forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Pomocy!! Canon EOS 5D Mark II

skasowany - Czw 10 Lut, 2011
Temat postu: Pomocy!! Canon EOS 5D Mark II
Kochani. proszę o Waszą profesjonalną poradę.
Kupuję zawodowy zestaw fotograficzny.
Polecono mi taki zestaw:

Canon EOS 5 D Mark II z obiektywem Canon EF 24-105 mm f/4 IS USM ( i jestem na niego zdecydowana)

Lampa błyskowa Canon Speedlite 580 EX II

Obiektyw Canon EF 24-70 mm f/2 8L USM

Pojemnik na baterie z gripem Canon BG-E6

Bateria Canon LP-E6

Moi drodzy, czy coś byście zmienili w tym zestawie, czy nie wymaga Waszym zdaniem dodatkowej karty pamięci, a może t[b]en drugi obiektyw jest niepotrzebny? [/b]

Całość oszacowano na 18 tys 152 zł.
PROSZĘ POMÓŻCIE ;)

MC - Czw 10 Lut, 2011

No wszystko pięknie, ale widzę że nie masz żadnego pojęcia o sprzęcie który masz zamiar kupić i nawet nie zadałaś sobie trudu poszukania na forach podstawowych informacji...

Po kiego grzyba jednocześnie 24-70 i 24-105? Grip będzie Ci faktycznie niezbędny? Jakie zdjęcia masz zamiar zrobić?

maput - Czw 10 Lut, 2011

Na cholerę dublujesz zoomy o podobnym zakresie ?
Nie wiem kto Ci to polecił, ale raczej Ci dobrze nie życzy.

MC, znam się na fotografii, pracowałam w telewizji, ale nie będę udawała, że w swoim życiu miałam 105 różnych aparatów, jest to zbyt drogi sprzęt, aby wymieniać go co miesiąc. Pytam, aby potwierdzić swoje przypuszczenia. Sprzęt został mi polecony przez znajomych, którzy długo siedzą w tej branży. Gdybym tak wszystko "łykała" jak sądzisz, to nie byłoby mnie tu.
A sprzęt jest mi potrzebny do robienia zdjęć na imprezach okolicznościowych i integracyjnych, jak np. wesela, dyskoteki.

Czyli nie są mi potrzebne dwa obiektywy , tak? Za aparat z obiektywem daję ok 11 tys.

Sunders - Czw 10 Lut, 2011

Cytat:
czy nie wymaga Waszym zdaniem dodatkowej karty pamięci

Lepiej mieć conajmniej dwie.
Cytat:
może t[b]en drugi obiektyw jest niepotrzebny? [/

Tak jak poprzednicy napisali-skoro chcesz 24-105L, to średnio sensownie jest kupować 24-70L jednocześnie z nim.
Cytat:
Pojemnik na baterie z gripem Canon BG-E6

Czy jesteś pewna, że 5dmkII z gripem będzie Ci się wygodnie trzymało?Może wystarczy kupić na początek drugi LP-E6?
Cytat:
czy coś byście zmienili w tym zestawie

Jak widać wiele :smile:

weszłam na te forum w celu merytorycznej odpowiedzi, a nie obelg. Mm więc rozumiec, że jak mam Canon EOS 5 D Mark II z obiektywem Canon EF 24-105 mm f/4 IS USM to już nie potrzebuję Obiektywu Canon EF 24-70 mm f/2 8L USM ?

I proszę o wyrozumiałość, gdyby nie było pytań i wszyscy byliby "wielkimi" specjalistami , to te forum nie miałoby sensu, a jak widzę cieszy się coraz większym powodzeniem.

Cytat:
Czyli nie są mi potrzebne dwa obiektywy , tak? Za aparat z obiektywem daję ok 11 tys.

Drugi obiektyw na pewno też się przyda, ale nie ten który wymieniłaś. Ja dokupiłbym obietyw stałoogniskowy.

[ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 21:17 ]
Cytat:
weszłam na te forum w celu merytorycznej odpowiedzi, a nie obelg

Gdzie widzisz te "obelgi" :???:
Cytat:
jak mam Canon EOS 5 D Mark II z obiektywem Canon EF 24-105 mm f/4 IS USM to już nie potrzebuję Obiektywu Canon EF 24-70 mm f/2 8L USM ?

Na pewno nie ma sensu kupowania ich obydwu na raz.Kup jeden z nich i oceń czego Ci w nim będzie brakować-wtedy uzupełnisz jego braki następnym obiektywem/-ami/ :smile:

Sunders, dziękuję za sensowne i merytoryczne odpowiedz :wink:
jaad75 - Czw 10 Lut, 2011

Ale po cholerę kupować z 24-105L, lepiej kupić tylko body i 24-70L, zwłaszcza do zadań o których mowa... 24-105L to ciemnica, na imprezy się mało nadaje.

jaad75 napisał/a:
lepiej kupić tylko body i 24-70L, zwłaszcza do zadań o których mowa... 24-105L to ciemnica, na imprezy się mało nadaje

Do wymienionych zastosowań 24-70L nada się lepiej, ale z 24-105+580EX II też można. :smile:

Sunders, tyle, że automatem na wyższej czułości lub z mniejszą ilością zastanego i krótszą żywotnością baterii... :smile:

Sundersie, więc na początek wystarczy ten Cano z obiektywem 24-70 mm? (chodzi mi o zdjęcia w plenerze i wewnątrz)
wiesz, aż boję się zapytać bo te "Mądre głowy" powyżej mnie wyśmieją - czym się różnią te dwa obiektywy i jaką baterię oraz karty pamięci byś mi radził ?

maput - Czw 10 Lut, 2011

A co ma się do wiedzy fotograficznej to że koleżanka pracowała w telewizji ? Jak widać nic...

Wymieniłaś dwa obiektywy o zbliżonym zakresie a przez to i zastosowaniu) różniące się głownie jasnością. Dodatkowo bardziej zdecydowana byłaś na ten, który do wymienionych zastosowań będzie gorszy.

Wejdź w dział "Obiektywy fotograficzne", znajdziesz tam temat "Jaki obiektyw na ślub". Powinien pomóc, choć ostrzegam, że jest trochę czytania.

Różnią się kątem widzenia na długim końcu (105 vs. 70mm), ale różnią się przede wszystkim światłem, a raczej maksymalną zdolnością jego wpuszczenia (obiektyw na przysłonie f/2.8 wpuści w tej samej jednostce czasu 2x więcej światła niż obiektyw na przysłonie f/4). Dlatego na imprezie zamiast użyć ISO1600 i f/2.8, będziesz musiała w przypadku 24-105L użyć f/4 i ISO3200, co oczywiście wiąże się ze spadkiem jakości zdjęcia.

Cytat:
czym się różnią te dwa obiektywy

Najistotniejsze różnice między tymi obiektywami to zakres ogniskowych i jasność.
[quotejaką baterię oraz karty pamięci [/quote]
Sanyo XX Eneloop 2500 mAh UWX R6/AA :smile:

[ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 21:46 ]
Cytat:
karty pamięci

SanDisk Extreme CF 16GB :smile:

[ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 21:49 ]
jaad75 napisał/a:
na imprezie zamiast użyć ISO1600 i f/2.8, będziesz musiała w przypadku 24-105L użyć f/4 i ISO3200, co oczywiście wiąże się ze spadkiem jakości zdjęcia.

jaad75, a nie będzie mogła użyć lampy :?: :smile:

MM - Czw 10 Lut, 2011

Do wyboru zestawu na imprezy okolicznościowe jest cały długi wątek i wcale nie musi to być Canon.
Jak już uparłaś się na 5D to kupuj go z 24-70/2.8L choć ja bym pomyślał np. o Nikonie D700. Tutaj dla wyjaśnienia - sam robię takie imprezy i używam Canona, ale jak ktoś jest ciemny w temacie to Nikonem będzie raczej łatwiej niż trudniej.

Sunders napisał/a:
jaad75, a nie będzie mogła użyć lampy :?: :smile:
Będzie, ale jeśli nie podniesie czułości, to zarejestruje mniej zastanego i lampa będzie się bardziej "pocić".

MM napisał/a:
sam robię takie imprezy i używam Canona

MM używasz wtedy 24-70L?

[ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 21:59 ]
jaad75 napisał/a:
jeśli nie podniesie czułości, to zarejestruje mnie zastanego i lampa będzie się bardziej "pocić".

Tak rozumując, to lepiej niech od razu kupi 35L i 85/1,8 :smile:

cybertoman - Czw 10 Lut, 2011

Sunders napisał/a:
Sanyo XX Eneloop 2500 mAh UWX R6/AA
5D chodzi na paluszki?

cybertoman napisał/a:
5D chodzi na paluszki?

580EX II :lol:

Sunders napisał/a:
Tak rozumując, to lepiej niech od razu kupi 35L i 85/1,8 :smile:
Ten ostatni mogłaby, za pieniądze zaoszczędzone na 24-105L... :smile:
Trudno przecenić 1EV światła, nie mówiąc już o 2.33EV...

B o g d a n - Czw 10 Lut, 2011

Cytat:
A sprzęt jest mi potrzebny do robienia zdjęć na imprezach okolicznościowych i integracyjnych, jak np. wesela, dyskoteki.

Jeśli już zoom do takiego zastosowania, to zdecydowanie lepszy jest EF 24-70/2.8L USM. Jest droższy od 24-105L o ok. 1000 zł., ale w zestawie z 5D Mk II i tak jest trochę taniej.
Do tego lampa 580 EX II i zestaw gotowy do użycia.

Gryp może Ci się przydać jeżeli będziesz robić dużo zdjęć w układzie pionowym, w innym wypadku będziesz musiała tylko więcej dźwigać. Na jednej baterii zrobisz ok. 500 - 600 zdjęć więc spoko. Oczywiście dobrze jest mieć na imprezie drugą, naładowaną baterię - tak na wszelki wypadek.

Karty pamięci
kup co najmniej dwie po 8 lub 16GB. Nie ma co przesadzać z ich wielkością (więcej zdjeć na jednej karcie, to możliwość ewentualnej utraty większego materiału), chyba, że będziesz kręciła filmy.

Bardzo przyjemny zestaw planujesz kupić. :grin:

Bogdan, jesteś po prostu cudowny! :grin: tylko wiesz, nie rozumię z tą baterią LP-E6 i zaproponowanymi powyżej paluszkami Sonyo XX 2500 mAh. Bateria ok, ale po co paluszki? :roll:

Postanowiłam kupić dwie baterie LP-E6, wiec grip będzie mi chyba niepotrzebny, jak myślisz?

Cytat:
Bateria ok, ale po co paluszki? :roll:
Do lampy... :roll:
B o g d a n - Czw 10 Lut, 2011

[quote=]Bogdan, jesteś po prostu cudowny![/quote]
Bo urosnę! :mrgreen:

Cytat:
Bateria ok, ale po co paluszki? :roll:

Nie pisałem nic o paluszkach, ale w razie co, to jedynie do lampy. :wink:

Cytat:
Postanowiłam kupić dwie baterie LP-E6, wiec grip będzie mi chyba niepotrzebny, jak myślisz?

Zaręczam, że wystarczy Ci dodatkowo jedna bateria. :smile:

Cytat:
rozumię z tą baterią LP-E6 i zaproponowanymi powyżej paluszkami Sonyo XX 2500 mAh. Bateria ok, ale po co paluszki?

LP-E6 do 5DmkII a Eneloop`y do lampy 580EX II :smile:
Kup w sumie 2 LP-E6 i 8 Eneloop`ów.

kozidron - Pią 11 Lut, 2011

Cytat:

Właściwie to jak jesteś kreatywna i chcesz, żeby klient polecił cię kolejnemu (to jest najlepsza reklama) to są Ci potrzebne 3 obiektywy (a są tacy co i więcej potrzebują) tylko żaden z nich nie powinien się dublować zakresami no chyba, że jest stałeczką.

Cytat:
MC, znam się na fotografii, pracowałam w telewizji

hehe a to dobre :wink: mnie przekonałaś :wink: :razz:

a tak na serio, może na początek kupiłbym sobie jakąś rybę(poza 24-70) i skorzystał z rady MM, zielonemu ciężej się oswoić z af-em 5d2. Tu użytkownikom 5d2 łatwo mówić, bo mają pewne doświadczenie a ty jesteś (wnioskuje po postach) pierwiastkiem i skaczesz na głęboką wodę, można wyczuć że masz lekki skurcz zanim wydasz trochę pieniędzy więc lepiej jak choćby spora część tych fotografii będzie trafiona af-em, który w d700 jest szybszy i celniejszy. Komuś innemu poleciłbym bym piątek, Tobie jednak d700, porozmawiaj z tymi "znajomymi" raz jeszcze .....bo coś mi się zdaje, że oni ci polecali albo jeden (24-70) albo drugi(24-105) a ty źle zrozumiałaś.

MC - Pią 11 Lut, 2011

Cytat:
znam się na fotografii, pracowałam w telewizji

W zasadzie to chciałem coś napisać na ten temat, ale się ugryzłem w klawiaturę. Argument dosyć chybiony, ale co tam :lol: Gdybyś się znała na fotografii to byś nie zadawała takiego pytania jak w pierwszym poście.

A wracając do pytania: dla Twoich zastosowań wybrałbym Nikona D700 + Nikkor 24-70.

kozidron - Pią 11 Lut, 2011

MC napisał/a:
A wracając do pytania: dla Twoich zastosowań wybrałbym Nikona D700 + Nikkor 24-70.

MC, uprzedziłeś mnie jak edytowałem posta.

i to chyba najlepsze wyjście, zaznaczam że dla Ciebie.

Baku - Pią 11 Lut, 2011

A do tego koniecznie Nikon SB900 - czyli najmocniejsza lampa systemowa.

Z czasem warto będzie dokupić obiektyw rybie oko i jakiś dłuższy stałoogniskowy obiektyw portretowy.

jaad75 - Pią 11 Lut, 2011

Baku napisał/a:
Z czasem warto będzie dokupić obiektyw rybie oko
Hehe, juz widzę, jak koleżanka na dzień dobry radzi sobie z FE... :smile: Chyba ciut za wcześnie na to szkiełko...
maput - Pią 11 Lut, 2011

O wiele bardziej przydałaby się 85/18 a może i 85/1.4 bo budżet chyba pozwoli ;)
as... - Pią 11 Lut, 2011

B o g d a n napisał/a:
Cytat:

Jeśli już zoom do takiego zastosowania, to zdecydowanie lepszy jest EF 24-70/2.8L USM. Jest droższy od 24-105L o ok. 1000 zł., ale w zestawie z 5D Mk II i tak jest trochę taniej.
Do tego lampa 580 EX II i zestaw gotowy do użycia.

Gryp może Ci się przydać jeżeli będziesz robić dużo zdjęć w układzie pionowym, w innym wypadku będziesz musiała tylko więcej dźwigać. Na jednej baterii zrobisz ok. 500 - 600 zdjęć więc spoko. Oczywiście dobrze jest mieć na imprezie drugą, naładowaną baterię - tak na wszelki wypadek.

Karty pamięci
kup co najmniej dwie po 8 lub 16GB. Nie ma co przesadzać z ich wielkością (więcej zdjeć na jednej karcie, to możliwość ewentualnej utraty większego materiału), chyba, że będziesz kręciła filmy.

Bardzo przyjemny zestaw planujesz kupić. :grin:

Bogdan podumował dokładnie to co najlepsze.

Również zakupił bym 5d II +24-70L + 580ex
Do tego dwie karty pamięci min. 16gb 2 komplety akumulatorów do tej lampy oraz dod. akumulator do 5d II zrezygnował bym z gripa bo jak pisałaś jesteś kobietą i każdy gram mniej (wagi aparatu z obiektywem) będzie na plus dla Ciebie.

komor - Pią 11 Lut, 2011

Dobra, dajcie już spokój z docinkami. Nie dziw się kolegom, bo zadałaś dość podstawowe pytania, co stoi w kontraście do deklaracji, że znasz się na fotografii.

Temat przeniosłem do obiektywów, ale jeśli ktoś jeszcze zamierza przekonywać koleżankę do Nikona to możemy przenieść do wyboru lustra. A autorkę wątku zachęcam do przebrnięcia jednak przez polecany wątek JAKI OBIEKTYW NA ŚLUBY?
Ponadto może:
Reportaż Ślubny oraz Portret: Stałka czy zoom
Co na śluby:Canon 5D II + 24-105L IS czy Nikon D300s + 24-70
Na śluby - Canon 135L czy 70-200/2.8?