|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Yongnuo YN565EX - mini recenzja
Usjwo - Nie 04 Wrz, 2011
Po dlugich zapowiedziach w koncu pokazala sie w sprzedazy YN565EX. Poniewaz cena jest bardzo atrakcyjna (ok.340PLN) zanabylem jedna w drodze kupna
YN565EX to kopia C580EX, wiec ponizej male porowanie do flagowego Canona
Jak widac lampy niewiele sie roznia, plastik uzyty w YN nie ustepuje temu w C (no moze maly + dla C).
Stopka metalowa, jednak w YN nieuszczelniona i brak zatrzasku, mocowanie za pomoca zakrecanego kolka jak w poprzednich YN
Rozmieszczenie gniaza PC i zasilajacego troche sie roznia, dodatkowo w YN jest jedna klapka i uzywajac ktoregokolwiek gniazda trzeba otworzyc obydwa. Dodatkowo w YN nie ma do czego przykrecic bracket'a
Nawet pokrowce sa identyczne, ale w C material lepszy
Panele sterowania niewiele sie roznia. YN ma przyciski zamiast kolka nastaw, dzieki temu moc nastawia sie lewo/prawo z krokiem 1EV, gora dol z 1/3EV, co jest calkiem wygodne. Jakosc przyciskow w obydwu lampach porownywalna (widac zdecydowany postep w stosunku do YN468, gdzie przyciski byly bardzo kiepskie.
Wyswietlacz dokladnie taki sam jak w C, nie ma zadnych opoznien (tak jak w YN468). Informacje wyswietlane na obydwu sa w tych samych miejscach.
Moc YN jest identyczna z C. Ponizej w pierwszym rzedzie C580EX, w dolnym YN565EX. Od lewej odpowiednio moce 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32. W obydoch mozna zjechac moca do 1/128.
Nie wiem skad sie wziela roznica w pierwszej i ostatniej kolumnie (moze to Auto WB), ale przyjmijmy to za blad pomiarowy .
Lampa jest wpelni kompatybilna z Canonem i mozna zmieniac nastawy z menu aparatu. Pomimo ze w instrukci napisano ze HSS mozna nastawic z menu aparatu, to jednak ta funkacja nie istnieje w YN (to duzy minus)
Palniki wygladaja dokladnie tak samo (zastanawiam sie czy sa kompatybilne), dokladnie taka sama nakladka rozszezajaca strumien swiatla i biay odblysnik.
Glowica w YN nie da sie przekrecic o 360 stopni tak jak w C, jest tylko 270 (90 w prawo i 180 w lewo). W pionie odchylaja sie tak samo. YN nie ma blokady glowicy.
Na plus dla YN jest sygnalizacja dzwiekowa naladowania (strasznie glosna, ale chyba mozna gdzies to przyciszyc), a takze fotocela, w obydwoch trybach, z przedblyskiem pomiarowym i bez.
Troche postrzelalem ETTL i wszystko gdziala bez zarzutu, multishots tez. Z powodu braku drugiego kompletu baterii nie testowalem najwazniejszej funkcji czyli slave dla C580EX. O tym w nastepnym odcinku...
komor - Nie 04 Wrz, 2011
Bardzo pięknie dziękujemy za recenzję, pozwoliłem sobie jednak wydzielić do osobnego tematu, bo przecież (jak widać z opisu) YN565EX to zupełnie inna lampa niż YN560. Czekam na opis działania funkcji master/slave z Canonem 580EX II, ze szczególnym uwzględnieniem manualnej pracy, czyli ustawiania parametrów błysku z poziomu menu aparatu.
MC - Pon 05 Wrz, 2011
Gdyby tylko miała HSS
Jasio - Pon 05 Wrz, 2011
Cena 340 zł ? bo widzę w Polsce cenę ok 690 zł. Oprócz HSS (może będzie później ?) przydałoby się sprawdzić czy działa ettl z pixel knightami do canona. Wiem, że raczej manualu się używa z 2 lampami (mam już 580EXII) ale taka opcja też by się przydała.
Usjwo - Pon 05 Wrz, 2011
Jasio napisał/a: | Cena 340 zł ? |
http://item.taobao.com/item.htm?id=12749112750
760RMB = 84EUR = 340PLN
Jasio napisał/a: | bo widzę w Polsce cenę ok 690 zł. |
clo, podatek , marza - kazdy musi zarobic (cena 340 to tez nie z fabryki tylko od handlarza)
Jasio napisał/a: | przydałoby się sprawdzić czy działa ettl z pixel knightami do canona. |
Niestety nie mam, ale dlaczego mialaby nie dzialc, przeciez to lampa "canona"
Jasio napisał/a: | Wiem, że raczej manualu się używa z 2 lampami (mam już 580EXII) ale taka opcja też by się przydała. |
Tylko po co 580EX na aparacie, chyba trzeba kupic ST-E2
komor - Pon 05 Wrz, 2011
Usjwo napisał/a: | clo, podatek , marza - kazdy musi zarobic |
No jasne, ale żeby zaraz razy dwa? A ile w HK kosztuje YN560? W Polsce okolice 300 zł.
Usjwo napisał/a: | dlaczego mialaby nie dzialc, przeciez to lampa "canona" |
Bo diabeł tkwi w szczegółach. Trzeba sprawdzić. Skoro starsze PixelKnighty są niezgodne z nowszymi, to co dopiero zupełnie nowa linia produktu.
Usjwo - Pon 05 Wrz, 2011
komor napisał/a: | A ile w HK kosztuje YN560? W Polsce okolice 300 zł. |
http://item.taobao.com/item.htm?id=6930249937
czyli 145PLN , czyli tez dwa razy .
Tak po prawdzie Yongnuo to Shenzhen (nie HK), a taobao to takie chinskie allegro.
komor - Pon 05 Wrz, 2011
Usjwo napisał/a: | http://item.taobao.com/item.htm?id=6930249937
czyli 145PLN , czyli tez dwa razy |
Jasio - Pon 05 Wrz, 2011
Gdzie napisałem, że na aparacie lampa ?
Pisałem o radiowych knightach (mam nadajnik + 2 odbiorniki) więc STE-2 niepotrzebne
jaad75 - Pon 05 Wrz, 2011
komor, nie udawaj, że dopiero dzisiaj się dowiedziałeś, że kupując w PL zazwyczaj jesteś okradany...
komor - Pon 05 Wrz, 2011
jaad75, nie, nie dzisiaj. Ale cena YN560 była na tyle niska (300 zł), że nawet nie sprawdzałem za ile mogę mieć z HK, bo wolałem gwarancję, fakturę i spokój. Ale jest różnica między 300 a 600-700 zł…
cybertoman - Wto 06 Wrz, 2011
Za 340 PLN to trzy poprosze.
komor napisał/a: | Skoro starsze PixelKnighty są niezgodne z nowszymi | to plotki czy zweryfikowana informacja?
MC - Wto 06 Wrz, 2011
Niestety, znalazłem tylko u Ciechego, 690 zł. Bardzo szkoda.
jaad75 - Wto 06 Wrz, 2011
MC napisał/a: | Niestety, znalazłem tylko u Ciechego, 690 zł. Bardzo szkoda. | Etyka zawodowa nie pozwala Ci kupić z innego kraju?...
MC - Wto 06 Wrz, 2011
Nie rozumiem co może mieć wykonywany przeze mnie zawód z zakupami z innego kraju...
Że nielegalnie, jeśli ominiesz polskie haracze...
MC - Wto 06 Wrz, 2011
O ile bym ominął
Bardziej mam obawę w kwestii gwarancji itp.
Ale to tylko 300 zł...
MC - Wto 06 Wrz, 2011
Podać Ci konto? Bardzo chętnie przyjmę taką skromną darowiznę i hymn pochwalny wpiszę w stopkę.
Daj spokój, jedna, dwie porady...
MC - Wto 06 Wrz, 2011
Byś się zdziwił.
No ok, pewnie ceny się różnią w zależności od miasta...
Jasio - Wto 06 Wrz, 2011
Za 340 zł to bym od razu kupił 2-3 sztuki
edmun - Wto 06 Wrz, 2011
Dodatkowo dopiszę tylko że ostatnio bawiłem się u Komora taką lampką, ale modelem chyba 560. Rafał coś wspominał że z jego wyzwalaczami do bezprzewodowego coś interferowało i nie mógł korzystać. Na wszelki wypadek podam tylko informację że mój Phottix PT-04 II (wersja druga) nie miał żadnych problemów.
komor - Wto 06 Wrz, 2011
Mógł korzystać i nawet dziś korzystał z Twoją siostrą ale czasem są interferencje, których nie ma z Canonem 580EX II, polegające na tym, że samo się wyzwala i to dość często. Dziś było akurat całkowicie bez zakłóceń.
Sam nie wiem czemu raz jest tak a raz inaczej, czy to od plam na Słońcu zależy czy od kiego grzyba… Ale to wszytko jest off-topic i raczej do tematu o YN-560 się nadaje.
kozidron - Sro 07 Wrz, 2011
komor napisał/a: | Sam nie wiem czemu raz jest tak a raz inaczej, czy to od plam na Słońcu zależy czy od kiego grzyba… |
ale numer a ja myslałem że mam omamy a tu widzę, ze nie tylko mi sie to zdarzyło ... właśnie komor mi pomogłeś, dzięki
Ps. jaad75 napisał/a: | Daj spokój, jedna, dwie porady... |
chyba pół
komor - Sro 07 Wrz, 2011
kozi, piszesz o YN-560? A z jakimi wyzwalaczami?
Usjwo - Sro 07 Wrz, 2011
Dzisiaj poblyskalem probnie w trybie "master-slave". Mozna powiedziec ze dziala pierwsza klasa.
Menu w YN jest takie same jak w Canonie, wiec nie trzeba zadnej instrukcji, jak sie zna 580EX. Mode wybierany z mastera, zmienia sie autoamtycznie w slavie. W ETTL wybieramy ratio od 1:8 do 8:1.
W trybie mano ustawiamy moc kazdej lampy (a raczej grupy) osobno, po blysku na wyswietlaczu slava widac jak moc zostala ustawiona. Wyswietlanie dla +-1/3EV i 2/3EV moze bys troche inne na masterze niz na slave np. wybierajac moc 1/4-2/3EV na slave wyswietla sie 1/8+1/3EV.
W trybie Multi wybieramy ilosc i czestotliwosc blyskow (jedna dla wszystkich grup), manualnie osobno dobieramy moc dla kazdej lampy (grupy), blyskaja synchronicznie (stwierdzone organoleptycznie na 1Hz, bez pomiarow).
Oczywiscie wszytskie czynnosci mozemy wykonywac albo z menu aparatu (40D), albo z menu lampy (580EX).
W trybie "master-slave" nie mozna ustawic blysku na druga kurtyne (ale to cecha Canona, nie YN)
Przy ustawieniu na HSS, dziala tylko Canon, poniewaz YN nie ma HSS.
Poniewaz to moje pierwsze kroki z wireless mode, mam pytanie o radiowe nadajniki/odbiorniki. Ktore z nich pozwola na to samo, z mozliwoscia sterownia z menu aparatu.
W zwiazku z dobrze dzialajaca YN565, mialbym do sprzedania YN560 i YN468 (ETTL)
Jasio - Sro 07 Wrz, 2011
Ja mam radiowe pixel knight (1+2) ale mam tylko 1 lampę (C580EXII) i w ettl nie zauważyłem żdanych różnic czy mam lampe na apracie czy na statywie, wszystko działało. Podobno z wieloma lampami nie działa ustawianie w ettl na dzielenie błysku między różnymi grupami (wyczytałem to w sierpniowym dfv, ale nie wiem czy to prawda bo oni mieli "dramatyczne problemy z instrukcją" i chyba jej nie czytali ) Sama obsługa prosta , 5 min na przeczytanie instrukcji i można działać.
komor - Sro 07 Wrz, 2011
Usjwo napisał/a: | W zwiazku z dobrze dzialajaca YN565, mialbym do sprzedania YN560 i YN468 (ETTL) |
A sprzedajesz w cenie HK loco PL, czy wręcz przeciwnie?
Usjwo - Sro 07 Wrz, 2011
komor napisał/a: |
A sprzedajesz w cenie HK loco PL, czy wręcz przeciwnie? |
Na razie w cenie SH loco SH
A na serio to nie oplaca sie ich sprzedawac, pewnie sie gdzies przydadza, swiatla nigdy za malo.
cybertoman - Sro 07 Wrz, 2011
Ja dodam od siebie, ze raczej nigdy za duzo!
jaad75 - Sro 07 Wrz, 2011
Jak sobie kupicie mocniejsze lampy z kiepską regulacją, to będziecie płakać na nadmiar, jak nie przymierzając Arek...
kozidron - Sro 07 Wrz, 2011
komor, 560tki + chyba pixel rook(jak dobrze pamietam) a ty z czego korzystasz ?
komor - Sro 07 Wrz, 2011
kozidron, FW-1B
Wojmistrz - Pon 12 Wrz, 2011
Trochę się pogubiłem.
Czy ta lampa może pracować jako główna, bezprzewodowa dla Canona 60D? Warto ją kupić jako główną lampkę?
Usjwo - Pon 12 Wrz, 2011
Lampa moze pracowac jako slave, a nie dziala jako master. Czy jest glowna (swiatlo kluczowe) czy wypelniajaca, to zalezy od Ciebie.
PS Chyba ze "glowna" znaczy cos innego
komor - Pon 12 Wrz, 2011
Czyli Canon 60D powinien ją wysterować wbudowanym błyskadełkiem, nie?
Wojmistrz - Pon 19 Wrz, 2011
Kupiłem, przetestowałem, polecam.
komor - Pon 19 Wrz, 2011
Wojmistrz, a coś więcej? Widzę, masz 60D. Czy da się przy pomocy lampy wbudowanej sterować lampą YN jako slavem?
Wojmistrz - Wto 20 Wrz, 2011
Komor, wygląda na to, że można ustawiać lampkę całkowicie zdalnie. Brak mi mastera ale i tak jest super.
Usjwo - Wto 20 Wrz, 2011
Wojmistrz napisał/a: | Komor, wygląda na to, że można ustawiać lampkę całkowicie zdalnie. Brak mi mastera ale i tak jest super. |
No ale wlasnie chodzi o to czy wbudowana lampa w 60D moze byc masterem? Wiec nierozumie skad ten brak?
Wojmistrz - Wto 20 Wrz, 2011
Tak, wbudowana jest masterem. Brak mi wyzwalania tylko lampy zewnętrznej bez wbudowanej lampy.
Usjwo - Wto 20 Wrz, 2011
Wojmistrz napisał/a: | Brak mi wyzwalania tylko lampy zewnętrznej bez wbudowanej lampy. |
Nie ma czeego zalowac, ja musze poswiecic 580tke do sterowania, wiec marnuje tyle dobrego swiatla
nowam - Wto 20 Wrz, 2011
Usjwo napisał/a: | Nie ma czeego zalowac, ja musze poswiecic 580tke do sterowania, wiec marnuje tyle dobrego swiatla |
A nie myślałeś o klonie ST-E2 też od Yongnuo? Mi spisuje się OK.
Usjwo - Wto 20 Wrz, 2011
Wlasnie dojrzewam do tej mysli, alternatywa jest jakies radio z ttl'em. Z opisow wynika ze YN jest nawet lepsze od Canona. Zakres by mi w zupelnosci wystarczyl. Czy lampa musi "widziec" nadajnik w lini prostej, czy IR odbije sie od bialej sciany, parasolki itp.?
hijax_pl - Wto 20 Wrz, 2011
Usjwo napisał/a: | Z opisow wynika ze YN jest nawet lepsze od YN | Ciekawe... To aż taki rozrzut jakościowy?
Usjwo - Wto 20 Wrz, 2011
hijax_pl napisał/a: | Usjwo napisał/a: | Z opisow wynika ze YN jest nawet lepsze od YN | Ciekawe... To aż taki rozrzut jakościowy? |
Dzieki Poprawilem
nowam - Wto 20 Wrz, 2011
Usjwo napisał/a: | Czy lampa musi "widziec" nadajnik w lini prostej, czy IR odbije sie od bialej sciany, parasolki itp.? |
W pomieszczeniu nie musi, na dworze raczej powinna.
W moim pokojowym studiu przy odsłoniętych oknach (na dwóch ścianach, jedno od południa, drugie od zachodu) w słoneczny dzień bez problemu steruje lampami schowanymi w parasolko-softboxie rozpraszającym, za stripem czy za modelką. Dogaduje się z lampą schowaną za beauty-dishem stojącym nad i za aparatem, i to bez kręcenia ST-E2 na głowicy (w odróżnieniu od Canona można ją obracać na stopce aparatu).
Na dworze lampa ustawiona w odległości jednej klatki bloku mieszkalnego i przy aparacie celującym pod kątem 90 stopni w prawo lub w lewo nie reaguje. Trzeba obrócić ST-E2 na stopce aparatu. Wtedy hula.
Minus to kapryśne wspomaganie AF. Jak już ktoś pisał -- lampa nie zawsze trzyma dokładnie kierunek "do przodu", a wtedy siatka podświetlania nie trafia w pola AF.
Pozdrawiam
onny - Sro 28 Wrz, 2011
Hej,
Czy warto inwestować w tą lampe, która będzie moją pierwsza i jak narazie jedyną ?
Myśłałem o nissinie di622 mII, ale widze, ze ta jest znacznie bogatsza w funkcje.
MC - Sro 28 Wrz, 2011
O ile nie potrzebujesz HSS to wygląda na wybitnie interesującą propozycję.
kajtek19891 - Sro 28 Wrz, 2011
Dziś dojechała do mnie Yongnuo YN565EX także opiszę pierwsze wrażenia.
Prócz w/w lampy aktualnie mam jeszcze Nissina di622 (mkI) więc do niego będę się odnosił.
Pierwsze co rzuciło się w oczy to oczywiście budowa. Tutaj nie ma co porównywać. YN565EX jest znacznie lepiej wykonana, tworzywo wydaje się znacznie lepsze niż w Nissinie, wszystko masywne, spasowane idealnie. Klapka od akumulatorków solidna (w Nissinie każdy wie jaka jest - jakby zaraz miała się urwać). YN565EX posiada metalową stopkę, Nissin plastikową. Obie lampy mocowane są za pomocą popularnego dokręcanego kółka - tutaj też różnica jest wyczuwalna na korzyść Yongnuo - chodzi płynniej, lepiej trzyma.
Zoom palnika w Nissinie jest znacznie głośniejszy, czasami wręcz mi przeszkadzał. W Yongnuo zoom działa znacznie ciszej i szybciej. Dla mnie to dużego znaczenia nie ma, jednak dla "kościelnych" pewnie tak.
TTL w Nissinie mimo wielokrotnych korekt działał różnie, raczej nie można było ba nim polegać, przeważnie była to loteria. Po pierwszych zdjęciach Yongnuo spokojnie mogę powiedzieć, że tutaj TTL działa znacznie lepiej. Zrobiłem ok. 40 zdjęć - żadnego przepału ani widocznego niedoświetlenia.
Mocy oczywiście nie trzeba porównywać.
Takie pierwsze wrażenia. Ze swojej strony za te pieniądze polecam Yongnuo YN565EX.
W sklepach jest raczej niedostępna, gdyby ktoś z Łodzi chciał pomacać służę pomocą.
cybertoman - Pon 03 Paź, 2011
No rzeczywiscie fajna. Do wymienionych juz wyzej plusow podoba mi sie, ze szybko sie laduje i udane wspomaganie AF. Zalozona na Pixel-Knight daje sie sterowac zdalnie w trybie M z poziomu nadajnika, dlatego zostaje mimo braku HSS.
forest - Sro 05 Paź, 2011
Moje spostrzeżenia co do lampy http://forys.net/test-yongnuo-yn565ex/,
a jak by ktoś był na kupnie pixel rook do tego to http://forys.net/test-pixel-rook/
cybertoman - Czw 06 Paź, 2011
Zwiekszajac ogniskowa powyzej 200mm lampa wraca na szeroki kat, cos ala "modulo 200mm".
Jasio - Wto 14 Lut, 2012
Dodam swoje 3 grosze
Z pixel knightami lampa jednego dnia działała a drugiego nie Tzn działało manual na A i B jednego dnia, następnego lampa sama co jakiś czas się wyzwalała i kontrolka świeciła cały czas na zielono nie chciała zmienić koloru na czerwony (po zdjęciu z odbiornika knighta zaświeciła na czerwono). Z wad jeszcze przez brak blokady po założeniu modyfikatorów opadała. Z chińskim ST02 pracowała bez problemów. Bez problemów wyzwalałem knightem 580EX (w ettl) a ona na S1 wyzwalała w manualu ręcznie ustawionym YN565EX.
cybertoman - Wto 14 Lut, 2012
Jasio napisał/a: | kontrolka świeciła cały czas na zielono nie chciała zmienić koloru na czerwony | Pomaga wcisniecie spustu do polowy.
Quaint - Sro 15 Lut, 2012
Czy ktoś może porównać tę lampę do sb910? na papierze YN565EX mocniejsza, jak to jest z tym?
nawrocki - Czw 16 Lut, 2012
Czyżby rodziła się nowa "królowa" w segmencie "pierwsza lampa" ?
chawison.pl - Pią 17 Lut, 2012
Quaint napisał/a: | Czy ktoś może porównać tę lampę do sb910? na papierze YN565EX mocniejsza, jak to jest z tym? |
Witajcie...
Yn565 to rzeczywiście bardzo udana lampa spędza sen z powiek zarówno Canonowi jak i Nikonowi...
Według mnie jak na pierwsza lampę to skok na głęboką wodę... ale co tam
SB910 jest jednak trochę mocniejsza jak wykazują testy ale różnica jest niewielka...
Pozdrowienia
chawison
cybertoman - Pią 17 Lut, 2012
chawison.pl napisał/a: | SB910 jest jednak trochę mocniejsza jak wykazują testy | Wrzucisz jakiegos linka do tych testow?
nawrocki - Sob 18 Lut, 2012
A tak przy okazji może ktoś opisze jak się u tych Chińczyków kupuje, począwszy od zmiany alfabetu na jakiś nam bliższy ?
baracuda - Sob 18 Lut, 2012
po angielskiemu
chawison.pl - Sob 18 Lut, 2012
cybertoman napisał/a: | chawison.pl napisał/a: | SB910 jest jednak trochę mocniejsza jak wykazują testy | Wrzucisz jakiegos linka do tych testow? |
Mam taka tabelke, moze komus coś rozjasni ... pozdrowienia
cybertoman - Sob 18 Lut, 2012
chawison.pl napisał/a: | Mam taka tabelke | Dzieki. Ale tam ani YB565EX ani SB910 nie widze. Interesowalo mnie pochodzenie tego stwierdzenia:
chawison.pl napisał/a: | SB910 jest jednak trochę mocniejsza jak wykazują testy |
chawison.pl - Sob 18 Lut, 2012
cybertoman napisał/a: | chawison.pl napisał/a: | Mam taka tabelke | Dzieki. Ale tam ani YB565EX ani SB910 nie widze. Interesowalo mnie pochodzenie tego stwierdzenia:
chawison.pl napisał/a: | SB910 jest jednak trochę mocniejsza jak wykazują testy |
|
YN565 Yongnuo jest jak byk może zle spojrzałeś... SB910 jest trochę mocniejsza od sb800 ale rzeczywiście jej nie ma w tabelce...
Generalnie chodzi o to ze sama moc w testach to nie wyznacznik dobrej lampy i nie należy sie nią tępo sugerować przy wyborze lampy ...
Parafrazując świetna reklamę opon samochodowcyh " moc jest niczym bez kontroli nad nią "
Dla amatora zdecydowanie wystarczy prosta i lekka lampa yn-465 lub yn-467 .. która teoretycznie jest najsłabsza w tabelce...
Pozdrowienia
Adam
baracuda napisał/a: | po angielskiemu |
No to powiedz mi, który krzak kliknąć żeby się przełączyć na ten angielski.
baracuda - Sob 18 Lut, 2012
nawrocki napisał/a: | No to powiedz mi, który krzak kliknąć żeby się przełączyć na ten angielski. |
Komunikacja przy zakupie w moim wypadku była poprzez maila, po angielsku,
wszystko poszło dobrze , kupowałem inną elektronikę,
ale to nie ma żadnego znaczenia, więc w czym problem
edmun - Sob 18 Lut, 2012
wystarczy użyć google translate, a jak ktoś z Chrome korzysta to domyślnie pyta czy tłumaczyć
Ok, chciałem mieć możliwość przeglądania całej oferty, myślałem, że jest też wersja anglo tej strony, spróbuję z google.
Quaint - Wto 28 Lut, 2012
lool, taka sama realna moc jak sb900 a kosztuje 1/3 ceny, aż z ciekawości kupię
[ Dodano: Pią 02 Mar, 2012 13:10 ]
Właśnie odebrałem tę lampę dla nikona, w porównaniu do SB900 nie widzę różnic w jakości wykonania poza tym że yongnuo ma lepzy obrót głowicą, taki płynny.
Potężnym minusem jest oczywiście synchro z szybkimi czasami, u mnie powyżej 1/320 jest ciemność
[ Dodano: Pią 02 Mar, 2012 13:18 ]
A inna kolorystyka jest napisów w wersji dla nikona: złote
[ Dodano: Pią 02 Mar, 2012 13:27 ]
Działa tip top z wyzwalaczami YONGNUO RF-603
Jivul - Pon 07 Maj, 2012
A czy YN565EX będzie działać z Canonem 10D z TTLem? We wszelkich reklamach na alle/eba wymienione są korpusy od 30D w górę.
Dla porównania Nissiny mają w tabelkach 10D jako kompatybilny korpus.
[ Dodano: Sro 09 Maj, 2012 11:42 ]
Tutaj: http://www.ebay.com/itm/Y...6-/250879180677
w tytule aukcji jest 10D, 20D... ale już w opisie jest tylko do 30D... hmm.. czy między 20D a 30D coś się pozmieniało w specyfikacji stopek / komunikacji body-flash ?
Napisałbym do dystrybutora, wg newsa na głównej jest nim Infoto/Foxfoto ale na ich stronach się za bardzo nie przyznają do marki YN
[ Dodano: Sro 09 Maj, 2012 11:47 ]
O, tutaj jest jakaś lista kompatybilności:
http://www.yongnuostore.c...lash-for-canon/
i wynika że tylko 460II i 560II działają ze starszymi korpusami... no trudno, trzeba będzie pójść w nissina albo coś innego zatem (mam nadzieję, że jakiś szef korporacji YN to przeczyta ).
SiemankoOo - Pon 04 Cze, 2012 Temat postu: Lampa Yongnuo 565 Tak jak w temacie, jakie macie opinie na temat lampy Yongnuo 565?
Jivul - Pon 04 Cze, 2012
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=16485
komor - Wto 05 Cze, 2012
SiemankoOo, może by tak przejrzeć istniejące wątki na forum przed zadaniem pytania? Scaliłem.
lolek46 - Sob 07 Lip, 2012 Temat postu: c.d. Do osób zainteresowanych kupnem w/w lampy. W drodze następczyni, czyli EX 600
cybertoman - Sob 07 Lip, 2012
Nastepczyni to raczej nie jest.
igorrro10 - Wto 21 Sie, 2012
czy YN 565EX jest lepsza od systemowki nikona SB700?
hijax_pl - Wto 21 Sie, 2012
Pod względem mocy - tak. Pod każdym innym - nie.
Usjwo - Wto 21 Sie, 2012
hijax_pl napisał/a: | Pod względem mocy - tak. Pod każdym innym - nie. |
...i ceny
DrZasilacz - Sob 10 Lis, 2012
Usjwo napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | Pod względem mocy - tak. Pod każdym innym - nie. |
...i ceny |
jest i prawdziwa następczyni YN-568EX
ma wszystko co 565 i dodatkowo HSS
kupilem za 770 i jest SUPER!
Usjwo - Nie 11 Lis, 2012
DrZasilacz napisał/a: |
jest i prawdziwa następczyni YN-568EX
ma wszystko co 565 i dodatkowo HSS
kupilem za 770 i jest SUPER! |
Nie wszystko, brak gniazda battery packa'a, dla amatora bez zanczenia, dla slubniakow moze byc problem. Ja tez jeztem w trakcie wymiany
Wojmistrz - Sro 14 Lis, 2012 Temat postu: Re: c.d.
lolek46 napisał/a: | Do osób zainteresowanych kupnem w/w lampy. W drodze następczyni, czyli EX 600 |
Ostatnio ją oglądałem, to raczej następca YN-560 II
Usjwo - Sro 14 Lis, 2012
Nowosc to jest 568Ex dla Nikona (560EX to juz dawno jest)
Wojmistrz - Sro 14 Lis, 2012
Mój błąd w poprzednim poście.
Z "piątek" mamy YN560, YN560II z samą gorącą stopką albo YN565EX, YN568EX z TTL. Model YN600EX to kontynuacja YN560EX który ma tylko gorącą stopkę i TTL za pomocą radia ST-E2.
fotozebra - Pią 21 Cze, 2013 Temat postu: yongnuo yn565ex Czy ktoś z was wie jak wyłączyć emiter wiązki af w ww lampie, czyli to czerwone, co się włącza na obiekcie fotografowanym przy ustawianiu ostrości czy to jest głupie pytanie bo poinnam to wiedzieć lub też powinnam wiedzieć, że tego się nie wyłącza i tak ma wkurzać wszystkich fotografujących?
Tutejszyn - Pią 21 Cze, 2013
Naciskasz jednocześnie dwa skrajne górne lewe klawisze, oznaczone jako FN. Lampa powinna przejść w tryb "ustawienia". W tym momencie naciskasz wybierak w dół, aby przejść do opcji 02 - ustawienia AFu. Naciśnięcie wybieraka w bok powoduje zmianę opcji "on" na "--"
[ Dodano: Pią 21 Cze, 2013 21:30 ]
chociaż sorki... to opis do lampy 568. Jednak w 565 skrajny lewy klawisz też jest opisany jako */FN, więc musi to się robić bardzo podobnie. Prawdopodobnie trzeba naciskać ten klawisz trochę dłużej, aby przejść w tryb ustawienia.
Usjwo - Sob 22 Cze, 2013
Jak sie nie pamięta, która to funkcja w ustawieniach, a jest potrzeba wyłączyć wspomaganie AF'a, można przestawić AF na Servo.
|
|