ostrości na inf), lub 1x (przy MFD)
200mm - powiększenie 1,6x (przy ostrości na inf), lub 2x (przy MFD)
300mm - powiększenie 2,4x

Mikroskopem bym tego nie nazwał ;)
A GO zawsze będzie mała gdy powiększenie jest większe od jedności ;)

MC - Nie 14 Sie, 2011

Ja generalnie Raynoxa używałem z 50/1.4
Kilka razy podpiąłem do 70-300, ale nigdy przy większej ogniskowej niż 120mm.

Shibuya - Pon 15 Sie, 2011

Nie wiem czy dobrze wybrałam, ale zaczęłam przyglądać się bliżej tym dwóm obiektywom.
Co o nich myślicie? Który bardziej polecacie ?
Zadam jeszcze głupie pytanie. Czy takim obiektywem, bez stabilizacji, można robić zdjęcia macro z ręki czy potrzebny jest statyw ?

Tokina AT-X M100 AF PRO D Macro Canon (AF 100mm f/2.8)
Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Makro

mozer - Pon 15 Sie, 2011

Shibuya, czy warto kupować Tamrona, skoro Canon 100 f/2.8 jest niewiele droższy? Ja bym w takim przypadku poszedł jednak w systemowy obiektyw. Większa ogniskowa też jest plusem.
komor - Pon 15 Sie, 2011

Shibuya napisał/a:
Czy takim obiektywem, bez stabilizacji, można robić zdjęcia macro z ręki czy potrzebny jest statyw ?

To zależy od sytuacji, miejsca oraz zdolności osobniczych. Jak jest się o co oprzeć, położyć na glebie z łokciami w pozycji stabilizującej, to jest łatwiej. Jak człowiek ma się kurczyć w niewygodnej wygiętej pozycji ze względu na słaby dostęp do motywu, to zaczyna się trzęsawka i ze zdjęcia nici.
Poza tym nie wszystkie zdjęcia makro robimy na maksymalnym dostępnym powiększeniu, więc problem raz jest większy, raz mniejszy. Ale generalnie statyw to jedno z podstawowych akcesoriów przy makro. Niestety byle głowica też niekoniecznie będzie pomagać…

moronica - Pon 15 Sie, 2011

Shibuya, trzesace sie rece to tylko polowa problemu. robiac zdjecia na zewnatrz szybko sie przekonasz, jak bardzo rosliny moga sie poruszac nawet przy prawie bezwietrznej pogodzie. na to nie pomoze ani stabilizacja ani statyw tylko swiatlo, znaczy sie flash
Shibuya - Wto 16 Sie, 2011

ostatnie pytanie odnośnie Raynox DCR-250 ,jak on sie spisuje z obiektywami kręcącymi mordką ?
MC - Wto 16 Sie, 2011

Nie ma przeciwwskazań. AF i tak lepiej wyłączyć, więc śmigiełka nie będzie :lol:
dark_wojtek - Wto 16 Sie, 2011

Shibuya, Jeśli możne się wtrącić, to ja bym Ci polecił Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM.
Ja właśnie go mam i na prawdę wart swojej ceny :)

mozer - Wto 16 Sie, 2011

dark_wojtek, a miałeś również wersje nie-L, że wiesz, że wart tej ceny? ;)
dark_wojtek - Wto 16 Sie, 2011

mozer, nie ale miałem Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro i jakoś wole canona.
P_M_ - Sro 17 Sie, 2011

dark_wojtek napisał/a:
mozer, nie ale miałem Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro i jakoś wole canona.

Wersja bez L dla snobow tez jest dobra.
Porownywanie do sigmy 105 jest malo sensowne. To jeden ze slabszych obiektywow makro.

kiler129 - Pon 26 Wrz, 2011
Temat postu: Obiektyw macro do Canona 50D
Witajcie!
Krótko i na temat - poszukuję dobrego słoika do mojego Canona do fotografi macro.
Fotografuję produkty w celach marketingowych oraz naturę.

Nie podaję budżetu ponieważ nie mam osobiście pojęcia ile taki obiektyw powinien kosztować :)

Pozdrawiam!

mozer - Pon 26 Wrz, 2011

Chcesz najlepszej jakości, to wybór jest prosty - Canon 100 f/2.8 IS L.
komor - Pon 26 Wrz, 2011

kiler129, scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już wątku. Masz 16 stron rozważań na temat makro do Canona.
kiler129 - Pon 26 Wrz, 2011

Fotografią zajmuję się hobbystycznie, toteż nie celuję w maksymalną jakość. Co prawda mógłbym wydać ~3 tys na ten obiektyw lecz obawiam się, że nie wykorzystam go :)
Kolejna sprawa - czy nie wygodniejszym byłby obiektyw typu zoom? Nawet w niewielkim zakresie pozowli to na większą wygodę.

p.s. @komor - dziękuję za sklejenie, musiałem przeoczyć ten temat :)

mozer - Pon 26 Wrz, 2011

kiler129, nie ma obiektywów makro typu zoom. Możesz rozważyć jeszcze 2 razy tańszy 100 f/2.8.
raf7775 - Pon 26 Wrz, 2011

Są ewentualnie obiektywy zoom z funkcją makro ale co najwyżej 1:2, co oznacza raczej fotografię zbliżeniową niż makro, do produktów może być wystarczające ale do robaczków już nie za bardzo.
hijax_pl - Pon 26 Wrz, 2011

raf7775 napisał/a:
Są ewentualnie obiektywy zoom z funkcją makro ale co najwyżej 1:2
A Micro-Nikkor 70-180mm f/4.5-5.6D ED (1:3.2 - 1:1.3) ;)
mozer - Pon 26 Wrz, 2011

hijax_pl, mówisz, że polecasz do Canona? ;)

mozer, nieeee. ;)
cybertoman - Pon 26 Wrz, 2011

"Obiektyw macro do Canona 50D " - jest jeszcze EF-S 60.
moronica - Pon 26 Wrz, 2011

no to juz teraz chyba oddryfowales, cybertoman ;) w powyzsze szklo raczej nie warto sie pakowac bez budzetu na oswietlenie (prawie drugie tyle co za obiektyw) i juz na pewno nie przy zerowym doswiadczeniu z makro

jeden z najlepszych stosunkow jakosci optycznej do ceny ma Tamron 90mm

mozer - Pon 26 Wrz, 2011

Wg mnie zakup Tamrona jest bez sensu, bo Canon 100 f/2.8 jest niewiele droższy.

moronica napisał/a:
w powyzsze szklo raczej nie warto sie pakowac bez budzetu na oswietlenie
To te f/2.8 sa jakies wyjatkowo ciemne? A oswietlenie tak czy owak...

60 mm na APSc to prawie 100 na FF, a tym ostatnim mozna (jak wielokrotnie widzielismy) doskonale fotografowac muchy. Poza tym setka przy 1:1 nie ma 100 mm, wiec ta przewaga odleglosci ogniskowania nie wyglada juz tak tragicznie.

mozer - Pon 26 Wrz, 2011

cybertoman, a 60-tka ma 60 mm przy skali 1:1?

cybertoman, o wszelkich ogolnych normach odnosnie tego, jaki trzeba czas dobrac by zdjecia nie poruszyc, mozna zapomniec w przypadku makro, zwlaszcza w makro powyzej 1:1. juz pomijam fakt, ze im wieksza skala tym bardziej trzeba obiektyw przymykac

mozer napisał/a:
a 60-tka ma 60 mm przy skali 1:1?
9cm vs 13 cm odleglosci obiektywu przy 1:1. Naprawde sa takie muchy, co przy 13 cm nie uciekaja a przy 9cm to juz wpadaja w panike?

moronica, zgoda, tylko dlaczego uwazasz, ze EF-S 60 zachowuje sie wyjatkowo zle w porownaniu do innych obiektywow makro?

komor - Pon 26 Wrz, 2011

cybertoman napisał/a:
Naprawde sa takie muchy, co przy 13 cm nie uciekaja a przy 9cm to juz wpadaja w panike?

Pewnie nie ma. :) Ale czemu jednak nie kupić setki zapewniającej większy dystans, to zawsze może się przydać. Nie namawiam na 100L, ale różnica w cenie między EF-S 60 Macro a EF 100 Macro nie jest chyba na tyle duża, żeby stanowić argument oszczędnościowy?

mozer napisał/a:
Wg mnie zakup Tamrona jest bez sensu, bo Canon 100 f/2.8 jest niewiele droższy.

W przypadku systemu Canona też tak uważam i taką właśnie decyzję podjąłem niegdyś.

mozer - Pon 26 Wrz, 2011

komor, korzyść jest chyba zauważalna jeśli chodzi o wielkość i masę obiektywu.

komor napisał/a:
Ale czemu jednak nie kupić setki zapewniającej większy dystans, to zawsze może się przydać.
Rownie dobrze mozna argumentowac za Sigma 150 zamiast EF 100 L- jakosc troche grosza ale 4 cm dystansu wiecej.

mozer napisał/a:
korzyść jest chyba zauważalna jeśli chodzi o wielkość i masę obiektywu.
dokladnie, potrafi byc wazne.

Rozdzielczos tez jest lepsza - wg. testu z 10% w centrum. To nic nie warte?

Mozna wykorzystac obiektyw makro rowniez do innych celow i te "inne cele" moga rowniez przechylic szale w jedna lub druga strone, dlatego uwazam, ze warto wspomniec o 60-tce przy dywagacjach o makro. To nie jest taki nieuzyteczny obiektywm jak czesto jest przedstawiany, a portrety ponoc sa z niego calkiem calkiem.

wyedytowane glupoty ;)

moronica napisał/a:
skala 1:1 lub wieksza
A nie pomyliło Ci się z MP-E?
mozer - Pon 26 Wrz, 2011

moronica, chyba mylisz obiektywy - http://www.optyczne.pl/42..._obiektywu.html

szajs, no to dlatego sie nie rozumielismy, wybaczta ;)
maput - Pon 26 Wrz, 2011

Ale też przy 60mm jest szansa na większą GO, co przy zdjęciach przedmiotów na aukcje może nie być bez znaczenia :)

maput, a dlaczego? Przecież przy takich powiększeniach ogniskowa nie ma w zasadzie znaczenia...
mozer - Pon 26 Wrz, 2011

maput, nie, z 60 mm bliżej podchodzisz do obiektu i wychodzi dokładnie na to samo.
maput - Pon 26 Wrz, 2011

mozer, zakładając, że chcesz uzyskać 1:1 to tak. Ale zakładam, że nie zawsze to będzie potrzebne.
hijax_pl, no w zasadzie nie ma, ale zawsze coś tam tego wpływu zostanie.
Autor pisze, że to do fotografii przedmiotów. Założyłem że nie wszystkie mają małe kilka centymetrów i trzeba ja na maksymalnym odwzorowaniu focić. Wtedy wpływ ogniskowej na GO rośnie.

mozer - Pon 26 Wrz, 2011

maput, ale przy takim samym wypełnieniu kadru obiektem GO będzie taka sama dla danej przysłony niezależnie od ogniskowej. Nie ma znaczenia, czy to będzie skala 1:1, czy 1:10.
hijax_pl - Wto 27 Wrz, 2011

mozer, prawdę powiedziawszy nie rozumiem Twojej myśli... :???:
Sunders - Wto 27 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
mozer/.../nie rozumiem Twojej myśli

Ja też nie :???:

kiler129 - Wto 27 Wrz, 2011

No to daliście mi ostro do myślenia :zalamany:
Jeśli chodzi o fotografię przedmiotów to zazwyczaj jest to mała elektronika użytkowa - od rozmiarów pendrive do wielkości laptopa dlatego też GO jest dość ważna (co prawda małą ukrywa rysy lecz chyba nie o to chodzi....).
Zaproponowany 60mm/2.8 wydaje się bardzo ciekawą propozycją.

raf7775 - Wto 27 Wrz, 2011

mozer,
"GO będzie taka sama dla danej przysłony niezależnie od ogniskowej."

No chyba się musisz kolego dokształcić.

MC - Wto 27 Wrz, 2011

raf7775, w takim razie rozwiń proszę.
Jeśli przysłona będzie taka sama i skala odwzorowania również, to GO się nie zmieni.

cybertoman - Wto 27 Wrz, 2011

hijax_pl, Sunders, no to mnie zaintrygowaliscie!

raf7775, cytujac pominales istotny fragment wypowiedzi.

raf7775, cybertoman, w skali makro GO zależy od użytej przysłony i wartości powiększenia (skali odwzorowania)

GO ~= 2 N c (m + 1) / m^2

N - przysłona
c- krążek rozproszenia
m - powiększenie

cybertoman - Wto 27 Wrz, 2011

hijax_pl, nie o to pytalem. Interesowalo mnie, ktorej czesci wypowiedzi mozera nie rozumiesz.

cybertoman napisał/a:
ktorej czesci wypowiedzi mozera nie rozumiesz.
Tej:
Cytat:
Nie ma znaczenia, czy to będzie skala 1:1, czy 1:10.
W kontekście:
Cytat:
przy takim samym wypełnieniu kadru obiektem

mozer - Wto 27 Wrz, 2011

hijax_pl, chodziło mi o to, że GO zależy wyłącznie od skali odwzorowania - ogniskowa nie ma znaczenia.

mozer, no ok - zmyliło mnie to 1:10 ;)
mozer - Wto 27 Wrz, 2011

hijax_pl, faktycznie wyraziłem się nieprecyzyjnie - odnosiłem się do wypowiedzi maputa, która mogłaby sugerować, że skala 1:1 jest jakąś magiczną, dla której GO nie zależy od ogniskowej :)
B o g d a n - Wto 27 Wrz, 2011

Uwielbiam matematykę w fotografii. :grin:

B o g d a n, nikt nie każe liczyć ;)
Nie chodzi o matematykę, ale o zrozumienie o co chodzi...

mozer - Wto 27 Wrz, 2011

Linknę jeszcze, żeby rozwiać wątpliwości osób, które każą mi się douczyć ;)

http://www.luminous-lands...ials/dof2.shtml

agnesKi - Czw 05 Sty, 2012
Temat postu: Makro and EOS 450D
Witam,
Chciałabym się najpierw przywitać :) jestem tu od dziś :)
moje pytanie dotyczy makro: jaki obiektyw wybrać, a może pierścienie pośrednie a może konwertery?
na oku mam TAmron 90mm f/2.8 SP Di Makro i Sigma 105 mm f/2.8 DG EX Macro...
ale czytałam również że dobre efekty można uzyskać innymi sposobami np. pierścienie pośrednie, czy konwertery czy też mieszki itp.
co polecacie??
jeśli chodzi o obiektywy, które wymieniłam to widziałam że obydwa mają dość wysoką ocenę w teście na optycznych - jakie macie z nimi doświadczenia, który bardziej polecacie?
no i jeszcze pytanie..czy jeśli zestawię obiektyw makro z np. pierścieniem pośrednim to czy uzyskam większe powiększenie niż 1:1..np. 2:1 lub 3:1 (jakie maksymalne?)
dodam że jak w temacie mam canona EOS 450D i jestem amatorem i jestem w stanie przeznaczyć na ten cel do 2000 zł, a interesuje mnie robienie zdjęć z powiększeniem np takim jak na zdjęciu
http://www.pbase.com/cyrus_k/image/78477838
trochę dużo tego ale mam nadzieję że pomożecie :)

komor - Czw 05 Sty, 2012

agnesKi, dopinam Twój temat do istniejącego od dawna wątku zbiorczego o obiektywach makro do Canona. Masz 19 stron czytania. :) Jak zostaną dodatkowe pytania to wal śmiało. O pierścieniach itd. też w tym wątku było, zaś w dziale Filtry, konwertery i soczewki możesz przeszukać tematy pod kątem frazy Raynox.
agnesKi - Czw 05 Sty, 2012

Dzięki piękne za podpowiedź i pomoc...19 stron...przerażające ;) zaczynam ...

[ Dodano: Czw 05 Sty, 2012 20:11 ]
ehio, jestem gdzieś na 13 stronie i wymiękam :( a mój światopogląd całkowicie się zburzył :(
bo teraz to się zastanawiam dodatkowo jeszcze nad lampami...
dla mnie to za dużo ;)
doradźcie proszę...aby móc robić zdjęcie jak w linku, który zamieściłam powyżej co powinnam mieć..??
a jeśli bez lampy nie da rady to jaką polecacie? pierścieniową czy normalną i do tego dyfuzor? /jaka do canona eos 450 d?/
tak się zastanawiam nad opcją ..tańszy obiektyw tamron 90 sp plus pierścień pośredni plus lampa /jakaś tańsza do 300 zł/ z dyfuzorem...
co o tym sądzicie?? plisss poradźcie :)

mozer - Czw 05 Sty, 2012

agnesKi, podbiję Ci ten wątek, bo jak dopisujesz po sobie nowe posty to inni nie widzą, że coś dodałaś.

Pierścieniową lampę odradzam, bo daje brzydkie płaskie światło. Lepiej kupić normalną i do tego stosować dyfuzory - nawet własnej roboty.
Do 300 zł to trochę kiepsko, bo dobrze, żeby lampa miała regulowaną głowicę.

maput - Czw 05 Sty, 2012

Na początek starczyć powinna lampa wbudowana w aparat, tylko zmajstruj sobie jakiś dyfuzor. Ja zazwyczaj tak świecę i w większości sytuacji wystarcza.
http://forum.optyczne.pl/...hp?user_id=2638 - to moja galeria na optycznych z kilkoma fotkami makro. Wszystkie świecone lampą wbudowaną (niektóre wcale nie były świecone ale to już inna historia ;) )

agnesKi - Pią 06 Sty, 2012

mozer napisał/a:
agnesKi, podbiję Ci ten wątek, bo jak dopisujesz po sobie nowe posty to inni nie widzą, że coś dodałaś.

Pierścieniową lampę odradzam, bo daje brzydkie płaskie światło. Lepiej kupić normalną i do tego stosować dyfuzory - nawet własnej roboty.
Do 300 zł to trochę kiepsko, bo dobrze, żeby lampa miała regulowaną głowicę.

Dzięki Mozer za radę jedną i drugą :) a masz na myśli jakąś konkretną lampę? to najwyżej wstrzymam się z jej kupnem i dozbieram na inną lepsiejszą....i z czasem sobie wszystko rozbuduję, a na razie będę kombinować jak radzi mi Maput...
a dodatkowo do obiektywu macro polecasz jakieś pierścienie pośrednie, czy inne rozwiązanie?
bo przy powiększeniu 1:1 to chyba raczej nie uchwycę np. "struktury" skrzydełek ważki?!..

maput napisał/a:
Na początek starczyć powinna lampa wbudowana w aparat, tylko zmajstruj sobie jakiś dyfuzor. Ja zazwyczaj tak świecę i w większości sytuacji wystarcza.
http://forum.optyczne.pl/...hp?user_id=2638 - to moja galeria na optycznych z kilkoma fotkami makro. Wszystkie świecone lampą wbudowaną (niektóre wcale nie były świecone ale to już inna historia ;) )

Maput, masz na myśli taki dyfuzor np. z białego "kartonu ze sreberkiem" mocowany do wbudowanej lampy?

maput - Pią 06 Sty, 2012

agnesKi, różne są konstrukcje, ale preferuję mleczne średnio-przejrzyste tworzywa sztuczne ;)
mozer - Pią 06 Sty, 2012

agnesKi, najlepszy stosunek jakości do ceny mają lampy Yongnuo. Najtańsza obsługująca E-TTL to YN-465. Jest trochę słaba, ale do zastosowań makro powinna wystarczyć. Lampa o dużej mocy to YN-565, ale jest już prawie 2 razy droższa (choć na pewno bardziej uniwersalna).
Oczywiście najlepiej by było kupić lampę Canona, ale to już wyższy budżet.

h.s. - Sob 07 Sty, 2012

Moja rada, to kup sobie najpierw obiektyw makro i próbuj Jak starczy Ci cierpliwości na makro to wtedy będziesz wiedział czego jeszcze potrzebujesz, albo ciśniesz wszystko w kąt.
Jest to dziedzina w której aby wykonać jedno porządne zdjęcie trzeba się dobrze napocić wykonując serię zdjęć.
Takiego zdjęcie /jak i innych następnych/ i uzyskanych na nim efektów nie osiągniesz jedną lampą. Potrzeba też kolorowych filtrów nakładanych na lampy.

agnesKi - Sob 07 Sty, 2012

h.s. napisał/a:
Moja rada, to kup sobie najpierw obiektyw makro i próbuj Jak starczy Ci cierpliwości na makro to wtedy będziesz wiedział czego jeszcze potrzebujesz, albo ciśniesz wszystko w kąt.
Jest to dziedzina w której aby wykonać jedno porządne zdjęcie trzeba się dobrze napocić wykonując serię zdjęć.
Takiego zdjęcie /jak i innych następnych/ i uzyskanych na nim efektów nie osiągniesz jedną lampą. Potrzeba też kolorowych filtrów nakładanych na lampy.

h.s., dzięki :) spodziewałam się że takich efektów nie uzyskam jednym pstryknięciem, o filtrach szczerze to nie pomyślałam tym bardziej na lampę :( chociaż myślę że jeśli złapię bakcyla to i na to fundusz się znajdzie ;)
bardziej myślałam że to też kwestia obróbki w PS i HDRów, o których tylko pobieżnie czytałam ...
masz może jakąś stronę, w której opisują chociaż zgrubnie jak to trzeba zrobić? tzn lampy filtry w makro itp?
a tak poza tym, to który z obiektywów byś polecił? Tamron 90 f/2,8 sp di makro, sigma 105 f/2,8 dg ex macro czy też może canon 100 f/2,8 usm macro??
wszystkie w testach mają dobre oceny...też chciałabym ten obiektyw wykorzystać do jeszcze innych celów poza makro, np. portrety...

mozer - Sob 07 Sty, 2012

Ale zewnętrzna lampa tak czy siak Ci się przyda :)
h.s. - Sob 07 Sty, 2012

Tu masz filtry
http://www.stopfoto.pl/Lu...43,8733%29.aspx
Tu ramiona
http://www.stopfoto.pl/No...2,10119%29.aspx
Co do obiektywu, to najlepszy chyba canon - bo systemowy. Pozostałe dużo tańsze, a różnicy się nie dopatrzysz.

agnesKi - Pon 09 Sty, 2012

h.s. napisał/a:
Tu masz filtry
http://www.stopfoto.pl/Lu...43,8733%29.aspx
Tu ramiona
http://www.stopfoto.pl/No...2,10119%29.aspx
Co do obiektywu, to najlepszy chyba canon - bo systemowy. Pozostałe dużo tańsze, a różnicy się nie dopatrzysz.

czołem h.s.! kurcze, te ramiona to z lekka drogie ;) na razie sobie daruję...nic to na razie czekam na sprzęt (tzn obiektyw) potrenuję, zobaczę z czasem czy mi starczy i potem najwyżej stopniowo dokupię lampy, filtry i ramiona ;) lub innego zastępczego rozwiązania poszukam, tak czy inaczej merci beaucoup za doradzenie :)

h.s. - Pon 09 Sty, 2012

Powodzenia. Tak jak napisałem, obiektyw i dużo treningu. Sam potem stwierdzisz czego Ci brakuje
muzyk - Sro 11 Sty, 2012

agnesKi napisał/a:
mam canona EOS 450D i jestem amatorem

Witaj w klubie, mam to samo.
Jak zwykle i zawsze polecam obiektyw Tokina 100 f2.8 - nawet do portretów się nada.
Jednak, w związku z wysypem różnych ciekawych wynalazków makro, spróbowałbym czegoś innego, może Sigma 105 2.8 albo Sigma 150 2.8 bez os? Wersje z OS są już dość drogie.

Jeśli nie, to może jakiś manualny m42 i albo pierścienie, albo mieszek.
Polecam także Zeiss Biometar 2.8 i pierścienie P-Six do tego adapter bądź P-six canon, bądź P-Six m42 i wówczas M42 Canon - dlatego, że można kupić adapter z dandelionem ("czipem"), który ma ustawialną wartość przysłony. Z P-Six/Canon nie spotkałem się z taką możliwością. Mam coś takiego i przysłona jest stała f1.8.
Oczywiście kopia Biometara czyli Wołna 80 2.8 - również świetny obiektyw i z pierścieniami P-Six również do makro się nadaje - do tego wbudowana lampa i dyfuzor własnego wyrobu :grin:

agnesKi - Czw 12 Sty, 2012

czołem Muzyk! już teraz za późno ;) ostatecznie zdecydowałam się na tamrona 90... zobaczę czy mi się spodoba ;) wahałam się jeszcze co do sigmy 105 makro, ale w cyfrowych powiedzieli mi że tamron bardzo ładnie ostrzy..no i się zdecydowalam..zresztą był tańszy...najpierw spróbuje z tym, a jak mnie wciągnie to może z czasem przesiądę się na coś innego ;) tak czy inaczej dzięki za podpowiedź!
h.s. - Czw 12 Sty, 2012

Dobrze wybrałeś, bo ogniskowa i do portretów i b.dobry optycznie do makro
spike - Wto 28 Lut, 2012

Ja do APS-C polecam EF-S 60 macro f/2.8 USM
Może i światło nie jest najlepsze, ale ma genialne właściwości optyczne, jest mega ostry już od 2.8, wygodny i jak na USM przystało AF jest szybki i celny. Do tego cena też jest przystępna. Nie polecam natomiast 100 macro f/2.8 USM.

Z doświadczenia niektórych kolegów canoniarzy odradzam kupowanie eLek do APS-C. Większość z nich po przejściu z APS-C na FF twierdzi, że jakość szkieł L robi różnice dopiero na FF. Do APS-C szkoda kasy, chyba że się planuje przejście na FF w najbliższym czasie.

muzyk - Wto 28 Lut, 2012

spike napisał/a:
Z doświadczenia niektórych kolegów canoniarzy odradzam kupowanie eLek do APS-C.

Mam nieco inne spostrzeżenia i nie wyobrażam sobie moich dwóch "elek dla ubogich" zamienić na nie-elki.
A co do 60 makro... zaiste, musi coś być fajnego w tym szkle.

spike - Wto 28 Lut, 2012

muzyk napisał/a:

Mam nieco inne spostrzeżenia i nie wyobrażam sobie moich dwóch "elek dla ubogich" zamienić na nie-elki.

żeby nie było, jakbym miał już eLki, to na pewno też bym nie zamienił :mrgreen: . Oczywiście jakość eLek jest nie do zakwestionowania i jakość zdjęć też jest na innym poziomie. :arrow: Chodziło mi jedynie o to że dopiero na FF widać bardzo wyraźnie różnicę klas. Kumpel robi m.in. zdjęcia F1 i ma 5DMkII i same eLki, zoomy i stałki, tele i szerokokątne. Bawiliśmy się razem m.in 17-35L, 35L, 50L, 85L, 70-200 2.8L zamieniając się aparatami (tak żeby umiejętności fotografa nie miały znaczenia) i jakość zdjęc na 60D była naprawdę dobra, ale do 5DMkII się nie umywało. Jedynie przy 70-200 60D zbliżało się do 5DMkII. Stąd nie mając nieskończonego budżetu, wydaje mi się, że warto zainwestować w szkła średniej klasy. Za te same pieniądze można dostarczyć sobie bardzo wiele rózni opcji.

Zazdroszczę eLek :sad: Ale może uda się kiedyś kupić 70-200/4 IS

muzyk - Wto 28 Lut, 2012

spike napisał/a:
:arrow: Chodziło mi jedynie o to że dopiero na FF widać bardzo wyraźnie różnicę klas.

Widać widać, jak i w testach... dla APSc są highly recommended , a dla FF ... 3, 4 gwiazdki na photozone.
Ale ... kto by się tym przejmował? :cool:
Niebawem sam się przekonam co potrafią "ubogie elki" na FF :cool:
spike napisał/a:
70-200/4 IS

Świetna, ale wolałbym za tą kasę 70-200 2.8 bez IS.
Mnie póki co wystarcza 70-200 f4 bez IS, tylko spust migawki nawala i nie mogę się cieszyć normalnym użytkowaniem... ale ... od czego jest śrubokręt? :mrgreen:

spike - Wto 28 Lut, 2012

muzyk napisał/a:
Świetna, ale wolałbym za tą kasę 70-200 2.8 bez IS.

No to jeszcze przemyślę :-)

komor - Wto 28 Lut, 2012

spike napisał/a:
Nie polecam natomiast 100 macro f/2.8 USM.

A czemu?

spike napisał/a:
odradzam kupowanie eLek do APS-C. Większość z nich po przejściu z APS-C na FF twierdzi, że jakość szkieł L robi różnice dopiero na FF.

E tam. To nie szkła stają się nagle lepsze, tylko matryca aparatu i jej fizyczny rozmiar powoduje, że obrazek lepszy. Moim zdaniem należy kierować się potrzebami fotograficznymi i przyszłymi planami, oczywiście w ramach posiadanego budżetu.

spike - Wto 28 Lut, 2012

komor napisał/a:

E tam. To nie szkła stają się nagle lepsze, tylko matryca aparatu i jej fizyczny rozmiar powoduje, że obrazek lepszy

Właśnie o to mi chodzi. Szkła są szkłami i nie zmieniają się w zależności od matrycy, tylko przy lepszej matrycy można wyciągnąć tak naprawdę efekty

Co do 100 2.8 macro USM to dla mnie trochę ciężki (do macro wolę lżejsze szkło), AF się myli a przy zdjęciu które ma być zrobione w bliskiej odległości to zanim się 100 drugi raz ustawi to mija cała wieczność. Wbrew temu co piszą w testach mój egzemplarz daje dostrzegalną dystorsję, ale w tym przypadku to może ja trafiłem na pechowy egzemplarz

maput - Sro 29 Lut, 2012

Hmmmm, rozumiem że egzemplarz może mieć FF, BF i inne tego typu rzeczy, ale żeby jedne egzemplarze miały większą dystorsję a inne mniejszą to jeszcze nie widziałem. Inne soczewki do niego wsadzili ? ;)
hijax_pl - Sro 29 Lut, 2012

spike napisał/a:
AF się myli a przy zdjęciu które ma być zrobione w bliskiej odległości to zanim się 100 drugi raz ustawi to mija cała wieczność.
Hm... AF w skali 1:1? To taka lekka ekstrawagancja. No chyba, że to znaczek pocztowy z milionem detali ;)
Sunders - Sro 29 Lut, 2012

Podejrzewam, że to "mylenie się AF-a" powoduje przekroczenie dystansu minimalnej odległości ostrzenia.Pojawiania sie dystorsji jednak nie potrafię wyjasnić.Może przydała by się jakaś fotka przykładowa obrazująca wystąpienie tej wady :???:
spike, wrzuć jakieś zdjęcie robione 100/2,8macro USM na którym twoim zdaniem widać dystorsję,koniecznie z zachowanym EXIF-em :idea:

mati83 - Wto 30 Paź, 2012
Temat postu: Jaki obiektyw do makro ?v
Witam,
zastanawiam się nad kupnem Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM. Czy możecie polecić coś równie dobrego a może nawet lepszego, a tańszego ? Obiektyw będzie pracował z korpusem Canon 5D Mark II i może z 7D.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

nienietaktak - Wto 30 Paź, 2012

Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro. Miałem, używałem i byłem wielce zadowolony. IS przy macro na nic, a i AF miałem przez większość czasu wyłączony. Do tego może służyć jako fajna portretówka.
komor - Wto 30 Paź, 2012

mati83, scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już wątku, bo oczywiście temat na forum poruszany wielokrotnie… Poczytaj poprzednie strony wątku.

nienietaktak napisał/a:
Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro.

O ile stosunki cenowe nie zmieniły mocno sytuacji, to moim zdaniem w systemie Canona nie ma co się wspierać tym Tamronem, skoro jest niewiele droższy systemowy EF 100/2.8 Macro USM, któremu nic się nie wysuwa, ma szybki i precyzyjny autofokus i dobre własności optyczne.
Co do nieprzydatności IS w nowszym i droższym modelu to wszystko zależy od zastosowań i sposobu pracy. :)

komor, mati pyta o alternatywę, więc sugeruję to, z czym miałem do czynienia. Teraz używam czego innego do macro i też nie używam ani AF ani IS, bo nie mam ;)
moronica - Wto 30 Paź, 2012

nienietaktak, mp-e? ;)

moronica, nie komentuję plotek ;)
Rudolf83 - Nie 03 Lut, 2013

Co lepsze Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM

czy

Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Makro

:razz:

roznica w cenie to 500 zł. (uzywane)

lotofag - Nie 03 Lut, 2013

http://forum.optyczne.pl/...p=397515#397515

lotofag napisał/a:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=397515#397515

Yyyy... w tym wątku nie znajde odp na pytanie. W sumie chyba te wątki mozna polaczyc bo to ten sam temat. Ehhh... przepraszam ze nie uzyłem wyszukiwarki, lecz dopiero sie tu oswajam. :oops:

Rudolf83 napisał/a:

Yyyy... w tym wątku nie znajde odp na pytanie.

komor napisał/a:

Może poczytaj trochę istniejących już tematów:
Wybór obiektywu makro do Canona
Obiektyw do Canona 1100D... co wybrać?
Obiektyw do macro fotografi - Canon 60D
obiektyw do zbliżeń Canon

Ok, czytam ten wątek. I zaciekawiłem się tym Canonem... ale nie wiem czy 500 zł warto dopłacać bo z tego co wiem generalnie obiektywy Canona są droższe a jakość zdjęć na podobnym poziomie.
Sunders - Nie 03 Lut, 2013

Te 500pln dopłacasz do Canona za szybki, cichy i celny AF. W fotografii makro nie zawsze jest niezbędny. :smile:

Rudolf83 napisał/a:
ale nie wiem czy 500 zł warto dopłacać bo z tego co wiem generalnie obiektywy Canona są droższe a jakość zdjęć na podobnym poziomie.

Za to większe prawdopodobieństwo prawidłowej współpracy z korpusem Canona ;)

Sunders napisał/a:
Te 500pln dopłacasz do Canona za szybki, cichy i celny AF. W fotografii makro nie zawsze jest niezbędny. :smile:

Hej!

Dzieki wielkie za wyczerpującą odpowiedż w moim drugim wątku dotyczącym obiektywu makro do Canona :)

Wlasnie przeczytałem test tej Sigmy i wydaje sie ze oprocz autofocusa to bardzo dobry obiektyw. Komentarze tez to potwierdzają.

Musze się teraz zastanowić na kupnem obiektywu.

Ale powiem Ci ze ten obiektyw co teraz mam robi przyzwoite zdjecia portretowe (canon 55-250), wiec tak sie zastanawiam czy obiektyw do zdjec makro (ten Canon czy ten drugi bedzie robił wyrazniejsze/lepsze/ostrzejsze).

Moze nie opłaca się kupować tych 100 mm??? :???:

Rudolf83 napisał/a:

Ale powiem Ci ze ten obiektyw co teraz mam robi przyzwoite zdjecia portretowe (canon 55-250), wiec tak sie zastanawiam czy obiektyw do zdjec makro (ten Canon czy ten drugi bedzie robił wyrazniejsze/lepsze/ostrzejsze).

Nie "obiektyw będzie robił", tylko Ty będziesz robił zdjęcia ;) Obiektyw jest tylko jedną ze zmiennych w całym tym procesie, choć oczywiście bardzo ważną.
Dwa - jakby nie patrzeć 100/2.8 czy podobny obiektyw są jaśniejsze, a zabawa z GO w portrecie jest często pożądana.
Trzy - obiektywy makro to zwykle najostrzejsze szkła w każdym systemie. W portrecie nie zawsze jest to pożądane, ale zmiękczyć zawsze można - w drugą stronę gorzej.

Rudolf83 napisał/a:

Moze nie opłaca się kupować tych 100 mm??? :???:

Nikt poza Tobą nie odpowie na to pytanie...

No dobrze, to chyba wezme tego Canona.

Aha! Jeszcze jedno pytanie. On nie ma IS.

Czy to w makro jest tylko chwytem marketingowym? Czy generalnie IS to mit? Czy raczej brak stabilizacji znacznie utrudni robienie zdjęć?

Rudolf83 napisał/a:
ten obiektyw co teraz mam robi przyzwoite zdjecia portretowe (canon 55-250), wiec tak sie zastanawiam czy obiektyw do zdjec makro (ten Canon czy ten drugi bedzie robił wyrazniejsze/lepsze/ostrzejsze)

Ostrzejsze zdjęcia można nimi robić na pewno.

Rudolf83 napisał/a:
Moze nie opłaca się kupować tych 100 mm???

Nie wiem co rozumiesz przez "opłaca się kupować" :???: IMO obiektywem makro łatwiej jest wykonywać zdjęcia makro niż 55-250IS z założonym konwerterem.W zastosowaniach "nie makro" znaczenia nabiera ich jasność i AF.
Canona 100/2,8 Macro USM można kupić nieco taniej niz za 1500pln, tylko trzeba trochę cierpliwości - jeśli zwiększenie budżetu o 300-400pln wchodzi w rachubę, to polecam takie rozwiązanie. :smile:

moronica - Nie 03 Lut, 2013

Rudolf83, stabilizacja w pewnych sytuacjach pomaga, jej brak nie utrudnia
komor - Nie 03 Lut, 2013

Sunders napisał/a:
Te 500pln dopłacasz do Canona za szybki, cichy i celny AF.

Dodatkowo Canon ma wewnętrzne ogniskowanie – stałe wymiary bez względu na to czy ostrzysz na blisko czy daleko. Sigma 105 z tamtej aukcji jest… zmiennokształtna. :)

znalazłem tego Canona za 1400 zł. Cena moze byc? Czy jeszcze szukac dalej?

Rudolf83 napisał/a:
Czy to w makro jest tylko chwytem marketingowym? Czy generalnie IS to mit?

Nie, bywa że się przydaje. Bywa, że używam. Niestety wiąże się z dopłatą ok.1kpln. :smile:

Rudolf83 napisał/a:
Czy raczej brak stabilizacji znacznie utrudni robienie zdjęć?

W niektórych sytuacjach może utrudniać wykonanie nieporuszonego zdjęcia, ale IMO posiadanie statywu jest istotniejsze w fotografii makro niż posiadanie stabilizacji w obiektywie. :smile:

dcs - Nie 03 Lut, 2013

Sunders,

Dlaczego zawsze wklejasz " :smile: " ?

Przypalasz coś? :smile:

dcs napisał/a:
Sunders,

Dlaczego zawsze wklejasz " " ?

dcs, nie uważasz, nie zawsze :smile:

dcs - Nie 03 Lut, 2013

Ostatnio często.
http://forum.optyczne.pl/..._author=Sunders

dcs, kot sie nie kurzy, kot kurzy mi matryce :P i przy okazji moja sliczna nowa czarna torbe billingham

moronica napisał/a:
kot sie nie kurzy, kot kurzy mi matryce

Mało że kurzy to jeszcze przy tym chudnie :mrgreen:
Moderatorzy ostatnio jakby pobłażliwśi dla offtopiarzy :twisted:

No dobra, czytam Wasze testy na optyczne i widze ze sa 3 obiektywy do makro:

Teraz to mam zagwostkę... :(

hijax_pl - Nie 03 Lut, 2013

Rudolf83 napisał/a:
Teraz to mam zagwostkę...
Sigma 150/2.8 DG (bez OS) ;)

Rudolf83, generalnie wszystkie obiektywy macro sa dobre, te o ogniskowych w okolicach 90-105mm maja zazwyczaj bardzo dobry stosunek jakosci do ceny. cokolwiek bys nie wybral bedziesz zadowolony. jesli zamierzasz robic zdjecia obiektom plochliwym (owady) to wybierz jakis obiektyw, ktoremu nie wysuwa sie tubus
dcs - Nie 03 Lut, 2013

Rudolf83, Nie masz.

Canon 100mm Macro USM będzie najlepszy.

hijax_pl napisał/a:
Sigma 150/2.8 DG (bez OS) ;)

Ten obiektyw jest najtanszy i to mnie kusi... :twisted:

dcs - Nie 03 Lut, 2013

Z Sigmą szybciej dojdziesz do wniosku, ze używanie AF w makro jest bez sensu...
jednak, jakbyś uparł się żeby używać...

Rudolf83 napisał/a:
czytam Wasze testy na optyczne i widze ze sa 3 obiektywy do makro

Jest więcej, moze nie wszystkie zostały przetestowane :smile:
Jesli miałby to być obiektyw tylko do makro i do C550D, to polecłbym Ci:
http://www.optyczne.pl/80..._Macro_APO.html
lub
http://www.optyczne.pl/27...DG_OS_HSM_.html
lub
Tamrona SP AF 180 mm f/3.5 Di LD (IF) Macro
ale jeśli chcesz nim też portretować, to zgadzam się z
dcs napisał/a:
Canon 100mm Macro będzie najlepszy.
:smile:
komor - Nie 03 Lut, 2013

Rudolf83 napisał/a:
Ten obiektyw jest najtanszy i to mnie kusi...

Ty myślisz o 105 mm, a Hijax zaproponował Ci większą i droższą kobyłkę 150 mm. Też fajna. :)

Stanowczo wykracza poza budżet ~1000 zł, podobnie jak 180-milimetrowe fantazje Sundersa. :)

(dcs, nic nie paliłem :) )

arietiss - Nie 03 Lut, 2013

Setka makro Canona, to fajne szkiełko. Bierz, będziesz zadowolony! :wink:

komor napisał/a:
wykracza poza budżet ~1000 zł, podobnie jak 180-milimetrowe fantazje Sundersa

komor, używka Tamrona 180/3,5 trafia się dość rzadko, ale jej cena bywa zbliżona do używki canona 100/2,8Macro IS USM, a używka Sigmy 180/3,5 bez HSM tylko nieznacznie droższa :smile:
A tu z HSM-em też w niezłej cenie/choć może nie dla Rudolfa83 :sad: /: http://allegro.pl/obiekty...2975762800.html

a jaka jest roznica 100 i 180 ? :oops:

Rudolf83, serio nie wiesz co to ogniskowa? to sobie doczytaj. ponadto sigma 180 bedzie ostrzyla od 46cm, tamron 180 podobnie - 47cm a canon 100 - 31cm. to wszystko jest w specyfikacji

moronica napisał/a:
Rudolf83, serio nie wiesz co to ogniskowa?

Wiem, hehe, pytam tylko jaka jest roznica w zdjeciach, czy oplaca sie doplacac okolo 1100 zł do 180. Czy tylko chodzi o odległość ostrzenia?

arietiss - Nie 03 Lut, 2013

Przy makrofotografii, szczególnie robali, odległość ostrzenia jest dość istotna. Im mniejsza, tym trudniej robala nie spłoszyć.

Rudolf83, prawie wszystkie te obiektywy zostaly przetestowane na optycznych. poczytaj i przemysl sprawe zamiast walic tu kolejnymi obiektywami. jak sie pytasz "a jaka jest roznica 100 i 180 ?" to w zasadzie nie wiadomo, co ci odpowiedziec. czy sie oplaca - no to juz twoja decyzja na co wydasz ile pieniedzy
MC - Nie 03 Lut, 2013

dcs napisał/a:
Z Sigmą szybciej dojdziesz do wniosku, ze używanie AF w makro jest bez sensu...
jednak, jakbyś uparł się żeby używać...

Jak długo uzywales tej Sigmy?

Wiesz... ja na przyklad znam sie na komputerach. Jak ktos mnie sie pyta o roznice 2 kart graficznych to odpowiadam.

Moze za malo podalem danych.

Pierwszym kryterium jest u mnie CENA.

A drugim kryterium jakość/ostrość.

Chodzi mi o najlepszy stosunek ceny do jakości w kategorii OBEKTYW do Canona z serii eos w przedziale 900-1300 zł.

W tej chwili licytuje Sigme na allegro. Dałem cene 725 zł. JEstem na razie wygrywającym. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Wiem że mam testy, jednak po przejrzeniu (moim zdaniem) 3 najwazniejszych testów z obiektówów o których wspomniałem wyżej chciałbym się poradzić on-line użytkowników forum co sądzą/co myślą i co widzą ;)

Nie wiem, jesli mało pisze precyzyjnie to prosze mnie poprawić.

Napisałem cene, napisałem 3 obiektywy nad którymi myśle i część osbó mi odpisało za co jestem im wdzieczny. :mrgreen:

dcs - Nie 03 Lut, 2013

MC,

To był powód, że jej nie kupiłem (w 2006.?)
Z 1DsII AF był zauważalnie słabszy niż z Canonem.

MC, Jak długo masz oba obiektywy?
Z jakimi korpusami to ta Sigma działa lepiej niż ww Canon?

[ Dodano: Pon 04 Lut, 2013 00:09 ]
To kolejny nic nie wnoszący post twojego autorstwa w działach " Pomagamy w wyborze ...".

Załóż temat: "MC pyta" i w nim próbuj przesłuchiwać doradzających forumowiczów.

Może poświeć więcej czasu fotografii (a przynajmniej poznawaniu sprzętu), a może zatrudnij się w prokuraturze. :wink:

Pytań do mnie nie kieruj.
Moje były retoryczne. Nie chcesz pomóc OP -nie pomagaj.

Wojmistrz - Wto 05 Lut, 2013

Ja szczerze polecam tą Sigmę 150/2.8. Tani i bardzo dobry. Używam dodatkowo z kompletem pierścieni pośrednich z przeniesieniem automatyki i pierścieniową lampą led'ową (GN15) jako latarką dla AF. Efekty są świetne i przynajmniej nic nie ucieka (albo już zwiało zanim podszedłem na te pół metra, albo siedzi dalej i można zrobić całą serię).
komor - Wto 05 Lut, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Ja szczerze polecam tą Sigmę 150/2.8. Tani i bardzo dobry.

Wojmistrz, ale:
Rudolf83 napisał/a:
Chodzi mi o najlepszy stosunek ceny do jakości w kategorii OBEKTYW do Canona z serii eos w przedziale 900-1300 zł.

Sprzedaż swoją za tyle? :)

Wojmistrz - Czw 07 Lut, 2013

Nie, nie sprzedam, zbyt się do niej przywiązałem. Za swoją z przesyłką zapłaciłem £339.99, a nie była to najniższa oferta, więc szukać i dopłacić warto.