|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - softbox, stofen czy lightsphere
kazelot - Wto 14 Wrz, 2010 Temat postu: softbox, stofen czy lightsphere Witam,
Zacznę od tego, iż jeśli taki temat już istnieje to przepraszam(nie chciałbym podpaść ludziom z forum (szczególnie modom) ).
Za dwa dni będę w posiadaniu lampy canon 430ExII (chciałbym podnieść jakość swoich portretów (amatorskich))
Mam pytanie, jako iż głownie robię portrety w plenerze (ale tez czasem w pomieszczeniu) który z poniższych dyfuzorów będzie dawał najlepszy efekt (tzn będzie naprawdę zmiękczał światło i wypełniał ostre cienie):
-softbox taki jak np. http://allegro.pl/duzy-dy...1226607445.html
-stofen - taki prostokątny
- czy lightshpere np taki:http://allegro.pl/p4-massa-lightsphere-430ex-580ex-sb-900-kolory-wwa-i1213999265.html
Z góry dzięki za odpowiedź
jaad75 - Wto 14 Wrz, 2010
W plenerze, bez możliwości odbijania od ścian sprawdzi się jedynie softbox - pozostałe zarówno Stofen jak i Lightsphere będą bezużyteczne.
BTW, 430EX jest zbyt słaba do swobodnej pracy w terenie z jakimkolwiek światłożernym modyfikatorem - nadaje się najwyżej do doświetlania cieni (no chyba, że będziesz robił zdjęcia wyłącznie o zmroku).
kazelot - Wto 14 Wrz, 2010
Domyślam się tego że moc tej lampy nie jest zadowalająca aczkolwiek dopiero zaczynam zabawę z lampami w przyszłości planuje dokupić 530Ex bądź (słyszałem coś o nowej lampie od canona) coś mocniejszego, statywy, blendy, parasolki itd, póki co wydaje mi się że do nauki błysku wystarczy mi 430EX bo w innym wypadku musiałbym czekać na te 600-700zł więcej na 530EX, a jestem niecierpliwym człowiekiem. Poza tym z tego co wiem 430EX może pracować jako slave z 530EX więc na początek wystarczy- jestem zwykłym amatorem więc mnie wystarczy. Dzięki za odpowiedź dobrej nocy
komor - Sro 15 Wrz, 2010
kazelot, miałeś na myśli na pewno 580EX. Trochę ten softbox z aukcji podejrzany, bo światło ucieka z niego bokiem. Dopóki lampa jest na aparacie to nie ma to znaczenia, ale jak ją już kiedyś zdejmiesz i przypniesz do statywu to może być z tym kłopot.
kazelot - Sro 15 Wrz, 2010
Tak chodziło mi o 580EXII, a co do tej aukcji to podałem tylko przykładowo o co mi chodzi. Zakupiłem taki bez otworów. Dzięki za odpowiedzi- mam jeszcze pytanie odnośnie dyfuzorów typu lightsphere i stofen. Wydaje mi się że lightsphere jest lepszy ale jak obserwuje to większość ludzi w tym reporterów z sejmu korzysta z stofen. jak to jest??
komor - Sro 15 Wrz, 2010
kazelot, → Dyfuzory do lamp błyskowych typu speedlight, Nasadka na lampę Canon 580 EX II, dyfuzor typu LIGHTSPHERE.
kazelot - Sro 15 Wrz, 2010
Dzięki, przepraszam za kłopot. Dla mnie eot. Dobrej nocy
radaris - Pią 01 Kwi, 2011
jaad75, a co polecasz: stofen czy Lightsphere skoro oba wykorzystuje się w tych samych warunkach?
jaad75 - Sob 02 Kwi, 2011
radaris, ja akurat wolę Omnibounce'a Stofena (zazwyczaj w wersji amber), albo Ultrabounce Lumiquesta w połączeniu z FXtra i filtrami korekcyjnymi. A jeszcze bardziej lubię nie strzelać ze stopki, ale niestety czasem trzeba...
radaris - Sob 02 Kwi, 2011
ok,
fajnie wyjaśniłeś użycjie tych rozpraszaczy/zmiększaczy w poprzednich postach
|
|