|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat do produktów
dobmar - Sob 09 Kwi, 2011 Temat postu: Aparat do produktów Cześć
Potrzebuję kupić aparat do robienia zdjęć produktów na stronę internetową. Niestety nie znam się na tym i potrzebowałbym rady. Mój budżet to około 2000 zł (jeżeli będzie trzeba to wyczaruję jeszcze dodatkowy 1000 zł). Bardzo bym prosił o radę czy lepiej kupić jakiegoś kompakta czy lustrzankę + obiektyw, radzono mi np. Olympus XZ-1 XZ1 albo Fujifilm FinePix S200 EXR.
pozdrawiam
Mariusz
maput - Sob 09 Kwi, 2011
A jakie to produkty? Jaka wielkość ? Pudelka zapałczane, czy raczej telewizory ?
dobmar - Sob 09 Kwi, 2011
większość produktów w granicach 10 - 50 cm (kubki, kufle, szklanki => szkło ceramika)
moronica - Sob 09 Kwi, 2011
dobmar, poczytaj to http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14700
sam aparat moze sie tu okazac kwestia drugorzedna
P_M_ - Sob 09 Kwi, 2011
Nikon d40 z kitem 18-55 tez podola takiemu wyzwaniu. Naprawde cudow nie potrzeba, a dodatkowy plus dla kompaktu to duza glebia ostrosci. Skupic sie raczej nalezy na oswietleniu.
lancer - Nie 10 Kwi, 2011
kup namiot bezcieniowy, 1 lub 2x mały softbox, jakąś hybrydę i po sprawie
fotoG3 - Nie 10 Kwi, 2011
dobmar,
Zdecydowanie kup lustrzankę, jak coś nie będzie Ci pasować dokupisz inny obiektyw i dopasujesz sprzęt do zadania.
Lustrzanka ma 2 podstawowe cechy, których Ty potrzebujesz:
-szybkość i celność AF, kompakty i hybrydy nie przepadają za fotografowaniem z małej odległości, AF często wtedy się gubi
-jakość zdjęć
Przykładowy zestaw:
Canon 600D z obiektywem kitowym 18-55 IS - cena około 3000zł
- obrotowy ekran daje komfort pracy z Live View
- bardzo dobra jakość zdjęć
Canon EOS 1100D + ob. 18-55mm IS II cena 2100zł
- podstawowa lustrzanka Canona, też da radę
Namiot bezcieniowy 60x60cm lub 80x80cm - około 70-90zł
Statyw - tu lepiej nie oszczędzać za bardzo - minimum to
Manfrotto statyw z głowicą 3D 728B Digi 395zł
Łatwo możesz zwiększyć komfort pracy kupując tani obiektyw
EF50mm F1.8 400zł
możesz też kupić tani i bardzo dobry do takich celów prawdziwy obiektyw macro
EF50mm F2.5 MACRO 1:2 1100-1200zł
Na początek nie potrzebujesz lamp błyskowych. Możesz używać namiotu bezcieniowego w dzień, na stole dobrze oświetlonym naturalnym światłem z okna - wada to konieczność fotografowania w godz 9-15
edmun - Nie 10 Kwi, 2011
fotoG3 napisał/a: | Łatwo możesz zwiększyć komfort pracy kupując tani obiektyw
EF50mm F1.8 400zł |
jeśli do fotografii produktowej to chyba nie wiesz o czym piszesz.
minimalna odległość ogniskowania z dosyć wąskim kątem widzenia nie zbytnio się sprawdza.
Sunders - Nie 10 Kwi, 2011
Tak jak napisał lancer, namiot bezcieniowy, 2 małe softboxy i dobry kompakt w zupełności wystarczą.
lancer - Nie 10 Kwi, 2011
fotoG3, nie wiem czy się śmiać czy płakać z Twojego postu...
szczególnie rozbawiły mnie frazy:
fotoG3 napisał/a: | Zdecydowanie kup lustrzankę |
fotoG3 napisał/a: | szybkość i celność AF |
fotoG3 napisał/a: | jakość zdjęć |
fotoG3 napisał/a: | obrotowy ekran daje komfort pracy z Live View |
fotoG3 napisał/a: | Statyw - tu lepiej nie oszczędzać za bardzo - minimum to
Manfrotto |
i najlepsze...
fotoG3 napisał/a: | Na początek nie potrzebujesz lamp błyskowych |
ha ha ha dobre, naprawdę 10
Na lampę za 100 zł szkoda kasy ale Manfrotto musi być
maput - Nie 10 Kwi, 2011
fotoG3, Ty serio przeczytałeś o co autorowi wątku chodzi ??
B o g d a n - Nie 10 Kwi, 2011
edmun napisał/a: | fotoG3 napisał/a: | Łatwo możesz zwiększyć komfort pracy kupując tani obiektyw
EF50mm F1.8 400zł |
jeśli do fotografii produktowej to chyba nie wiesz o czym piszesz.
minimalna odległość ogniskowania z dosyć wąskim kątem widzenia nie zbytnio się sprawdza. |
edmun, nie rozumiem.
Uważasz, że 50mm na APS-C, to za wąski kąt do tego typu zdjęć?
edmun - Nie 10 Kwi, 2011
aby objąć np. jedną bluzkę musiałem wynajdywać drabinę
jest wąsko.. często na allegro wystawiam i powiem tak:
szeroko nie jest, więc nie skupimy się całości nawet fotografując monitor 15 calowy płaski.
a znowu skupiając się na detalach mamy zbyt małą skalę odwzorowania.
niejednokrotnie mnie trafia jak chcę sfotografować np. uszkodzony róg małej książeczki którą wystawiam i tylko słyszę jak autofocus strzela dochodząc do końca zakresu
Jeśli już chcemy jakieś detale, to 50mm i Raynox na APS-C - to najczęściej tego używam
Aby objąć cały produkt to zazwyczaj wykorzystuję zakres od 17 do 35mm na APS-C.
Czy mam za duże produkty? Ciężko powiedzieć, ale do małych ta 50-tka to też nie za bardzo. Tak z praktyki
B o g d a n - Nie 10 Kwi, 2011
edmun napisał/a: | Aby objąć cały produkt to zazwyczaj wykorzystuję zakres od 17 do 35mm na APS-C. | A ja myślę, że chodzi o to aby nie tylko objąć cały produkt, ale jak będzie wyglądał na zdjęciu. Czy będzie miał odpowiednie, niezakłamane proporcje i kształt. Użycie szerokiego kąta według mnie nie jest najwłaściwsze bo prowadzi do przerysowań. Zrób fotkę pudełka prostopadłościennego na 20mm, a potem na 80mm i zobacz, które zdjęcie pokazuje właściwiej kształt przedmiotu.
Ja do takiej fotografii używam 100mm na FF, a 70mm to dla mnie już za szeroko.
Wielkość fotografowanej rzeczy nie ma tu znaczenia. Przy tym samym kącie widzenia, zmienia mi się tylko odległość przedmiotowa. Niestety czasami trzeba się oddalić.
jaad75 - Nie 10 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a: | Zrób fotkę pudełka prostopadłościennego na 20mm, a potem na 80mm i zobacz, które zdjęcie pokazuje właściwiej kształt przedmiotu.
|
B o g d a n napisał/a: | Wielkość fotografowanej rzeczy nie ma tu znaczenia. Przy tym samym kącie widzenia, zmienia mi się tylko odległość przedmiotowa. Niestety czasami trzeba się oddalić. | A właśnie ta odległość przedmiotowa, a nie kąt widzenia, jest tu istotnym czynnikiem...
Akurat 50-tki makro, to typowe obiektywy reprodukcyjne, a na APS-C wypadałoby używać 35-tki makro. Wciąż jednak o wiele łatwiej i taniej będzie użyć kompaktu (byle by miał możliwość odpalenia lamp) i resztę zaoszczędzonych pieniędzy zainwestować w oświetlenie i modyfikatory.
B o g d a n - Pon 11 Kwi, 2011
jaad75 napisał/a: | A właśnie ta odległość przedmiotowa, a nie kąt widzenia, jest tu istotnym czynnikiem... | Rozmawiamy tu o fotografii produktowej, w której chodzi o odpowiednie wypełnienie całego kadru fotografowanym przedmiotem.
Przy takim założeniu jest chyba oczywiste, że odległość od przedmiotu i zastosowana ogniskowa są w ścisłym związku.
Jeśli zooma ustawisz na 30mm to musisz podejść bliżej (wtedy np. prostopadłościan może mieć ściany bardziej trapezowe). Jeśli użyjemy ogniskowej 100mm i odejdziemy dalej aby wypełnić podobny kadr, otrzymamy lepszy widok dla prezentacji w sklepie bo np. z dużo mniejszymi zniekształceniami.
Nie rozumiem po co dyskutujemy o takich oczywistościach.
Jeśli ktoś będzie chciał bardziej artystycznie to można i rybie oko użyć.
Cytat: | Akurat 50-tki makro, to typowe obiektywy reprodukcyjne, a na APS-C wypadałoby używać 35-tki makro. | Czy tu jest mowa o takiej fotografii.
jaad75 - Pon 11 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a: | Rozmawiamy tu o fotografii produktowej, w której chodzi o odpowiednie wypełnienie całego kadru fotografowanym przedmiotem. | Dlatego właśnie dla przedmiotów zakresu 10-50cm kat widzenia w okolicach 45 stopni i krótka odległość ostrzenia będzie rozwiązaniem bardzo uniwersalnym.
Nadal jednak uważam, że znacznie lepiej w takim typie fotografii i biorąc pod uwagę jej zastosowanie, sprawdzi się aparat z małą matrycą.
B o g d a n napisał/a: | Cytat:
Akurat 50-tki makro, to typowe obiektywy reprodukcyjne, a na APS-C wypadałoby używać 35-tki makro.
Czy tu jest mowa o takiej fotografii. | Poniekąd. Wymagania dość podobne.
P_M_ - Pon 11 Kwi, 2011
Nie wiem, jak wy, ale ja nie lubie, kiedy na allegro fotki sa z szerokiego szkla. Przerysowania zaklamuja proporcje. Wole dluzsza ogniskowa. Sprzedajacy moze chciec krotsza, bo mozna oszukac kupujacego. Mozna np. komus zasugerowac, ze reklamowany pokoj/samochod jest obszerniejszy, niz jest naprawde. Ale to juz wyzsza szkola jazdy. Kazdy tez robi, jak mu odpowiada.
jaad75 - Pon 11 Kwi, 2011
P_M_ napisał/a: | Nie wiem, jak wy, ale ja nie lubie, kiedy na allegro fotki sa z szerokiego szkla. | Ale to chyba nie tyczy się 45 stopni?
kozidron - Pon 11 Kwi, 2011
matko z córką -B o g d a n, weź poprawkę na polskie realia i budżet, masz obiekty pokroju 10-50cm to z czym do ludzi.
Ja bym szukał jakiegoś budżetowego body, sigme17-70(stara wersję tą ze skalą 1:2.3 -bo to nawet przyzwoicie makro udaje), jakieś 2 chinki + namiot i tak pewnie wyjdzie w granicach 2500 ziko. Oczywiście jak fotki mają ladować na necie w granicach 600pix x 900pix to kompakt tez sie nada.
kozidron napisał/a: | weź poprawkę na polskie realia i budżet, masz obiekty pokroju 10-50cm to z czym do ludzi. | Przecież ja nie zaproponowałem żadnego obiektywu, a przedstawiłem jedynie swoje doświadczenia bo robię to na co dzień.
Moje posty pierwotnie polemizują ze stwierdzeniem edmuna, że 50mm to za wąski kąt.
Ja tak nie uważam.
kozidron napisał/a: | sigme17-70(stara wersję tą ze skalą 1:2.3 -bo to nawet przyzwoicie makro udaje) | A po co tak drogo.
Wystarczy jakikolwiek kit 18-55 w zestawie, kosztujący 200 zł.
Jak się nie ma użytecznego ISO-3200, to i tak trzeba szkło domknąć i zastosować statyw.
dr11 - Pon 11 Kwi, 2011
Przecież można pierścienie kupić za trzy stówki z przeniesieniem automatyki. Wówczas każde szkło podsunie się bliżej niż MFD jeśli potrzeba będzie.
B o g d a n napisał/a: | A po co tak drogo.
Wystarczy jakikolwiek kit 18-55 w zestawie, kosztujący 200 zł.
Jak się nie ma użytecznego ISO-3200, to i tak trzeba szkło domknąć i zastosować statyw. |
1. pewnie, ze można taniej - taniej jest zanabyć kompakta - tak jest optymalnie tanio i dobrze (s17-70 mam na mysli)
2. Szkło to trzeba i tak domknąć z innych powodów
3. od kiedy produktową robi się na iso 3200, ja na ten przykład nie wyjeżdżam poza 200 miejscami poza 400
edmun - Pon 11 Kwi, 2011
B o g d a n, chcesz robić zdjęcia na allegro za pomocą 50-tki? to rób.. wciąż uważam że dla śmiertelnika który rozważa kompakt a lustrzankę, to będzie bardziej mu pomocne takie 17-70 niż 50-tka stałka.
mówię to z doświadczenia, a nie z cyfr.
kozidron napisał/a: | Szkło to trzeba i tak domknąć z innych powodów | Zdanie przebudowałem i zmieniło sens ale nie ważne ...
kozidron napisał/a: | ja na ten przykład nie wyjeżdżam poza 200 miejscami poza 400 | A mi nie robi i wyjściowo mam ustawione 1600.
edmun napisał/a: | chcesz robić zdjęcia na allegro za pomocą 50-tki? to rób.. | edmun, ja nie robię zdjęć na allegro i nie o mnie tu chodzi. Ja mam czym fotografować i wiedzy w tym zakresie nie czerpię z cyferek, co mi sugerujesz.
Idą święta więc pozdrawiam, wczorajszą fotką na 100mm i ISO1600:
fotografia produktowa inaczej B o g d a n, nie widać ci drugiego jajka
komor - Wto 12 Kwi, 2011
Ładnie to tak koledze w jajka zaglądać? A Bogdan pokazał ładną fotografię imedżową (piękne polskie słowo…).
B o g d a n - Wto 12 Kwi, 2011
To zapodam jeszcze jedno jajo, w trochę innej tonacji, z tematu Retro Drobiazgi
Tym razem nie widać mi ptaszka.
jaad75 - Wto 12 Kwi, 2011
B o g d a n, uważasz, że to jest typowa fotografia produktowa? Bo jakoś nie widzę związku z tematem...
jaad75 napisał/a: | Bo jakoś nie widzę związku z tematem... | A ja widzę bo rozmawiamy o fotografowaniu przedmiotów o gabarytach 10-50cm.
Użyję Twoich słów: jaad75 napisał/a: | Wymagania dość podobne. |
jaad75 - Wto 12 Kwi, 2011
B o g d a n, wymogiem w fotografii produktowej jest zazwyczaj jak największa GO i jak najmniej absorbujące tło - zazwyczaj jednolite, tak by dało się bez kłopotu wycinać z niego fotografowane przedmioty...
kozidron - Wto 12 Kwi, 2011
jaad75 napisał/a: | B o g d a n, wymogiem w fotografii produktowej jest zazwyczaj jak największa GO i jak najmniej absorbujące tło - zazwyczaj jednolite, tak by dało się bez kłopotu wycinać z niego fotografowane przedmioty... |
jaad75, naprawdę Ci sie jeszcze chce ...
Sunders - Wto 12 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a: | jaad75 napisał/a:
Bo jakoś nie widzę związku z tematem...
A ja widzę bo rozmawiamy o fotografowaniu przedmiotów o gabarytach 10-50cm. |
B o g d a n, te twoje jajka mają między 10 a 50cm
Sunders napisał/a: | te twoje jajka mają między 10 a 50cm | Dokładnie 9,5 cm, zresztą zamów sobie na allegro i zmierz.
jaad75 napisał/a: | wymogiem w fotografii produktowej jest ... ... tło - zazwyczaj jednolite, tak by dało się bez kłopotu wycinać z niego fotografowane przedmioty... |
Dobrze, że dodałeś "zazwyczaj".
Są dziedziny, gdzie już dawno się od tego odeszło i całą sztuką jest dobra aranżacja właśnie tła dla produktu. Tło daje klimat, którego potrzebuje kupujący. Bezduszne przedmioty na białym tle już się nie chcą sprzedawać. W wielu miejscach wręcz już wymogiem jest ładnie zaaranżowane zdjęcie, a jeszcze dwa lata temu było hasło "wytnij i wklej na białe tło". Jak to teraz wygląda, wystarczy spojrzeć choćby do brocante.
Oczywiście wiele produktów tego nie potrzebuje, zwłaszcza w zbiorczych katalogach. Elementom elektronicznym, materiałom biurowym, budowlanym, itp. itd jest to np. zupełnie nie potrzebne.
kozidron - Wto 12 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a: | Są dziedziny, gdzie już dawno się od tego odeszło i całą sztuką jest dobra aranżacja właśnie tła dla produktu. |
B o g d a n, wyobrażam sobie twoją minę jak ogladasz jakieś szkło lub body na przykład na stronie optycznych z takim fikuśno - maziajnym tłem o zabarwieniu artystycznym - najlepiej w kolorze fuksji lub pistacjowym albo ecru oczywiście nie jednolitym dla całkowitego namaszczenia. Szczerze masz bardzo ładne jajka ale nie chciałbym oglądać np. odtwarzacza mp4, który np. zamierzałbym kupić na tle takich maziaji - wybacz ale twoje namaszczenie w czymś co powinno być czytelne jest przerostem formy nad treścią i nie kumam dlaczego muszę się z tak prostym argumentem przebijać do Ciebie
komor - Wto 12 Kwi, 2011
kozidron, ale co to ma do tematu? Przecież Bogdan nigdzie nie napisał, że wszystkie zdjęcia produktowe muszą być z małą GO i jajkami w tle. W mojej znajomej agencji zresztą stosują proste rozróżnienie: zdjęcia produktowe i image’owe. Nie wiem czy to jest jakaś ogólnie obowiązująca terminologia, ale tak na szybko sobie rozróżniają o jakie zdjęcia chodzi: f/8–f/16 do wycięcia z białego tła, czy dowolna fantazja fotografa z kompozycją, tłem innym niż białe itd.
Bobby - Sro 13 Kwi, 2011
Ja tez raczej nie widze tego jako fotografii produktowej. Jesli to mialby byc product, to na pierwszym zdjeciu oba jajka powinny byc ostre, na ostatnim zas, za duzo jest "tloku" w tle. Mimo ze reszta jest nieostra, to jednak odciaga wzrok od "produktu" (widac ptaszka, jednak). Ja bym to po prostu zakwalifikowal jak "martwa nature". Zdjecie moze byc dobre do galerii, ale dla reklamy produktu to raczej "takie sobie"...
kozidron - Sro 13 Kwi, 2011
komor napisał/a: | kozidron, ale co to ma do tematu? Przecież Bogdan nigdzie nie napisał, że wszystkie zdjęcia produktowe muszą być z małą GO i jajkami w tle. |
komor, ale to co napisałeś to jest "takie lekkie nadużycie słowotwórcze", bo jeżeli ktos polemizuje z pewnymi zasadami, pokazuje przykład odnoszący się jednak do fotografii produktowej i nie wiem czy zauważyłeś/doczytałeś -odniósł się jednak "do przymykania" a ty podnosisz w treści zwrot "wszystkie" jako najważniejszy w dyskusji to równie dobrze mozna twierdzić, że ja też nie napisałem - że "wszystkie" zdjęcia produktowe mają być czytelne.
Niestety ja nie operowałem świadomie zwrotem "wszystkie" w taki sposób abym mógł nim manipulować tak jak ty.
Oczywiście komor, masz racje rzeczywiście B o g d a n nie uzył nigdzie zwrotu że "wszystkie zdjęcie mają tak wyglądać" - zwracam honor
komor - Sro 13 Kwi, 2011
Bobby napisał/a: | Zdjecie moze byc dobre do galerii, ale dla reklamy produktu to raczej "takie sobie"... |
Z tym się akurat nie zgodzę. Popatrz jakie zdjęcia są w sklepie podlinkowanym przez Bogdana, nie widzę problemu z takimi zdjęciami produktowymi, bo akurat budują specyficzny klimat, który jest miłym dodatkiem przy kupowaniu drogich pewnie i nie-niezbędnych do życia bibelotów. To nie katalog wierteł i gwoździ.
kozidron, w sumie mnie chodziło o to, że dyskusja wyszła od rzeczy wydaje się obiektywnych, takich jak odległość robocza i kąty widzenia (i już tu wyszło na to, że jednak są różne podejścia), więc przejście dyskusji potem na to, czy ma być duża GO i puste tło, to już zupełny offtop, bo to bardziej dotyczy zamierzonego efektu „graficznego” a nie obiektywnych zasad wyprowadzonych z wiedzy o postrzeganiu, czy marketingowych założeń nakazujących coś tam optycznie przekłamać lub nie, w zależności od zamierzeń.
|
|