|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - canon 5D mark II czy nikon D700 do fotografii studyjnej
cocoa - Pon 03 Sty, 2011 Temat postu: canon 5D mark II czy nikon D700 do fotografii studyjnej Witam,
bardzo proszę o pomoc w wyborze aparatu do fotografii reklamowej/studyjnej. Fotografuję produkty - raczej niewielkie, szkło, butelki, kieliszki, płyny, dania itp. na potrzeby reklamy - od ulotek do plakatów B1, itp.
Sercem jestem za Nikonem ale nie dają mi spokoju te 21Mpix w Canonie - co lepsze. (w obiektywy zainwestuję w zależności od wybranej puszki)
Z góry dzięki za pomoc.
hijax_pl - Pon 03 Sty, 2011
cocoa napisał/a: | aparatu do fotografii reklamowej/studyjnej |
cocoa napisał/a: | ale nie dają mi spokoju te 21Mpix w Canonie |
cocoa napisał/a: | (w obiektywy zainwestuję w zależności od wybranej puszki) | No to chyba nie am się co zastanwaić i brać C5DII
cocoa - Pon 03 Sty, 2011
... no tak - dziękuję, a jakie obiektywy na początek proponujesz, tak żeby nie bolało za bardzo
dr11 - Pon 03 Sty, 2011
cocoa napisał/a: | nie bolało za bardzo | No to potrzeba lekkie
Poważniej, kitowy 24-105L na początek wystarczy. Potem zależy od fantazji i portfela (lub odwrotnie)
jaad75 - Pon 03 Sty, 2011
Do tego typu fotografii wybór jest raczej oczywisty - 21MP, ISO50 mówi samo za siebie... Ewentualnie do rozważenia są jeszcze tanie Sony A900 i A850... Wszystkie lepsze studyjne rozwiązania są znacząco droższe.
Sunders - Pon 03 Sty, 2011
cocoa napisał/a: | Sercem jestem za Nikonem ale nie dają mi spokoju te 21Mpix w Canonie - co lepsze. |
Kieruj sie rozumem=uważam jak poprzednicy: jaad75 napisał/a: | 21MP, ISO50 mówi samo za siebie |
cocoa napisał/a: | jakie obiektywy na początek |
cocoa napisał/a: | żeby nie bolało za bardzo |
Ja wziąłbym 100/2,8 macro USM.
sigmiarz - Pon 03 Sty, 2011
ja bym brał z 24-70, też cwanon do studia.
jaad75 - Pon 03 Sty, 2011
sigmiarz napisał/a: | ja bym brał z 24-70, też cwanon do studia. | Jeśli ma być budżetowo, to ja chyba też.
B o g d a n - Pon 03 Sty, 2011
cocoa napisał/a: | Fotografuję produkty - raczej niewielkie, szkło, butelki, kieliszki,.... |
Mi również zdarza się fotografować podobne rzeczy i to dość często.
Aktualnie używam Canona 5D Mk II głównie z EF24-70mm f/2.8L USM, choć zdarza się EF24-105mm f/4L IS USM (co podleci - ten drugi ma wygodną stabilizację). Do mniejszych detali używam EF100/2.8L Macro IS USM.
W tej np. Galerii Decoupage Retro Drobiazgi wszystkie pstrytki są mego autorstwa.
Moim zdaniem zakres ogniskowych 24-105mm jest bardziej użyteczny i taki obiektyw proponuje kupić na początek. W zestawie z 5D2 kosztuje dużo mniej niż oddzielnie, a do takich prac nie potrzebujesz schodzić poniżej f/4 bo głębia robi się "papierowa".
Poniżej fotka przy f/5.6:
kozidron - Pon 03 Sty, 2011
cocoa, tez bym brał canona i raczej z 24-70/2.8, do tego zastanowiłbym się nad trzepaczką jakąś(drugie body) - wiadomo zlecenia są różne, czasem to szkoda migawki na niektóre ...... a fotki wali się w setkach i nie potrzeba tylu pixeli, dlatego nawet stary 30D czy nawet 450D wystarczy. Oczywiście lampki, tła, stoliczek, czasem przy masówce statyw ułatwia pracę i jeszcze pare innych gadżetów, o które za niedługo zapytasz (nie wspominając już o jakimś szkle makro )
kozidron, migawka do 5d mkII nie jest bardzo droga.
[ Dodano: Pon 03 Sty, 2011 20:50 ]
chociaz jeszcze taniej do 40d, znalazłem za 261 pln.
sigmiarz napisał/a: | kozidron, migawka do 5d mkII nie jest bardzo droga. |
..... a pracowałeś kiedyś jak puszka była 2 tygodnie na żytniej/ badź w innym serwisie albo dłużej ? Wiesz ile kosztują przestoje, szczególnie małe studio ? Bo o programie wsparcia, pozwolisz nie będziemy dyskutować bo to fikcja ulotkowa
[ Dodano: Pon 03 Sty, 2011 20:56 ]
sigmiarz napisał/a: | chociaz jeszcze taniej do 40d, znalazłem za 261 pln. |
a to pewne źródło, bo ja jakiś czas temu miałem do czynienia z takimi "tanimi magikami" właśnie przy okazji 40D(i wymiany migawki), jak ja nie trawie takiego podejścia "a'la wszystko wiem z google", może kiedyś tak z autopsji byś mnie zaskoczył albo oswiecił mnie własnym doświadczeniem w jakiejś materii a nie wujkiem google
to wynika z moich doświadczeń ale nie mogę znaleźć tego sklepu z częściami.
niech kupuje trzepaczkę... ale to kolejny wydatek - teraz przy i tak powaznym (5dmkII)
do tego obiektywy dla aps-c są dłuższe, co akurat w studio moze nie będzie problemem
sigmiarz napisał/a: | niech kupuje trzepaczkę... ale to kolejny wydatek - teraz przy i tak powaznym (5dmkII) |
zwróci się, serio są różne zlecenia- jedne warte wiekszej ilości pixeli inne zdecydowanie nie.
sigmiarz napisał/a: | do tego obiektywy dla aps-c są dłuższe, co akurat w studio moze nie będzie problemem |
nie będzie, żaden problem
napisz sobie w stopce "zawsze mam rację"
Warto wspomnieć że w 5d do chyba 100000 jest wymiana migawki za free.
sigmiarz napisał/a: | napisz sobie w stopce "zawsze mam rację"
|
wole tak, niż: "czerpie swoje doświadczenie od wujka google"
sigmiarz napisał/a: | Warto wspomnieć że w 5d do chyba 100000 jest wymiana migawki za free. |
troszeczkę ponad pół roku pracy "jako trzepaczka", chyba że wchodzą jeszcze inne misje, które często są w terenie w weekendy to jeszcze krócej.
oczywiście że wujek Gugiel często mi pomaga, ale równie dobrze mógłbym uzywac wujka Binga.
[ Dodano: Pon 03 Sty, 2011 21:59 ]
zauważ że nie wszystkim przychodzi do głowy żeby poszukać w necie, poza tym większość informacji weryfikuję doświadczeniem.
sigmiarz napisał/a: | poza tym większość informacji weryfikuję doświadczeniem. |
tak oczywiście .............. a świnie latają a wałęsa nie ma wąsów a słodowy ma dwie lewe ręce a stolica jest w Zabrzu a doświadczenie jest z google
p.s. a jajecznica domowej roboty jest najlepsza
sigmiarz, ale widzę, że masz kalkulator i już się nie miotasz (to odnośnie trzepaczki) - śmieszne to doświadczenie ....widać neostrada jest mocnym wsparciem
sigmiarz - Wto 04 Sty, 2011
nie mam neostrady, skąd ta złośliwość ? frustracja ?
Baku - Wto 04 Sty, 2011
Posiadanie dwóch korpusów z jednego systemu to dobra inwestycja. Może niekoniecznie dla niedzielnego pstrykacza takiego jak ja, ale moje zaprzyjaźnione studio ma 5d, 30d i d60 (ten ostatni to także Canon - tak dla niewtajemniczonych). W tym roku pewnie pojawi się 5dII. Dotychczas nawet dziadek d60 dostawał na emeryturze jakieś drobne zleconka (np. wsparcie wsparcia na reportażu ślubnym).
jasne, im więcej tym lepiej.. bywa że do sesji w plenerze niektórzy wolą analogowy MF..
więc i taka puszka nie zaszkodzi tylko na początku do body są potrzebne obiektywy, statyw, głowica, torba, lampa / lampy, jak ktoś ma wolne 30k dorzucenie puszki za 1.5 - 3k może nie jest problemem, w innym przypadku lepiej kupić resztę wyposażenia.
Wszystko zależy od priorytetów.
Baku - Wto 04 Sty, 2011
Jeśli 5dII byłby nowy, to prawdopodobieństwo zajechania migawki prze pierwsze kilka miesięcy jest raczej znikome. Do tego czasu powinna zwrócić się część inwestycji na tyle, by wykroić budżet na używane 40/50d. A potrzeby inwestycyjne zawsze będą: a to nowy komputer do obróbki, a to tła, oświetlenia, reklama, można by długo wymieniać... Ważne by backup dla korpusu wpisać do priorytetów raczej gdzieś na górę...
jasne że tak, piszemy o oczywistościach. Jednak nie wyobrażam sobie sytuacji w której kupuję do studia, 5dmkII, 24-105 czy 24-70 i do tego 50d, jak nie mam lamp etc. taki zestaw ma sens w reporterce.
jaad75 - Wto 04 Sty, 2011
W studio z prawdziwego zdarzenia, korpusy, obiektywy i inne śmieci, to zdecydowanie najmniejszy wydatek. Duża inwestycja, to właściwe przygotowanie pomieszczeń, zasilania, systemów zawieszania lamp, teł i sterowania nimi, wreszcie same lampy, dodatkowe statywy, modyfikatory, stoły, a nawet takie niby głupoty jak meble do pozowania...
kozidron - Wto 04 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | W studio z prawdziwego zdarzenia, korpusy, obiektywy i inne śmieci, to zdecydowanie najmniejszy wydatek. Duża inwestycja, to właściwe przygotowanie pomieszczeń, zasilania, systemów zawieszania lamp, teł i sterowania nimi, wreszcie same lampy, dodatkowe statywy, modyfikatory, stoły, a nawet takie niby głupoty jak meble do pozowania... |
dokładnie, nic dodać nic ująć, niestety polskie realia na początku sprowadzają się do kombinowania "na tym i na tamtym" - to jest dokladnie to co napisałem w pierwszym poscie w tym wątku: lampki, tła, stoliczek i mnóstwo innych dupereli.
sigmiarz napisał/a: | nie mam neostrady, skąd ta złośliwość ? frustracja ? |
to nie złośliwość, ja się raczej ubawiłem z twojego doswiadczenia googlowego
kozidron napisał/a: | to nie złośliwość, ja się raczej ubawiłem z twojego doswiadczenia googlowego |
nie, Tobie chodzi o coś innego.. teraz się kręcisz w kółko bo nie napiszesz prawdy..
byłoby to zbyt ekshibicjonistyczne.
jaad75 napisał/a: | W studio z prawdziwego zdarzenia, korpusy, obiektywy i inne śmieci, to zdecydowanie najmniejszy wydatek. Duża inwestycja, to właściwe przygotowanie pomieszczeń, zasilania, systemów zawieszania lamp, teł i sterowania nimi, wreszcie same lampy, dodatkowe statywy, modyfikatory, stoły, a nawet takie niby głupoty jak meble do pozowania... |
ufff...
dwie lampy, statywy, jakieś "przepuszczacze" typu beauty dish, softbox..
już można coś robić.. więc, bez przesady
sigmiarz napisał/a: | nie, Tobie chodzi o coś innego.. teraz się kręcisz w kółko bo nie napiszesz prawdy..
byłoby to zbyt ekshibicjonistyczne. |
sigmiarz,
to wróć do pierwszego posta skierowanego do twojej opinii na temat migawki/wymiany migawki i drugiego body do zadań mniej ważnych i przeanalizuj jeszcze raz swoje zdanie, na chwilę wczuj się w rolę kogoś kto prowadzi taka działalność i zastanów się w czym rzecz.
Po co ja mam ci kolejny raz coś powtarzać, teraz rzeczywiście mogę się kręcić w kółko, raz Ci konkretnie wyjaśniłem dlaczego jesteś w błędzie (pomijam już tych magików, których wygrzebałeś z google na wymiane migawki za 260 ziko w 40D) - masz to parę postów wyżej .....co ja mogę wiecej - "pokręcę się w kółko" a moze przy tym całym kręceniu ubawisz mnie po raz kolejny
sigmiarz napisał/a: | ufff...
dwie lampy, statywy, jakieś "przepuszczacze" typu beauty dish, softbox..
już można coś robić.. więc, bez przesady | Można zrobić "coś", jasne. Ale ja piszę o prawdziwym, dobrze zorganizowanym studio, przygotowanym na różne zlecenia - byłeś choć raz w takim?
jaad75.. gdzie ja nie byłem...
uwielbiam jak mi się zarzuca ignorancję
jasne dobrze jest mieć prowadnicę na suficie.. ale lampę można też po prostu .. przesunąć/przestawić
kozidron, napisałem o cenie migawki, a nie o cenie części + robocizna.
Wymiana w 1d z częściami kosztuje 1200 pln, na Żytniej.
sigmiarz napisał/a: | asne dobrze jest mieć prowadnicę na suficie.. ale lampę można też po prostu .. przesunąć/przestawić | Owszem, wszystko można... Można też użyć chińskich lamp z allegro/ebayu, czy budowlanych halogenów, a zamiast statywów drewnianych kołków zatopionych w wiaderku z betonem. Można zrobić "studio" w wysokim na 2m garażu i używać kocy gaśniczych i osłon na szyby samochodowe zamiast blend... Wiele można... Ale rozumiesz róznicę między tym, a prawdziwym studio? Miałem okazję być przez chwilę asystentem w takim, a kilka odwiedziłem - to naprawdę kompletnie inna bajka...
sigmiarz, ja wolę sie jednak jak napisałeś "kręcić w kółko", ty totalnie nie wyłapujesz najistotniejszych rzeczy związanych z tym "co się dzieje gdy główne" narzędzie pracy jest w serwisie. Ja ze swojego doświadczenia i kolegów, z którymi współpracuje, zauważyłem że nie wszystkie zlecenia warte są tylu pixów i sa to najczęściej zlecenia masowe -przykładowo ponad 800 pstryków jakiś produktów wielkości "płyty winylowej" i tu lepiej korzystać z trzepaczki (podejrzewam ze body za 1500 wystarczy) zanim zarobi się na awaryjny sprzęt - kasa niewielka a w przyszłości szybko się zwróci.
jaad75 napisał/a: | Owszem, wszystko można... Można też użyć chińskich lamp z allegro/ebayu, czy budowlanych halogenów, a zamiast statywów drewnianych kołków zatopionych w wiaderku z betonu. Można zrobić "studio" w wysokim na 2m garażu i używać kocy gaśniczych i osłon na szyby samochodowe zamiast blend... Wiele można... Ale rozumiesz róznicę między tym, a prawdziwym studio? Miałem okazję być przez chwilę asystentem w takim, a kilka odwiedziłem - to naprawdę kompletnie inna bajka... |
no, nie powiem ...........hardcor, kolega miał różne pomysły z kartonem i folią alu ale to co napisałeś ma klasę, zaraz zaczne neta przegladać w poszukiwaniu studia z taka aranżacją grubo.
Pamiętam jak kiedys kupiliśmy badziewne statywy a lampki całkiem przyzwoite i kolega zahaczył o przewodzik i wszystko się przewróciło, oszczędność się nam nie opłaciła ...
jaad75 napisał/a: | Owszem, wszystko można... Można też użyć chińskich lamp z allegro/ebayu, czy budowlanych halogenów, a zamiast statywów drewnianych kołków zatopionych w wiaderku z betonem. Można zrobić "studio" w wysokim na 2m garażu i używać kocy gaśniczych i osłon na szyby samochodowe zamiast blend... Wiele można... Ale rozumiesz róznicę między tym, a prawdziwym studio? Miałem okazję być przez chwilę asystentem w takim, a kilka odwiedziłem - to naprawdę kompletnie inna bajka... |
ok, rozumiem że te dobre statywy reagują na komendę - "przesuń się o 20 cm w lewo i 15 do przodu"..
czy ja napisalem gdzies o kiepskich statywach ?
napisałem że można obyć sie bez uzbrajania ścian i sufitów.
kozidron potwierdziłem już wcześniej że drugie body to dobry pomysł, czy miałem przy tym umyć ci stopy ? nie oczekujesz zbyt wiele ?
sigmiarz napisał/a: | ok, rozumiem że te dobre statywy reagują na komendę - "przesuń się o 20 cm w lewo i 15 do przodu"..
| Prawie. Osobiście nie widziałem, ale są systemy podsufitowe, które automatycznie przesuwają lampy w zaprogramowane pozycje, pewnie gdyby się uprzeć, to można by to realizować za pomocą komend głosowych.
sigmiarz napisał/a: | napisałem że można obyć sie bez uzbrajania ścian i sufitów. | Można się obyć bez wszystkiego, od przygotowanej instalacji elektrycznej począwszy, na światłomierzu skończywszy. Ba, można nawet obyć się bez kibla, czy prysznica w studio, a nawet w ogóle bez studio... Do tego zmierzasz?
sigmiarz napisał/a: | kozidron potwierdziłem już wcześniej że drugie body to dobry pomysł, czy miałem przy tym umyć ci stopy ? |
nie, wręcz przeciwnie skierowałeś rozmowę na tor, że wymiana migawki to pikuś finansowy, z czym się zgadzam - zamyka się pewnie w cenie uzywanego 30D z niewielkim przebiegiem.
cocoa - Wto 04 Sty, 2011
Panowie, spokojnie bo mam wyrzuty sumienia, że przeze mnie ta kłótnia
Bardzo serdecznie wszystkim dziękuję za rady i pomoc, nie spodziewałem się tak dużego odzewu. Dla wyjaśnienia - mam już trochę sprzętu - 2 lampy 400W + 2 softboxy, stół bezcieniowy, namiot bezcieniowy, 2 lampy błyskowe, kilka teł, statywy ale do tego wszystkiego tylko nikon D50 - do fotografii na reklamy wielkości A4 - powiedzmy jeszcze starcza ale powyżej jest już kicha - uwielbiam ten aparat (mam do niego tylko standardowy obiektyw i jakiś najtańszy model tele nikona) dlatego zadałem pytanie czy nikon czy canon. Trochę żal mi tych obiektywów ale z drugiej strony chciałbym "iśc dalej" dlatego, dzięki Waszym cennym opiniom łatwiej mi będzie porzucic przyzwyczajenia i przesiaśc się na Canona.
Jeszcze raz wielkie dzięki.
cocoa napisał/a: | uwielbiam ten aparat (mam do niego tylko standardowy obiektyw i jakiś najtańszy model tele nikona) dlatego zadałem pytanie czy nikon czy canon. Trochę żal mi tych obiektywów ale z drugiej strony chciałbym "iśc dalej" dlatego, dzięki Waszym cennym opiniom łatwiej mi będzie porzucic przyzwyczajenia i przesiaśc się na Canona. | Ale nikt Ci się nie każe przesiadać - możesz śmiało używać obu, tyle tylko, że 6MP, to jednak mało na obecne standardy...
kozidron, jaad75, dzielą nas poważnie różnice
programowe, ja staram się zwrócić uwagę na rzeczy istotne
i niezbędne a obaj panowie piszą byleby pisać.
cocoa, jeśli masz już coś do Nikona, to moze warto myslec
o Nikonie ale zaczekać na d800. Poza tym sporo osób twierdzi
że rodzielczość 5d mkII jest troche nadmmuchana i tak naprawdę
jest to efektywne 16mpx
sigmiarz napisał/a: | kozidron, jaad75, dzielą nas poważnie różnice
i niezbędne a obaj panowie piszą byleby pisać. | Zadałem Ci tylko pytanie, czy byłeś kiedyś w prawdziwym, wysokobudżetowym studio? Gdybyś był, to wiedziałbyś, że sprzęt rejestrujący (nawet średnioformatowy), to nie jest to, co kosztuje w nim najwięcej.
sigmiarz napisał/a: | cocoa, jeśli masz już coś do Nikona, to moze warto myslec
o Nikonie ale zaczekać na d800. | Taa, obiektyw kitowy i najtańsze tele, to faktycznie coś, dla czego trzeba trzymać się kurczowo tego systemu...
sigmiarz napisał/a: | kozidron, jaad75, dzielą nas poważnie różnice
i niezbędne a obaj panowie piszą byleby pisać.
|
dzielą- to fakt, ja zwracam uwagę na zupełnie inne aspekty tej sytuacji niż ty, dla mnie pytanie było mało konkretne, kolega cocoa, pewnie po jakimś czasie zorientuje się( o ile już powoli nie doszedł do odpowiednich wniosków- bo jakieś doswiadczenia ma), że może wcale nie było mu potrzebne 5D2, bo za ścianki typu pop up nie będzie się brał, że billboardy da się zrobić spokojnie aps-c, że na roll-upach też da się co nieco oszwabić- jak ma się specyficzny sposób projektowania i że częściej cięższą i mozolniejszą drogę przechodzi się na stockach(przy weryfikacji) niż przy druku. O najwazniejszym aspekcie nie wpominam, że spust to tylko połowa drogi do obróbki, która dopiero daje efekt końcowy.
sigmiarz napisał/a: | cocoa, jeśli masz już coś do Nikona, to moze warto myslec
o Nikonie ale zaczekać na d800. |
matko z córka sigmiarz, no weź ty 2 posty wyżej poczytaj
Ja polecając 5d2 raczej miałem na myśli cos czego nie wyjaśniłem, bo uznałem, że wtedy to nie wniosłoby nic do dyskusji. Otóż spotykam się coraz częściej z takimi idiotycznymi wymaganiami- przy zleceniach, że materiał ma mieć powyzej 20mega pixów, oczywiscie takie głupoty wymyśla co drugi dział marketingu i nie chodzi już o to, żeby "obiekt" był ciekawie oswietlony, kolory soczyste a zdjęcie pełne szczegółów - tylko chodzi o te pixele i nie ważne, że całkiem prawdopodobnie, te fotki trafią do składanego kalendarza na ściane (taki obciachowy rozkładany z 3 lub 2 częci) - tylko o te marketingowe mega pixle.
Co innego, że z 5D2 mozna wydmuchać wiecej szczegółów niż z d700 o czym było tu juz wcześniej w wątku tasiemcu "co jest lepsze" ale akurat tam była dyskusja nie o studiu.
sigmiarz - Sro 05 Sty, 2011
jeśli ktoś kupuje 5d mkII to nie znaczy że zamiast dwutlenku węgla wypuszcza nosem gotówkę.
Wątek jest o wyborze puszki do studia .. do tego wybór jako jedna z dwóch i myślę że właśnie na tym powinniśmy się skupić.
pan.tadeusz - Sro 05 Sty, 2011
przyglądając się dyskusji też mam nieodparte wrażenie, że ktoś usilnie próbuje się dowartościować (troluje?) i odkręca dyskusję w trzepaczki, stoliczki, problematykę zleceń czy nawet kto gdzie bywał i jaki ma dostęp do internetu
autor wyraźnie prosił o puszkę do studia, a nie biznesplan swojej działalności.
porady kolegi sigmiarza znajduję tu jako rzeczowe i bez zbędnych wycieczek osobistych, a kozidron jak zwykle się nakręca i szuka przepychanki
jaad75 - Sro 05 Sty, 2011
pan.tadeusz napisał/a: | przyglądając się dyskusji też mam nieodparte wrażenie, że ktoś usilnie próbuje się dowartościować (troluje?) i odkręca dyskusję w trzepaczki, stoliczki, problematykę zleceń czy nawet kto gdzie bywał i jaki ma dostęp do internetu | Bo organizowanie studia to znacznie więcej niż wybór puszki i paru szkieł... I nie to jest tu najważniejsze.
pan.tadeusz napisał/a: | autor wyraźnie prosił o puszkę do studia, a nie biznesplan swojej działalności | I dostał wyraźną odpowiedź już na pierwszej stronie wątku.
pan.tadeusz napisał/a: | porady kolegi sigmiarza znajduję tu jako rzeczowe i bez zbędnych wycieczek osobistych | Może dlatego, że Wasza wiedza w tym zakresie jest zbliżona?...
komor - Sro 05 Sty, 2011
Sugeruję zakończyć już tę przepychankę. Puszka zasugerowana, problematyka pozostałych wydatków na studio także omówiona, proszę zatem o merytoryczne komentarze na temat zakupu.
sigmiarz - Sro 05 Sty, 2011
maly ot a propos sprzetu studyjnego i około studyjnego.
Jest taka historyjka autorstwa Sławomira Idziaka, operatora który pracował z najlepszymi reżyserami na świecie, a i tak chyba najlepsze jego zdjęcia to te z "Krótki film o zabijaniu" ze Sławomirem Baką... ale nieważne bo to nie o tym.
Opowiadał kiedyś, chyba na spotkaniu ze studentami jak patrzyli na niego amerykanie kiedy zamówił raptem kilka lamp na plan, potem żeby nie robić zamieszania zamawiał jak każdy, 2-3 ciężarówki oświetlenia.. Oczywiście ogromna większość stała nieużywana
komor - Czw 06 Sty, 2011
Dyskusję na temat domowego studia wydzieliłem do istniejącego tematu w odpowiednim dziale, Studio domowe amatora, tanim kosztem.
GoOrange - Czw 06 Sty, 2011
jaad75, co to są modyfikatory?
Chodzi o to w jaki sposób mobilnie realizować błysk na zewnątrz? Czy tylko poprzez lampy z gorącą stopką?
hijax_pl - Czw 06 Sty, 2011
GoOrange napisał/a: | co to są modyfikatory? | To co się na lampy zakłada aby zmodyfikować strumień światła. Softboksy, strumienice, plastry miodu, wrota, czasze itd itp GoOrange napisał/a: | Czy tylko poprzez lampy z gorącą stopką? | Kabel TTL lub bezprzewodowo...
hijax_pl napisał/a: | Kabel TTL lub bezprzewodowo... |
Bardziej chodzi mi o to jak zasilane są lampy inne niż z gorącą stopką.
jaad75 - Czw 06 Sty, 2011
GoOrange, masz zarowno mobilne monobloki zasilane bateryjnie, jak i bateryjne powerpacki z głowicami, czy power invertery umożliwiające podłączenie lamp zasilanych prądem zmiennym do akumulatora...
jaad75, generalnie to nie wiem od czego zacząć żeby z jednej strony nie zarzucić się sprzętem a z drugiej kupować czegoś co za jakiś czas będzie za słabe...
komor - Czw 06 Sty, 2011
GoOrange, przeniosłem Twoje posty do odpowiedniego tematu, możesz nie śmiecić tutaj?
|
|