|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - ZDJĘCIA NOCNE 2011
goltar - Sob 01 Sty, 2011 Temat postu: ZDJĘCIA NOCNE 2011 ZDJĘCIA NOCNE 2011
rutek75 - Pon 03 Sty, 2011
Nieśmiało otwieram ten temat moim właściwie pierwszym zdjęciem nocnym - ze względu na to, że zaczynam dopiero naukę, zależy mi na krytyce. Wiem że kolory kuleją, ale pomarańczowe światło lamp ulicznych i łuna nad miastem przerosły moje skromne umiejętności.
1.
moronica - Pon 03 Sty, 2011
powinienes sprobowac wykonac to zdjecie ponownie niedlugo po zachodzie slonca. lepsze jest takie jeszcze granatowe niebo nic przeswietlone czarne, ktore wychodzi brazowe
http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_hour
kasiakaaz - Pon 03 Sty, 2011
A mnie się to zdjęcie dość podoba, nawet fajne takie zestawienie kolorystyczne. Kadr niezły - jedynie, co mi trochę przeszkadza, to te krzaczory po prawej - takie niezdecydowane. Trzeba było albo inaczej kadrować, aby ich w ogóle nie było widać, albo pokazać bardzie zdecydowanie...
Tommy - Pon 03 Sty, 2011
2. Noc Sylwestrowa Kraków
Uploaded with ImageShack.us
baracuda - Pon 03 Sty, 2011
Tommy napisał/a: | 2. Noc Sylwestrowa Kraków |
Ładnie się komponuje z tą chatą po lewej
Tadeuszek - Pon 03 Sty, 2011
Tommy, piękne i oryginalne zdjęciem, gratuluje strzału
Moje zdjęcia fajerwerków są dość marne, chyba byłem za daleko od wystrzałów i pierwsze 5 zdjęć 'przegapiłem' (nie zdjąłem dekielka) ach to wino musujące... maci w głowie
kasiakaaz - Pon 03 Sty, 2011
Tommy, 2 - wielce oryginalne, podoba mi się.
Tommy - Pon 03 Sty, 2011
Tadeuszek, ha ha no z tym dekielkiem to też mi się czasami zdarzy. Ale tym razem byłem przygotowany już 15 minut przed czasem.
[ Dodano: Pon 03 Sty, 2011 21:10 ]
3. Lampiony Wolności - Kraków - akcja miała na celu upamiętnienie Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka.
Uploaded with ImageShack.us
rutek75 - Pon 03 Sty, 2011
@moronica - dzięki, spróbuję wstrzelić się czasowo i zrobić zdjęcie z tej samej miejscówki tylko o innej porze
@kasiakaaz - zieleń w rzeczywistości byłą dużo bardziej intensywna, ta jest jakaś blada taka - za długi czas? a co do krzaczorów to dopóki nie przeczytałem twojej uwagi jakoś ich nie widziałem - teraz i mi przeszkadzają
Lukas 7Art - Sro 05 Sty, 2011
4. Łańcut - Pałacyk
5. Rzeszów - Rynek - Pomnik Tadeusza Kościuszko
6. Rzeszów - Rynek - Ratusz
Tommy - Sro 05 Sty, 2011
7. Sylwester Kraków rynek.
kasiakaaz - Sro 05 Sty, 2011
Oooooo.... Tommy, gdzieś Ty wlazł, zamiast się bawić? Zdjęcie super.
muzyk - Czw 06 Sty, 2011
baracuda napisał/a: | Ładnie się komponuje z tą chatą po lewej |
Heh, szczerze, to ta chata po lewej bardziej przykuwa uwagę niż fajerwerki.
Świetne zdjęcie!
Lukas 7Art napisał/a: | Rzeszów - Rynek - Ratusz |
Bardzo ładnie.
A propos... Starówka w Rzeszowie bardzo wyładniała.
Tommy - Czw 06 Sty, 2011
kasiakaaz, Wlazłem najwyżej jak się dało, czyli na dach. A na zabawę też jeszcze dużo czasu zostało.
Dzięki za pozytywne opinie.
Cola - Czw 06 Sty, 2011
a jak tam statyw postawiłęś?
Tommy - Czw 06 Sty, 2011
Cola, No było trochę problemu bo myślałem, że sztuczne ognie będą w innym miejscu i jak się zaczęły to musiałem wszystko przestawiać i od nowa ustawiać kadr.
Cola - Czw 06 Sty, 2011
pytam bo te dachy tam są pochyłe
no chyba że z okna stryszku leciałeś?
Tommy - Czw 06 Sty, 2011
Cola, Nie całe są pochyłe. Są miejsca płaskie gdzie można bez problemu rozłożyć się ze sprzętem. Na pochyłym to chyba bym się nie odważył, zwłaszcza w Sylwestra gdy poczucie równowagi może być mocno zaburzone
Cola - Czw 06 Sty, 2011
Tommy napisał/a: | zwłaszcza w Sylwestra gdy poczucie równowagi może być mocno zaburzone |
ale i jaka fantazja
PS tak czy siak gratuluję bo fotka świetna!
AuThoR - Sob 08 Sty, 2011
Wbijam jako nr 8 bo na wcześniejszej stronie jest dwa razy zdjęcie z nr 5
8.
9.
10.
11.
12.
moronica - Sob 08 Sty, 2011
bardzo fajne fajerwerki, zwlaszcza 9
muzyk - Sob 08 Sty, 2011
No, 9 wymiata zdecydowanie.
kufel - Sob 08 Sty, 2011
AuThoR, po jednym małym detalu zakladam ze fotki robione gdzieś z okolic Spodka w Kato ?
fakt 9 naj.
kufel, bingo a po czym poznałeś?
kufel - Sob 08 Sty, 2011
po zdjęciu nr 11 , fragment pomnika na dole
kufel napisał/a: | po zdjęciu nr 11 , fragment pomnika na dole |
hehe.....to się nazywa spostrzegawczość
bhpchmiel - Sob 08 Sty, 2011
AuThoR, dziewiątka najlepsza
heh...kurde...mi się najbardziej z całej serii podobała 8 i 11
Sunders - Sob 08 Sty, 2011
A mi 10
broczek - Sob 08 Sty, 2011
Trochę odblasków musiałem pousuwać. Niestety nie wszystkie skutecznie.
13.
baracuda - Sob 08 Sty, 2011
AuThoR napisał/a: | kufel, bingo a po czym poznałeś? |
Po pomniku , jest tak charakterystyczny że nawet mieszkaniec z
poza Katowic go pozna jeżeli widział przynajmniej z jeden raz
kasiakaaz - Nie 09 Sty, 2011
AuThoR, 8 - 10 mz najładniejsze.
bhpchmiel - Pon 10 Sty, 2011
Parę moich wypocin z wczorajszego "światełka do nieba" w Wawie... Niestety ale wyszło, jak wyszło Przez drobiazgowość jednego gościa nie zdążyłem wszystkiego dobrze ustawić... a że jeszcze wiało... Na osłodę panoramka nocnej Wawy z miłym akcentem na jednym z biurowców
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać
22.
...lubię niebieski
moronica - Pon 10 Sty, 2011
niebieskie ekstra pierwsza fotka z serii rowniez mi sie podoba
moronica, dzięki wielkie
muzyk - Pon 10 Sty, 2011
bhpchmiel napisał/a: | Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać |
To bardzo dobrze, bo zdjęcie jest zacne, a pierwsze z serii jeszcze bardziej.
Nikitaa - Pon 10 Sty, 2011
Mam nieodparte skojarzenia zdjecia 21 z wielkim hiciorem filmowym sprzed wielu lat mowa o Bezsennosc w Seattle
bhpchmiel cala seria udana i ciekawie pokazana ale serducho jako serducho najlepsze
pozdrawiam Nikita
Nikitaa, również dziękuje.
W kwestii niebieskiego zaskoczyliście mnie - oczywiście bardzo pozytywnie
TS - Pon 10 Sty, 2011
bhpchmiel napisał/a: | W kwestii niebieskiego zaskoczyliście mnie - oczywiście bardzo pozytywnie |
Mnie również niebieskie się podobają, pozbyłeś się tego niefajnego rudego. Na 22 masz jednak mało gładkie przejście kolorów na niebie, jakby łańcuch choinkowy narzucony na PKiN i dachy wieżowców z prawej, trochę to razi . W oryginale też widać, ale mniej. Kompresja?
TS, może tak być jak mówisz...
TS - Pon 10 Sty, 2011
Uściślam . Zapisałem sobie na dysku 22 i ten "łańcuch" oraz mało płynne przejścia widzę w Firefoxie i Gimpie, a w podglądzie Windows, Internet Explorerze i FastStone Viewer łańcucha nie ma, zostają tylko skokowe przejścia.
TS, zdjęcie po obróbce w DPP Canona zmniejszyłem do 1600x1067 w jpg. I takie wrzuciłem do Imageshacka... Pewnie załadunek swoje zrobił
Cola - Pon 10 Sty, 2011
bhpchmiel,
pierwszy i ostatni z serii najlepsze
TS, Cola dzięki
dr11 - Wto 11 Sty, 2011
bhpchmiel, Pekin przechyla się w prawo
bhpchmiel - Wto 11 Sty, 2011
dr11, a czy ja Ciebie prosiłem o jakieś pomiary?? Skup się na całości odbioru
panmarecq - Nie 16 Sty, 2011
23.Białystok nocą
ophiuchus - Nie 16 Sty, 2011
panmarecq, coś Ci ostrość uciekła Osobyście bokeh mi się podoba gdy podkreśla motyw zdjęcia, a nie staję się tematem sam w sobie ale to tylko takie moje przemyślenia
panmarecq - Nie 16 Sty, 2011
ophiuchus,
Wiem to taki eksperyment.Zrezygnowany tym że niebo jest już czarne a mój statyw + max. 24 mm na 50d to niezbyt fajny zestaw do dobrych zdjęć nocnych wziąłem heliosa 44-3 i tak kręcąc ujrzałem kompletnie inny świat.
cybertoman - Nie 16 Sty, 2011
panmarecq napisał/a: | ujrzałem kompletnie inny świat. | I ciesz sie, ze nie musisz jeszcze nosic okularow!
Adolfik - Nie 16 Sty, 2011
Gdyby jeszcze obiektyw był choć odrobinę przymknięty miałoby to jak dla mnie ciutkę więcej sensu
AuThoR - Nie 16 Sty, 2011
24.
kozidron - Nie 16 Sty, 2011
24 mi się podoba ale mam odczucie, że prawa opada, dlatego chyba bym pocisnął prawą lekko do góry.
skasowany - Nie 16 Sty, 2011
AuThoR, to również mi się podoba! Ładny hotelik, nie ma co!
kufel - Nie 16 Sty, 2011
AuThoR, 24 udane zdjecie.
skasowany - Nie 16 Sty, 2011
Tak sobie teraz myślę, że góra by się trochę jaśniejsza przydała...
Nikitaa - Nie 16 Sty, 2011
AuThoR bardzo dobry kadr, ciekawe jakby sie prezentowal w orginalnych kolorach.
pozdrawiam Nikita
witkot - Nie 16 Sty, 2011
AuThoR za Nikitaa też chętnie zobaczyłbym kolor.Ale i b\w fajne
nozomi - Nie 16 Sty, 2011
24 bardzo ładne
kasiakaaz - Nie 16 Sty, 2011
AuThoR, 24 za poprzednikami - podoba mi się, choć też mam wrażenie, że minimalnie leci w prawo. Bardzo dobre BW.
rutek75 - Nie 16 Sty, 2011
25.
Miało być poprawione 1. ale błoto było takie że nie zdołałem dojść do tamtego miejsca
Tak czy inaczej dzięki moronica za podpowiedź - co prawda niebo nie wyszło w granacie tylko bardziej w fiolecie, ale zawsze lepsze to niż brąz
Imperial - Pon 17 Sty, 2011
26.
27.
28.
(ugina sie w prawo, nie wiedzialem ja kto skorygowac :-/ )
muzyk - Pon 17 Sty, 2011
Zacne, zacne!
Niebieski miód!
Brawo Panowie!
Cola - Pon 17 Sty, 2011
26 super a 27 i 28 lecą ale w lewo
PS ale sie poziom podniósł
skasowany - Pon 17 Sty, 2011
rutek75, można dużo lepiej (czyt. jaśniej) , tym bardziej, że sprzęt Cię nie ogranicza!
[ Dodano: Pon 17 Sty, 2011 07:51 ]
muzyk napisał/a: | Zacne, zacne! |
muzyk napisał/a: | Niebieski miód! |
muzyk napisał/a: | Brawo Panowie! |
Cola napisał/a: | ale sie poziom podniósł |
Jakieś jaja?
rutek75 - Pon 17 Sty, 2011
Dzięki muzyk - ciesze sie że sie spodobało.
Ruslan napisał/a: | rutek75, można dużo lepiej (czyt. jaśniej) |
Może faktycznie za ciemno, ale jak próbowałem dłuższych czasów to mi strasznie blakło to niebieskie podświetlenie mostu a ten kolor na 25. jest w miarę zbliżony do rzeczywistości.
Nie umiem jeszcze zgrabnie posługiwać się softem do obróbki ale rozumiem że przy dłuższym czasie i wyblakłym kolorze mógłbym np podciągnąć saturację?
AuThoR - Pon 17 Sty, 2011
a może do abstrakcji to powinienem wrzucić....hmmmm
29.
30.
muzyk - Pon 17 Sty, 2011
Ruslan napisał/a: | Jakieś jaja? |
Dlaczego? Aż tak źle je widzisz?
Ruslan napisał/a: | czyt. jaśniej |
A mógłbyś ... hmm rozjaśnić i wkleić?
kasiakaaz - Pon 17 Sty, 2011
rutek75, 25 całkiem fajnie, ale za Ruslanem - trochę jaśniej by się zdało.
Imperial, podoba mi się pomysł na 27, ale kadrowanie poległo...
Cola - Pon 17 Sty, 2011
30 koło spodka?
Mik443 - Pon 17 Sty, 2011
Cola napisał/a: | 30 koło spodka? |
30 jest łatwe do odgadnięci. Zgadnij gdzie 29 zrobił... Osobiście obstawiam Rondo w Katowicach, kierunek Sosnowiec, Mysłowice.
Tak tak wczoraj sobie chodziliśmy po katowicach wieczorem
29 z mostu na Sokolskiej w stronę ronda
Oggy - Pon 17 Sty, 2011
No to może ja... Nie wiem czy się temat spodoba
31. Zabytkowy tramwaj typu 102N na tle Operetki we Wrocławiu
kufel - Pon 17 Sty, 2011
Oggy napisał/a: | Nie wiem czy się temat spodoba | podoba
AuThoR napisał/a: | Tak tak wczoraj sobie chodziliśmy po katowicach wieczorem
29 z mostu na Sokolskiej w stronę ronda |
no to i ja zapodam jakies starocie z tych okolic opinie i uwagi mile widziane
32.gdy zapadal zmrok...
33. i gdy bylo juz ciemno jak w...
34.w kadrze kadr
35.
baracuda - Pon 17 Sty, 2011
kufel napisał/a: | 31.gdy zapadal zmrok........ |
Dobre , dobre , wszystkie , 33 najbardziej mi się widzi
kasiakaaz - Pon 17 Sty, 2011
Oggy, podoba się.
kufel, bardzo fajna seria.
kufel - 32 miazga jajec dobre foto chłopie
Jakbyś miał kiedyś ochotę na jakieś wspólne focenie to daj znać
36.
Oggy - fajnie wyszło to 31 - podobają mi się kolory.
bhpchmiel - Pon 17 Sty, 2011
Oggy, 31. jest ok
Cola - Pon 17 Sty, 2011
33 juz gdzies było ale chyba w kolorze
skasowany - Pon 17 Sty, 2011
34 imo najciekawsze!
TS - Pon 17 Sty, 2011
Oggy, trochę mały ten tramwaj na 31...
kufel, 32 (b. fajny dobór koloru, uciąłbym tylko tych ludzi) > 34 (podoba mi się kadr) > 31 (ładnie wyszło niebo) > 33 (nieciekawe)
AuThoR, podobają mi się te flary .
kufel - Wto 18 Sty, 2011
dzięki wszystkim za opinie! walnąłem się z numeracją i jest teraz zmieniona ale OK, domyślam sie mniej więcej o które zdjęcie komu chodzi
AuThoR napisał/a: | Jakbyś miał kiedyś ochotę na jakieś wspólne focenie to daj znać | jak najbardziej , w sumie dawno juz z aparatem nic w centrum nie focilem no i z mojej strony to samo: jeśli będziesz miał ochotę na jakis plener ,a widzę ze w centrum Kato bywasz często etc to napisz dogadamy sie co i jak .
cybertoman - Wto 18 Sty, 2011
kufel napisał/a: | 34.w kadrze kadr | A to mi sie podoba.
TS - Wto 18 Sty, 2011
kufel napisał/a: | ale OK, domyślam sie mniej więcej o które zdjęcie komu chodzi |
Teraz do mojego postu trzeba dodać jeden . Widziałem, że nastąpiłeś numeracją na Oggy'ego, ale inni już odnieśli się do niej, więc nie chciałem mieszać.
AuThoR - Wto 18 Sty, 2011
kufel, wysłałem do ciebie PW....nie wiem czy to doszło bo u mnie cały czas widnieje w "DO WYSŁANIA"
cybertoman - Wto 18 Sty, 2011
AuThoR, cierpliwosci. Jak sie Kufel zaloguje do dojdzie.
moronica - Wto 18 Sty, 2011
36 o ile te flary sa prawdziwe a nie dorobione to super
moronica napisał/a: | 36 o ile te flary sa prawdziwe a nie dorobione to super |
Dla mnie fotografia jest albo dobra albo nie a to jak ktoś osiągnął rezultat końcowy niech będzie na jego chwałę Wydaje mi się, że wyrabianie sobie opini takiej, że jak ktoś coś zrobił przy zdjęciu to to zdjęcie jest już nieatrakcyjne jest średnio dobre....
No, ale jak to się mówi...moja prywatna opinia
A flary są półprawdziwe pół nie
moronica - Wto 18 Sty, 2011
oceniam ta prace pod wzgledem fotograficznym i uwazam, ze dodanie flary wykracza poza obrobke zdjecia i nalezy to traktowac w innych kategoriach gdyz jest to element obcy dodany w programie graficznym, na dodatek stanowiacy centralny dominujacy element pracy, a nie np zmodyfikowana zarejestrowana przez aparat rzeczywistosc
TS - Wto 18 Sty, 2011
Nie wpadłem na to, że te flary mogą być dorobione. Niby są regularne, no ale przecież szkła dają tu bardzo różne ,,efekty''... Rezultat podoba mi się niezmiennie, ale raczej widziałbym to w całkiem innym wątku: ,,Zdjęcia z istotną ingerencją graficzną''.
To przyjmijmy, że flary są całkowicie prawdziwe
Ps.
Flary są pokolorowane tak dla całkowitej jasności....więc nie wiem jak na to patrzeć. Nie ulega wątpliwości, że jest to jednak ingerencja graficzna.
TS - Sro 19 Sty, 2011
AuThoR napisał/a: | Flary są pokolorowane tak dla całkowitej jasności |
Czuję się oszukany . A serio, to dla mnie już duża ingerencja. Tak jakby w portrecie zmienić kolor oczu... No ale już pisałeś, że dla Ciebie liczy się tylko efekt, a dla mnie też to czy powstał w sposób fotograficzny.
Usjwo - Sro 19 Sty, 2011
TS napisał/a: | ... że dla Ciebie liczy się tylko efekt, a dla mnie też to czy powstał w sposób fotograficzny. |
Jak efektu powstalego w sposob "niefotograficzny" nie potrafimy zidentyfikowac na zdjeciu to chyba nie wazne jak powstal.
AuThoR - Sro 19 Sty, 2011
TS napisał/a: | Czuję się oszukany . A serio, to dla mnie już duża ingerencja. Tak jakby w portrecie zmienić kolor oczu... No ale już pisałeś, że dla Ciebie liczy się tylko efekt, a dla mnie też to czy powstał w sposób fotograficzny. |
Spoko....i niech tak zostanie.
Monastor - Sro 19 Sty, 2011
A mnie się z ostatnich paru stron spodobały 26 (ciekawa kolorystyka) i 35 (linie, układ świateł, kontrast)
TS - Sro 19 Sty, 2011
Usjwo napisał/a: | Jak efektu powstalego w sposob "niefotograficzny" nie potrafimy zidentyfikowac na zdjeciu to chyba nie wazne jak powstal. |
W biznesie, gdzie tylko liczy się efekt i koszt jego uzyskania, faktycznie. W podejściu bardziej ideologicznym - niekoniecznie. W wyścigu na 100 metrów żabką wygra ten, kto popłynie kraulem. Albo kajakiem... a może motorówką ?
Poza tym dziś się nie da efektu zidentyfikować, a jutro może ktoś to zrobić.
moronica - Sro 19 Sty, 2011
jesli te flary sa uzyskane w sposob "fotograficzny" a jedynie podkolorowane to ja podtrzymuje zdanie, ze w takim razie super
crasch - Sro 19 Sty, 2011
37
38
39
Tomasz_ - Sro 19 Sty, 2011
AuThoR,
Ja jestem sprzedany przy 36, jest swietne
TS napisał/a: | Usjwo napisał/a: | Jak efektu powstalego w sposob "niefotograficzny" nie potrafimy zidentyfikowac na zdjeciu to chyba nie wazne jak powstal. |
W biznesie, gdzie tylko liczy się efekt i koszt jego uzyskania, faktycznie. W podejściu bardziej ideologicznym - niekoniecznie. W wyścigu na 100 metrów żabką wygra ten, kto popłynie kraulem. Albo kajakiem... a może motorówką ?
Poza tym dziś się nie da efektu zidentyfikować, a jutro może ktoś to zrobić. |
Dzisiaj obróbka zdjęcia na komputerze, to jak dawniej ciemnia.
Czy mozna poddać pod dyskusje ze Dave Hill jest fotografem? A jego zdjęcia nie sa zdjęciami?
Ja uważam ze wszystkie chwyty sa dozwolone, tak jak dawniej były one dozwolone w ciemni.
Jeśli zaba umie kraulem plywac.........
Usjwo - Czw 20 Sty, 2011
TS napisał/a: | W wyścigu na 100 metrów żabką wygra ten, kto popłynie kraulem. Albo kajakiem... a może motorówką ? |
Aby porownanie bylo dobre, to zwyciezce zobaczysz dopiero na mecie i nie bedziesz wiedzial jak to zrobil. Dla Ciebie wazne ze jest pierwszy.
TS napisał/a: |
Poza tym dziś się nie da efektu zidentyfikować, a jutro może ktoś to zrobić. |
To problem autora zdjec, najwyzej przestana sie podobac. Zachowujac analogie do zabki, jak juz dasz rade sprawdzic jak doplynal zwyciezca to mozesz go zdyskwalifikowac.
Dopuki nie wiesz jak powstalo zdjecie to moze Ci sie podobac lub nie, nie mozesz stwierdzic ze Ci sie nie podoba dlatego ze zrobione tak czy siak.
Ale namieszalem ...
[ Dodano: Czw 20 Sty, 2011 15:57 ]
crasch 39
TS - Czw 20 Sty, 2011
Tomasz_ napisał/a: | Ja uważam ze wszystkie chwyty sa dozwolone, tak jak dawniej były one dozwolone w ciemni. |
Wszystkie ? Do takiego wątku fotografii abstrakcyjnej czy innej spokojnie można by dawać grafiki i nikt by nie poznał. Ba, w wątku krajobrazowym, zdjęcie 37, jaad75 napisał: ,,wygląda jak screenshot z jakiejś gry''. Właśnie tak, bo renderowanie takich scen daje coraz bardziej realistyczne efekty. Niedługo naprawdę nie będzie różnicy...
Usjwo napisał/a: |
Aby porownanie bylo dobre, to zwyciezce zobaczysz dopiero na mecie i nie bedziesz wiedzial jak to zrobil. Dla Ciebie wazne ze jest pierwszy.
|
Może z żabką analogia nie była najlepsza, bo patrzymy jak płyną. Ale np. jaka różnica czy łańcuszek jest złoty, czy pozłacany? Nie planujemy go sprzedać, więc rynkowa wartość jest nieistotna.
Usjwo napisał/a: | Dopuki nie wiesz jak powstalo zdjecie to moze Ci sie podobac lub nie, nie mozesz stwierdzic ze Ci sie nie podoba dlatego ze zrobione tak czy siak. |
Pod warunkiem, że to zdjęcie . Ingerencja jest w porządku, o ile służy lepszemu pokazaniu rzeczywistości (która mogła zarejestrować się w sposób niedoskonały), a nie tworzeniu nowej.
Nic z tej rozmowy chyba nie będzie, tzn. nikt zdania nie zmieni . Jak ktoś się dobrze bawi mocno zmieniając zdjęcia graficznie, to na zdrowie, w końcu dla większości to rozrywka. A dla tych co zarabiają chyba nie ma różnicy jeśli klient płaci.
[ Dodano: Czw 20 Sty, 2011 11:47 ]
crash, fajnie wyglądają te latarnie we mgle na 39, można by bardziej skupić się na nich (ciaśniej kadrować) .
AuThoR - Czw 20 Sty, 2011
Z przykrością stwierdzam, że dalej będę wrzucał zdjęcia gdzie coś w nim zmieniłem jesli nie jest to naruszeniem zasad i nie wywalają za to z forum to czemu nie
Co prawda nie robię ze zdjęć malowideł, a dodawanie elementów też nie jest moim priorytetem to jednak uważam, że to zdjęcie, które dałem na forum mieści się w granicach rozsądku szopowego
Zawsze można było zaszaleć i zrobić coś takiego TAKĄ
blaine - Czw 20 Sty, 2011
AuThoR napisał/a: | Zawsze można było zaszaleć i zrobić coś takiego TAKĄ |
A myślałem, że nic mnie już w takim temacie nie zaskoczy...
Tomasz_ - Czw 20 Sty, 2011
TS napisał/a: | Tomasz_ napisał/a: | Ja uważam ze wszystkie chwyty sa dozwolone, tak jak dawniej były one dozwolone w ciemni. |
Wszystkie ? Do takiego wątku fotografii abstrakcyjnej czy innej spokojnie można by dawać grafiki i nikt by nie poznał. Ba, w wątku krajobrazowym, zdjęcie 37, jaad75 napisał: ,,wygląda jak screenshot z jakiejś gry''. Właśnie tak, bo renderowanie takich scen daje coraz bardziej realistyczne efekty. Niedługo naprawdę nie będzie różnicy... |
Tak, ja uważam wszystkie chwyty sa dozwolone, jeśli umiesz je wykorzystać i wprowadzasz je z glowa i celem. Za efekt będziesz sam oceniany. Obróbka zdjęcia nie jest chodzeniem na łatwiznę, ale czescią robienia zdjecia.
Moim zdaniem wymaga to tyle samo umiejetnosci co i zrobienie zdjęcia. Dlatego tez wzmienilem Dave Hill , jako przykład.
Wiele osob podziela twoje spojrzenie na fotografie, tylko aparatem , żadnej obróbki, zauważ że coraz więcej możliwości obróbki masz w aparacie foto. To kwestia czasu kiedy funkcje PS pojawia się w lustrzankach, tak jak np w telefonach.
Imperial - Czw 20 Sty, 2011
Powiedzmy, ze bierzesz udzial w jakims prestizowym konkursie fotograficznym i jesli dokonasz retuszu to wylatujesz...tak bylo chyba 2lata temu, jak wywalili tego Ukrainca co robil reportaz o ustawkach mlodziezy. Albo byly kontrowersje czy T.Tomaszewski nie dokonal retuszu na swoim zwycieskim zdjeciu...
moronica - Czw 20 Sty, 2011
sie dyskusja rozwinela po mojej wypowiedzi a tymczasem mi chodzilo jedynie o dorabianie obcych elementow do zdjecia w programie graficznym (co, jak sie okazalo, nie mialo miejsca) a nie obrobke jako taka. rozroznijmy te dwa pojecia bo wyglada na to, ze kazdy broni swoich racji ktore tak naprawde ze soba nie koliduja
hijax_pl - Czw 20 Sty, 2011
Imperial napisał/a: | Powiedzmy, ze bierzesz udzial w jakims prestizowym konkursie fotograficznym i jesli dokonasz retuszu to wylatujesz... | Tak jak już napisał Tomasz_ - wszystko zależy od tego co uznajemy za modyfikację dopuszczalną a co nie. Czy korekcja winietowania i aberracji chromatycznej w puszce jest jeszcze dopuszczalna? Czy wielokrotna ekspozycja, sklejanie kilku klatek by zwiększyć możliwości rejestracji dynamiki sceny - czy to dopuszczalna modyfikacja? Czy zabawy w puszce, typu cross-processing czy efekt miniatury - tak popularny w nowych puszkach - czy to jeszcze jest dopuszczalna modyfikacja?
Podsumowując: co to jest zdjęcie? To co rejestruje matryca, czy to co mamy na karcie pamięci zaraz po wyciągnięciu jej z aparatu? A może to co jako efekt końcowy - zapisujemy w fotoszkapie?
[ Dodano: Czw 20 Sty, 2011 19:39 ]
moronica napisał/a: | a tymczasem mi chodzilo jedynie o dorabianie obcych elementow do zdjecia w programie graficznym | Czy funkcje 'date imprint' są takim elementem? A co z podpisem?
Tomasz_ - Czw 20 Sty, 2011
Imperial,
Cytat: |
Tak, ja uważam wszystkie chwyty sa dozwolone, jeśli umiesz je wykorzystać i wprowadzasz je z glowa i celem. Za efekt będziesz sam oceniany. |
moronica,
Chyba nie, tu sie raczej rozchodzi o pojecie co to jest zdjecie i na czym polega jego proces. Sa na to rozne zapatrywania, to tez widac po warunkach w konkursach, bardzo dobrze uja to hijax_pl
Dla mnie aparat jest tylko narzędziem używanym do pozyskiwania materiału do dalszej obróbki. A czy ciemnia jest cyfrowa, czy taka rzeczywista z powiększalnikiem i kuwetami - to przecież nie ma znaczenia. A to że cyfrowa daje większe możliwości? Po prostu czasy się zmieniają...
Przypomnę, że film Tron (ten z 1982 roku) nie zdobył uznania w oczach jurorów z Amerykańskiej Akademii Filmowej i nie został dopuszczony do nagrody w kategorii efektów specjalnych. Powód? Animacja komputerowa to oszustwo i jako takie wypacza ideę filmografii. A dziś? Ktoś potrafi podać tytuł dużej produkcji gdzie efekty specjalne nie są wygenerowane przez komputer? (pytanie retoryczne )
Podsumowując - uważam, że jedyne fotografie, która nie podlegają jakiejkolwiek obróbkom, modyfikacjom - produkują aparaty.. Polaroida
moronica - Czw 20 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: |
moronica napisał/a: | a tymczasem mi chodzilo jedynie o dorabianie obcych elementow do zdjecia w programie graficznym | Czy funkcje 'date imprint' są takim elementem? A co z podpisem? |
a to jeszcze cos innego bo przeciez nie sa to elementy tresci zdjecia tylko jego prezentacji, tak jak chociazby ramka w ktorej umieszczona jest odbitka. moze upiekszac albo szpecic, moze to byc antyrama i dyskretnie sluzyc jedynie do umieszczenia zdjecia na scianie ale nie jest czescia tejze fotografii mimo ze przeciez wplywa na odbior
niedlugo wyjdzie na to, ze jedyna prawdziwa fotografia bedzie JPG prosto z puszki z wylaczona korekcja czegokolwiek badz taki uzyskany z nieobrobionego RAWa. no i czy chociazby 1% zdjec na tym forum by sie klasyfikowalo? a w tym 1% ile by bylo dobrych zdjec?
moronica napisał/a: | niedlugo wyjdzie na to, ze jedyna prawdziwa fotografia bedzie JPG prosto z puszki z wylaczona korekcja czegokolwiek badz taki uzyskany z nieobrobionego RAWa. no i czy chociazby 1% zdjec na tym forum by sie klasyfikowalo? a w tym 1% ile by bylo dobrych zdjec? | No nie... Nie wyjdzie.
Ale wyjdzie na to, że dla każdego poziom dopuszczalnych modyfikacji jest różny. Zupełnie różny.
Już wyszło
Tomasz_ - Nie 23 Sty, 2011
Coś umilkło po żywej dyskusji
Tu trochę podświetlonych drzew z mojego osiedla
40.
41.
42.
43.
quake222 - Pon 24 Sty, 2011
37 mógłbyś sobie darować nie wiem po co to zdjęcie.
38 rozumiem, że dopiero poznałeś co to jest długie naświetlanie? równiez nic specjalnego.
39 gdybys dodał tylko to hymmm dla mmnie bomba klimat trzyma w napięciu ekstra.
ale te poprzednie to wybacz... smiech troszke:)
przepraszam ze z taka ostra krytyka sie tutaj wtranam ale pewnie kolega chcial poznac opinie kogo innego na temat jego zdjec a rozwinela sie dyskusja
ps: i tytul 38 zdjecia ni jak nie pasuje do niego hehe [highwaytohell]
bhpchmiel - Pon 24 Sty, 2011
quake222 napisał/a: |
38 rozumiem, że dopiero poznałeś co to jest długie naświetlanie? równiez nic specjalnego.
przepraszam ze z taka ostra krytyka sie tutaj wtranam ale pewnie kolega chcial poznac opinie kogo innego na temat jego zdjec a rozwinela sie dyskusja
ps: i tytul 38 zdjecia ni jak nie pasuje do niego hehe [highwaytohell] |
quake222 może trochę wyluzujesz, ok
Przypomnij sobie jakie fotki Ty wstawiałeś w tym (i nie tylko) wątku
Tak dla odświeżenia:
http://www.fotosik.pl/pok...5b4e55a73f.html
Wystarczy konstruktywna krytyka, a nie iść po najprostszej linii oporu, jak zrobiłeś z komentarzem do zdjęcia nr 37.
I prośba o pisanie z polskimi znakami (że o słowie "wtranam" nie wspomnę )
crasch - Pon 24 Sty, 2011
quake222 napisał/a: |
ps: i tytul 38 zdjecia ni jak nie pasuje do niego hehe [highwaytohell] |
ad37. nie mógł bym sobie darować bo jest to pierwsze "nocne zdjęcie" które zrobiłem
a "po co"ą to się nogi ....... - chyba to znasz i na dobrą sprawę można się tak przyczepić do każdego zdjęcia - 0 konkretów tylko po co ?
ad38. dobrze rozumiesz tego dnia co powstało to zdjęcie zacząłem eksperymentować
z długimi czasami a tytuł taki bo mi się to tak skojarzyło jeśli Tobie kojarzy się inaczej to Twoja sprawa
ad39 mimo wszystko dzięki
co do krytyki to akurat z Twojej strony się nią nie przejmuję po tym jak zobaczyłem Twoje nocne zdjęcia w innych postach - to dopiero jest śmiech )
ale cóż taka Nasza natura swojego się pod nosem nie widzi cudze pod lasem dojrzy
co do dyskusji to gdybyś ze zrozumieniem poczytał czego ona dotyczy zorientował byś się że nie dotyczy Ona moich zdjęć tylko kogoś innego
nie wiem czy chciałeś mnie zniechęcić do robienia zdjęć czy wyśmiać bo jeśli miałeś na myśli krytykę to nic Ci z niej nie wyszło bo nie podałeś żadnego konkretu
pozdrawiam
ps.
bhpchmiel - dzięki
TS - Pon 24 Sty, 2011
Tomasz_,
Zaciekawiło mnie 40 (okna, co tam jest?) i 41 (plątanina gałęzi, tylko kadrowałbym niżej).
Z kolei 42 i 43 są zupełnie nieciekawe - tak jakbym szedł alejką i się rozglądał na boki. Wolałbym jakieś ciekawsze kadrowanie - symetrycznie na wprost, iść w detal...
Tomasz_ - Pon 24 Sty, 2011
TS,
Dzięki za krytykę i pomysły , muszę jeszcze raz wyskoczyć, ale to moze jutro
Dyzmard - Wto 25 Sty, 2011
bhpchmiel,
44.
kasiakaaz - Wto 25 Sty, 2011
Dyzmard, 44 ładnie, bajkowe kolorki.
muzyk - Wto 25 Sty, 2011
O Ty!
Noooo! Kurde, Ty masz co focić, np. takie fajne "kładki"
Brawo!
jaad75 - Wto 25 Sty, 2011
Dyzmard, to Verazzano Bridge z widokiem na Staten Island?
jaad75, zgadza się.
crasch - Wto 25 Sty, 2011
44. fajna fotka - wydrukować w dużym (nawet bardzo dużym) formacie i na ścianę
muzyk napisał/a: |
O Ty!
Noooo! Kurde, Ty masz co focić, np. takie fajne "kładki"
Brawo! |
miejsca są - tylko czasu nie ma
Dzięki
Tomasz_ - Wto 25 Sty, 2011
Dyzmard,
44.
Aż miło popatrzeć
Tomasz_, aż miło poczytać
grzegorzdz72 - Sro 02 Lut, 2011
...to kilka moich ....
Cola - Sro 02 Lut, 2011
numeracja do poprawy
pierwsze (czyli wg Ciebie drugie, a tak naprwadę to 45 ) - nie wiem o czym (fotka dla fotki)
drugie (czyli wg. Ciebie pierwsze, a tak naprawdę 46.) - już wiadomo o czym, ale leci chyba w lewo
pzdr
fatman - Sro 02 Lut, 2011
Dyzmard - gratki za 44. Łza sie w oku kręci...
Kiedyś (1993) robiłem w podobny sposób Golden gate w SF ale jeszcze analogiem.
Poszukam w szufladzie...
A wogóle to... spędziłem kawałek życia w USA.
Mam fajne miejscówki do focenia
Dyzmard - Sro 02 Lut, 2011
fatman, dzieki. Poszukaj, chętnie bym zobaczyl - ponoc fajnie skąpany we mgle.
SF jest na mojej "wish list"
psylo - Czw 17 Lut, 2011
47.
niebo pozostawia trochę do życzenia (i nie niebo najpewniej)... zastanawia mnie obcięcie świateł z prawej strony co uczyniło by kadr bardziej symetrycznym...ostrość na szczegółach została niestety zachwiana przez a) brak umiejętności b) zbyt mocny wiatr, który niestety zaważył na niestabilności statywu... za wszelkie uwagi dziękuję...
Tomasz_ - Czw 17 Lut, 2011
psylo,
Możesz podeslac linek do czegoś trochę większego ?
A tu ode mnie trochę eksperymentów podglądania ludziom w okna
48.
psylo - Czw 17 Lut, 2011
Tomasz_ proszę bardzo
http://img403.imageshack.us/i/dsc06713p.jpg/
wybacz że na imageshack bo prędkość ładowania zawsze powala (na minus)
edit do miniatury zdjęcia: swoją drogą to dopiero teraz zauważyłem że zdjęcie nie ma pełnej ścieżki do flickera... w wolnej chwili to naprawię...
Tomasz_ - Czw 17 Lut, 2011
psylo,
Masz racje mozna odciac prawa stronę, co do symetryczności to swiatla leca w lewa stronę (ciekawe czy mogles sie przemiescic bardziej w prawo) Trochę niewyraźny most wyszedł przez ten wiatr. Tak tylko sie zapytam czy nie zapomniales stabilizatora wylaczyc, to tez moze dac drgania. No i wydaje mi sie ze trochę wypaliles podświetlenie mostu.
Moim zdaniem zdjęcie jest ciekawe i mi sie podoba
psylo - Pią 04 Mar, 2011
tak, stabilizator wcześniej był włączony i nie sądziłem że przy takich czasach może mieć wpływ choć bardziej zwalam to na wiatr...
z tego samego spaceru nie wnosząc nic nowego na forum:
49.
most 1
kufel - Pią 04 Mar, 2011
psylo, za ciemne troche
psylo - Pią 04 Mar, 2011
kufel w zanadrzu mam ciemniejsze ale to raczej do foto innej;>
na jasniejszym wrzuconym na photobucket okazuje się, że odbicie żarówek z komina jest bardziej różowe niż być powinno...(i jak zmniejszyć rozmiar z PB?)
poza numeracją wrzucam jaśniejsze:
kufel - Pią 04 Mar, 2011
psylo napisał/a: | i jak zmniejszyć rozmiar z PB | chcesz zmienić rozmiar bezpośrednio na PB? jest tam gdzieś opcja edit, resize. ale nie polecam bo przy zmniejszaniu jakość spada drastycznie (kompresja). wiec lepiej wrzucić po prostu rozmiar docelowy.
kasiakaaz - Sob 05 Mar, 2011
kufel napisał/a: | nie polecam bo przy zmniejszaniu jakość spada drastycznie (kompresja). wiec lepiej wrzucić po prostu rozmiar docelowy. |
Zgadza się, sama widzę bardzo dużą różnicę, bo też tak kiedyś robiłam. Teraz nie chce mi się już ich podmieniać.
psylo, po zmniejszeniu - zanim wrzucisz, zawsze trochę wyostrz.
krzys13k - Sob 05 Mar, 2011
psylo, 49. dla mnie za ciemne, jaśniejsza wersja także. Wydaje mi się, że brakuje przynajmniej 2-3 EV światła
50.
Większa wersja
psylo - Sob 05 Mar, 2011
dzięki za uwagi;>
hajhet - Wto 22 Mar, 2011
51.
52.
53.
bluebird - Czw 24 Mar, 2011
54. Robione z ręki bez statywu
kufel - Czw 24 Mar, 2011
hajhet, z całej serii pierwsze najciekawsze, chco balans bieli wyjątkowo mi nie pasuje pozostałe raczej pstryki
bluebird, zbyt jednolite ciemne niebo jak dla mnie
hajhet - Czw 24 Mar, 2011
kufel, co do pierwszego mówisz, że zbyt ciepłe? w balans nie ingerowałem. trawa jest taka pomarańczowa z racji światła z latarni. Chociaż lekko chłodniejsze mogłoby być.
moronica - Czw 24 Mar, 2011
hajhet, no to moze wlasnie trzeba bylo zaingerowac kazdy rodzaj swiatla wymaga indywidualnego podejscia, nie zdawaj sie na automat
kufel - Czw 24 Mar, 2011
tak ,jest za cieple,a najlepszym sposobem na poprawę balansu bieli jest uzycie Raw
cygnus - Pią 25 Mar, 2011
RAW jest sposobem na całkowite ZIGNOROWANIE balansu bieli a nie na jego poprawę. To edytor umożliwia manipulację.
Zdjęcie 51 jest bardzo OK, znakomity klimat, odpowiednia barwa. Podoba mi się.
Na takim zdjęciu NIE ISTNIEJE WŁAŚCIWY BALANS BIELI, to kwestia estetyki i własnego poglądu. Skoro decydował sprzęt (ale przecież wybiera się sposób automatycznego balansowania bieli) - wyszło dość przypadkowo, akurat w sam raz, jak na mój gust.
Zdjęcie 54 - no cóż, nie mogło się naświetlić niebo przy ekspozycji na światła. Dłuższe na świetlanie by przepaliło pawilon. Ja bym przyciął u góry albo domontował niebo.
moronica - Pią 25 Mar, 2011
pewnie zaraz mnie tu ktos poprawi jesli sie myle ale wydaje mi sie, ze nie ma czegos takiego jak brak balansu bieli. mi to zdjecie wyglada jak balans bieli ustawiony na sloneczny dzien uzyty robiac zdjecie przy swietle sztucznym lub na automat, ktory sie pomylil. fakt, ze niebo wyszlo fioletowe, ewidentnie swiadczy o tym ze balans zostal nieprawidlowo ustawiony, a skoro autor w balans nie ingerowal to znaczy, ze nie byl to zabieg celowy. po to sie ma kontrole nad wszystkimi parametrami ekspozycji by z tego korzystac jak najbardziej swiadomie. na marginesie to przeklamywanie balansu jest jak najbardziej dopuszczalne jesli sluzy uzyskaniu danego efektu, nie mowie ze wszystkie zdjecia maja byc wiernym odtworzeniem rzeczywistosci
bluebird - Pią 25 Mar, 2011
cygnus napisał/a: | Zdjęcie 54 - no cóż, nie mogło się naświetlić niebo przy ekspozycji na światła. Dłuższe na świetlanie by przepaliło pawilon. |
Dokładnie jest tak jak mówisz - mam nawet gdzieś fotkę z ładnie naświetlonym niebem ale wtedy całkowicie przepaliło kolumny
hijax_pl - Pią 25 Mar, 2011
moronica napisał/a: | pewnie zaraz mnie tu ktos poprawi jesli sie myle ale wydaje mi sie, ze nie ma czegos takiego jak brak balansu bieli. | To ja zacznę może
Nie ma czegoś takiego w naturze jak balans bieli
Balans bieli to nasza percepcja kolorów - mamy ją w mózgu. Nasze oczy rejestrują obraz "tak jak" matryca w aparacie.
Matryca rejestruje światło - ale to czy ono jest pomarańczowe czy niebieskie, czy też zielone - nie ma znaczenia. To po prostu różny udział składowych RGB.
hijax_pl, no tak ale w cyfrowej fotografii balans bieli jest chyba skladowa, ktorej nie da sie po prostu "wylaczyc". film to co innego
moronica napisał/a: | no tak ale w cyfrowej fotografii balans bieli jest chyba skladowa, ktorej nie da sie po prostu "wylaczyc". | No nie da - przypisanie wartości balansu bieli jest jednym z kluczowych elementów wywoływania RAWa. Tak to jest i już. moronica napisał/a: | film to co innego | No ale filmy też są na różne temperatury barwowe (oświetlenia)
no fakt, sa jak jeszcze robilam na kliszy to jakos sie nigdy az tak nie interesowalam co montowalam w korpusie, patrzylam tylko na czulosc
hijax_pl napisał/a: | No ale filmy też są na różne temperatury barwowe (oświetlenia) |
Mowa o filmach odwracalnych (diapozytywowych). Ale nawet w tym wypadku stosuje się filtry konwersyjne, które jednak mają dużą krotność.
W procesie negatywowo-pozytywowym balansuje się biel podczas naświetlania odbitki. Głowica powiększalnika zawiera źródło światła o regulowanej barwie (albo mamy oryginalny obiektyw: Janpol Color). Fotolaby robią to na drodze elektronicznej, podobnie jak amatorzy używający komputerowych edytorów graficznych.
Z balansem jest kłopot wtedy, jeśli mamy kadr niezrównoważony barwnie. Krajobraz ośnieżony, bezchmurne niebo i ostre cienie drzew. Cienie będą bardzo zaniebieszczone. Jeśli skorygujemy biel na te cienie - dostaniemy żółty śnieg oświetlony bezpośrednim światłem.
Ten sam problem latem, zdjęcie w słoneczny dzień, twarz w cieniu drzewa, bliki świetlne rzucane przez liście.
Mózg sobie z tym radzi w terenie, nie radzi przy oglądaniu małego zdjęcia.
Ciekawy jestem, jak pokazuje wyświetlacz mojego Nikona obrazek który zapisuję wyłącznie w RAWie. Czy on przy wyświetlaniu korzysta z ustawień wprowadzonych do pamięci, tak, jakbym zapisywał JPG? Jakoś do tej pory tego nie sprawdzałem, ale jeśli zapisuję podwójnie - RAW i JPG to w podglądzie mam tylko jeden obrazek, taki sam (barwa, krzywe), jakbym zapisywał sam JPG. No i tak samo to wygląda (na ekraniku), gdy tylko RAW zapisuję.
cygnus napisał/a: | Czy on przy wyświetlaniu korzysta z ustawień wprowadzonych do pamięci, tak, jakbym zapisywał JPG? | Tak. Procesor ZAWSZE wywołuje RAWa by móc wyświetlić podgląd i z tej miniaturki policzyć histogramy. Ale już nie zawsze zapisuje te dane pod postacią osobnego pliku JPG, choć i tak w RAWa wkleja podgląd
kufel - Pią 25 Mar, 2011
cygnus napisał/a: | Zdjęcie 54 - no cóż, nie mogło się naświetlić niebo przy ekspozycji na światła. Dłuższe naświetlanie by przepaliło pawilon | dlatego jesli jest taka możliwość dobrze jest wybrać odpowiednią porę na zrobienie zdjęcia
[ Dodano: Pią 25 Mar, 2011 13:55 ]
cygnus napisał/a: | RAW jest sposobem na całkowite ZIGNOROWANIE balansu bieli a nie na jego poprawę. To edytor umożliwia manipulację. | no ja w zasadzie o tym samym mowie, ze przy uzyciu RAW ustawienie WB jest w rękach edytora. a sposobem ja jego poprawe RAW rowniez jest
hijax_pl napisał/a: | Procesor ZAWSZE wywołuje RAWa by móc wyświetlić podgląd i z tej miniaturki policzyć histogramy. Ale już nie zawsze zapisuje te dane pod postacią osobnego pliku JPG, choć i tak w RAWa wkleja podgląd |
Nadinterpretacja.
HISTOGRAMY RAW-a są wyświetlane wg SUROWEGO (tzn niezmodyfikowanego ustawieniami w setupie) pliku, inaczej NIE MIAŁYBY ŻADNEGO SENSU.
Tylko obrazek wyświetlony na ekraniku jest przetworzone przez procesor z jakąś modyfikacją parametrów, ale ta modyfikacja nie odzwierciedla się (na szczęście) w wyświetlanych na ekraniku charakterystykach/histogramach.
Chyba jeszcze dosyć mocno ustępuję procesorowi Nikona D90, bo gdy rejestruję zdjęcia w obu formatach - czasem dosyć długo męczę się w edytorze RAW zanim uzyskam zdjęcie podobnie zadowalające, jak zapisane przez automat w JPG.
[ Dodano: Pią 25 Mar, 2011 13:28 ]
kufel napisał/a: | przy uzyciu RAW ustawienie WB jest w rękach edytora. a sposobem ja jego poprawe RAW rowniez jest |
Nie sposobem (bo sposobem jest edycja graficzna) tylko zaledwie PIERWSZYM KROKIEM, przygotowaniem jak najobfitszego materiału.
W rękach edytora - człowieka, program edycyjny jest narzędziem.
Przy zapisaniu JPG też jest możliwa modyfikacja WB, jakkolwiek wtórna edycja (pierwsza przez procesor) już prowadzi do pogorszenia jakości.
Przeważnie, zwłaszcza w egzotycznych miejscach, wybór czasu czy warunków oświetleniowych jest ograniczony. Jeśli we wcześniejszej godzinie roblibyśmy to nocne zdjęcie nad basenem - mielibyśmy całkiem inne światło pod względem barwy, gdyby zaś niebo było puste lub jednolicie zachmurzone - lepsze jego naświetlenie raczej by zdjęcia nie upiększyło.
Najskuteczniejszym ulepszeniem nieba jest jego poprawienie na warstwach, nieraz z udoskonaleniem przez dodatkowe zachmurzenie.
Cytat: | Nadinterpretacja.
HISTOGRAMY RAW-a są wyświetlane wg SUROWEGO (tzn niezmodyfikowanego ustawieniami w setupie) pliku, inaczej NIE MIAŁYBY ŻADNEGO SENSU.
Tylko obrazek wyświetlony na ekraniku jest przetworzone przez procesor z jakąś modyfikacją parametrów, ale ta modyfikacja nie odzwierciedla się (na szczęście) w wyświetlanych na ekraniku charakterystykach/histogramach. |
cygnus, Nie prościej zrobić sobie eksperyment? Zrób sobie dwa zdjęcia na manualnych nastawach z różnym wb i porównaj histogramy rgb
Jak myślisz, po co powstał uniwb?
Swoją drogą liczenie histogramu z kilkunastomegapiselowego obrazu jest ciut bez sensu z uwagi ma potrzebną moc obliczeniową
[ Dodano: Pią 25 Mar, 2011 14:35 ]
cygnus napisał/a: | Przy zapisaniu JPG też jest możliwa modyfikacja WB, jakkolwiek wtórna edycja (pierwsza przez procesor) już prowadzi do pogorszenia jakości. | To już nie jest korekcja balansu bieli, no chyba że mi pokażesz program który w JPG pozwala przypisac temperaturę barwową podaną w Kelwinach
Dyzmard - Pią 25 Mar, 2011
Panorama z jednego zdjęcia na 12mm (FF)
55.
bhpchmiel - Pią 25 Mar, 2011
Dyzmard, bardzo mi się podoba odbicie świateł w wodzie
bhpchmiel napisał/a: | podoba odbicie świateł w wodzie | Faktycznie wygląda baaardzo niezwyczajnie ta woda.
kufel - Pią 25 Mar, 2011
Dyzmard, fajna panorama.
hijax_pl napisał/a: | Faktycznie wygląda baaardzo niezwyczajnie ta woda. | jak lodowisko
30 sekund zrobiło swoje.
kufel - Pią 25 Mar, 2011
Dyzmard napisał/a: | 30 sekund zrobiło swoje. | z tym "lodowiskiem" to nie zarzut z mojej strony, wręcz przeciwnie. rozmycie fajnie komponuje sie z odbiciami budynków.
bhpchmiel - Pią 25 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | bhpchmiel napisał/a: | podoba odbicie świateł w wodzie | Faktycznie wygląda baaardzo niezwyczajnie ta woda. |
dobrze, dobrze, wyczułem tą "subtelną" nutkę mięty
dr11 - Pią 25 Mar, 2011
Dyzmard, też taką lubię
kufel napisał/a: | Dyzmard napisał/a: | 30 sekund zrobiło swoje. | z tym "lodowiskiem" to nie zarzut z mojej strony, wręcz przeciwnie. rozmycie fajnie komponuje sie z odbiciami budynków. |
nie odebrałem tego jako zarzut, podałem czas bo chyba nie widać exif'u jak ktoś chciałby wiedzieć
kasiakaaz - Sob 26 Mar, 2011
Dyzmard, 55 bardzo mi się podoba. I woda, i kolorki - fajne.
Tworas - Sro 30 Mar, 2011
56.
Księżyc nad Pragą widziany z mostu Karola
70mm + crop, F/4,5, 1/15s, iso 3200, strzelane z ręki to nie jest dobra kombinacja...
widok tan był rewelacyjny... coś pięknego...księżyc był tak wielki... niestety ograniczenia sprzętowe oraz pewnie brak pewnych umiejętności i wiedzy nie pozwoliły mi na sfotografowanie tej sceny tak jak bym chciał.... i wyszło jak widać
blaine - Czw 31 Mar, 2011
57.
IMG_4110-Edit by ddmkr, on Flickr
58.
IMG_4119 by ddmkr, on Flickr
moronica - Czw 31 Mar, 2011
58 wow, swietnie splaszczona perspektywa
blaine - Czw 31 Mar, 2011
58 to bardzo mocny crop z 15mm kadru
Shibuya - Czw 31 Mar, 2011
59.
psylo - Czw 31 Mar, 2011
na 58. rzeczywiście nieźle z perspektywą wyszło...
Shibuya - może lepiej by było bardziej zamknąć przysłonę? zbyt dużo przepalonych elementów... (ale nie dygaj - ja się na tym nie znam;> )
Ja też,dlatego wkleiłam,żeby usłyszeć jakieś dobre rady
hijax_pl - Czw 31 Mar, 2011
Shibuya, po pierwsze to zmień przestrzeń kolorów na sRGB Po drugie masz chyba kiepski statyw, albo nie użyłaś czegoś w rodzaju wstępnego podnoszenie lustra.
Wstępnego podnoszenia lustra nie użyłam :/
Nie wiem też czy mam dobrze ustawiony monitor. Na moim są strasznie mdłe kolory,na monitorze w pracy,te same fotki wyglądają zupełnie inaczej. Może za bardzo też przy nich grzebie,bo na obróbce też się nie znam, tak,jak i na robieniu zdjęć
kasiakaaz - Czw 31 Mar, 2011
blaine, a mnie się 57 podoba. Wydaje mi się, że gdyby budynki "były ustawione" symetrycznie, byłoby jeszcze lepsze.
Shibuya - Nie 03 Kwi, 2011
60.
Kolejne podejście.
Jest jakaś poprawa ?
Niestety nie mam możliwości zrobienia zdjęcia o wcześniejszej porze.Muszę je robić,gdy jest już zupełnie ciemno
blaine - Nie 03 Kwi, 2011
No jeśli chodzi o ekspozycję i ostrość to jest dużo lepiej, gdyby tych ludzi w kadrze nie było to w ogóle fajnie by było, ale przydałoby się temu zdjęciu dodać trochę "kopa" w postprocessie, podbić lekko saturację/vibrance i byłoby ok
EDIT:
2 sekundy w Lightroomie:
60b.
Shibuya - Nie 03 Kwi, 2011
Mnie sie podoba Twoja poprawka,nie zrobilam tak bo nie chcialam znowu przedobrzyc z kolorami
A co do ludzi to mam taka sama fotke bez nich,ale ta wydawala mi sie lepsza,poniewaz pokazuje prawdziwe oblicze tego miejsca,czyli masa ludzi przewijajaca sie przez rynek,pokazuje ze to miejsce "zyje" noca,ale moze masz racje i powinnam to drugie wstawic
[ Dodano: Sob 09 Kwi, 2011 18:46 ]
A co myślicie o tym ?
61.
degol - Nie 17 Kwi, 2011
Szyb Kopalni Katowice
"w trzech odsłonach"
62.
63.
64.
[ Dodano: Nie 17 Kwi, 2011 01:53 ]
zapomniałem ponumerować ... upss !
Zdjątka nr. 62, 63 i 64
kufel - Nie 17 Kwi, 2011
moja wersja tego samego miejsca, o tym samym czasie
65.
66.
litlfisch - Nie 17 Kwi, 2011
degol, 62 odsłona 1
kufel, 65 duże tak
Morpheus - Nie 17 Kwi, 2011
Kolorowe jakoś za bardzo żółte, 66 duże szumy, 65 ok
[ Dodano: Nie 17 Kwi, 2011 16:33 ]
Dobrze by było podać parametry, jakie zostały użyte przy robieniu danych zdjęć
kufel - Nie 17 Kwi, 2011
Morpheus napisał/a: | 66 duże szumy | celowo. taki byl zamiar.
Morpheus napisał/a: | Dobrze by było podać parametry, jakie zostały użyte przy robieniu danych zdjęć | a od czego masz exif ?
degol - Nie 17 Kwi, 2011
kufel, właśnie o tego typu kadr mi chodziło, jak wiadomo mam podobne ! Trudno żeby było inaczej, jak puszka w puszkę
mi bardziej obróbkowo podchodzi 65, ale kadrowo wolę 66 !
litlfisch, Morpheus, kufel, dzięki !
kufel, Tobie podwójne dzięki , za spot ! Był krótki, ale dzięki niemu jest kilak pstryków, jest i Pan odpoczywający na ławeczce przystanku ... Kufel jak ten przystanek/obiekt sie zwał ?!
kufel - Nie 17 Kwi, 2011
degol napisał/a: | kufel, Tobie podwójne dzięki , za spot ! | również dzięki !
degol napisał/a: | Kufel jak ten przystanek/obiekt sie zwał ?! | to jest po prostu kopuła, bez jakiejś konkretnej nazwy , choć w środku znajduje się "Rondo sztuki", ale tej nazwy raczej się nie używa.
jeszcze pytanie do wszystkich odnośnie mojego 66: czy nie przesadziłem z tym szumem ?
cygnus - Pon 18 Kwi, 2011
Hm... Chyba nie ma stosowniejszego podforum...
Parę godzin przed pełnią to nie jest najlepszy moment do fotografowania Księżyca. Rzeźba powierzchni zaznacza się tylko po lewej stronie u góry, tuż przy krawędzi. Poszarpana krawędź po prawej i u dołu to nie artefakty, lecz góry/kratery widoczne zupełnie stycznie do powierzchni Księżyca.
Żeby dostać ładny rysunek całej powierzchni Księżyca należałoby go fotografować przez kolejnych 14 dni, a jeszcze lepiej przez 28. Cierpliwie każdej nocy, aż linia terminatora "przeskanuje" całą tarczę. Ale kiedy pogoda na to pozwoli?
Rubinar 1000 mm f:10 (przeogniskowany pod Nikona, czyli pewnie koło 1100 mm), Nikon D90, statyw fotograficzny, 1/250 s, ISO 200.
67
degol - Pon 18 Kwi, 2011
kufel, mi bardziej podchodzi szum z 65
Może później wstawię jeszcze jedną fotę tegoż szybu, ale nie dziś, ani nie jutro.
Morpheus - Pon 18 Kwi, 2011
Fakt, jeśli chodzi o kadr to 66 o wiele lepiej wygląda
muzyk - Pon 18 Kwi, 2011
Morpheus napisał/a: | 66 duże szumy |
Eno, preca klimatycznie przez to jest
Blaine, te sukiennice to może lepiej jakbyś bez ludków usiekł?
Za bardzo brużdżą.
Cygnus, może byś wydusił jeszcze co z tej kuli (księżyc)? Może lekko przyhadeerzyć?
cygnus - Pon 18 Kwi, 2011
Nie warto męczyć tego Księżyca. Miesiąć w okresie okołopełniowym jest całkowicie płaski. Najbardziej atrakcyjny jest wąziutki sierp Księżyca tuż po nowiu, w ogóle - im węższy sierp tym barfziej plastyczny. A dzień po nowiu, kiedy gołym okiem trudno go wypatrzyć, może być bardzo cool.
Do wysokorozdzielczych zdjęć Księżyca potrzebny jest lepszy sprzęt. Mój Rubinar ma wielki odprysk na menisku ( a w ogóle - ten obiektyw nie ma dobrej opinii wśród astrofotografów, o wiele większą estymą cieszy się MTO 1000, bez tego przesadzonego korektora pola.
lolek88 - Pon 18 Kwi, 2011
cygnus, tutaj jest chyba lepsze miejsce na tego typu zdjęcia
Marshal3d - Pon 18 Kwi, 2011
68
fatman - Pon 18 Kwi, 2011
Podtrzymując krakowski nocny wątek Shibuya...
Zrobione w ubiegłą środę.
69.
degol - Wto 19 Kwi, 2011
fatman, 69 pikne !
dr11 - Wto 19 Kwi, 2011
69 aż się prosi o zrobienie z lekkim granatem na niebie
kufel - Wto 19 Kwi, 2011
fatman, 69 fajnie wyszlo.
blaine - Wto 19 Kwi, 2011
muzyk napisał/a: |
Blaine, te sukiennice to może lepiej jakbyś bez ludków usiekł?
Za bardzo brużdżą. |
Ale to nie moje zdjęcie, tylko Shibuya
Morpheus - Wto 19 Kwi, 2011
69 super tylko to niebo, jakby zmienić kolor na granatowy to by było idealnie
dr11 - Wto 19 Kwi, 2011
Morpheus, koloru zmieniać nie trzeba, wystarczy zrobić zdjęcie o innej porze nocy
kufel - Wto 19 Kwi, 2011
dr11 napisał/a: | Morpheus, koloru zmieniać nie trzeba, wystarczy zrobić zdjęcie o innej porze nocy | o to chodzi ?
B o g d a n - Wto 19 Kwi, 2011
A mi właśnie 69 się podoba takie, jakie jest.
Kolor nieba/tła idealnie współgra z budowlą.
Ładny obrazek wyszedł.
Musisz chyba zmienić statyw (ja też w tym w temacie jestem ).
Fotka wyraźnie poruszona na tych 10 sekundach.
dr11 - Wto 19 Kwi, 2011
kufel napisał/a: | dr11 napisał/a: | Morpheus, koloru zmieniać nie trzeba, wystarczy zrobić zdjęcie o innej porze nocy | o to chodzi ? | Dokładnie. Może nie aż tak jak tutaj , ale moim zdaniem warto wstrzelić się w porę, która rzuci nieco kontrastu kolorystyką w tym sztucznym smogu świetlnym.
Morpheus - Wto 19 Kwi, 2011
Cytat: | Morpheus, koloru zmieniać nie trzeba, wystarczy zrobić zdjęcie o innej porze nocy |
Ok, ok, można i tak
[ Dodano: Wto 19 Kwi, 2011 15:45 ]
Może i zła pora, ale i tak jest ciekawe ujęcie – skoro wyszło jak wyszło to można by się pobawić kolorem nieba, ale to kwestia gustu a na temat gustów się nie dyskutuje
nozomi - Wto 19 Kwi, 2011
69 fajne, ostre, ładna kolorystyka
fatman - Wto 19 Kwi, 2011
dr11 napisał/a: | 69 aż się prosi o zrobienie z lekkim granatem na niebie |
W tym rzecz szanowny doktorze, że nad takim miastem w nocy jest tzw. poświata.
I możesz sobie wybierać goodziny niebieskie, fioletowe i inne a ona zawsze będzie ponieważ ilość oświetlenia ulicznego to powoduje.
Można to oczywiście nadrobić obróbką ale zapewniam cię że w innych ustawieniach BW wyglądało to koszmarnie
dr11 - Wto 19 Kwi, 2011
fatman, oj tam. Podlinkowałem fotę Sztokholmu, który ciemnym zapupiem nie jest Rozumiem poświatę na chmurach, ale sama czarność byłaby granatowa o innej porze wieczoru
lolek88 - Wto 19 Kwi, 2011
Za B o g d a nem, też mi pasuje taki kolor nieba, ładnie komponuje się z budowlą
Shibuya - Sro 20 Kwi, 2011
A mi się 69 podoba takie jak jest. Muszę przejść się pod Wawel
No to lecimy dalej z Krakowem
Niestety zdjęcia robione w zupełnych ciemnościach.
Jakoś tak na razie nie mam kiedy wyjść wcześniej zrobić,ponieważ jak wracam z pracy to już jest ciemno
70.
71. Narzekaliście ostatnio na ludzie,to teraz bez nich
komor - Sro 20 Kwi, 2011
Shibuya, w 70 horyzont do naprostowania. Poza tym balans bieli bym zmienił, z takim nudnym pomarańczowym sodowym jest przygnębiające, przywrócenie nieco niebieskiego ożywiłoby chyba nieco. No i pytanie, co w sumie na tym zdjęciu jest głównym tematem? Chodnik?
71. Wypalone światła. Zrobiłbym dwie ekspozycje i na warstwach nieco odzyskał z tych świateł. O ile dysponujesz jakimś programem do edycji. Z samego RAW-a też co nieco można odzyskać.
Shibuya - Sro 20 Kwi, 2011
No właśnie problem z tym,że obrabiać zdjęć nie umie, dopiero się uczę jednego i drugiego,dlatego cenne rady chętnie przyjmę
komor - Sro 20 Kwi, 2011
Razem z Canonem dostałaś DPP (Digital Photo Professional), którym da się coś tam już powalczyć, jak zamiast JPG zaczniesz stosować RAW-y. Wątek o DPP masz tutaj: Nowe wersje oprogramowania dla EOS-ów, a dyskusję na temat tego, czemu warto stosować RAW-y masz tutaj: RAW czy JPG? Za i przeciw różnym sposobom pracy, ponadto parę innych ciekawych tematów w tym samym dziale co wymienione wyżej.
kufel - Sro 20 Kwi, 2011
komor napisał/a: | O ile dysponujesz jakimś programem do edycji. Z samego RAW-a też co nieco można odzyskać. | a czasem dosc sporo
Shibuya napisał/a: | No właśnie problem z tym,że obrabiać zdjęć nie umie, dopiero się uczę jednego i drugiego,dlatego cenne rady chętnie przyjmę | Shibuya, w warunkach nocnych staraj sie bardziej kontrolować balans bieli. bo o ile używanie AWB (auto white balance) za dnia ma jakis tam sens, tak w nocy przy świetle sodowym zdjęcia sa zdecydowanie za żółte , wiec albo ustaw sztywny balans bieli dla światła żarowego, albo użyj RAW i potem na spokojnie dokonaj korekcji i ustaw jak chcesz w programie do obróbki, np dpp.
hijax_pl - Sro 20 Kwi, 2011
Shibuya napisał/a: | No właśnie problem z tym,że obrabiać zdjęć nie umie, dopiero się uczę jednego i drugiego,dlatego cenne rady chętnie przyjmę |
Z tym, że komor pisał o: komor napisał/a: | horyzont do naprostowania. Poza tym balans bieli bym zmienił |
A takie rzeczy to można ustawić przed zrobieniem zdjęcia
kufel - Sro 20 Kwi, 2011
podejście Nr 2 bez szumu.
72.
Dyzmard - Sro 20 Kwi, 2011
kufel, na pewno wrzuciłeś zdjęcie bez szumu ?
kufel - Sro 20 Kwi, 2011
Dyzmard napisał/a: | kufel, na pewno wrzuciłeś zdjęcie bez szumu ? | porównując z poprzednia wersja to tak
no ale fakt,powinno byc nie "bez szumu" a "z mniejszym szumem"
kasiakaaz - Sro 20 Kwi, 2011
Mnie się z większym szumem bardziej podoba... A 65 jest super.
degola 62 i 64 mi się też podobują.
fatman - 69 całkiem fajne, mnie też takie podchodzi.
arietiss - Czw 21 Kwi, 2011
kufel, mnie tez bardziej podchodzi z większym szumem!
Morpheus - Czw 21 Kwi, 2011
Shibuya napisał/a: | No właśnie problem z tym,że obrabiać zdjęć nie umie, dopiero się uczę jednego i drugiego,dlatego cenne rady chętnie przyjmę |
W CS-5 jest to dość proste, wystarczy z paska menu wybrać linijkę następnie zaznaczyć horyzont a program sam Ci przeprowadzi korektę wg zaznaczonej linii horyzontu, z tego, co pamiętam jest to pod ikoną łatka w CS-4 tez w ten sam sposób można przeprowadzić korektę.
hijax_pl - Czw 21 Kwi, 2011
Morpheus, z całym szacunkiem, ale używania PS CS 5 po to by tylko prostować to trochę przesada.... Nie wspominając już o cenie tego softu...
Morpheus - Czw 21 Kwi, 2011
Dodatkowe objaśnienie
Prostowanie obrazu
Narzędzie Miarka udostępnia opcję Wyprostuj, która w szybki sposób pozwala wyrównać obrazy względem linii poziomych, ścian budynków lub innych istotnych elementów.
1. Wybierz narzędzie Miarka . (W razie potrzeby kliknij i przytrzymaj standardowe narzędzie Kroplomierz, aby wyświetlić narzędzie Miarka).
2. Przeciągnij narzędzie na obrazie wzdłuż ważnego elementu poziomego lub pionowego.
3. Kliknij na pasku opcji polecenie Wyprostuj.
4. W razie konieczności zwiększ rozmiar obszaru roboczego, aby odsłonić obszary, które wykraczają poza granice obrazu. (Ta technika jest dostępna w tylko w przypadku warstw zwykłych, a nie tła).
[ Dodano: Czw 21 Kwi, 2011 09:58 ]
Cytat: | Morpheus, z całym szacunkiem, ale używania PS CS 5 po to by tylko prostować to trochę przesada.... Nie wspominając już o cenie tego softu... |
PS CS [X] nie służ tylko do prostowania, ale też do obróbki zdjęć np. Raw i wielu innych elementów fotografii
fatman - Czw 21 Kwi, 2011
Shibuya - jeżeli dopiero zaczynasz i przyjmujesz rady to kup sobie to.
Na pewno nie będą to zmarnowane pieniądze a nauczysz się "nocnej".
http://merlin.pl/Fotograf...t/1,773114.html
kufel - Czw 21 Kwi, 2011
kasiakaaz, arietiss, dzięki za opinie
mozer - Sob 23 Kwi, 2011
73. Zakątek
Zapraszam specjalistów od obracania zdjęć do krytyki ;P
komor - Sob 23 Kwi, 2011
Balans bieli bym „obrócił”. Gdyby była sepia jakaś albo cz-b to broniłoby się świetnie, ale ten pomarańcz sodowy do mnie nie przemawia.
litlfisch - Sob 23 Kwi, 2011
mozer napisał/a: | 73. Zakątek |
mozer, za komorem, zrób z tego cz-b i na pewno będzie lepiej
74 przed świtem
multics - Nie 24 Kwi, 2011
75 (zdjęcie zrobione w nocy jak zły dział proszę o przeniesienie)
kufel - Nie 24 Kwi, 2011
komor napisał/a: | ale ten pomarańcz sodowy do mnie nie przemawia. | do mnie również , choć akurat w tym przypadku jakoś mnie to nie przeszkadza ale BW tez mogłoby wyjść ciekawie.
75 niezłe, prawie jak układ krwionośny
Shibuya - Nie 24 Kwi, 2011
fatman napisał/a: | Podtrzymując krakowski nocny wątek Shibuya...
Zrobione w ubiegłą środę.
69.
Obrazek |
Jak robisz takie brązowe niebo ? Mi wychodzi zawsze albo czarne albo niebieskie :/
komor napisał/a: | 70. ... balans bieli bym zmienił, z takim nudnym pomarańczowym sodowym jest przygnębiające ... |
Kurcze,ze mną jest coś nie tak ... Mi się podobają właśnie takie pomarańczowe odcienie. Muszę zmienić mój punkt widzenia
komor napisał/a: | 71. Wypalone światła. Zrobiłbym dwie ekspozycje i na warstwach nieco odzyskał z tych świateł. O ile dysponujesz jakimś programem do edycji. Z samego RAW-a też co nieco można odzyskać.
|
Mam zdjęcia zrobione w rawach,ale muszę się jeszcze wiele nauczyć jeśli chodzi o obróbkę. Jeśli ktoś ma chęci i czas,żeby pokazać mi jak przerobiłby te rawy to mogę podesłać. Chętnie zobaczę co ktoś doświadczony może z tego wyciągnąć.
Jeśli chodzi o obrabianie zdjęć to mam też inny problem. Nie wiem czy mam dobrze ustawiony monitor ponieważ na moim monitorze zdjęcia wyglądają zupełni inaczej niż na monitorze drugim,który jest ustawiony do gry.
Co do programu to mam PS CS5 tylko poza samym programem,nie mam umiejętności
Ale małymi kroczkami do przodu,nie poddam się No i jeszcze jedno,obecnie mam grafikę do bani i PS mi strasznie muli,więc uczenie się obsługi tego programu nie jest przyjemne,a nową grafikę będę mieć dopiero jak wrócę z wakacji,bo wcześniej mi się nie opłaca wymieniać( czytaj:nie chce mi się grzebać w kompach itd - mniejsza z tym:) ).
Dzięki za lekturę.
Na szczęście mam dostęp do książek za free,więc na pewno przeczytam
mozer - Nie 24 Kwi, 2011
Może faktycznie w BW byłoby lepiej. Ja jakoś jeszcze nie mam uczulenia na sodowe kolory
komor, co rozumiesz przez 'obrócenie' balansu? Zlikwidować pomarańczu się nie dało, bo dominuje na tym zdjęciu.
komor - Nie 24 Kwi, 2011
mozer, to była żartobliwa riposta na:
mozer napisał/a: | Zapraszam specjalistów od obracania zdjęć |
Ja bym spróbował zmienić balans bieli na taki, żeby dominował niebieski, a jeśli to nie dałoby dobrych rezultatów, to zmieniłbym na cz-b lub sepię. W ostateczności zmniejszył pomarańczowość tak, żeby było żółte. Wszystko co piszę zakłada, że mam do dyspozycji RAW-a, w którym walka z balansem bieli jest prosta.
Quaint - Nie 24 Kwi, 2011
mozer napisał/a: | 73. Zakątek
Obrazek
Zapraszam specjalistów od obracania zdjęć do krytyki ;P |
kolor fajny podoba mi się lepszy taki ciepły niż zimny b/w. nie rozumiem też co miałby tam robić niebieski jak ci komor radzi, popsuł by wszystko, noc, lampy jest okay, nie grzeb w tym
komor - Nie 24 Kwi, 2011
Quaint, chodziło mi o chłodny odcień, nie niebieskie światło. Niefortunnie to ująłem, bo miałem na myśli przesunięcie w kierunku niebieskiego.
mozer - Nie 24 Kwi, 2011
komor napisał/a: | mozer, to była żartobliwa riposta na:
mozer napisał/a: | Zapraszam specjalistów od obracania zdjęć |
|
Aaa, zapomniałem, że to napisałem
komor napisał/a: |
Ja bym spróbował zmienić balans bieli na taki, żeby dominował niebieski, a jeśli to nie dałoby dobrych rezultatów, to zmieniłbym na cz-b lub sepię. W ostateczności zmniejszył pomarańczowość tak, żeby było żółte. Wszystko co piszę zakłada, że mam do dyspozycji RAW-a, w którym walka z balansem bieli jest prosta. |
Dzięki za rady - tego wszystkiego akurat próbowałem i mi się nie podobało. Chyba optymalnym wyjściem byłoby BW (mając na względzie alergików na pomarańcz )
Quaint - Pon 25 Kwi, 2011
komor napisał/a: | Quaint, chodziło mi o chłodny odcień, nie niebieskie światło. Niefortunnie to ująłem, bo miałem na myśli przesunięcie w kierunku niebieskiego. |
Takie grzebanie w zdjęciu nie ma sensu bo każdy ma "własną wizję", tobie spodoba się z przesunięciem w niebieski innemu w b/w. To czysta loteria zależna od gustu.
Ja np. patrzę teraz za okno i widzę dokładnie podobne ujęcie, nie ma tam zimnego niebieskiego, jest spooooro takiego jak na foto, może dlatego bym nic nie zmieniał.
fatman - Pon 25 Kwi, 2011
Shibuya napisał/a: | Jak robisz takie brązowe niebo ? Mi wychodzi zawsze albo czarne albo niebieskie :/ |
Nie "robię" brązowego nieba. Takie wychodzi jak naświetlasz 20-30 sek w ustawianiach WB na: ABW lub chmurka.
75.
spootnick - Wto 26 Kwi, 2011
76 Millenium Bridge- Londyn
77 London Bridge
78
79
litlfisch - Wto 26 Kwi, 2011
Cytat: | 76 Millenium Bridge- Londyn |
spootnick, 2 kroki w lewo i było by super
bhpchmiel - Wto 26 Kwi, 2011
litlfisch napisał/a: | Cytat: | 76 Millenium Bridge- Londyn |
spootnick, 2 kroki w lewo i było by super |
i jeszcze lekki odchył w lewo
litlfisch
litlfisch napisał/a: | Cytat: | 76 Millenium Bridge- Londyn |
spootnick, 2 kroki w lewo i było by super |
A cos nie tak jest?
bhpchmiel
Cytat: | i jeszcze lekki odchył w lewo |
dopiero teraz zauwazylem, by byl jakis 1st w lewo, Dzieki
komor - Wto 26 Kwi, 2011
spootnick napisał/a: | A cos nie tak jest? |
Dla mnie tematem tego zdjęcia jest kopuła katedry, a nie most, stąd pewnie rady kolegów, żeby zmienić kadr.
kadru juz nie zmienie jedynie moge inne zjecie wrzucic gdzie kopula jest glownym tematem. na pierwszym zdjeciu to most jest glowym tematem.
[ Dodano: Wto 26 Kwi, 2011 14:13 ]
80
Imperial - Wto 26 Kwi, 2011
spootnick
na 80. widze teraz 2 motywy przewodnie most i kopule, to zdjecie zdecydowanie mi sie bardziej podoba od poprzednika
Ja mam z kolei troche nie typowo i tak oto zrobilem pare nocnych timelapsow...nie wiem gdzie to wrzucic to zamieszczam TUTAJ, moze byc jako 81. jak wam nie przeszkadza.
Opisalem troche w dyskrypcji. Wszystko robilem obiektywem kitowym 18-55mm z racji tej, ze moja Sigma (ktora zastepowala kita) utonela za rybach , najtrudniej bylo dopasowac ostrosc i musialem czekac na pierwsze gwiazdy, wybrac najjasniejsza na live view wycelowac na nia ,powiekszyc obraz i obrac ostrosc...horror
Jestem kompletnie poczatkujacy w tej technice. Jesli ktos ma podobne zainteresowania/doswiadczenia chetnie zadam kilka pytan!
82 Zatoka Penzance w poludniowej Korwalii
Arius74 - Pią 29 Kwi, 2011
83
degol - Sob 14 Maj, 2011
84
multics - Sob 14 Maj, 2011
84 bardzo na tak
BAWARCZYK.pl - Sob 14 Maj, 2011
84, też mi się widzi...
fatman - Nie 15 Maj, 2011
degol - 84 bardzo, bardzo !
Ileś się naczekał/naskładał ?
degol - Nie 15 Maj, 2011
multics, BAWARCZYK.pl, dzięki !
fatman, w sumie 2,5 h, 158 zrobiłem naświetleń, ale wybrałem do złożenia 154 , każde po 30 s. ISO 200 i światło księżyca z lewej Przeszły nade mną czasem lekkie chmurki, ale były cieniutkie i nie widać na niebie po złożeniu zdjęcia
BAWARCZYK.pl - Nie 15 Maj, 2011
degol, No to się napracowałeś, ale warto pokaż jeszcze cuś, bo ciekawe.
degol - Nie 15 Maj, 2011
BAWARCZYK.pl, w galerii mam takich jeszcze ze dwie, trzy, ale tamte maja poprzerywane linie .
KLIK DO GALERII DEGOL'A
martin33-73 - Nie 15 Maj, 2011
degol, świetne. Bardzo kreatywne.
Też coś wrzucę.
85.
bhpchmiel - Nie 15 Maj, 2011
86.
87.
Imperial - Nie 15 Maj, 2011
86. jest kapitalna
87. nie rozpoznaje, ze to samolot, ale kolory i klimat swietne
no to trochę rozjaśnię
88.
kufel - Nie 15 Maj, 2011
nie wiem czemu ale w 85 strasznie mnie pierwszy plan rozprasza zamiast skupić sie na pociągu i samochodach to wzrok ciągnie ku trawie
martin33-73 - Nie 15 Maj, 2011
No bo to jest jasna, duża plama. Może rzeczywiście za dużo tych mocnych punktów. Być może, bez dołu w panoramie było by lepiej. Dzięki kufel, za uwagę.
witkot - Nie 15 Maj, 2011
bhpchmiel co to jakiś plan filmowy ?? 86 robi wrażenie
degol --84-wielki szacunek za wytrwałość.Okolica ciekawa więć ci się raczej nie nudziło
witkot, Noc Muzeów w Wawie
degol - Pon 16 Maj, 2011
witkot, tak pogadałem sobie z ... własnymi, wewnętrznymi głosami, z trzaskającą po nocy migawką i kotami, a zarazem z kimś kto mi sie nie zechciał chyba przedstawić
martin33-73, dzięki
bhpchmiel, 87 jak ślimak wygląda
dr11 - Pon 16 Maj, 2011
degol napisał/a: | pogadałem sobie z ... własnymi, wewnętrznymi głosami | no to Chopie wróć szybciutko do teraźniejszości
degol - Pon 16 Maj, 2011
bhpchmiel, byś zaprosił kolegów , a nie tak sam sobie się szwendasz po Warszawce !
[ Dodano: Pon 16 Maj, 2011 00:29 ]
dr11, powoli wracam, dzisiaj też wieczorem , a właściwie już prawie nocką byłem w tym samym miejscu
dr11 - Pon 16 Maj, 2011
degol napisał/a: | dzisiaj też wieczorem , a właściwie już prawie nocką byłem w tym samym miejscu | Nie zatrać nam się za bardzo z tą uduchowioną egzystencją A tak poważniej, fajnie, że masz ochotę na powtórkę i poszukiwania
degol - Pon 16 Maj, 2011
dr11, mam kolejny pomysł na tego typu fotografię ! Jest to starszy pomysł od tego ostatnio zrealizowanego, mam go w głowie już ponad rok ! Obiekt też architektura ! Ale statystę potrzebuję , kto wytrzyma w miejscu około 2 h ?! Ale pomysł chyba dobry ?! Na razie nie zdradzę
[ Dodano: Pon 16 Maj, 2011 00:36 ]
dr11 napisał/a: | degol napisał/a: | dzisiaj też wieczorem , a właściwie już prawie nocką byłem w tym samym miejscu | Nie zatrać nam się za bardzo z tą uduchowioną egzystencją A tak poważniej, fajnie, że masz ochotę na powtórkę i poszukiwania |
Nowy pomysł nie ma nic wspólnego z uduchowienie, choć może dla niektórych jest to jedyny cel w życiu !
dr11 - Pon 16 Maj, 2011
Ja bym dał radę, ale za daleko mnie rzuciło. Dużo dałbym za taką współpracę, bo pomysłów mam też sporo na ten temat. Kiedyś zacząłem tego typu eksperymenty, ale się nie dokończyły. Może dane mi będzie do nich wrócić...
degol - Pon 16 Maj, 2011
dr11, to może ja do ciebie podjadę ?
Jakbyś był w Wa-wce, to ja jestem chętny na nocne fotografowanie, myślę, że żonka by nie miała nic przeciw ? Mógłbym pomóc realizacji pomysłu jak również zrealizować swój, bo obiekt o którym wcześniej wspominałem mieści się w Warszawie ! Kiedyś byłem pod nim i właśnie jego nazwa mnie zainspirowała
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
Cytat: | 87. nie rozpoznaje, ze to samolot, ale kolory i klimat swietne |
Eno
Widać preca
Fajne!
dr11 - Pon 16 Maj, 2011
degol, dzięki za zaproszenie ale do Wawki mam troszkę ponad 800km w linii prostej na tą chwilę
degol - Pon 16 Maj, 2011
dr11, jak będziesz się wybierał to daj znać ! 800 samolotem, to jak mrugnięcie powieką
bhpchmiel - Pon 16 Maj, 2011
degol napisał/a: | bhpchmiel, byś zaprosił kolegów , a nie tak sam sobie się szwendasz po Warszawce ! |
Ej nooo.... masz rację Poprawka nastąpi następnym razem
[ Dodano: Pon 16 Maj, 2011 08:16 ]
Muzyk, Imperial, Witkot - dzięki
eljot1987 - Pon 16 Maj, 2011
bhpchmiel, 86 wymiata!
4motion - Pon 16 Maj, 2011
86 naprawdę fajne!
bhpchmiel - Pon 16 Maj, 2011
eljot1987, 4motion, dzięki
degol - Pon 16 Maj, 2011
bhpchmiel napisał/a: | degol napisał/a: | bhpchmiel, byś zaprosił kolegów , a nie tak sam sobie się szwendasz po Warszawce ! |
Ej nooo.... masz rację Poprawka nastąpi następnym razem
[ Dodano: Pon 16 Maj, 2011 08:16 ]
Muzyk, Imperial, Witkot - dzięki |
Zauważyłem, że chadzasz sobie, to tu, to tam, a o koledze/kolegach zapomniałeś !
bhpchmiel - Wto 17 Maj, 2011
degol, bo u mnie to najczęściej jest spontan Ni ma czasu na jakieś wcześniejsze przygotowania
[ Dodano: Wto 17 Maj, 2011 01:38 ]
89.
90.
91.
eljot1987 - Wto 17 Maj, 2011
bhpchmiel, widzę że cała ta seria wymiata a nie tylko 86
crasch - Wto 17 Maj, 2011
90. jest super
w ogóle jak na zdjęcia z "ręki" to rewelacja
pozdrawiam
degol - Wto 17 Maj, 2011
bhpchmiel, u mnie zazwyczaj też spontanicznie
bhpchmiel - Pią 20 Maj, 2011
92.
93.
osator007 - Pon 23 Maj, 2011
94
4motion - Pon 23 Maj, 2011
94. Czegos tu brakuje chyba większego ruchu lub dłuższego czasu naświetlania i po środku zrobiły się jakieś bliki.
witkot - Pon 23 Maj, 2011
94 --jak chciałeś symetrycznie to jeden krok w prawo.Byłoby nawet fajne
martin33-73 - Pon 23 Maj, 2011
94- było by dobre zdjęcie gdyby została zachowane idealna symetria, no i ten słup na środku zdjęcia zupełnie nie pasuje, przeszkadza.
fatman - Wto 24 Maj, 2011
94. - bliki zdecydowanie do wycięcia.
komor - Wto 24 Maj, 2011
osator007, to ja jeszcze do kolekcji skarg i wniosków dołączę tę, że wg regulaminu (punkt 27) maksymalny rozmiar zdjęć w wątkach zdjęciowych to 800 pix.
degol - Czw 26 Maj, 2011
osator007, 94 fajne ! Słup troszkę w lewo i będzie OK, możesz też złapać choć jeden z samochodów stojących w miejscu, najlepiej gdyby migał ... kierunkowskazem ? Spróbuj powtórzyć zdjęcie i wstawiaj na forum
kufel - Pią 03 Cze, 2011
taki gniot...
95.
psylo - Pią 03 Cze, 2011
szkoda kufel, że to drzewo jest w kadrze..i to w takim punkcie... z jednej strony to fajnie bo łuna ponad nim jest symetryczna jakby to od niego rozchodziła sie aura a z drugiej z tym tłem nijak sie ma... chyba jednak wolałbym same budynki... choć tak czy siak przyjemnie sie patrzy..no i widzę że ten kolor wszedł w praktykę u Ciebie ;>
kufel - Pią 03 Cze, 2011
psylo napisał/a: | szkoda kufel, że to drzewo jest w kadrze..i to w takim punkcie... z jednej strony to fajnie bo łuna ponad nim jest symetryczna jakby to od niego rozchodziła sie aura a z drugiej z tym tłem nijak sie ma. | taki był zamysł,drzewo stanowi integralną część kadru stanowi mocny pkt i dlatego jego obecność nie przeszkadza mi.
[ Dodano: Pią 03 Cze, 2011 21:04 ]
psylo napisał/a: | .no i widzę że ten kolor wszedł w praktykę u Ciebie ;> | tak
witkot - Sob 04 Cze, 2011
kufel napisał/a: |
taki był zamysł,drzewo stanowi integralną część kadru stanowi mocny pkt i dlatego jego obecność nie przeszkadza mi.
|
Tylko że w tej scenie jest ono zbyt "mocne" i nie pozwala "śledzić" wzroku po innych elementach kadru.Nawet gdy próbuję na coś innego spojrzeć to "oczka" uciekają mi ciągle w jego stronę.Może to jakaś choroba Ale to tylko moje IMHO więc nie wyciągaj pochopnych wniosków.
Pozdr.
Imperial - Nie 05 Cze, 2011
96.
kufel - Nie 05 Cze, 2011
witkot napisał/a: | Ale to tylko moje IMHO więc nie wyciągaj pochopnych wniosków. | opinie jak najbardziej przyjmuje
Imperial, ciekawe jakby Ci się jeszcze udało zmusić rybaka co by wędką nie machał to było by miodzio
moronica - Nie 05 Cze, 2011
ee wlasnie fajne takie poruszone
kufel - Nie 05 Cze, 2011
nie przeczę choć osobiście taki kadr inaczej bym widział , ale raczej ciężko by to było zrealizować... nie znam nikogo kto potrafiłby siedzieć z wędką w bezruchu 30 min
Imperial - Nie 05 Cze, 2011
dzieki
30min? myslisz o takim kadrze? (zdjecie nie moje!)
jestem chyba zbyt niecierpliwy
kufel - Nie 05 Cze, 2011
Imperial napisał/a: | 30min? myślisz o takim kadrze? (zdjęcie nie moje!) | tak,chodzi mi wlasnie o poruszenie gwiazd. no i plus rybak w kadrze
AuThoR - Nie 05 Cze, 2011
97.
nadzik - Czw 09 Cze, 2011
98
99
Imperial - Czw 09 Cze, 2011
98. dobre, to sa nutki ?
ja nie mialem cierpliwosci do lightpaiting, choc twoje fotki znowu mi dodaly ochoty, dzieki! ^^
ps. WIDZIALES?
nadzik - Pią 10 Cze, 2011
to bardziej camerapaiting ;] a światło pochodzi z latarni ulicznych.
miło że na coś się te zdjęcia przydały
edmun - Pią 10 Cze, 2011
To ja trochę inaczej:
100.
22:56 by edmunek, on Flickr
masza - Pią 10 Cze, 2011
98 i 99 podobają mi się. Beztrosko imprezowe, aż w człowieku tęsknota wzbiera
100 - hm... za bardzo skupiam się na drugim planie, próbując go rozszyfrować. Samotne ździebełko ma potencjał, ale chyba potrzebowałoby spokojniejszego tła.
psylo - Sob 11 Cze, 2011
97. - zawsze przy tego typu obiektach mam problem z niebem... chyba z powodu sodówek i nieumiejętnego ustawienia uprzednio balansu bieli..u Ciebie wyszło to przyjemni ale patrząc po światłach to sodówek raczej nie było..
98. i 99. bardzo przyjemne to malowanie... jak przyjdzie wolna chwila to chętnie przetestuję tego typu experymenty...
100. tło niby bardziej przyciąga ale gdy na zdjęcie patrzy się zezując jest przyjemne a tło wyglądają jak tetris ;>
AuThoR - Sob 11 Cze, 2011
masza napisał/a: | 100 - hm... za bardzo skupiam się na drugim planie, próbując go rozszyfrować |
Mam podobnie to chyba most
edmun - Sob 11 Cze, 2011
poczekam chyba jeszcze chwilę na wasze propozycje, bo podobają mi się skojarzenia.
jutro ogłoszę co jest w tle
komor - Sob 11 Cze, 2011
Mi się 100 podoba właśnie ze względu na tło. No i kolory oranżewskie…
maziek - Sob 11 Cze, 2011
Tło u Edmuna piękne. Komor, nie rób se jaj, 88 razy pomógł i napisał 8880 postów... co to ma być? Numerologia jakaś? Czarny jak piekło, czerwony jak ogień i wiesz, że coś się dzieje...
I weź przekręć ten awatar, co popatrzę to łeb przekrzywiam, żebyś był nogami do dołu. Już mi coś w szyi grzechocze...
kasiakaaz - Pon 13 Cze, 2011
maziek, nic to! Następny post, to dopiero będzie: 8888...
[ Dodano: Pon 13 Cze, 2011 12:49 ]
edmun napisał/a: | poczekam chyba jeszcze chwilę na wasze propozycje, bo podobają mi się skojarzenia.
jutro ogłoszę co jest w tle |
Wystawa sklepowa albo okna jakiejś knajpy?
edmun - Pon 13 Cze, 2011
Tak właściwie to po prostu latarnie z ulicy. Siedziałem na boisku szkolnym ogrodzonym siatką i niechcący zauważyłem w kadrze na LiveView, że nad całą trawą wystaje jedno zdźbło. Jednocześnie widząc jak układa się oświetlona ulica w tle - zrobiłem pstryków kilka bo statywu nie miałem ze sobą, więc aparat leżał na plecaku
komor - Pon 20 Cze, 2011
maziek napisał/a: | I weź przekręć ten awatar, co popatrzę to łeb przekrzywiam, żebyś był nogami do dołu. Już mi coś w szyi grzechocze... |
Mówisz i masz.
mozer - Wto 05 Lip, 2011
Dawno nic tu nie było, więc tak klasycznie:
101. Rynek w Tarnowie
Strzała - Wto 05 Lip, 2011
102.
103.
104.
Czekam na krytykę
Zdjęcia z 10 pietra z Dziwnówka na Kamień Pomorski
Głównie o niebo mi chodzi
psylo - Wto 05 Lip, 2011
101. jakos mi nie leży... może głównie przez perspektywę...(ale światło i cień mi się widzą ;> ) jak lubie Twoje zdjęcia to to jednak mi się nie widzi.. ;>
Strzała a czemu na 10. piętrze tak horyzont leci? czy ma to coś wspólnego z krzywizną ziemi? ;> <joke>
tak rozmyte chmury w moim odczuciu nie nadaja ani klimatu ani większego sensu dla zdjęcia jeśli właściwie nie ma żadnego konkretnego obiektu, który zwracałby uwagę...
degol - Wto 05 Lip, 2011
Strzała, przeczytałem exif-a , czas 32 s., przysłona 11 , ale w kadrze prawie nic nie widać może zejdź na parter i coś z większą ilością światła zrób ?
Strzała - Sro 06 Lip, 2011
@ psylo
oj leci, bynajmniej próbowałem równo ustawić...
Jak człowiek nie będzie wrzucać to się nie nauczy
@ degol
z parteru to tylko pofocę pnie drzew
mozer - Sro 06 Lip, 2011
psylo, dzięki za komentarz, ale nie do końca go rozumiem - perspektywę w sensie, że ze zbyt niskiej pozycji zrobione?
degol - Sro 06 Lip, 2011
Strzała napisał/a: |
@ degol
z parteru to tylko pofocę pnie drzew |
pnie drzew również są warte uwagi !
Strzała - Sro 06 Lip, 2011
To dopiero za rok
moronica - Nie 14 Sie, 2011
tak se dzis postrzelalam z reki, doroczna Pirotechniczna Bitwa Morska
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
Imperial - Pon 15 Sie, 2011
111. naj +1
115.
jasiekcom - Pon 15 Sie, 2011
moronica, 105 szkoda uciętej góry ale może być i najfajniejsze z całej serii dla mnie 110
Imperial, 115 bardzo fajne przeszkadza mi tylko zbyt intensywna zieleń ale może się mylę może przy innej obróbce wyglądało by to gorzej sam nie wiem trzeba by spróbować trochę inaczej i porównać
muzyk - Pon 15 Sie, 2011
Imperial, moim zdaniem 115 jest bardzo ciekawe.
Przywołuje na myśl film o "obcych".
kasiakaaz - Pon 15 Sie, 2011
Imperial, 115 fajne, mam podobne skojarzenia jak muzyk - wizyta Obcych.
litlfisch - Pon 15 Sie, 2011
moronica, może to wina mojego zboczonego gustu ale 114 najbardziej przypadł mi do gustu
ten chaos w kolorach coś w sobie ma, może tylko wody bym się pozbył
marians - Pon 15 Sie, 2011
116. Widok z okna (lekko po północy)
marians, do kompletu przydał by się duch na dole w krzakach
liście po lewo na tle zabudowań bym skasował, trochę za bardzo rozprawszają
moronica - Pon 15 Sie, 2011
albo wilk ekstra zdjecie
kufel - Pon 15 Sie, 2011
marians, to jest jedna ekspozycja ? jeśli tak , to jak udało ci się nie przepalić księżyca ?
moronica - Pon 15 Sie, 2011
tez sie nad tym zastanawialam ale zalozylam, ze to 2 ekspozycje z plynnym przejsciem lub przynajmniej jakies kreatywne maskowanie
komor - Pon 15 Sie, 2011
Imperial, 115. bardzo mi się. Tylko leci w prawo i przeszkadza to w odbiorze.
marians, 116. też fajnie skomponowane. Uwagę litlfischa też popieram.
Troszkę przyciąłem krzaczora
kufel - zdjęcie składa się z trzech ekspozycji. Najdłuższa trwała 30 sekund, więc z księżyca zrobiła się wielka biała plama (otoczka wokół księżyca to właśnie ta plama, tyle że przysłonięta dwoma kolejnymi warstwami). Oczywiście nie obyło się bez różnej maści masek. No i pozwoliłem sobie zafałszować kolor nieba - oryginalną czerń/szarość (w zależności od ekspozycji) podmieniłem na granat.
kufel - Pon 15 Sie, 2011
marians napisał/a: | Troszkę przyciąłem krzaczora | no to jeszcze rozwiej wątpliwości w kwesti ilosci ekspozycji choc tu akurat sprawa wydaje sie raczej oczywista: dwie ekspozycje i... maskowanie?
Wyjaśnienie we wcześniejszym poście A tak z innej beczki - chciałbym, żeby takie zdjęcie dało zrobić przy użyciu jednego ujęcia. Niestety mój canon EOS 550D tego nie potrafi...
kufel - Pon 15 Sie, 2011
marians napisał/a: | Wyjaśnienie we wcześniejszym poście | thnx
marians napisał/a: | A tak z innej beczki - chciałbym, żeby takie zdjęcie dało zrobić przy użyciu jednego ujęcia. Niestety mój canon EOS 550D tego nie potrafi... | pociesze Cie: póki co żaden aparat tego nie potrafi
kufel napisał/a: | marians napisał/a: | Wyjaśnienie we wcześniejszym poście | thnx
marians napisał/a: | A tak z innej beczki - chciałbym, żeby takie zdjęcie dało zrobić przy użyciu jednego ujęcia. Niestety mój canon EOS 550D tego nie potrafi... | pociesze Cie: póki co żaden aparat tego nie potrafi |
można by się jeszcze pokusić z szarą połówką, ale jeszcze nic takiego nie próbowałem
kufel - Pon 15 Sie, 2011
litlfisch napisał/a: | można by się jeszcze pokusić z szarą połówką, ale jeszcze nic takiego nie próbowałem | ja tez, ale wydaje mi sie ze raczej nie zda w tym przypadku egzaminu. w przypadku zdjęcia księżyca mamy do czynienia z jasnym punktem, małym elementem , a nie wiekszą powierzchnią jak niebo.
mozer - Pon 15 Sie, 2011
marians, ale jaka to ogniskowa? bo dół nie wygląda na długą, a Księżyc duży...
mozer: Całe zdjęcie (a właściwie dwie jego warstwy) zrobione z ogniskową około 30mm (kadr jest oryginalny, prosto z aparatu). Księżyc został wykonany przy ogniskowej 250mm, następnie (przy komponowaniu końcowego obrazka) pomniejszony mniej więcej o 1/3 i wstawiony w miejscu dużej białej plamy pochodzącej od prześwietlonego Księżyca na głębszych warstwach. Wiem - Księżyc jest tu większy, niż w rzeczywistości, ale - wg mnie - cała kompozycja dzięki temu wygląda lepiej
mozer - Pon 15 Sie, 2011
marians, a czyli fotomontaż! Paaaanie
dragossani - Wto 16 Sie, 2011
116 - to już zdecydowanie fotomontaż ale efekt bardzo smakowity.
Marek_N - Wto 16 Sie, 2011
117. Niebo w mieście
118. Burza.
Imperial - Wto 16 Sie, 2011
kasiakaaz, muzyk
rozwieje wasze wapliwosci o obcych, to tylko zwykla petarda wybuchla, ale dzieki!
116.
fajna ta mgla, ale ksiezyc za wysoko w kadrze stoi, trzeba oczami rzucac
na 117 te budynki przeswietlone troche...albo rybki albo akwarium (albo hdr )
119.
muzyk - Wto 16 Sie, 2011
Imperial napisał/a: | rozwieje wasze wapliwosci o obcych |
Petarda nie petarda. Mnie od razu skojarzyło się z jakimś obrazem z archiwum X, a nawet Ż.
Siwyy - Wto 16 Sie, 2011
Moje pierwsze tutaj..
120. Zachód słońca nad jeziorem Trzesiecko
Imperial - Wto 16 Sie, 2011
120. rozmiar zdjecia i reklama na fotosik.pl tak mnie przestraszyly, ze wylaczylem
Monastor - Sro 17 Sie, 2011
litlfisch napisał/a: |
można by się jeszcze pokusić z szarą połówką, ale jeszcze nic takiego nie próbowałem |
Księżyc by się maznął.
kufel - Sro 17 Sie, 2011
Cytat: | Księżyc by się maznął. | czasy byłyby za długie?
mozer - Sro 17 Sie, 2011
Przecież to fotomontaż - jakie czasy za długie, jaka połówka
kufel - Sro 17 Sie, 2011
mozer, wiem ze fotomontaż, ale my tu tylko teoretyzujemy co by bylo gdyby...
mozer - Sro 17 Sie, 2011
kufel, no dobra - w tym wypadku potrzebna byłaby połówka dająca ok. 14 EV. Są takie?
marians - Czw 18 Sie, 2011
Ekspozycja "podłoża" wynosiła prawie 30 sekund. Przy takim czasie Księżyc by się przemieścił w widoczny na zdjęciu sposób i wyszedłby niewyraźny. No chyba, żebym podkręcił ISO. Ale wtedy pojawia się problem szumów...
Usjwo - Pon 22 Sie, 2011
121. Guangzhou noca - kadr poziomy
122. Guangzhou noco - kadr pionowy
mozer - Pon 22 Sie, 2011
Usjwo, podoba mi się "sterylność" 121 - na dole jest woda? nie dało się jej jakoś lepiej złapać?
Jeśli się nie dało, to zrobiłbym z tego panoramkę.
Monastor - Pon 22 Sie, 2011
Usjwo, mi niespecjalnie podchodzą. Na 121 mimo wszystko za dużo czerni i dziwne przejścia między światłem, a cieniem. Ani to płynne gradienty, ani wyraźne granice. Wygląda na niestarannie przycięte w cieniach.
122 lepsze, ale nie podobają mi się szare światła w LDR.
Usjwo - Wto 23 Sie, 2011
mozer Tak, zdjecia zrobione ze statku, moglem wode calkiem zaczernic. Panorame, to masz na mysli: ciac gore i dol, zeby zostal waski pasek? To nie bardzo bo ja chcialem duzo czrnego, "panorame" moge w kolorze zrobic
Monastor w porownaniu do 121 to wiecej szarosci, moglem sie przylozyc do Ps'a.
Cos ostatnio wyszedlem z wprawy uzywania TLS'ow, musialem sprawdzic w googlach co znaczy LDR
baracuda - Wto 23 Sie, 2011
Usjwo napisał/a: | 121. Guangzhou noca - kadr poziomy |
bardziej mi odpowiada od pionu
kufel - Wto 23 Sie, 2011
Usjwo, za Monastorem za duzo czerni etc.
Imperial - Wto 23 Sie, 2011
Usjwo, tak jak wyzej koledzy: za duzo czerni :/
123.
kasiakaaz - Wto 23 Sie, 2011
Imperial, 123 baaaardzo mi się podoba, super kadr i kolor.
bbeeaa - Sro 24 Sie, 2011
Imperial, 123 świetna fota ; )
Helium - Sro 24 Sie, 2011
121 ma coś w sobie mimo przeważającej czerni... jedyne co bym spróbował zrobić to odciął na 1/4 wysokości dolną część - myślę, że to ona jest odpowiedzialna za wrażenie nadmiaru czarnego... gdy przesłoniłem kartką papieru dolną część kadru dużo mocniej rzucił się w oczy geometryczny i purystyczny charakter tego zdjęcia, a nadmiar czerni przestał razić.
123 kapitalny kadr ! Całości charakteru dodaje delikatne nasycenie barw (redukowałeś saturację ?) i krosowanie.
cin3k - Sro 24 Sie, 2011
123. Barwo
mozer - Sro 24 Sie, 2011
Imperial, czy to zdjęcie (123) jest pozowane?
Imperial - Sro 24 Sie, 2011
dzieki wszystkim,
Helium
mozer
i tak i nie, to jedna klatka z timelapsa, skadrowana i edytowana
postanowiłem zrobić timelapsa gwiazd, ale przyszły chmury i zasłoniły niebo na dobre...
no wiec, przycupnęliśmy na ławce i wypiliśmy winko
TUTAJ timelaps
mozer - Sro 24 Sie, 2011
Imperial, miałem na myśli, czy to znajomi - ten pan w dresie wygląda groźnie
hijax_pl - Pią 02 Wrz, 2011
Trochę fajerwerków wrzucę:
124
125
126
127
128
masza - Pią 02 Wrz, 2011
Imperial, 123 świetne, a i okoliczności ciekawe.
hijax_pl, podobają mi się 125 (pierzaste) i 126 (nerwowe).
bhpchmiel - Pią 02 Wrz, 2011
hijax_pl, te 125 to bajeczka
Imperial - Pon 05 Wrz, 2011
125. +1
129.
hijax_pl - Pon 05 Wrz, 2011
Imperial, bhpchmiel, masza, dzięki
degol - Wto 06 Wrz, 2011
hijax_pl, 125 i 126 sa inne Fajny efekt, szczególnie na 126 choć i 125 też super .
Helium - Czw 08 Wrz, 2011
Szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak sklasyfikować swoją pracę, więc zaryzykuję i wrzucę ją tutaj (choć to nie była jeszcze czarna noc):
130
Imperial - Sob 10 Wrz, 2011
131.
kufel - Sob 10 Wrz, 2011
Helium napisał/a: | Szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak sklasyfikować swoją pracę, więc zaryzykuję i wrzucę ją tutaj (choć to nie była jeszcze czarna noc) | to nawet lepiej , czarne niebo nie zawsze dobrze wygląda na zdjęciach. zbyt duży kontrast z otoczeniem.
Imperial, ciekawe
Imperial - Sob 10 Wrz, 2011
dzieki kufel,
132. dorzuce jeszcze do tematu...
fatman - Sob 17 Wrz, 2011
Ja coś łagodniejszego.
133.
kasiakaaz - Nie 18 Wrz, 2011
Imperial, 131 podoba mi się.
fatman, to w Galerii - duuuużo lepsze
KwusheR - Wto 20 Wrz, 2011
Imperial, wiem, że trochę czasu minęło, ale w czym edytowałeś timelapsa? Chodzi mi o te efekty fade i blur tworzące bokehy.
enricia - Czw 22 Wrz, 2011
moje tez takie "wieczorowe", canon 550D
KwusheR - Czw 22 Wrz, 2011
Coś się tam świeci na górze Ale przyjemne w odbiorze zdjęcie.
135.
Znajomi mówią, że fajne Ale co oni tam wiedzą.
[ Dodano: Sro 28 Wrz, 2011 09:23 ]
136.
Ale tu cicho w tym temacie ostatnio.
fatman - Pon 03 Paź, 2011
Ano cicho...
137.
mozer - Pon 03 Paź, 2011
Teraz noc coraz dłuższa to się rozrusza
fatman, ten ludź po lewej psuje mi sterylność tego obrazka. To zamierzony efekt?
DevEBM - Pon 03 Paź, 2011
fatman, super te gwiazdki wyszly. Filtr czy przysłona?
A tego ludzia to trzeba było "kilim"
Właśnie chciałem tego ludzia i ledwo go złapałem w kadr
Jeżeli już drugiego klegę ten ludź niepokoi to znaczy, ze zdjęcie spełnia swoją rolę.
Kontrapunkt do ostrej rzeczywistości.
Gwiazdki to zasługa przysłony i... matrycy.
Naświetlane 10s na f/9 a więc aż tak nie przymykałem.
Robione Sigmą DP-1
mozer - Pon 03 Paź, 2011
fatman, hm. A jakie znaczenie ma matryca dla tworzenia gwiazdek?
A jeśli taki zamysł to ten ludź mógłby bardziej zdecydowanie w kadr wchodzić
kufel - Pon 03 Paź, 2011
mozer napisał/a: | A jeśli taki zamysł to ten ludź mógłby bardziej zdecydowanie w kadr wchodzić | zgadzam sie i dołączam sie do pytania
mozer napisał/a: | fatman, hm. A jakie znaczenie ma matryca dla tworzenia gwiazdek? |
mozer napisał/a: | fatman, hm. A jakie znaczenie ma matryca dla tworzenia gwiazdek?
|
Hmm... własnie. Za cienki jestem żeby to wytłumaczyć.
To, że mocno przymykając można gwiazdki zrobić wiadomo nie od dziś.
Interesującym jednak jest, że moim 50D przy f/9 nie da się zrobić gwiazdek
nawet używając obiektywu o zbliżonym kącie jaki ma Sigma.
Eksperymentuję z tą sigmą.
Na pewno hijax_pl będzie wiedział
mozer napisał/a: | ten ludź mógłby bardziej zdecydowanie w kadr wchodzić |
Z wchodzeniem w kadr sprawa byłaby prosta i... klasyczna.
Sęk w tym, że on właśnie miał wychodzić.
Ja jestem amatorem ale widziałem zdjęcia klasyków fotografii, gdzie właśnie człowiek
wychodził z kadru. To było wtedy (lata 50-te) wbrew konwencji (i jak widzę jest do dziś) i zainspirowało mnie to trochę.
moronica - Pon 03 Paź, 2011
fatman, gwiazdki to rowniez kwestia ksztaltu listkow przyslony
hijax_pl - Pon 03 Paź, 2011
fatman napisał/a: | To, że mocno przymykając można gwiazdki zrobić wiadomo nie od dziś. | Tak samo jak przymykając oko fatman napisał/a: | Interesującym jednak jest, że moim 50D przy f/9 nie da się zrobić gwiazdek | Ano właśnie... Generalnie na Canonie ciężej. A wynika to z ilości listków przysłony. Nie kształtu, ale ilości właśnie. Te promienie powstają - poglądowo mówiąc - na każdym narożniku tego wieloboku, który tworzą listki przysłony. I co istotniejsze to to, że parzysta liczba tych boków (czyli kątów) powoduje, że ramiona gwiazdki z naprzeciwległych sobie narożników - nakładają się. Stąd też można na podstawie takich gwiazdek policzyć ile jest listków przysłony:
- liczba listków równa jest liczbie ramion, gdy jest ich parzysta liczba,
- liczba listków jest dwa razy mniejsza od ilości ramion, gdy jest ich nieparzysta liczba.
No i im lepsza przysłona (bardziej kołowa niż wieloboczna), tym gorsze gwiazdki...
Taki przykładzik graficzny machnięty kiedyś na szybko:
Linie czerwone obrazują listki przysłony.
Linie niebieskie (wszystkie tej samej długości) schematyczne "ramiona" wychodzące z narożników - rysunek po lewej ma złożone niebieskie kreski, dlatego wszystkie są równej długości
P.S.
W sigmie DP1 przysłona jest 6-listkowa
A moronika niech się pochwali swoimi gwiazdkami z Nikkora 50/1.2, który to ma aż 9 listków
moronica - Wto 04 Paź, 2011
mam inne obiektywy 9-listkowe ale pod wzgledem gwiazdek do piet nie dorastaja tej 50tce do tego produkuje gwiazdki juz na f/2. juz sie chwalilam ale skoro nalegasz z tego co pamietam zdjecie wykonane gdzies w okolicach f/4
mozer - Wto 04 Paź, 2011
hijax_pl, zależność gwiazdek od liczby listków przysłony jest wiadoma, ale to nie wyjaśnia dlaczego sigma daje gwiazdki przy f/9 a canon nie - taki np. 10-22 też ma 6 listków.
Generalnie wydaje się, że gwiazdki świadczą raczej o złej jakości przysłony - wielobocznym kształcie. Taki obiektyw również da kanciasty bokeh, prawda?
hijax_pl - Wto 04 Paź, 2011
Cytat: | Generalnie wydaje się, że gwiazdki świadczą raczej o złej jakości przysłony - wielobocznym kształcie. Taki obiektyw również da kanciasty bokeh, prawda? | Dokładnie tak. I to też napisałem powyżej:
Cytat: | No i im lepsza przysłona (bardziej kołowa niż wieloboczna), tym gorsze gwiazdki... |
mozer - Wto 04 Paź, 2011
hijax_pl, tak, widzę - tylko nie napisałeś, czy to zła cecha, czy dobra
Kołowa? W sensie gwiazdek - to zła cecha, w senie kremowego bokehu - pożądana. Zależy jak na to spojrzeć...
Helium - Wto 04 Paź, 2011
Ja pokusiłbym się o takie stwierdzenie (bazując na daaaawno temu czytanym artykule o bokeh, więc jeśli prawię farmazony to proszę mnie poprawić): im bardziej kołowy kształt otworu przysłony tym gorsze gwiazdki, ale z innego punktu widzenia jest to lepszy stan ze względu na bokeh (jego plastykę - o ile pamiętam w czytanym przeze mnie artykule wykazywana była jakość boheh w zależności właśnie od "kołowości" otworu przysłony). Jak to zwykle bywa nie ma zatem bezwzględnie lepszego lub gorszego rozwiązania. Jeśli ktoś "poluje" na gwiazdki, to nie będzie zachwycony przysłoną o otworze maksymalnie zbliżonym do koła. Jeśli natomiast kogoś interesuje piękny bokeh to zdecydowanie maksymalnie kołowe otwory przysłony są dla niego wskazane.
Oczywiście należy brać pod uwagę, że jakość bokeh to także subiektywny odbiór więc i tu nie ma bezwzględnej skali oceny.
[ Dodano: Wto 04 Paź, 2011 10:07 ]
Hehe... hijax_pl byłeś szybszy... a tak chciałem zabłysnąć
moronica napisał/a: | do piet nie dorastaja tej 50tce do tego produkuje gwiazdki juz na f/2 | Niezawodny Ken nawet sfotografował jak się przymyka przysłona w tej pięćdziesiątce - tu widok dla f/2
fatman - Wto 04 Paź, 2011
Łoooo, żesz Ty... alem rozpętał dyskusję...
Jak zajadę do chaty to wrzucę tu zdjątko sześciokątnych czerwonych artefaktów "okołogwiazdkowych", które zaobserwowałem fotografując Sigmą.
Potem musze maskować w PP.
Można to ująć tak...
Czasami focąc nocą
Ujęcia mi się knocą
Bo sześciany nie wiem po co
Wyłażą mi z całą mocą.
[ Dodano: Wto 04 Paź, 2011 17:43 ]
[ Dodano: Wto 04 Paź, 2011 17:43 ]
komor - Sro 05 Paź, 2011
fatman, ciekawe zjawisko. Jakieś wielokrotne odbicia promieni między matrycą a ostatnią soczewką?
mozer - Sro 05 Paź, 2011
Nie zachęca do sigmy
fatman - Sro 05 Paź, 2011
mozer napisał/a: | Nie zachęca do sigmy |
Tylko w nocy to mam.
Ale na szczęście nocą noszę jeszcze inne graty ze sobą.
hijax_pl - Sro 05 Paź, 2011
fatman, i jest to powtarzalne zjawisko?
fatman - Sro 05 Paź, 2011
hijax_pl - ano niestety z moich dwóch nocnych sesji wynikaja mieszane wnioski.
Hmm...
Uwaga Admin - celowo nie numeruj e zdjęć.
Nie ma tego w świetle niebieskim (trzeba sprzwdzić z bliższej odległości.
Ale już w innym świetle...
f/8 i 4s - wzorek jest bokehowo rozmyty i "plamkowatość" jest przypadkowa.
Ale już po przymknięciu do f/11 i naświetlaniu 8s - wzorek zaczyna się układać regularnie i to w poziome i pionowe rządki nawet.
Popróbuj ze swoim.
hijax_pl - Sro 05 Paź, 2011
Wygląda tak jakby to była flara od czegoś w rodzaju soczewek fresnela leżącego na matrycy. A w zasadzie pomiędzy obiektywem, a matrycą...
mozer - Sro 05 Paź, 2011
Wydaje się logiczne, że dla niebieskiego nie ma takich flar - w końcu niebieska barwa jest rejestrowana przez wierzchnią warstwę. Najwięcej odbić powinno zachodzić dla czerwonego.
fatman - Czw 06 Paź, 2011
To wprawdzie nie nocna (sorka za OT) ale chcę pokazać, że pod światło tym sie niestety robić nie da
Z dzisiejszego poranka. Prosto z RAWa. ISO200, 1/320s na f/4
A tu na ten przykład nie ma ani przepałów ani artefaktów ani nawet gwiazdek.
No i kolorki są piękne (1s, f/4, ISO100)
138. (powrót do numeracji)
kasiakaaz - Czw 06 Paź, 2011
fatman, trzeba będzie przeprosić się z badziewnym
fatman - Czw 06 Paź, 2011
Nigdy nie nazywałem żadnego sprzętu badziewnym
Przepraszam się z "czajnikiem" ale tam gdzie go nie udwignę będę Sigmeczkę zabierał.
Nie jest ona po prostu "do wszystkiego".
kasiakaaz - Czw 06 Paź, 2011
fatman napisał/a: | Nigdy nie nazywałem żadnego sprzętu badziewnym |
Nieeee, no bez urazy - badziewny powinien być w " "
Dyzmard - Pią 07 Paź, 2011
fatman, w życiu bym się tego nie spodziewał po tej sigmie, a jak już tutaj jestem, to takie dwa badziewne
139.
140.
mozer - Pią 07 Paź, 2011
fatman, wynika z tego, że test na optycznych jest do tyłka, bo nie zwrócili na to uwagi...
hijax_pl - Pią 07 Paź, 2011
mozer, bo to zjawisko wychodzi tym mocniej im bardziej przymykamy przysłonę i im silniejsze źródło punktowego, kontrastowego światła jest.
fatman napisał/a: | Nie jest ona po prostu "do wszystkiego". | Dokładnie tak
mozer - Pią 07 Paź, 2011
hijax_pl, no ale w teście o tym nie ma
Dyzmard, fajne te zdjęcia - szczególnie 139. Idealnie wybrana pora
cybertoman - Pią 07 Paź, 2011
mozer napisał/a: | wynika z tego, że test na optycznych jest do tyłka, bo nie zwrócili na to uwagi... | Jaki test masz na mysli?
mozer - Pią 07 Paź, 2011
cybertoman, no test sigmy dp1 - a czegóż by innego?
cybertoman - Pią 07 Paź, 2011
A jakos sie pogubilem... Pliki zaczynaja sie od SDI i bylem przekonany, ze o SD1 jest mowa...
mozer - Pią 07 Paź, 2011
W sumie ciekawe, czy w SD1 też występują takie zjawiska na matrycy...
hijax_pl - Pią 07 Paź, 2011
Gdzieś doczytałem, że to zachowanie starali się wyeliminować w DP1s przesuwając filtr IR bliżej matrycy (albo integrując z matrycą?). W każdym razie w DP1x (który to jest następcą DP1s) problem też występuje, ale jest marginalny.
moronica - Pią 07 Paź, 2011
140 swietne
Imperial - Pią 07 Paź, 2011
moronica napisał/a: | 140 swietne |
agree
kasiakaaz - Pią 07 Paź, 2011
moronica napisał/a: | 140 swietne |
Tyż tak uważam, ale 139 też mi się bardzo podoba - odpowiada mi ta zimna tonacja.
Dyzmard - Pią 07 Paź, 2011
dzięki wielkie.
DevEBM - Pią 07 Paź, 2011
Dyzmard, oba zdjęcia są super. 139 - świetna kolorystyka, 140 - lepsze niż niejedna pocztówka z NYC.
degol - Sob 08 Paź, 2011
fatman, awatar zmieniłeś na RainMan ?!
fatman - Sob 08 Paź, 2011
degol napisał/a: | fatman, awatar zmieniłeś na RainMan ?! |
He, he... nie ale... już mi sie opatrzył tamten
jacekwrrr - Sob 15 Paź, 2011
Moje pierwsze zdjęcia nocne.
141.
142.
opinie i wskazówki mile widziane.
B o g d a n - Sob 15 Paź, 2011
jacekwrrr napisał/a: | Moje pierwsze zdjęcia nocne. | Jak na pierwsze to całkiem gites!
Pod względem prowadzenia wzroku w głąb kadru, pierwsze jest lepsze. Na drugim trakt ucieka w lewo poza kadr. Odrobinę wczesniej miałbyś też bardziej niebieskie niebo.
kufel - Sob 15 Paź, 2011
jacekwrrr, 141 tematycznie nieciekawe. 142 lepsze. szkoda przepałów na budynku.
kufel napisał/a: | 141 tematycznie nieciekawe. 142 lepsze. |
Ja mam zupełnie odwrotną opinię. Kadrowo i kompozycyjnie na 141 jest duuużo lepiej. A odcinając przwą część, kwadrat byłby jeszcze lepszy.
kufel - Sob 15 Paź, 2011
w 141 w kadrze nie ma nic ciekawego co by mogło ( w moim odczuciu) przyciągnąć uwagę. jest chaotycznie. brak tematu na 142 dużo lepiej. dwa plany. linie ze świateł i muru fajnie sie układają w kadrze.
ciekawe jak inni to widzą
kufel, mam pytanie jak skutecznie uniknąć przepałów na budynku. Ja dopiero zaczynam fotografować i proszę o poradę.
mozer - Sob 15 Paź, 2011
IMHO 142 lepsze, ale ujęcie z miejsca bliżej barbakanu mogłoby być ciekawsze - brakuje czegoś dominującego w tym ujęciu.
141 jest zupełnie nijakie kompozycyjnie.
[ Dodano: Sob 15 Paź, 2011 12:15 ]
jacekwrrr, a robisz w RAW?
kufel napisał/a: | w 141 w kadrze nie ma nic ciekawego co by mogło ( w moim odczuciu) przyciągnąć uwagę. jest chaotycznie. brak tematu | Moja opinia:
Zdjęcie pokazuje deptak pomiędzy zabytkowymi murami, którym oglądający podąża w głąb kadru. Ogranicznikami kadru są dobrze wyeksponowane mury. Wieża z lewej strony jest istotnym i ważnym elementem uporządkowanego kadr i prawidłowo w nim umieszczona.
kufel napisał/a: | na 142 dużo lepiej. dwa plany. linie ze świateł i muru fajnie sie układają w kadrze. | Moja opinia:
Dwa plany może i są ale totalnie chaotyczne. Droga na pierwszym planie biegnąca z prawa do lewa wyprowadza widza poza kadr. Drugi plan jest w dużej części zasłonięty przez krzaki. Jest też dość daleko i zdecydowanie za mało wyeksponowany i przez to mało ciekawy.
mozer - Sob 15 Paź, 2011
B o g d a n, moja opinia do Twojej opinii:
założenia fajne, ale tu płotek, tu walący się mur, tu baszta - jakoś dla mnie się to kupy nie trzyma... Można by spróbować wyeksponować któryś mur - może np kadrem pionowym?
kufel - Sob 15 Paź, 2011
jacekwrrr napisał/a: | kufel, mam pytanie jak skutecznie uniknąć przepałów na budynku | kontrolować ekspozycje i obserwować histogram dodatkowo robić w RAW. z tego pliku ,przy obrobce, możesz sporo wyciągnąć zarówno ze świateł jak i z cieni. wiesz, robienie zdjęć nocnych samo z siebie jest trudne bo ciężko o brak przepaleń; nocą sceny zazwyczaj są kontrastowe, ciemne niebo i jasne światła. ale na to tez jest sposób: robić zdjęcia gdy niebo jeszcze nie jest całkowicie czarne
B o g d a n napisał/a: | Zdjęcie pokazuje deptak pomiędzy zabytkowymi murami, którym oglądający podąża w głąb kadru. Ogranicznikami kadru są dobrze wyeksponowane mury. Wieża z lewej strony jest istotnym i ważnym elementem uporządkowanego kadr i prawidłowo w nim umieszczona. | kadrowałbym inaczej mimo wszystko jest dość chaotycznie.
B o g d a n napisał/a: | Dwa plany może i są ale totalnie chaotyczne. Droga na pierwszym planie biegnąca z prawa do lewa wyprowadza widza poza kadr. Drugi plan jest w dużej części zasłonięty przez krzaki. Jest też dość daleko i zdecydowanie za mało wyeksponowany i przez to mało ciekawy. | może i ten kadr można bardziej dopracować, ale dalej zdania nie zmienię: jest lepszy niz 141
Każdy z nas ma pewnie sporo pomysłów jak by można poprawić kadr w tych dwóch przypadkach. Ja tylko porównuję te dwa obrazki takie, jakie widzę.
Jeśli chodzi mur na pierwszym, to jest wyeksponowany aż nadto, dlatego docięcie z prawej do kwadratu sporo by według mnie dało.
Za to z kadru 142 i miejsca, z którego było ono robione, nie widzę za bardzo szansy na poprawę.
kufel - Sob 15 Paź, 2011
B o g d a n napisał/a: | Ja tylko porównuję te dwa obrazki takie, jakie widzę. | ja tez. i uważam z tych dwóch , w takiej postaci , jakiej są, 142 jest po prostu dużo lepszy.
Pozostałe z pierwszych moich zdjęć nocnych.
143.
144.
145.
146.
147.
Jak zwykle proszę o wskazówki co jest źle.
kufel - Sob 15 Paź, 2011
nie wiem czy w 147 i 145 nie byłoby lepiej bez brzegu rzeki w kadrze.
w 143 chyba za dużo góry
jak na początki to jest dobrze
kufel, to znaczy że nie jest tak źle ze mną jak na pierwszy raz. Ale wiem że dużo nauki przede mną. Pozdrawiam
jaad75 - Sob 15 Paź, 2011
Z tego rzutu, 144 jest całkiem niezłe, a co do poprzedniej pary - całkowicie zgadzam się z B o g d a n e m (co raczej rzadko mi się zdarza )
kufel - Sob 15 Paź, 2011
jaad75 napisał/a: | a co do poprzedniej pary - całkowicie zgadzam się z B o g d a n e m | poważnie uważasz 141 za lepsze? ok, w takim razie spytam , gdzie wg Ciebie tkwi jego atut i lepszość?
jaad75 - Sob 15 Paź, 2011
kufel napisał/a: | w takim razie spytam , gdzie wg Ciebie tkwi jego atut i lepszość? | W kompozycji i prowadzeniu linii. 142, jest po prostu źle skomponowane. A temat i tak drętwy na obydwu...
kufel - Sob 15 Paź, 2011
jaad75 napisał/a: | W kompozycji i prowadzeniu linii. | hmm , ja tego nie widzę
kasiakaaz - Pon 17 Paź, 2011
jacekwrrr, 144 - niezłe Na 147 - niepotrzebny brzeg i też byłoby niezgorzej...
B o g d a n - Pon 17 Paź, 2011
jaad75 napisał/a: | a co do poprzedniej pary - całkowicie zgadzam się z B o g d a n e m (co raczej rzadko mi się zdarza ) |
Musze sobie to w ramki oprawić.
slawomirro - Pon 17 Paź, 2011
Zdjęcia mostu cieszą się wzięciem, więc i moje
148.
149.
150.
151.
mozer - Pon 17 Paź, 2011
Fajne - 151 robi najlepsze wrażenie
Na 149 drażni ta barierka(?) na dole. Nie wiem czy nie lepsze byłoby ujęcie od drugiej strony, bo nałożony stadion nie wygląda najlepiej.
kufel - Wto 18 Paź, 2011
148 najmniej mne się widzi ,wiecej dołu by sie chyba przydało . cala reszta serii już bardziej , i faktycznie 151 robi wrażenie.
Cytat: | bo nałożony stadion nie wygląda najlepiej. | poczatkowo nie zauważyłem tego
bhpchmiel - Wto 18 Paź, 2011
slawomirro, ekhm, ekhm - na dachu którego budynku stałeś, jak robiłeś fotkę nr 150
Co do 151 zachowam wymowne milczenie
slawomirro - Wto 18 Paź, 2011
bhpchmiel napisał/a: | slawomirro, ekhm, ekhm - na dachu którego budynku stałeś, jak robiłeś fotkę nr 150 |
Żaden dach. Balkon. - Zabłocińska 8 na Marymoncie, piętro 10. Widok jest tam przepiękny.
Doskonale widać nawet Stadion Narodowy. Niestety od czerwca nie mam tam już dostępu (sprzedałem mieszkanie po ciotce)
bhpchmiel - Wto 18 Paź, 2011
slawomirro, wszystko jasne
Sie rozpędziłem z mostem, więc jeszcze parę ujęć znad Wisły
152. (exif zjadło, więc dopiszę: ok 200 sekund naświetlania...
153. Poprzednie zjdęcie mostu robiłem ostatniej zimy, te są sprzed paru dni...
154.
i.... różowy PKiN (z okazji Dnia Wstążki, dla chorych na raka)
155.
moronica - Wto 18 Paź, 2011
152 leci w lewo. most fajnie choc fajniej by bylo o niebieskiej godzinie
moronica napisał/a: | 152 leci w lewo. most fajnie choc fajniej by bylo o niebieskiej godzinie |
złudzenie - jest prosto idealnie aż sprawdziłem dla pewności teraz.
btw niestety czerwone zapaliło się dopiero o godzinie 20. Wcześniej miałbym tylko niebieski kolor. Nie zawsze w złotej godzinie można fotografować.
kufel - Wto 18 Paź, 2011
slawomirro napisał/a: | złudzenie - jest prosto idealnie | na pewno?
moronica - Wto 18 Paź, 2011
slawomirro, zlota godzina to nie to samo co niebieska
jak sprawdzales? lewa strona budynku jest nizej niz prawa, nawet maszt w centrum widac ze leci
DevEBM - Sro 19 Paź, 2011
slawomirro, 151 fajnie wyszło, z małym zastrzeżeniem - mniej ulicy, więcej nieba (oryginalnie tak wyglądało, czy dodane w PS-ie?)
155 z kolei do mnie nie przemawia: wyraźnie szumi, zegary na pekinie sie popaliły. No i ten selektywny kolor jakoś tak nie za bardzo...
slawomirro - Sro 19 Paź, 2011
Na 1000% fota 152 jest prosta. Nałożyłem siatkę perspektywy na fotę i maszt jest prosty, linie pionowe mostu są proste
151 to lekki hdr (dla nieba tylko) i panorama złozona z 3 zdjęć, ale tak było faktycznie.
Generlanie mój styl prezentowania świata w fotografii to m.in są selektywne kolory. To nie dokument by musiało by wiernie
Natomiast masz rację - szumi
mozer - Sro 19 Paź, 2011
slawomirro, iglica faktycznie jest prosto, ale ściana budynku leci wyraźnie w lewo - czyżby kolejna fuszerka budowlana?
radaris - Sob 22 Paź, 2011
konkretne foty idą
mogę nieco zaniżyć teraz poziom
wskazówki mile widziane!
156.
157.
kasiakaaz - Sob 22 Paź, 2011
radaris, 156 całkiem fajnie wyszło, ale nie lepiej byłoby w pionie?
radaris - Sob 22 Paź, 2011
kasiakaaz, powiem Ci, że już za wiele z kadrem nie zaszaleje, poziomy jest w oryginale i dość ciasny... zrobił bym piona ale bez tych lamp bocznych...
Aszex - Sob 22 Paź, 2011
158
hijax_pl - Sob 22 Paź, 2011
Aszex, Kraków się wali?
Aszex - Sob 22 Paź, 2011
Hmm?
kufel - Sob 22 Paź, 2011
Aszex napisał/a: | Hmm? | tzn ze leci troche
Aszex - Sob 22 Paź, 2011
Wy to już chyba tak z przyzwyczajenia... Most i linia brzegowa nie są tutaj dobrym odnośnikiem. Latarnie stoją pionowo, a ściany budynków są poziome i pionowe...
Aszex, liczy się wrażenie, a nie miarka
Porę sobie na fotki wybrałeś do kitu
kasiakaaz - Sob 22 Paź, 2011
radaris napisał/a: | zrobił bym piona ale bez tych lamp bocznych... |
Niom, trzeba będzie tam wrócić
kufel - Sob 22 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | Aszex, liczy się wrażenie, a nie miarka | no ale kolega Aszex trochę racji tez ma. tak juz wychodzą na zdjęciach łuki . w tym przypadku wrażenie ze leci nie przeszkadza mi jakoś strasznie - latarnie i dachy proste choc co dohoryzonu to nie wiem czy faktycvznie nie wymaga korekty
hijax_pl napisał/a: | Porę sobie na fotki wybrałeś do kitu | a tu akurat pełna zgoda.
kufel napisał/a: | w tym przypadku wrażenie ze leci nie przeszkadza mi jakoś- | A widzisz.. Mnie się to od razu rzuciło w oczy
kufel - Sob 22 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | A widzisz.. Mnie się to od razu rzuciło w oczy | ja ogólnie uparcie nie zwracam dużej uwagi na horyzont, na swoich zdjęciach szczególnie zawsze zawracam sobie głowę innymi kwestiami. a co do tego przypadku to faktycznie im dłużej patrze tym nadziej horyzont jakoś wydaje mi sie bardziej lecieć
Aszex - Sob 22 Paź, 2011
No cóż. Nie wszędzie można być o "blue hour". Jednak z tymi krzywiznami to przesadzacie.
Imperial - Nie 30 Paź, 2011
159.
KwusheR - Pon 31 Paź, 2011
159. - prawa strona nie współgra mi z z lewą, ale to już nie od Ciebie zależy : )
Świetny klimat - kolorek światła z prawej. Kompozycja też ciekawa - podoba mi się ten krzyżowy cień na budynku z lewej.
Imperial - Pią 04 Lis, 2011
KwusheR napisał/a: | 159. - prawa strona nie współgra mi z z lewą |
celna uwaga, dzieki
mi tez to nie wspolgra razem jakos...
multics - Sob 12 Lis, 2011
160
fireworks 5 by mz.multics, on Flickr
bhpchmiel - Sob 19 Lis, 2011
161.
sklsk - Nie 20 Lis, 2011
to moje pierwsze nocne zdjęcia, panoramki z 2 szt
162.
większe tutaj fotoroztocze
163.
większe tutaj - fotoroztocze
kufel - Nie 20 Lis, 2011
160 podoba mi sie.
162 fajne kolorki.
sklsk - Sro 23 Lis, 2011
tym razem większa zabawa suwaczkami. nie wiem czemu ale skojarzyło mi się to z Indiami (nigdy tam nie byłem )
164
165.
Aszex - Sro 23 Lis, 2011
sklsk napisał/a: | tym razem większa zabawa suwaczkami. nie wiem czemu ale skojarzyło mi się to z Indiami (nigdy tam nie byłem ) |
Może dlatego, że w poprzednim życiu byłeś Indianinem?
164-klimatyczne
marians - Sro 23 Lis, 2011
166. Most (w Krakowie)
kufel - Sro 23 Lis, 2011
marians, 166 zdecydowanie za ciemne. mozna sie tylko domyslac ze to most
Rozjaśniłem nieco...
kufel - Sro 23 Lis, 2011
no teraz coś tam widać. nie wiem czy robiłeś w Raw czy jpg , ale jak w RAW to bardziej bym cienie rozjaśnił. albo bardziej naświetlił po prostu. przepalonych latarni i tak się nie uniknie.
Zawsze robię zdjęcia w RAWach. Rozjaśniłem cienie... Bardziej już nie rozjaśnie, bo zdjęcie zaczyna się robić po prostu brzydkie...
kufel - Sro 23 Lis, 2011
marians napisał/a: | Bardziej już nie rozjaśnie, bo zdjęcie zaczyna się robić po prostu brzydkie... | dlatego napisalem
Cytat: | albo bardziej naświetlił po prostu. przepalonych latarni i tak się nie uniknie. |
chodziło mi o dłuższą ekspozycje , nie silne rozjaśnianie.
Denis - Nie 27 Lis, 2011 Temat postu: Cmentarz nocą 167. Cmentarz nocą
Czas naświetlania 30s, błyskane lampą zewnętrzną na nagrobki, obiektyw: Samyang 8mm
To zdjęcie dałem na internetowy konkurs: http://konkurs.memori.pl/...konkursowa.html
aktualnie jestem na 6 miejscu i tak przy okazji proszę o głosy
kufel - Nie 27 Lis, 2011
167.nie widzi mi sie za mocno dopalony lampą przód
Denis - Nie 27 Lis, 2011
Szczerze mówiąc nie jestem do końca z niego zadowolony, ale na kilka zdjęć jakie wtedy zrobiłem to jest najlepsze. Inne były nierównomiernie oświetlone albo całkowicie zepsute przez to, że źle błyskałem lampą.
kufel - Nie 27 Lis, 2011
najpierw bym spróbował zrobić zdjęcie bez lampy. najprawdopodobniej nie była tam wcale potrzebna. no ale tez zależy jaki miałeś zamysł .
Denis - Pon 28 Lis, 2011
bez lampy te nagrobki byłyby za ciemne
kufel - Pon 28 Lis, 2011
Denis napisał/a: | bez lampy te nagrobki byłyby za ciemne | może.
168.
169.
170.
fatman - Pon 28 Lis, 2011
kufel, 168 - bardzofajne ujęcie. BW chyba lepsze nawet...
kufel - Pon 28 Lis, 2011
fatman napisał/a: | 68 - bardzofajne ujęcie. BW chyba lepsze nawet... | dzięki. nie wiedziałem czy lepsze BW czy kolor wiec wrzuciłem oba .
bhpchmiel - Pon 28 Lis, 2011
kufel, jak dla mnie to 169 jest naj
kufel - Pon 28 Lis, 2011
bhpchmiel napisał/a: | jak dla mnie to 169 jest naj | czyli jak na razie 2:0 dla bw dzięki za opinie.
mozer - Pon 28 Lis, 2011
Mi też bw bardziej. Tylko jakoś mało różowego...
kufel - Pon 28 Lis, 2011
mozer napisał/a: | Tylko jakoś mało różowego... | no nic tu nie poradzę
Kinga - Pon 28 Lis, 2011
dla mnie też bw lepsze. a 170 fajne gdyby nie te drzewa
kufel - Pon 28 Lis, 2011
Kinga napisał/a: | 170 fajne gdyby nie te drzewa | nie miałem przy sobie piły a tak poważniej to mnie to zestawienie budynek - drzewa - tramwaj się podobało. ale nie mówie, może bez drzew byłoby lepiej.
Aszex - Pon 28 Lis, 2011
zdecydowanie kolor
mozer - Pon 28 Lis, 2011
Jeszcze takie PS: w kolorowej wersji rozprasza mnie ucięty czerwony samochód. Czy żółć budynku nie jest ciut przesaturowana?
Aszex - Pon 28 Lis, 2011
mozer napisał/a: | Jeszcze takie PS: w kolorowej wersji rozprasza mnie ucięty czerwony samochód. Czy żółć budynku nie jest ciut przesaturowana? |
Samochód, pasy, znak, coś na dachu (flaga?)...
kufel - Pon 28 Lis, 2011
mozer napisał/a: | w kolorowej wersji rozprasza mnie ucięty czerwony samochód. | racje ale ciężko tam było jakoś to ominąć. może gdybym mial więcej czasu to wybrałbym bardziej optymalny kadr, a tak jest to jedyny tego miejsca.
mozer napisał/a: | Czy żółć budynku nie jest ciut przesaturowana? |
mozliwe choć to akurat osobiście mnie nie przeszkadza, podobał mi się kontrast nieba z podświetlona elewacją.
[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 23:05 ]
Aszex napisał/a: | Samochód, pasy, znak, coś na dachu (flaga?)... | nie ma tam pasów. sugerujesz ze mialem pól zdjęcia wystemplować? to jest miasto , nie zawsze da się uniknąć niepożądanych elementów.
Aszex - Pon 28 Lis, 2011
kufel napisał/a: | nie ma tam pasów. sugerujesz ze mialem pól zdjęcia wystemplować? |
na wysokości przystanku... czerwień prowadzi trochę wzrok, to była pochwała...
kufel - Pon 28 Lis, 2011
Cytat: | na wysokości przystanku... | dalej nie widze... jaki masz na myśli nr zdjęcia?
mozer - Pon 28 Lis, 2011
kufel, biała linia ścieżki przechodzi w czerwony kolor przy budynku.
Aszex - Pon 28 Lis, 2011
kufel - Pon 28 Lis, 2011
Aszex napisał/a: | :twisted: | :P brałem to pod uwagę
mozer napisał/a: | kufel, biała linia ścieżki przechodzi w czerwony kolor przy budynku. | racja
suso - Wto 29 Lis, 2011
zakładam że to ścieżka rowerowa . Czerwoną linią jest zaznaczony obszar na którym, piesi korzystający z komunikacji mają pierwszeństwo. W wielu krajach tak to funkcjonuje
kufel - Wto 29 Lis, 2011
suso, jest jak piszesz
Aszex - Wto 06 Gru, 2011
171
kufel - Wto 06 Gru, 2011
Aszex, jakos 171 mnie nie przekonuje
KrzysiekRRR - Sro 28 Gru, 2011
172
Prague at Night by Krzysiek Roznowski, on Flickr
Pozdrawiam serdecznie
kufel - Sro 28 Gru, 2011
wybrałeś dobrą porę na zdjęcia, wyszło Ok. nie wiem czy to byl optymalny kadr. popróbowałbym innych.
KrzysiekRRR - Czw 29 Gru, 2011
kufel napisał/a: | wybrałeś dobrą porę na zdjęcia, wyszło Ok. nie wiem czy to byl optymalny kadr. popróbowałbym innych. |
Ja też bym chętnie popróbował, ale jak się ma foot zoom i jest się na moście, to jak by to powiedzieć... spora ilość ustawień może zakończyć się kąpielą w Wełtawie
Zrobiłem wtedy kilka zdjęć, to miało najbardziej możliwą do przyjęcia kompozycję...
Pozdrawiam serdecznie
mozer - Czw 29 Gru, 2011
KrzysiekRRR, zdjęcie jest fajne, ale nie wiem czy obcięcie go ciut od dołu, by trochę mu nie pomogło.
KrzysiekRRR - Czw 29 Gru, 2011
mozer napisał/a: | KrzysiekRRR, zdjęcie jest fajne, ale nie wiem czy obcięcie go ciut od dołu, by trochę mu nie pomogło. |
Z dołu powiadasz... a wiesz, że to może być ciekawa idea? Spróbuję i zamieszczę potem wyniki. Dzięki za radę
Jak zamieszczamy poprawione zdjęcie, to je numerujemy jako nowe, zostawiamy stary numer czy puszczamy w ogóle bez numeru?
Pozdrawiam serdecznie
marians - Czw 29 Gru, 2011
173.
174.
[ Dodano: Czw 29 Gru, 2011 17:18 ]
175.
Quaint - Czw 29 Gru, 2011
176 wawa
177 wawa
178 wawa
4motion - Czw 29 Gru, 2011
177. Mi sie bardzo podoba.
178. Ta ścięta lampa po prawej mnie denerwuje.
bhpchmiel - Czw 29 Gru, 2011
Quaint, 176 bardzo na tak
[ Dodano: Czw 29 Gru, 2011 22:08 ]
marians, jakoś tak miękko Ci wyszło
marians - Czw 29 Gru, 2011
bhpchmiel - warunki atmosferyczne były kiepskie
TS - Pią 30 Gru, 2011
Quaint, jednej rzeczy mi tu brakuje, mianowicie śniegu . Zwłaszcza na 178 - od miesiąca zasadzam się na iluminację w białym puchu, a tu październik w pełni .
muzyk - Pią 30 Gru, 2011
TS napisał/a: | Quaint, jednej rzeczy mi tu brakuje, mianowicie śniegu |
Do "fotoszopować" by
fatman - Pią 30 Gru, 2011
Quaint, 176 - ładna kompozycja i dobra obróbka !
degol - Pią 30 Gru, 2011
marians,
173 - " czas: 15 min. po 19-tej "
174 - " czas: 20 min. po 23 -ciej "
Sporo czasu żeś spędził pod darem wuja stalina !
[ Dodano: Pią 30 Gru, 2011 19:43 ]
TS napisał/a: | Quaint, jednej rzeczy mi tu brakuje, mianowicie śniegu . Zwłaszcza na 178 - od miesiąca zasadzam się na iluminację w białym puchu, a tu październik w pełni . |
10 stycznia, będzie biały puch, światełka i Płonące Pochodnie ... powodzenia
Kinga - Pią 30 Gru, 2011
Quaint baaardzo klimatyczne! 176 i 177 rewelacja
Ja też bardzo czekam na śnieg
komor - Nie 01 Sty, 2012
KrzysiekRRR napisał/a: | ak zamieszczamy poprawione zdjęcie, to je numerujemy jako nowe, zostawiamy stary numer czy puszczamy w ogóle bez numeru? |
Przyczyną numerowania zdjęć jest ułatwienie ich identyfikowania przy komentowaniu. Zdjęcie bez numeru nie ułatwia tego. Poprawione zdjęcie możesz więc wrzucić albo pod zupełnie nowym numerem albo np. dodając kolejną literkę do nowego wariantu: b, c, d… Czyli 172b będzie OK.
|
|