forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa do makro, jaka?

dark_wojtek - Nie 28 Sie, 2011
Temat postu: Lampa do makro, jaka?
Witam
Mam obiektyw do Makro i szukam taniej lampy, tylko nie za 3000zł np.Canon MT-24 EX Macro Twin Lite tylko za 500zł myślałem o Nissin Di 622 (Canon) Mark II i zrobię sobie dyfuzor.
Czy to jest dobra lampa i się opłaca coś takiego zrobić zwykła lampa + dyfuzor?
Albo może macie jakieś inne propozycje ?

4motion - Nie 28 Sie, 2011

Do makro to może coś takiego http://allegro.pl/lampa-m...1744705869.html ??

4motion, Podobno ta lampa spłaszcza obraz i bez cieni robi.
Ja też się zastanawiałem nad taką "okrągłą" lampą, ale jakoś mnie nie przekonała. Może jak bym u widział zdjęcia z tej lampy to może ale tak z opinii co słyszałem to dla amatora nie za bardzo jest dobra.

komor - Nie 28 Sie, 2011

dark_wojtek, masz w tym dziale osobny wątek o Nissinie Di622, wprawdzie głównie nie o wersji Mark II, ale generalne zdanie możesz sobie wyrobić. Ja bym brał normalną lampę, np. tego Nissina, a nie jakieś wynalazki makro, ze względu na większą uniwersalność zastosowań. Ale wiele będzie zależeć od dyfuzora.
mozer - Nie 28 Sie, 2011

4motion, czy to na pewno jest lampa błyskowa?? Diodowa??

komor, Czytałem i za tą kasę lepszej lampy nie kupie.
A są jakieś schematy do dyfuzora czy można robić jak chce się? Wiem że trzeba obić w środku folią aluminiową i koniec czymś białym żeby przepuszczającym światło np. biała kalka.

hijax_pl - Nie 28 Sie, 2011

mozer napisał/a:
czy to na pewno jest lampa błyskowa?? Diodowa??
Lampa. Światło ciągłe, nie błyskowe. Przyda się do filmowania mrówek :)
dr11 - Pon 29 Sie, 2011

dark_wojtek, jesli moze to w czymkolwiek Ci pomoc (chodzi mi glownie o sens uzycia pierscieniowego zrodla swiatla) to sluze takim porownaniem: http://forum.optyczne.pl/...p=195483#195483
dark_wojtek - Pon 29 Sie, 2011

A mam pytanie czy każda lampa może być wolno stojąca i działaś na odległość bez kabla ?
hijax_pl - Pon 29 Sie, 2011

Jeśli się zastosuje radiowy wyzwalacz - to tak. Np taki Phottix Strato.
dark_wojtek - Pon 29 Sie, 2011

hijax_pl, nawet nie jest drogie i można mieć dwie lampy :) czasami się przydaje mieć dwie lampy
hijax_pl - Pon 29 Sie, 2011

dark_wojtek napisał/a:
czasami się przydaje mieć dwie lampy
W zasadzie to zawsze potrzebujesz dwóch źródeł światła gdy chcesz kontrolować kontrast.
dr11 - Wto 30 Sie, 2011

Plus zastane, jak się da, i kadr jak ulał :)
cygnus - Pon 24 Paź, 2011

dr11 napisał/a:
Plus zastane, jak się da, i kadr jak ulał :)

Fakt, kiedyś fotografowałem pisanki w trawie i dobre oświetlenie udało mi się zaaranżować przy pomocy trzech lamp błyskowych (Di866, SB600, wbudowana D90) + światło słoneczne rozproszone przez chmurkę.
Nie twierdzę, że nie można prościej :)

lcs - Sro 27 Lut, 2013

Witam, odkopuję i podpinam się pod wątek.

Podobnie jak OP nie podoba mi się cena twin lite Canona.
Myślę o zakupie 2x Yongnuo YN-565 EX, chyba że jest coś lepszego w podobnej cenie?
Chciałbym podpiąć lampy do Dual Arm Dual-shoe Flash Bracket.
Czy ktoś używał tego i może się podzielić wrażeniami użytkowania tego w plenerze w pogoni za robaczkami? Warto zauważyć, że maksymalne obciążenie ramienia to 300g podczas gdy lampa ma 380g, jak ramiona nie będą maksymalnie wyciągniete to może wytrzyma,.. warto kupować to?

A może macie jakieś inne propozycje?

Wojmistrz - Czw 28 Lut, 2013

lcs, to jest zabawka. Z YN565EX z bateriami może ci sama się wyginać, nie wspomnę o tym co będzie jak w coś przypadkiem pukniesz.
Po co ci 2x Yongnuo YN565EX?

Crystof - Czw 28 Lut, 2013

Lcs - tak jak mi polecano - zastanów się nad Triopo TR-980C. Parametrami oprócz GN przebija 565EX, a jest nawet z wysyłką dużo tańsza niż produkt YN. Minus jest taki, że chwilę trza poczekać, bo wysyłka jest z Chin. Znaleźć można na eBayu ;p.
lcs - Czw 28 Lut, 2013

Cytat:
to jest zabawka

A tak fajnie się zapowiadał, w sumie to widziałem zdjęcia tego sprzętu tylko z małymi lampami.
Cytat:
Po co ci 2x Yongnuo YN565EX?

Potrzebuję dwuch lamp do innego rodzaju zdjęć: światło główne + boczne lub kontrujące, pomyślałem że w makro też można coś pokombinować tak jak tu.
Czyli pozostaje jedna lampa + dyfuzor makro DIY?

Cytat:
zastanów się nad Triopo TR-980C

Dzięki za sugestię, chyba się zdecyduję na tą lampę.

Crystof - Czw 28 Lut, 2013

lcs, jak nie spieszy Ci się super bardzo, to poczekaj kilka dni, jak mi się zrobi więcej czasu to napiszę co nieco o tej lampie, bo dziś do mnie przyleciała. Na pierwsze pomacanie i krótkie zapoznanie się z nią mogę powiedzieć, że jest solidnie wykonana, nic nie trzeszczy, wszystko chodzi z bardzo dobrym oporem - nie za łatwo, nie za ciężko. No i u mnie na 400D z E-TTL współpracuje doskonale.

P.S. sprawdź tylko, czy przypadkiem to C w nazwie to nie jest oznaka Canona, i jeżeli masz Nikona to czy nie potrzebujesz innej wersji :)

Wojmistrz - Pią 01 Mar, 2013

Widzę Crystof, że poleconą przeze mnie lampę polecasz dalej - spoko, warta uwagi.
lcs, pytałem konkretnie o 565EX, bo sam mam tylko jedną z eTTL, a resztę świateł, mam w o wiele tańszych YN560. Zamiast 565 może lepiej kupić 568 :)

Usjwo - Pią 01 Mar, 2013

Oprócz Triopo i YN sa jeszcze inne firmy które próbują wejsć na szerszy rynek flash'y Oloong i MeiKe

Porównaie mocy
Meike MK580 - GN 42 (105mm)
Oloong SP690 - GN 44
Triopo TR980C - GN 54
YN565 - GN 58
C580 - GN 58

Meike na + to ze przyciski i menu ma tekie same jak C
Oloong oglądałem w sklepie i za tą cene jeszcze nie jest konkurencją dla YN
Triopo ciekawy jestem testu, szczegónie mocy, Crystof masz może dostęp do C580 lub YN565 zeby porównać moce?

Crystof - Pią 01 Mar, 2013

Usjwo, niestety - tak jak pisałem w poprzednim wątku - to moja pierwsza lampa, a wśród znajomych też niestety nie da rady zdobyć żadnej z nich :/.

Wojmistrz, polecam, bo cena jest świetna, a jakość wykonania bardzo dobra, po wczorajszych chwilowych zabawach (randomowe pstrykanie, bez kadrowania itp.) powiem, że b. dobrze śmiga TTL + dość szybko jest gotowa do każdego kolejnego pstryku.

lcs - Pią 01 Mar, 2013

Wojmistrz, zastanawiałem się nad parą YN565 + YN560, ale czy automatyka obu lamp da mi symetryczne oświetlenie (oczywiście w zakresie gdzie YN560 może)? Jak będzie podczas pracy na manualu?
Crystof, super, poczekam, C oznacza że jest to do Canona, czyli to czego potrzebuję.
Cytat:
Triopo ciekawy jestem testu, szczegónie mocy, Crystof masz może dostęp do C580 lub YN565 zeby porównać moce?

Też jestem ciekawy.

A może duet Triopo TR980C (69£) + Triopo TR981C (100£)?

komor - Sob 02 Mar, 2013

lcs napisał/a:
zastanawiałem się nad parą YN565 + YN560, ale czy automatyka obu lamp da mi symetryczne oświetlenie

YN560 nie ma żadnej automatyki. Pomijając fakt, że symetryczne oświetlenie jest przeważnie nudne. :)