|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Obiektyw Tilt & shift czy obróbka programowa?
Quaint - Wto 10 Maj, 2011 Temat postu: Obiektyw Tilt & shift czy obróbka programowa? Wątek wydzielony z tego miejsca tematu FOTOGRAFIA LUDZI - ULICA 2011.
This thread is a discussion separated from other thread, People, street photography.
komor napisał/a: | A ja sobie właśnie przejrzałem zdjęcia uliczne tego gościa/gościówy (nie wiem) El-Tounsy i bardzo mi się spodobały. Masa pomysłów. |
Fajne są, śmieszne trochę komentarze: "perfekter fokus....." przecież on korzysta z bluru w programie do obróbki
moronica - Wto 10 Maj, 2011
mi to wyglada na tilta
kozidron - Pią 13 Maj, 2011
Quaint napisał/a: | Fajne są, śmieszne trochę komentarze: "perfekter fokus....." przecież on korzysta z bluru w programie do obróbki |
a moim zdaniem na większości ciężko stwierdzić przy tak małej fotce, bo nawet jakby rysował maskę to powinno być "odcięcie" na jakąś ilość pikseli a tu tego nie zauważysz, exifów nie ma, granice wyglądają naturalnie, krawędzie nie są "ciągnięte ani smużone".
Dodatkowo widać, że fotka po zmniejszeniu jest rozmyta po całości więc nie wiem na jakiej podstawie można wydać tu jednoznaczną opinie czy to obróbka czy to tilt.
moronica napisał/a: | mi to wyglada na tilta |
w tym portfolio są fotki, które niosą znamiona uzycia tiltu ale na pewno tiltem tego byś nie zrobiła
Ogólnie fajne pomysły-podoba mi się, nic tylko pochylić czoło i brać się do roboty a ja znowu w pracy siedzę
Quaint - Pią 13 Maj, 2011
kozidron napisał/a: | Quaint napisał/a: | Fajne są, śmieszne trochę komentarze: "perfekter fokus....." przecież on korzysta z bluru w programie do obróbki |
a moim zdaniem na większości ciężko stwierdzić przy tak małej fotce, bo nawet jakby rysował maskę to powinno być "odcięcie" na jakąś ilość pikseli a tu tego nie zauważysz, |
ja nie mam z tym problemu, wezmę pena do ręki i zbluruję ci tylko to co będę chciał, to foto to nie perfect focus, to perfect obróbka:
ps. co to znaczy odcięcie?
moronica - Pią 13 Maj, 2011
Quaint, to nie kwestia samego zblurowania "tego co bys chcial". na tym zdjeciu to ewidentny tilt - zwroc uwage ze autobus rownolegly do aparatu jest ostry tylko w jednym punkcie od ktorego stopniowo rozchodzi sie blur
a najbardziej ewidentne to jest to zdjecie
zreszta spojrzcie na tagi
teoretycznie moze to byc obrobka tylko wlasciwie po co? raz ze taka "perfekt obrobka" jest czasochlonna a dwa - dla szpanu ze ma sie fajne tagi na flickrze?
tak jak mówiłem, na podstawie tych miniaturek nie mozna nic ostatecznie stwierdzić, oczywiscie mozna przyjąć, że to tilt, bo komu by sie chciało tyle czasu poświęcić na obróbkę- chociaż wykluczyć nie można, poza tym koleś otagował fotki (w sumie exifów nie ma).
Quaint napisał/a: | wezmę pena do ręki i zbluruję ci tylko to co będę chciał, to foto to nie perfect focus, to perfect obróbka: |
że, tak konkretnie zapytam- Quaint a w czym bys obrabiał ?
moronica napisał/a: | Quaint, to nie kwestia samego zblurowania "tego co bys chcial". na tym zdjeciu to ewidentny tilt - zwroc uwage ze autobus rownolegly do aparatu jest ostry tylko w jednym punkcie od ktorego stopniowo rozchodzi sie blur |
najostrzejszy jest facet, po prawej jego stronie w tle autobus jest rozmyty, po lewej stronie faceta już nie, magia co? to są proste rzeczy do zrobienia i nie trwające długo, tilt-shift programem czy obiektywem, nie odróżnisz tego tak jak dobrego programowego hdr nie odróżnisz od prawdziwego z kilku zdjęć.
moronica napisał/a: | teoretycznie moze to byc obrobka tylko wlasciwie po co? raz ze taka "perfekt obrobka" jest czasochlonna a dwa - dla szpanu ze ma sie fajne tagi na flickrze? |
nie jest czasochłonna, to kwestia 10 minut na tym foto z autobusem, nie rozumiem też słowa po co? człowiek odstaje od innych i szuka czegoś nowego w fotografii i wg. mnie mała ingerencja w foto nie przeszkadza, przy okazji to on:
http://www.el-tounsy.com/
[ Dodano: Pią 13 Maj, 2011 12:38 ]
kozidron napisał/a: | że, tak konkretnie zapytam- Quaint a w czym bys obrabiał ? |
powiem ci jak ty mi odpowiesz co to znaczy odcięcie
hijax_pl - Pią 13 Maj, 2011
Quaint napisał/a: | tilt-shift programem czy obiektywem, nie odróżnisz tego | Hm.. To po co są te TS w sprzedaży? Dla tych co na kliszy jadą tylko?
Cytat: | nie odróżnisz tego tak jak dobrego programowego hdr nie odróżnisz od prawdziwego z kilku zdjęć. | A jak mam to rozumieć?
Quaint, no to zapraszam, pokaz swoje podobne zdjecie obrobione tak by nie dalo sie poznac ze to zwykly blur w programie do obrobki grafiki
Quaint napisał/a: | powiem ci jak ty mi odpowiesz co to znaczy odcięcie |
a chętnie (tylko jeszcze jedno pytanie - to jakiś quiz ?),
mam na mysli odległość w "pikselach" miedzy maską rozmycia a reszta kadru.
hijax_pl napisał/a: | Quaint napisał/a: | tilt-shift programem czy obiektywem, nie odróżnisz tego | Hm.. To po co są te TS w sprzedaży? Dla tych co na kliszy jadą tylko? |
kasa
tut: http://www.tiltshiftphoto...op-tutorial.php
http://www.joemonster.org...ecie_miniaturki
hijax_pl napisał/a: | Cytat: | nie odróżnisz tego tak jak dobrego programowego hdr nie odróżnisz od prawdziwego z kilku zdjęć. | A jak mam to rozumieć? |
To że człowiek nie odróżni HDR-a zrobionego z kilku zdjęć czy jednego.
moronica napisał/a: | Quaint, no to zapraszam, pokaz swoje podobne zdjecie obrobione tak by nie dalo sie poznac ze to zwykly blur w programie do obrobki grafiki |
moronica ale serio da radę, tylko trud jest spory, weź tez pod uwagę że to jest mały rozmiar a fotka wygląda, jakby na końcu była jeszcze lekko rozmyta "po całości" ....bez sensu, że sie spieracie - bo na prawdę nie ma o co.
[ Dodano: Pią 13 Maj, 2011 12:51 ]
Quaint, znowu mam wrażenie, że się spierasz o "pietruszkę"
w kwestii tego jak to latwo, szybko i nie da sie poznac w niewielkim rozmiarze...
po blurowej obwodce wokol latarni od razu widac, ze bylo cos majstrowane i nawet jesli autor uzyl obiektywu z tiltem to i tak sztucznie doblurowal tlo
Quaint, z ta kasa to taki bezmyslnie rzucony frazes. rownie dobrze mozna spytac po co sprzedaja bardzo jasne obiektywy skoro mozna podbic iso a tlo zblurowac w programie. wysil sie troche bardziej
moronica napisał/a: | Quaint, no to zapraszam, pokaz swoje podobne zdjecie obrobione tak by nie dalo sie poznac ze to zwykly blur w programie do obrobki grafiki |
Jak ty zrobisz swojego tilta
[ Dodano: Pią 13 Maj, 2011 12:53 ]
moronica napisał/a: | Quaint, z ta kasa to taki bezmyslnie rzucony frazes. rownie dobrze mozna spytac po co sprzedaja bardzo jasne obiektywy skoro mozna podbic iso a tlo zblurowac w programie. wysil sie troche bardziej |
Powiedz mi jeszcze że pakowanie megapixeli to nie kasa i nie mam pytań do ciebie
Quaint, czyli nie poswiecisz 10 minut by udowodnic swoje racje? bo ze taki efekt mozna uzyskac obiektywem to chyba tego nikt nie podwaza wiec co chcesz bym udowodnila?
moronica napisał/a: | po blurowej obwodce wokol latarni od razu widac, ze bylo cos majstrowane i nawet jesli autor uzyl obiektywu z tiltem to i tak sztucznie doblurowal tlo |
bo to była łajza która nie potrafi szparować
Quaint, odpowiedź dostałeś, teraz zapraszam, żebyś zdradził nam arkana swojego software'owego zaplecza
moronica napisał/a: | Quaint, czyli nie poswiecisz 10 minut by udowodnic swoje racje? bo ze taki efekt mozna uzyskac obiektywem to chyba tego nikt nie podwaza wiec co chcesz bym udowodnila? |
Nie wiem czemu ale jakoś nie mam ochoty tracić czasu, że tak powiem, na osobę której nie znam a tym bardziej na udowadnianie czegoś, widać to jakaś czarna magia dla ciebie.
A ty nadal nie chcesz zrobić tilt shifta aby udowodnić swoją rację? - zobacz jaki to kretynizm.
[ Dodano: Pią 13 Maj, 2011 12:57 ]
kozidron napisał/a: | Quaint, odpowiedź dostałeś, teraz zapraszam, żebyś zdradził nam arkana swojego software'owego zaplecza |
szopa
Quaint, jak proponujesz bym "zrobila tilt shift"?
moronica napisał/a: | Quaint, jak proponujesz bym "zrobila tilt shift"? |
Zrób jedno obiektywem a drugie programowo, daj do porównania, może być?
czyli mam ci wyczarowac obiektyw a nastepnie odwalic za ciebie robote i zrobic programowo? malo masz w sieci przykladow tiltowej fotografii?
Quaint, uważasz, że TSy się wykorzystuje tylko do fake-miniatures? Quaint napisał/a: | To że człowiek nie odróżni HDR-a zrobionego z kilku zdjęć czy jednego. | Doprawdy? A szczegóły w cieniach i światłach to się same automagicznie pojawiają?
Z jednym się zgodzę - człowiek nie rozróżni pseuda-HDRa od poprawnie wywołanego RAWa.
moronica napisał/a: | czyli mam ci wyczarowac obiektyw a nastepnie odwalic za ciebie robote i zrobic programowo? malo masz w sieci przykladow tiltowej fotografii? |
No nie dasz rady? udowodnisz swoją rację przecież
ps: i nie za mnie
Quaint napisał/a: | Zrób jedno obiektywem a drugie programowo, daj do porównania, może być? |
a możemy zrobić tak, że my wrzucimy jedno zdjecie a ty je w 10 minut "obrobisz" ?
Quaint, widze ze ty juz sam nie wiesz o czym tu dyskutujemy. ty twierdzisz ze cos sie da i oczekujesz ze ja to bede udowadniala za ciebie nie widze sensu dalszego offtopowania
kozidron napisał/a: | Quaint napisał/a: | Zrób jedno obiektywem a drugie programowo, daj do porównania, może być? |
a możemy zrobić tak, że my wrzucimy jedno zdjecie a ty je w 10 minut "obrobisz" ? |
Sprytny jesteś, dzielisz MY, tworzysz front
Jeśli moronica zrobi to co pisałem, ok dasz mi foto a ja zbluruję co trzeba w 10 minut, oczywiście jak foto będzie ok a nie specjalnie stworzony paszkwilabymiutrudnićzadanie
[ Dodano: Pią 13 Maj, 2011 13:07 ]
moronica napisał/a: | Quaint, widze ze ty juz sam nie wiesz o czym tu dyskutujemy. ty twierdzisz ze cos sie da i oczekujesz ze ja to bede udowadniala za ciebie nie widze sensu dalszego offtopowania |
HHHEHEH
dr11 - Pią 13 Maj, 2011
Quaint napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | Quaint napisał/a: | tilt-shift programem czy obiektywem, nie odróżnisz tego | Hm.. To po co są te TS w sprzedaży? Dla tych co na kliszy jadą tylko? |
kasa
... |
A tu Cię trochę może zaskoczę, że jeśli ktoś potrzebuje to wykorzysta, jeśli ktoś chce wykorzystać, to znajdzie zastosowanie.
Przykład. Lufa ze 30cm od obiektywu. Ostrość widać gdzie jest. Obiektyw Canon 17 TS-E, shift w górę plus tilt w lewo: http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=5260
dr11, powiem tak - w sumie czekałem, aż się odezwiesz
Problemem jest chyba tylko to, że wg kolegi T&S służy do rozmywania a nie wyostrzania
dr11 - Pią 13 Maj, 2011
Jeśli tylko do tego, to może rzeczywiście warto poprzestać na gradientowej masce blurującej http://www.thecleverest.com/photography/349
Prawie tak samo
dr11 napisał/a: | A tu Cię trochę może zaskoczę, że jeśli ktoś potrzebuje to wykorzysta, jeśli ktoś chce wykorzystać, to znajdzie zastosowanie.
Przykład. Lufa ze 30cm od obiektywu. Ostrość widać gdzie jest. Obiektyw Canon 17 TS-E, shift w górę plus tilt w lewo: http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=5260 |
No ty wykorzystałeś to świetnie i na zabawkę to nie wygląda. Masz więcej foto z tego obiektywu?
no to rozumiem, ze odpuszczamy próbę podjęcia działań softwarem kolegi Quaint
doktorku, no i co narobiłeś
kozidron napisał/a: | no to rozumiem, ze odpuszczamy próbę podjęcia działań softwarem kolegi Quaint |
No moronica spasowała zabawy nie będzie.
dr11 - Pią 13 Maj, 2011
Quaint napisał/a: | Masz więcej foto z tego obiektywu? | W mojej galerii jest trochę na stronach od 5 do 1 (Schody do nikąd to pierwsze). W większości EXIF zachowany.
kozidron napisał/a: | doktorku, no i co narobiłeś | Siory
Quaint ale to ty miałes dać przyklad, bez sensu jest ta przepychanka - nie czytasz tego co sam napisałes.
kozidron napisał/a: | Quaint ale to ty miałes dać przyklad, bez sensu jest ta przepychanka - nie czytasz tego co sam napisałes. |
Nie wiem po co ciągniesz ten temat chcesz upokorzyć dziewuchę?
Quaint, zrób coś takiego co pokazał dr11 zatem
To że fake-minuatures można zrobić w PSie to chyba każdy wie i to żadna nowość. Skupmy się na innych właściwościach szkiełek z funkcją Tilt.
Jaka kasa? Nie mówiąc o alternatywnych szkłach z tiltem, czy nawet przejściówkach do NEXa - na upartego tilta zrobisz ze szkła MF i gumowej rury. To gdzie ta kasa?
dr11 napisał/a: | Quaint napisał/a: | Masz więcej foto z tego obiektywu? | W mojej galerii jest trochę na stronach od 5 do 1 (Schody do nikąd to pierwsze). W większości EXIF zachowany. |
Są klienci na to czy dla siebie tylko?
[ Dodano: Pią 13 Maj, 2011 13:45 ]
hijax_pl napisał/a: | Quaint, zrób coś takiego co pokazał dr11 zatem |
Nie ma problemu ale ty musisz polecieć na księżyc pierwszy
Quaint napisał/a: | Nie wiem po co ciągniesz ten temat chcesz upokorzyć dziewuchę? |
ty naprawdę masz kłopoty z czytaniem, czy udajesz ?
Quaint napisał/a: | ok dasz mi foto a ja zbluruję co trzeba w 10 minut, oczywiście jak foto będzie ok a nie specjalnie stworzony paszkwilabymiutrudnićzadanie
|
przecież to twoje słowa, specjalnie nawet pytałem jakiego software'u będziesz używał.
No to skoro kolega Quaint się już przekonał, że PS (jak na razie) nie zastąpi w 100% szkła Tilt&Shift, składam wniosek aby jakiś moderator oczyścił ten wątek z niepotrzebnych śmieci.
kozidron napisał/a: | Quaint napisał/a: | Nie wiem po co ciągniesz ten temat chcesz upokorzyć dziewuchę? |
ty naprawdę masz kłopoty z czytaniem, czy udajesz ? |
Próbujesz wyjść z podniesioną głową z tego bajzlu więc dalej to ciągniesz, ok, jak chcesz:
w tym poście stwierdziłem, że "ja nie mam z tym problemu, wezmę pena do ręki i zbluruję ci tylko to co będę chciał, to foto to nie perfect focus, to perfect obróbka: "
http://forum.optyczne.pl/...p=288161#288161
na co moronica odpowiedziała:
moronica napisał/a: | Quaint, to nie kwestia samego zblurowania "tego co bys chcial". na tym zdjeciu to ewidentny tilt - zwroc uwage ze autobus rownolegly do aparatu jest ostry tylko w jednym punkcie od ktorego stopniowo rozchodzi sie blur
a najbardziej ewidentne to jest to zdjecie
Obrazek
zreszta spojrzcie na tagi
teoretycznie moze to byc obrobka tylko wlasciwie po co? raz ze taka "perfekt obrobka" jest czasochlonna a dwa - dla szpanu ze ma sie fajne tagi na flickrze? |
moja odpowiedź:
Cytat: | nie jest czasochłonna, to kwestia 10 minut na tym foto z autobusem, nie rozumiem też słowa po co? człowiek odstaje od innych i szuka czegoś nowego w fotografii i wg. mnie mała ingerencja w foto nie przeszkadza, przy okazji to on: |
no i moronica:
i ja:
Cytat: | Jak ty zrobisz swojego tilta |
chociaż ostrzegałem że to idiotyzm:
Cytat: | Nie wiem czemu ale jakoś nie mam ochoty tracić czasu, że tak powiem, na osobę której nie znam a tym bardziej na udowadnianie czegoś, widać to jakaś czarna magia dla ciebie.
A ty nadal nie chcesz zrobić tilt shifta aby udowodnić swoją rację? - zobacz jaki to kretynizm. |
po kilku słowach zgodziła się:
moronica napisał/a: | Quaint, jak proponujesz bym "zrobila tilt shift"? |
odpowiedziałem w jaki sposób:
Cytat: | Zrób jedno obiektywem a drugie programowo, daj do porównania, może być? |
ale potem odpuściła dodatkowo pisząc bzdury że ma zrobić to za mnie:
moronica napisał/a: | czyli mam ci wyczarowac obiektyw a nastepnie odwalic za ciebie robote i zrobic programowo? malo masz w sieci przykladow tiltowej fotografii? |
na co dostała odpowiedź:
Cytat: | No nie dasz rady? udowodnisz swoją rację przecież |
aby w końcu całkowicie spasować dopisując idiotyczne wytłumaczenia:
moronica napisał/a: | Quaint, widze ze ty juz sam nie wiesz o czym tu dyskutujemy. ty twierdzisz ze cos sie da i oczekujesz ze ja to bede udowadniala za ciebie nie widze sensu dalszego offtopowania |
Klasycznie jak na forach grupka klakierów przytakujących sobie nawzajem, serio, jak dzieci
klasycznie to jest tak (jak w piaskownicy)
Postać A : to ja mam rację i jak chcecie to wam udowdnie.
Postać B: zapraszamy pokaż
Postać A: pokaże, że potrafię, jak wy mi pokażecie, że wy potraficie
w skrócie przedszkole, bo postać B - twierdzi, że w 10 minut będzie to trudne i własciwie ona (postać B) sie tego nie podejmuje. Później było cos o tym, że jeszcze ktos przed postacią A ma lecieć na księżyc.... i ty Quaint mówisz nam o przedszkolu
lutzegon - Pią 13 Maj, 2011
Thanks for discussing my pictures.
I might not got all the information because I had to use the google translator, as I don't speak Polish, but non of these pictures was touched in post processing regarding the blurry parts. All pictures were taken with the 45mm TS-E and the depth of field is as it was taken from the camera. No extra Tilt n Shift programms what so ever...
lutzegon, thanks for explaining this issue. Good to know.
I must admit that your pictures are really great!
However I am curious how did you found this discussion?
lutzegon - Pią 13 Maj, 2011
Thanks, hijax_pl !
Flickr shows me the URLs of visitors and there were some of this thread. As I saw some of my pictures posted here I began to translate via google translator and found out that some don't believe the pictures are real. But they are...
lutzegon, thanks for clearing things up. fortunately most ppl involved in this discussion realize this sort of effect can't be achieved in 10 minutes in PS and actually requires skill and precision
moze wydzielic ta dyskusje do warsztatu?
lutzegon, It happens.
The problem is, or rather the question if one should try to convince them that they are actually wrong.
moronica, I have already asked to split this discussion
jaad75 - Pią 13 Maj, 2011
Zdaje się, że kolega Quaint wygłupił się po raz kolejny...
|
|