|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wirtualne Plenery - XV WIRTUALNY PLENER
goltar - Nie 02 Sty, 2011 Temat postu: XV WIRTUALNY PLENER XV WIRTUALNY PLENER
Temat XV wirtualnego pleneru, który zaproponowała mga to: "Sceny dworcowe".
Regulamin pleneru:
1. Kolejny temat wybiera zwycięzca tego pleneru.
2. Temat jest zamykany do dnia 16.01.2011. W tym czasie każdy chętny przygotowuje swoje prace związane mniej lub bardziej z tematem.
3. 17.01.2011 temat będzie ponownie otwarty i do 23.01.2011 każdy może wstawić jedno zdjęcie. Zdjęcia powinny być kolejno numerowane. W tym czasie zakazane jest wstawianie jakichkolwiek komentarzy.
4. Od dnia 24.01.2011 do dnia 29.01.2010 mamy czas na dyskusje, głosowanie i wybór zwycięzcy. Każdy w komentarzu może oddać głos na jedno zdjęcie. 30.01.2011 podliczam głosy i ogłaszam zwycięzcę.
5. Wielkość zdjęć ograniczona jest do 800 x 800 pix, format zdjęć JPEG.
6. Data wykonania zdjęcia nie jest istotna (mogą to być zdjęcia już wcześniej wykonane) .
7. Edycja w programach graficznych jest dozwolona.
8. Wszelkie uwagi formalne i techniczne proszę zgłaszać w TYM TEMACIE.
9. Biorąc udział w plenerze każdy z uczestników wyraża zgodę, aby zdjęcie które otrzyma największą liczbę głosów zostało umieszczone na głównej stronie portalu optyczne.pl wraz z nickiem autora, w informacji o nowym temacie wirtualnego pleneru, bez jakichkolwiek roszczeń autora w stosunku do właściciela portalu Optyczne.pl CO-NET Robert Olech ul. Żwirki i Wigury 11/34 83-000 Pruszcz Gdański.
10. Biorąc udział w plenerze każdy z uczestników oświadcza, iż jesteś autorem wstawionego zdjęcia i posiada do niego wyłączne prawa autorskie, a wszystkie osoby widniejące na fotografii wyrażają zgodę na ich opublikowanie oraz publiczną ekspozycję.
goltar - Pon 17 Sty, 2011
Zapraszam do wstawiania zdjęć.
ziemowy - Pon 17 Sty, 2011
1.
edmun - Pon 17 Sty, 2011
2.
masza - Pon 17 Sty, 2011
3.
ophiuchus - Pon 17 Sty, 2011
4.
Tomasz_ - Pon 17 Sty, 2011
5.
hajhet - Pon 17 Sty, 2011
6.
Oggy - Pon 17 Sty, 2011
7.
kamillo91 - Wto 18 Sty, 2011 Temat postu: Sceny Dworcowe 8
mnich - Wto 18 Sty, 2011
9.
sceny dworcowe
sceny dworcowe by Mnich, on Flickr
skasowany - Wto 18 Sty, 2011
10.
Usjwo - Sro 19 Sty, 2011
11.
degol - Sro 19 Sty, 2011
12
Daniel*1977 - Czw 20 Sty, 2011
13
stage 2 - 19:05 by Daniel*1977, on Flickr
Tutejszyn - Pią 21 Sty, 2011
14.
lupo57 - Nie 23 Sty, 2011
15
B o g d a n - Nie 23 Sty, 2011
16. "Pan wróci, chodź już ..."
Tadeuszek - Nie 23 Sty, 2011
18
Monastor - Pon 24 Sty, 2011
Wybierałem na dobrą sprawę między 7 i 9. 7 bardzo efektowna, ale 9 przemyślana i zatrzymuje na dłużej, poza tym lepiej realizuje temat.
Głosuję na 9.
17. Nie wiem czy mam patrzeć na samo zdjęcie, czy może na zdjęcie i awatar jako jedną kompozycję. Jest tak krzywe, że wygląda jakby zostało właśnie kopnięte przez postać z obrazka.
degol - Pon 24 Sty, 2011
Ja biorąc pod uwagę 7 i 9, głosuję na 9 ...
choć wolałbym widzieć tylko dolną cz. 9-ki
moronica - Pon 24 Sty, 2011
na poczatku gwoli wyjasnienia, osobiscie rozumiem te sceny dworcowe jako przedstawienie czegos, co sie dzieje, a nie samego dworca. tak wiec poza technikaliami biore to pod uwage
1. ladna kolorystyka ale ani to dworzec ani scena
2. podoba mi sie, ze nie wiadomo czy to ziarno czy snieg; sprawia wrazenie skanu z analoga; scena na plus
3. podoba mi sie tu zastosowanie HDR dzieki czemu zdjecie wyglada jakby zostalo wykonane wieczorem, czuc tu klimat znuzenia dluga podroza co poteguje twarz w oknie; scena na plus
4. lewa polowa zdjecia fajna, prawa za ciemna; ogolnie nie wiadomo na czym sie tu skupic, jest dosc chaotycznie
5. bardzo pomyslowe wykonanie ale niestety jak dla mnie kompletnie pozbawione klimatu, moze lepiej bylo to wykonac pod wieczor, byloby bardziej tajemniczo
6. dworzec jest ale scena to nie jest, sepia tu nie wystarczy by byl klimat
7. bardzo podoba mi sie kolorystyka, taka wyplowiala pod swiatlo, fajnie ze autor oparl sie pokusie wykonania pracy w technice cz/b czy w sepii a i tak fotka jest bardzo vintage
8. dworzec jest, kolorystyka fajna, taka nietypowa; sceny niestety brak
9. tu mam ciezki orzech do zgryzienia gdyz podczas gdy kazde z ujec cos w sobie ma to uwazam, ze autor troche oszukuje przemycajac tu 4 fotografie zamiast jednej najbardziej z nich podoba mi sie pierwsze ujecie, przypomina mi Drabine Jakubowa
10. i 11. wlasciwie moge ocenic za jednym zamachem - z jednej strony fajne egzotyczne napisy obca czcionka przywodza na mysl dalekie podroze ale przeszkadzaja mi rozmyte postaci na pierwszym planie, zwlaszcza w 11 (w 10 sa bardziej symetrycznie i mozna powiedziec, ze domykaja kompozycje ale w 11 troche to sprawia wrazenie jakby ktos wlazl w kadr wbrew zamierzeniu autora)
12. ciezko mi sie zdecydowac tutaj na co patrzec, gdyby tak jedna z postaci jakos sie z tlumu wybijala...
13. bardzo fajna symetria i nietypowa kolorystyka, sceny brak
14. fajna symetria ale postaci na pierwszym planie sa zbyt blisko i odnosze wrazenie jakby zaslanialy cos, co mogloby sie okazac tu interesujace, cos co dzieje sie w tym tlumie
15. fajny minimalizm, mozna dociekac czy chlopakowi uciekl pociag, dziewczyna go wystawila do wiatru i nie przyjechala a moze polprzytomny wraca z imprezy
16. gdyby nie czerwone swiatla to mozna by pomyslec, ze ten pociag jedzie w ich kierunku nie wiem czy domyslilabym sie o co tu chodzi bez tytulu
17. wszystko leci ostro w prawo przez co ciezko sie tu skupic i pies, ktory tu powinien byc glownym akcentem, gdzies ginie
18. nie jestem fanka takich dwukolorowych ilustracji (gdyz fotografia to ciezko nazwac) chyba ze sa bogate w szczegoly, tu ich brak w dolnej partii; sceny brak
glosuje na 3, 7 na drugim miejscu, 9 na trzecim
Nikitaa - Pon 24 Sty, 2011
Monastor napisał/a: | 17. Jest tak krzywe, że wygląda jakby zostało właśnie .... |
dalsza ironie i sarkazm wypowiadany na temat mojego zdjecia w powyzszym cytacie ... pominelam
moronica napisał/a: | 17. wszystko leci ostro w prawo przez co ciezko sie tu skupic i pies, ktory tu powinien byc glownym akcentem, gdzies ginie |
Jestem "zalamana" tymi dwoma ocenami mojej pracy i dlatego chcialam cos wyjasnic aby inni postarali sie zrozumiec co chcialam wyrazic, zanim ocenia w podobny sposob moje zdjecie w PW. Krzywizna na tym zdjeciu jest zamierzona, w zwiazku z moim podpisem zdjecia (w starym stylu....) chcialam w ten sposob nawiazac do dawnych zdjec szczegolnie robionych w scenerii dworcowej z poczatkow XX wieku, ktorych "smaczkiem" czesto bywaly roznego rodzaju krzywizny , dlatego wlasnie umiescilam w swojej pracy ekstremalna krzywizne i myslalam ze wlasnie jej "wielkosc" pozwoli zrozumiec to ze jest ona tendencyjnie zamierzona ....przykro ze pierwsze dwie osoby "blednie" odczytaly moja intencje , dlatego pozwolilam sobie na krotkie "wyjasnienie"
pozdrawiam Nikita
ps. nie jestem "zezowata" zeby nie usunac tak duzej krzywizny gdybym nie robila tego specjalnie
ps2, swoj glos oddaje na prace 15 prosta w swoim wyrazie ale pobudzajaca nasza wyobraznie - interesujaca scena dworcowa - zgodnosc z tematem 100%
Tutejszyn - Pon 24 Sty, 2011
Mi bardzo podobają sie 2, 3 i 15. Trudno jest mi wybrać to jedno spośród nich. Jutro, albo za godzinę wskazałbym może inne, ale teraz to 3
MC - Pon 24 Sty, 2011
Zdecydowanie nr 9.
Mam nadzieję, że nie będziemy znowu kolejny raz świadkami spektaklu czemu koleżanka Nikitaa, zrobiła takie zdjęcie a nie inne i czemu prawie nikt nie jest w stanie zrozumieć jego przekazu bez kilku stron wyjaśnień.
blaine - Pon 24 Sty, 2011
9.
Wahałem się między 9 i 13, ale podobnie jak moronica, na 13stce przeszkadza mi brak "sceny".
kolouker - Pon 24 Sty, 2011
Głosuję na zdjęcie 7.
moronica napisał/a: | fotografia to ciezko nazwac |
Akurat technika hard-key ma zastosowanie w fotografii od bardzo bardzo dawna.
Miała się dobrze na długo przed pojawieniem się PSa i internetowych 'autorytetów'.
edmun - Pon 24 Sty, 2011
a ja nie rozumiem skąd nagle takie udziwnienia jak komentarze do czyiś ocen (nie komentarze do zdjęć, ale ocen), wrzucanie poprawionych zdjęć, tytułowanie zdjęć,
moderatora proszę o usunięcie śmieci i pozostawienie tego jak zawsze było:
Autor zdjęcia, numer, zdjęcie
-----
Głosujący
Głosuje na:
x - dlatego a dlatego
y - dlatego a dlatego nie
z - to mi się podoba ale oddałem głos na x
A nie jakieś tłumaczenie się, tłumaczenie technik lub wrzucanie drugi raz zdjęcia ?!
rysiu - Pon 24 Sty, 2011
Jak dla mnie nr 7. Pozdrawiam
zwirek210 - Pon 24 Sty, 2011
Naprawdę dobrze wykonany plener. 2, 3, 7 ,9, 10.
Głos jednak na 2
11- to nie może być dworzec za czysto
15 - fajna scena ale albo fotka nie ostra albo niska rozdzielczość
17 - może i krzywizna zamierzona no ale zdecydowanie popsuła to zdjęcie, jak dla mnie zdecydowanie za jasne.
Uważam że wstawiając fotkę powinien być dany tylko numer bez jakiś opisów czy sugestii
dr11 - Pon 24 Sty, 2011
7/9...
Na 7 coś się złego stało i widzę żółtą linię na prawej krawędzi kadru. Irytujące
Wybieram 9.
Cola - Pon 24 Sty, 2011
2,3,7,9
wybieram 3
Tadeuszek - Pon 24 Sty, 2011
Domyślałem, że Oggy doda mocne zdjęcie w tym plenerze i jak dla mnie zdominował resztę.
Głos leci na 7
A z tych które, również mi się podobały to 2 3 9 13 15
B o g d a n Hachiko???:)
Monastor napisał/a: |
17. Nie wiem czy mam patrzeć na samo zdjęcie, czy może na zdjęcie i awatar jako jedną kompozycję. Jest tak krzywe, że wygląda jakby zostało właśnie kopnięte przez postać z obrazka. |
Dobre
Nikitaa, ja tam nie czuję tego klimatu krzywizn, po wyprostowaniu ogląda się przyjemniej dodaj jeszcze teksturę jak np dr11 w tym zdjęciu klik i moim zdaniem wtedy ostrzymasz fajne zdjęcie z klimatem "tamtych lat"
pozdrawiam
multics - Pon 24 Sty, 2011
Bardzo przypadły mi do gustu zdjęcia 2 i 15.
Głos idzie na 2 mimo że wydaje mi się że zdjęcie delikatnie w lewo leci.
sklsk - Pon 24 Sty, 2011
tym razem nie będę sie mocno rozpisywał ale mam za to kilka pytań (oczywiście po ocenach, w dyskusji)
skupię się na tych, które zwróciły moją uwagę
nr 2 - pytanie na dole
nr 5 - ciekawy pomysł, wagonik uciekający z kadru to ten wjeżdżający na peron.
nr 6 - te białe pasy są chyba w całej Polsce krzywe, typowy polski dworzec
nr 7 - wprawdzie budynek nie taki ale przypomniał mi młodość i setki godzin spędzonych na takich stacyjkach i w takich pociągach
nr 8 - podoba mi się podział, fajnie złapane na prawej górze. 2 szt w pociągu i 2 szt na peronie, pytanie na dole.
14 malowidło na ścianie ma pozytywnie nastrajać do rozkładu jazdy czy jest to bujanie w obłokach , szkoda że nie w kolorze bo mogło o ciekawiej wyglądać
17 - chwilę musiałem szukać o co chodzi, nie załapałem krzywizn, mi nie pasują. pies pojawił się długo długo później, nie wybił się w żaden sposób.
głos oddaję na nr 9
pytanie
Edmun - czy po prawej stronie nie ma jeszcze jednego toru
Mnich - czy za osobami na peronie to jest graffiti malowane na wagonach czy murze.
wydaje mi się że jest to ten sam peron, te same osoby stoją na nim tylko to graffiti za nimi mi nie gra - czyżby wspólny plener? od samego początku mnie to męczy
mnich - Pon 24 Sty, 2011
Oczywiście to z naszego wspólnego pleneru
Wiecej zdjęć możesz zobaczyć w dziale" wspólne plenery"- "warsztaty tematyczne Wrocław 2011"
Gdzieś w okolicach trzeciej strony wątku.
Odpowiem za Edmuna: to jest drugi peron dworca głównego, widok na 4 tor. Po prawej jest jeszcze czynny ( reszta w remoncie ) peron 3, po lewej 1.
Nie bardzo wiem o jakie grafiti chodzi.
-----------------
Głos oddaję na 10.
TS - Pon 24 Sty, 2011
Poziom WP poszedł w górę, sporo świetnych zdjęć! Kilka szczególnie wpadło mi w oko:
2 - Podoba mi się takie kontrastowe, chropowate, cz-b zdjęcie, brakuje mi tylko bardziej wyrazistej sceny
3 - Nie wiem co myśleć. Nie lubię HDR w przypadku kiedy oświetlenie nie wymaga tego, czyli jako środka wyrazu. Z drugiej strony tutaj wszystko ładnie pasuje - kadr, kolory, wieloznaczne spojrzenie tej pani.
5 - Świetny pomysł tak złapać wysiadającą pasażerkę! Zbędne elementy z prawej strony kadru, no i wolałbym inny czas: albo krótszy, żeby całkiem zamrozić, albo dłuższy, by wyraźnie pokazać ruch postaci.
7 - Ładna kolorystyka, parowóz zawsze coś w sobie ma, nie pasuje mi to drzewo po lewej (wolałbym ciaśniejszy kadr) i żółta linia z prawej
9 - Bardzo fajnie uchwycone sceny i obróbka. Pomysł 4 w 1 też mi się podoba... Nie mam żadnych uwag na "-"
10 - Rewelacyjne kadrowanie (włącznie z tymi postaciami na pierwszym planie), wzrok skupia oczywiście mundurowy na środku, no i tu pewien zgrzyt - dlaczego on?
16 - Przyznam, że zauważyłem podpisu (oglądałem stronę od dołu), ale pomyślałem to samo. Chyba najlepsza scena ze wszystkich! Ale pozostałe elementy zdjęcia (miejsce, tło, kolory - może lepiej cz-b?) już mniej mi się podobają.
17 - Pomysł z siedzącym psem jest super, kolorystyka retro też bardzo ładna. Nie pasuje mi pochylenie całości (bo dodaje dynamiki, a trudno wyobrazić mi sobie bardziej statyczną scenę ) i ten znak ledwo mieszczący się kadrze (albo bym go wyrzucił, albo dał więcej miejsca do życia)
Głosuję na 9. Drugie miejsce dla 3 (za kontrowersje jakie we mnie wzbudziła ), a trzecie dla 16 (za siłę wyrazu).
Tutejszyn - Pon 24 Sty, 2011
Edit..
napisałem i skasowałem. W sumie z odpowiedzią, do komentarza do własnego zdjęcia chyba lepiej poczekać do ogłoszenia wyników
sklsk - Pon 24 Sty, 2011
mnich napisał/a: | Oczywiście to z naszego wspólnego pleneru ...
...Nie bardzo wiem o jakie grafiti chodzi.
|
na Twoim zdjęciu (prawa, góra) za osobami stojącymi na peronie jest widoczne graffiti, u Edmuna go brak, tylko tym elementem różną się te perony, bo nawet osoby stojące na nim wydawały mi się te same, więc zdjęcia robione w tym samym czasie.
ale jak wspólny plener to wszystko wyjaśnia .
moronica - Pon 24 Sty, 2011
mimo dobrych checi nie udalo mi sie znalezc zadnych przykladow starej fotografii dworcowej z pochyleniami. mysle, ze dawniej (mowie o tej fotografii z duzo duuzo dawniej ) 1) o ile sie nie myle czasy naswietlania byly sporo dluzsze, 2) sprzet byl duzo ciezszy, tak wiec o fotkach bez statywu zapomnij a skoro ze statywu to cos mi sie nie widza te pochylenia, ani celowe ani niezamierzone (poza oczywiscie ewentualnymi krzywiznami wynikajacymi z perspektywy)
masza - Pon 24 Sty, 2011
Nie wiem, czy pozostali uczestnicy mają podobne zdanie, ale podobał mi się w tym plenerze przymus wyjścia z domu, wbrew przygnębiającej aurze Oczywiście niektórzy sięgnęli do szuflad, jednak jest sporo "jeszcze ciepłych" zdjęć. Fajnie.
Wymienię te, które najbardziej mi się podobają:
2 - klimatyczne, wprawiające w zadumę, a ludzie lepiej się ułożyli niż na 9
7 - odrobinę mi przeszkadza ciemność po lewej, ale zdjęcie bardzo udane.
9 - świetne kadry; mój ulubiony to trzeci (ona w pociągu, on na peronie).
13 - w rozpoznawalnym stylu: symetria, geometria, kształty i figury.
14 - ludzie patrzą w niebo...
15 - pustka, samotność, wieje chłodem. Przejmujące.
16 - dramaturgia na torach, ciekawie zaaranżowane.
Głosuję na zdjęcie nr 15.
B o g d a n - Pon 24 Sty, 2011
Oddaję głos na 7.
Super klimacik.
edmun - Pon 24 Sty, 2011
sklsk napisał/a: | Mnich - czy za osobami na peronie to jest graffiti malowane na wagonach czy murze. |
odpowiem za Mnicha - na pociągu. specjalnie nałożyłem sobie nasze 2 zdjęcia i faktycznie - nie zauważyłem tego wcześniej ale to akurat był pociąg
Mnich zwróć uwagę na tło za postaciami, u mnie jest biało a u Ciebie graffiti
ophiuchus - Pon 24 Sty, 2011
A ja zagłosuję na 12 za chaos i osobę która mimo wszystko swoim stoickim spokojem odciąga uwagę od całego rozgardiaszu panującego przy wsiadaniu/wysiadaniu (gareth? )
mnich - Pon 24 Sty, 2011
edmun, faktycznie, przeglądałem przedtem na telefonie i dlatego nie zrozumiałem o co chodzi.
Tomasz_ - Pon 24 Sty, 2011
sklsk, TS, moronica,
Dzięki za komentarze do 5-ki
Wagonik to ten sam na całym zdjęciu, tylko sie przemieszcza , Tak samo z ta pania, sobie idzie do przodu, znaczy w bok, a "Zbędne elementy z prawej strony kadru" to pozostalosci po tej pani
Rozwazalem wykonac projekt wieczorem, na rozważaniu sie skonczylo, ale poeksperymentowac bylo warto
1. Moze jakbyś uzyl lampę błyskowa albo ekran i podswietlil trochę ......
2. Mój faworyt, trochę takie "gazetowe"
3. Bardziej bym ta pania wyeksponowal
4. Nie wiem co chcesz pokazać
6. Brakuje ostrości i chaotyczne.
7. Podoba mi sie, jakby moze sie przesunac bardziej w prawo, więcej pociągu, mniej slonca
8. zdjęcie, ale brak nastroju
9. Genialnie wymyślone i wykonane
10. I zaczyna sie dylemat, bo w te zdjęcie to sie mozna gapic i gapic. Jest super
11. Ujstwo, robisz takie swietne zdjecia, nie wiem co tu powiedziec
13. Zdjęcie symetryczne, moze troszeczkę za duzo kontrastu, szczegoly gdzieś zniknely
15. Scena jak z Matrixa he he, fajne
16. Samobójcy
17. Nie widzę starego stylu, ale widzę cos co sie przewraca i wez to z humorem.
18. Pomysł jest OK
10 - 9 - 2
Glos oddaje na 9 za genialne wykonanie tematu
w_w - Pon 24 Sty, 2011
Głosuję na nr 2.
4motion - Pon 24 Sty, 2011
Głosuje na 2.
bbeeaa - Pon 24 Sty, 2011
Głos oddaję na 9.
Każde ujęcie przemyślane, ładnie zestawione. Perfekcja praca.
kozidron - Wto 25 Sty, 2011
głosuje na 15
degol - Wto 25 Sty, 2011
moronica napisał/a: | ...
12. ciezko mi sie zdecydowac tutaj na co patrzec, gdyby tak jedna z postaci jakos sie z tlumu wybijala...
|
ophiuchus napisał/a: | A ja zagłosuję na 12 za chaos i osobę która mimo wszystko swoim stoickim spokojem odciąga uwagę od całego rozgardiaszu panującego przy wsiadaniu/wysiadaniu (gareth? ) |
zauważyłeś ! ... ale to nie gary, gary był koło nas ... dzięki
Usjwo - Wto 25 Sty, 2011
1. Takie krajobrazowe bardziej
2. Dworzec pelna geba, szkode ze jeszcze torow nie widac, podoba mi sie
3. Pociag jest, wzrok pani jakos nie przekonuje
4. Moze to dworzec, moze lotnisko? nie wiadomo
5. Pomysl jakis jest, ale trzeba bylo wiecej tych pan i ostrosc gdzies wypadaloby umiejscowic
6. Stary dworzec, mile wspomnienia, kupuje to
7. Po autorze mozna bylo sie spodziewac lokomotywy , ladnie
8. Peron, zimno, pusto, jak na bocznicy tylko po co swiatla w skladzie
9. No tu cos nowego, dobra ta skladanka
10. Juz bylo
11. Bzdet, szkda miejsca na serwerze
12. Jak zwykle - nie widze
13. Nie wiem co napisac, pasuje do 8
14. Tam jest taka fototapeta??? Nie pauje mi do dworca
15. Ma klimat, godsciu chyba dzwoni, a nie za glowe sie trzyma
16. Ladne, ale bardziej o tesknocie i pozegnaniu
17. Szkoda ze peron z przodu zaslania tory, ja bym obcial lewa kolumne to krzywizna by sie nie rzucala w oczy, konwertuj do sRGB bo nie wszyscy zobacza te same kolory co Ty, ogolnie pozytywnie
18. Mnie sie podoba, na koncu tych torow jest na pewno dworzec
2,6,9 i 15
Glosuje na 9
Mik443 - Wto 25 Sty, 2011
Głosuję na 7 - Niezliczoną ilość razy za młodu stałem na peronie i wychylony wypatrywałem pociągu. Na tym zdjęciu właśnie się go doczekałem
W przeciwieństwie do innych 9 mnie nie kręci. Ale ja się nie znam.
Nikitaa - Wto 25 Sty, 2011
witam
chetnych zapraszam do dyskusji
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14113
pozdrawiam Nikita
Baku - Wto 25 Sty, 2011
Wszystkie prace fajne, ale tradycyjnie już napiszę w kolejności które podobają mi się najbardziej:
1. Ładne światełko, element kolejowy, choć niestety mało dworcowe
7. Klasyk kolejowy
9. Gratuluje konceptu i wykonania <- mawiają, że to w fotografii liczy się najbardziej
14. Ładny centralny kadr, uzasadniona symetria, choć trochę drażni mnie ten ciemny pierwszy plan, lecz domyślam się że pozostawiono go celowo
18. Żyleta kolejowa! Minimalistyczne, ale pasuje mi, choć też mało dworcowe.
Waham się pomiędzy 7 a 9. Choć te zdjęcia są zupełnie odmienne (dzieli je niemal wszystko) to podobają mi się na tyle, że przyznaje im ex aequo pierwsze miejsce. Niestety goltar może zaliczyć tylko jeden głos od jednej osoby, dlatego ostatecznie "głos o włos" na 7. Minimalnie przeważyło piękno parowozu...
edmun - Wto 25 Sty, 2011
oddaję głos na zdjęcie numer 17
Sunders - Wto 25 Sty, 2011
A ja na 2
oranżewski - Wto 25 Sty, 2011
może nie do końca o to chodziło w temacie, ale głos na
7
. Dzieło nad dzieła!
trupek83 - Wto 25 Sty, 2011
Witam.
Wg mnie 2 sztuki trafione w temat z całkiem ciekawym klimatem: 9 i 2.
Ostatecznie oddaję, mój wartościowy dla autora głos, na fotkę nr 2.
Pozdrawiam i do zobaczenia na następnym plenerze.
PS: moją uwagę przyciągnęła fotka nr 8. Zimno i pusto.
Dla mnie ok, jednak były foty bardziej trafne w temat.
Sajgon - Wto 25 Sty, 2011
Głos oddaje na 13.
mga - Wto 25 Sty, 2011
Cześć wszystkim,
Cieszę się, że temat chwycił. Przyznaję, że proponując go liczyłam na właśnie sceny ludzi, sytuacji, mniej na puste dworce czy perony.
Poniżej parę ocen zdjęć, większość już została napisana
1- dla mnie nie na temat
2- świetne
4- dla mnie przypadkowe
7- stara ładna pocztówka. Czy to w drodze do Wolsztyna?
9- bardzo dobre. I pomysł, i obrazy.
12- rozmyłabym jeszcze bardziej tłum i liczyła, że pan się nie ruszy Dobre.
Btw - czy ktoś kojarzy słynne zdjęcie tłumu na peronie w Indiach? Tak z tym zdjęciem degola przyszło mi na myśl, ale nie mogę znaleźć autora.
14 - Przez chwilę myślałam, że dworzec w Gliwicach zburzyli plus za ten fotomontaż, te obłoki na pociechę podróżnym?
Rywalizowały 2 z 15 o podium. Daję je 15. Pudłem wyróżniam też 9.
ps. w galerii wrocławskich plenerów jest jeszcze jedno świetne zdjęcie z panem podpatrująceym neon Wrocław:)
Wojteo - Sro 26 Sty, 2011
9.
skasowany - Sro 26 Sty, 2011
Pewnie Tutejszyn się zdziwi , ale głosuję zdecydowanie na 14!
Po nieznacznych przeróbkach byłoby jeszcze bardziej 'odrealnione', a to mnie w tym zdjęciu przede wszystkim urzekło...
Lotuk - Sro 26 Sty, 2011
Najlepsze 2, 9, 14
ale najwyższe miejsce na podium dla ... 2
cszyszka - Sro 26 Sty, 2011
Głos na 2 - bardzo mi się podoba, zatrzymuje wzrok który zaczyna krążyć po kadrze.
9 - wydaje się być z tej samej sesji co 2, mimo to ze jako jedyne przedstawia "sceny" w liczbie mnogiej zdjęcie 2 przeniosło mnie na tamten peron.
fatman - Sro 26 Sty, 2011
Głos na 15.
dd33 - Sro 26 Sty, 2011
Głosuję na 2.
arietiss - Sro 26 Sty, 2011
3
Ilona - Sro 26 Sty, 2011
9
kasiakaaz - Sro 26 Sty, 2011
Głosuję na 2.
degol - Czw 27 Sty, 2011
Usjwo napisał/a: |
... 12 Jak zwykle - nie widze ...
|
Usjwo następnym razem będę się starał nie wstawiać zdjęcia o nr. 12 ! Normalnie straciłem jeden głos jak nic !
OK specjalnie dla Pana z zieloną grzywką wstawię fotkę jeszczo raz, oczywiście poza konkursem
Dałem z innego miejsca. Usjwo czy teraz widzisz zdjęcie ?!
Mam nadzieję, że tym powyższym nie łamię plenerkowego regulaminu ?
Usjwo - Czw 27 Sty, 2011
Dzieki, Juz widze , nie bede ocenial bo znow sie zacznie
baracuda - Czw 27 Sty, 2011
mój głos na 13
degol - Czw 27 Sty, 2011
Usjwo napisał/a: | Dzieki, Juz widze ... |
cieszę się ... że widzisz, normalnie "leczę na odległość ®" ©!
goltar - Nie 30 Sty, 2011
Wyniki „XV wirtualnego pleneru” forum Optyczne.pl
Temat konkursu: Sceny dworcowe.
Do konkursu zgłoszono 18 zdjęć.
Łącznie oddano 44 głosy.
III miejsce z 7 głosami zdobyło zdjęcie nr 7, którego autorem jest Oggy.
II miejsce z 10 głosami zdobyło zdjęcie nr 2, którego autorem jest edmun.
I miejsce i zwycięstwo wynikiem 12 głosów zdobyło zdjęcie nr 9, którego autorem jest mnich.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcy.
Zapraszamy do udziału w kolejnym wirtualnym plenerze, który zostanie ogłoszony już wkrótce.
Poniżej jeszcze raz zwycięskie zdjęcie.
multics - Nie 30 Sty, 2011
Gratulacje mnich świetna praca ! Pozostałym uczestnikom pleneru także gratuluję (a co!):) Bardzo ciekawe prace się pokazały.
Cola - Nie 30 Sty, 2011
walka była zacięta
szaleniec - Nie 30 Sty, 2011
Gratuluję zwycięzcy:D
I pozostałym bo naprawdę fajne fotki wrzuciliście do tematu (no oprócz paru;)
Ja nie miałem nic w szufladzie a czasu nie było żeby iść na dworzec:/
Pozdrawiam!
baracuda - Nie 30 Sty, 2011
goltar napisał/a: | Łącznie oddano 44 głosy.
|
Oj wstyd , tylko 44 głosy na takie duże forum
(15460 zarejestrowanych użytkowników)
gratulacje dla wszystkich uczestników a przede
wszystkim dla mnicha
dd33 - Nie 30 Sty, 2011
Gratuluję zwycięzcy i pozostałym uczestnikom.
degol - Nie 30 Sty, 2011
Gratulacje dla zajmujących miejsca na pudle !
mnich gratulacje - świetne foto .
Mik443 - Nie 30 Sty, 2011
Gratulacje dla zwyciezców.
mnich - Nie 30 Sty, 2011
Dziękuje.
Dziękuje za każdy głos.
Gratulacje dla wszystkich, którzy pokazali ciekawe zdjęcia.
moronica - Nie 30 Sty, 2011
naprawde mocny plener, gratulacje
Nikitaa - Nie 30 Sty, 2011
Gratulacje dla wszystkich uczestnikow za ciekawe prace, brawa dla zwyciezcy
pozdrawiam Nikita
Usjwo - Nie 30 Sty, 2011
Doloaczam sie do gratulacji, dla calego pudla, no i jeszcze raz dla mnicha
[ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 23:29 ]
Wroclawski plener dworcowy sie udal jak widac po wynikach.
ophiuchus - Nie 30 Sty, 2011
Mnichu, masz moje gratulacje i inne wyrazy! Szacun
masza - Nie 30 Sty, 2011
Dołączam się do gratulacji, wrocławianie dali czadu Tym spoza Wrocławia i spoza pudła także gratuluję.
mnich, czekamy na twórczy i inspirujący temat.
A, i dziękuję za głosy
hajhet - Nie 30 Sty, 2011
Gratulacje!
Tomasz_ - Nie 30 Sty, 2011
Gratulacje dla zwycięzcy
kasiakaaz - Nie 30 Sty, 2011
mnich, wyrazy uznania i gratulacje.
edmun - Nie 30 Sty, 2011
i ja chylę czoła przed zwycięzcą mnich nie bądź dłużny i wrzuć temat, który pociągnie może jeszcze większe emocje ?
masza - Nie 30 Sty, 2011
edmun, Ty też zwycięzca
mnich - Nie 30 Sty, 2011
Dzięki jeszcze raz
@Edmun- myślę że obaj zwyciężyliśmy, bo wspólny plener na dworcu był bardzo udany o czym świadczą dwa miejsca WOPT na podium
Mam nadzieje że temat XVI pleneru Wam się spodoba
... i może znów wybierzemy się w plener?
mga - Nie 30 Sty, 2011
Także gratuluję.
masza - Nie 30 Sty, 2011
Nikitaa, już w innym wątku pytałam, ale nie odpowiedziałaś. Chętnie zobaczyłabym zdjęcia dworców z początku XX wieku, na których widać celowe zabawy z krzywiznami. Pokażesz jakieś linki? Coś, co Ciebie zainspirowało?
moronica - Pon 31 Sty, 2011
ja rowniez wspomnialam w tym watku ze mimo prob nie udalo mi sie znalezc zadnych krzywych dworcow, przeszlo to bez echa a przeciez nie powiesz ze komukolwiek nawrzucalam. zaczelas ten watek to go dokoncz
hijax_pl - Pon 31 Sty, 2011
Czyli krzywe dworce istnieją tylko w wyobraźni Nikity. Też fajnie
mnich, gratuluję wygranej.
goltar - Pon 31 Sty, 2011
Proszę o nie prowadzenie "osobistych wojenek". Wszystkie tego typu posty będą kasowane.
Tutejszyn - Pon 31 Sty, 2011
mnich przyłączę się do gratulacji dla Ciebie i pozostałych wyróżnionych..
Widzę, że od nastepnego pleneru wszyscy będziemy łazić w mnisich kapturach
Nikitaa - Pon 31 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Czyli krzywe dworce istnieją tylko w wyobraźni Nikity. Też fajnie
|
W odpowiedzie na kolejne zarzuty wobec mojej osoby teraz jak i wczoraj w nocy, podaje zrodlo z ktorego skorzystalam
Inspiracja dla mojaj pracy w -XV WP Sceny Dworcowe- bylo to zdjecie : http://www.raddusch-spree...te-bahnhof.html
Jak wszyscy widza pierwsze co rzuca sie w oczy to smieszna krzywizna (wszystko i wszyscy na tym zdjeciu leca w lewo), to dodaje(moim zdaniem) specyficzny klimat na tej starej fotografii, chcialam (probowalam) osiagnac podobny efekt. Znalazlam ciekawie wygladajacy starszy dworzec,wymyslilam kadr, musialam wyczekac odpowiedni moment (ustawienie psiny, i brak jakichkolwiek osob w kadrze) mimo ze dworzec maly to wbrew temu co widac na mojej fotografii ruch jest tam spory.Po prostu wolozylam w zrobienie tego zdjecia sporo pracy i czasu , bylo ono specjelnie i tylko robione z powodu XV WP.
Skasowano część nic nie wnoszącą do tematu. goltar
kozidron - Pon 31 Sty, 2011
gratuluje wszystkim uczestnikom oraz oczywiście zwycięzcy
moronica - Pon 31 Sty, 2011
na tamtym zdjeciu obstawiam niechlujny krzywy skan, nie intencje fotografa. samo zdjecie jest chyba jednym z bardzo nielicznych, ktore znalazlas krzywe, jesli chcialas wykonac zdjecie w stylu z tamtych lat to trzeba sie bylo wlasnie przylozyc do kompozycji, harmonii, proporcji. kiedys przywiazywano do tego najwieksza wage, teraz to sie cuduje by zrobic cos z nijakiego kadru
kufel - Pon 31 Sty, 2011
Nikitaa, wybacz ale bronisz coś co nie jest do obronienia. zdjęcie które przedstawiłaś a dokładnie sposób w jaki one zostało przez Ciebie skadrowane po prostu nie może sie podobać. taki sposób kadrowania jest wyjątkowo nieestetyczny ( tak, staram sie tu używać eufemizmów). dlaczego nie potrafisz sie pogodzić z faktem ze cos po prostu zrobiłaś źle? ze można było zrobić to inaczej , lepiej? to zaden dyshonor.wyciągnij ze slow krytyki naukę. wielu użytkowników optycznych wręcz prosi sie o krytykę swoich zdjęć i uświadomienie gdzie popełnili ewentualne błędy w swojej pracy ,wiedzą ze krytyka UCZY. Ty z kolei przed krytyką uciekasz jak diabeł przed święconą wodą
masza - Pon 31 Sty, 2011
Nikitaa, dziękuję, że zechciałaś pokazać zdjęcie, które Ciebie zainspirowało
Pozdrawiam,
Masza Starogwardzistka
Mik443 - Pon 31 Sty, 2011
Nikitaa, zdjęcie które było Twoją inspiracją, to nie jest zdjęcie dworca. To jest zdjęcie ludzi, ludzi którzy są związani z dworcem. Stąd zdjęcie w takiej, a nie innej scenerii. Gdyby na zdjęciu zostali uwiecznieni sprzedawcy ze sklepu, tłem byłaby witryna sklepu. Kadr jest krzywy, bo zdjęcie zrobiono na pochyłości. Gdyby fotograf ustawił się inaczej, to mógłby tą nierówność zniwelować. Ale on fotografował ludzi, a nie dworzec. Co do celowości tego pochylenia. Nie wydaje mi się, że było to celowym działaniem. Z prawej strony fotografii widać, że robiący zdjęcie "łapał" pion do płotu i otwartych drzwi budynku. Mógł prostować horyzont, wówczas z kolei postacie na zdjęciu wyszłyby krzywo. Pewnie, gdyby czytał optyczne, to zdjęcie wyglądałoby inaczej, ale nie czytał i się nie nauczył. Tyle ja, jako amator. Jeżeli jakiś forumowy zawodowiec, a tych jest sporo, ma odmienne zdanie od mojego, to proszę o sprostowanie.
Daniel*1977 - Pon 31 Sty, 2011
O rzesz ty kurka wodna, kompletnie zapomniałem ale w czołówce moi faworyci
fotoG3 - Nie 27 Mar, 2011
Ciekawie się ogląda już po głosowaniu.
W życiu bym nie stawiał na wygraną 9, chociaż 2 już mi się podoba.
7 jest rewelacyjna - takich widoków już po prostu nie ma i znalezienie czegoś takiego to rarytas, do tego porządny kadr, umiejscowienie zdjęcia w przestrzeni przez tablicę z nazwą stacji. Gratulacje
Ilona - Nie 27 Mar, 2011
fotoG3 napisał/a: | 7 jest rewelacyjna - takich widoków już po prostu nie ma i znalezienie czegoś takiego to rarytas |
Nie trzeba szukać- starczy wiedzieć, gdzie taki pociąg regularnie kursuje.
|
|