forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 70-200/4L bez IS vs. Tamron SP 70-300 mm VC USD

emil3351 - Czw 07 Kwi, 2011
Temat postu: Canon 70-200/4L bez IS vs. Tamron SP 70-300 mm VC USD
Canon 70-200 L F4 USM bez IS'a vs. Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD. Który lepszy ze względu optyki i wykonania ??
moronica - Czw 07 Kwi, 2011

jakosc wykonania Canon vs Tamron
optyka Canon vs Tamron

maput - Czw 07 Kwi, 2011

Żadnego z nich nie miałem, ale w ciemno obstawiam Canona...
emil3351 - Czw 07 Kwi, 2011

moronica - dzięki, ale naprawdę myślisz że tego nie czytałem? :wink: Zależy mi na opiniach posiadaczy lub osób mających jakieś doświadczenia
moronica - Czw 07 Kwi, 2011

no mysle, ze nie ze zrozumieniem skoro obiektyw w duzej mierze plastikowy z wysuwajacym sie tubusem porownujesz do tego wykonanego ze stopu magnezu i pytasz sie, ktory jest lepiej wykonany. to sie przeciez nie bedzie roznic miedzy poszczegolnymi sztukami uzytkowanymi przez rozne osoby

poczytaj sobie jeszcze ten dialog w podsumowaniu Canona, po drobnych modyfikacjach mozna tam zamienic Sigme na Tamrona

B o g d a n - Czw 07 Kwi, 2011

emil3351, nie rozumiem po co zakładasz drugi wątek, dotyczący w zasadzie tego samego. Można chyba było spokojnie kontynuować dyskusję w Canon EF 70-200/4L do fotografii przyrodniczej

Jeśli tyle się już naczytałeś to chyba powinieneś wiedzieć co kupić. Raczej ciężko będzie spotkać kogoś, kto ma lub miał oba te obiektywy by dokonał dla Ciebie rzetelnego porównania. Zresztą każdy może mieć różne preferencje i wymogi co do obiektywu. Porównanie takie warto sobie zrobić samemu, wybierając się do dobrze zaopatrzonego sklepu i wykonując serię zdjęć. :smile:

kozidron - Czw 07 Kwi, 2011

B o g d a n napisał/a:
Jeśli tyle się już naczytałeś to chyba powinieneś wiedzieć co kupić. Raczej ciężko będzie spotkać kogoś, kto ma lub miał oba te obiektywy by dokonał dla Ciebie rzetelnego porównania. Zresztą każdy może mieć różne preferencje i wymogi co do obiektywu. Porównanie takie warto sobie zrobić samemu, wybierając się do dobrze zaopatrzonego sklepu i wykonując serię zdjęć. :smile:

no tak B o g d a n, generalnie masz rację ale lepiej zapytać 6 razy, chociaż do foto przyrody to moim zdaniem ani jeden ani drugi, no chyba że jest się mistrzem kamuflażu albo to foto przyrody to wiewiórki w parku.

MM - Czw 07 Kwi, 2011
Temat postu: Re: Canon 70-200/4L bez IS vs. Tamron SP 70-300 mm VC USD
emil3351 napisał/a:
Canon 70-200 L F4 USM bez IS'a vs. Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD. Który lepszy ze względu optyki i wykonania ??

Zdecydowanie i bezapelacyjnie Canon. Ale zależy co chcesz tym robić. Jeżeli masz na myśli samoloty to jednak pomyśl o Tamronie ze względu na ogniskową i zbieraj na 100-400L :wink:

maczetka - Pią 08 Kwi, 2011

jest troche w temacie na konkurencyjnym forum - moze Ci pomoze.

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=68096

komor - Pią 08 Kwi, 2011

kozidron napisał/a:
no chyba że jest się mistrzem kamuflażu albo to foto przyrody to wiewiórki w parku.

Też wymaga umiejętności – mi się porządnej wiewióry jeszcze nie udało strzelić przy pomocy 70-200/4, nawet dozbrojonego w TC 1.4. :oops: :)

B o g d a n - Pią 08 Kwi, 2011

komor napisał/a:
Też wymaga umiejętności – mi się porządnej wiewióry jeszcze nie udało strzelić przy pomocy 70-200/4, nawet dozbrojonego w TC 1.4. :oops: :)

komor, musisz skorzystać z kilku rad doktora Dudy. :wink: :mrgreen:

@ 200mm, f/4, 1/500s, ISO-400 + monopod + dużo cierpliwości :smile:

komor - Pią 08 Kwi, 2011

No ja to przede wszystkim z tym elementem mam problem:
B o g d a n napisał/a:
+ dużo cierpliwości

:) Zwykle nie dysponuję dużą ilością czasu, a jeśli już, to w godzinach na makro, owady, krople, a nie zwierzaki. :) Ale to oczywiście mój problem, a nie sprzętu.