forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Systemowa czy nie?

jaco88 - Sro 12 Paź, 2011
Temat postu: Systemowa czy nie?
Jaka jest główna przewaga lamp systemowych nad lampami firm trzecich pod względem walorów użytkowych?
komor - Sro 12 Paź, 2011

Jakość i pewność działania oraz pełna współpraca z wszystkimi funkcjami zaawansowanymi dostępnymi w systemie. Z wyjątkiem tych niedostępnych :) znaczy się tańsze modele systemowe są też okrojone z pewnych funkcji, których nie brakuje w droższych, wiadomo. Generalnie: to co robią, robią dobrze i powtarzalnie. Są porządnie wykonane. Wszystko to przeważnie w zamian za wyższą cenę.
WreX - Czw 13 Paź, 2011

Myślę że w tym wątku znajdziesz odpowiedź ;D
http://forum.optyczne.pl/...104f0a0ff85b7da
a tak na poważnie, z niesystemowymi lampami jest tak, że są względne firmy produkujące lampy i są takie jak bohater wątku w/w, więc sam musisz zdecydować, myślę że jeżeli dobrze poszukasz uda Ci się coś fajnego niesystemowego znaleźć co nie zepsuje Ci się w trakcie produkowania owego urządzenia tak jak pewna firma na T.

Baku - Czw 13 Paź, 2011

Zawsze pozostaje też pytanie: silniejszy błysk niesystemowy, czy słabszy ale systemowy. Generalnie skłaniam się ku rozwiązaniu z większą ilością światła. Nawet jeśli zazwyczaj nie ma potrzeby, to raz na jakiś czas trafi się sytuacja gdy może nam brakować mocy błysku i wtedy nic nam po firmowym znaczku.
Niezłe i tani lampki produkuje Nissin. Metz jest już niemal tak drogi jak odpowiedniki systemowe. Ciekawą ofertę daje też Sigma (super DG), choć nie jest to firma wyspecjalizowana w produkcji fleszów.

WreX - Czw 13 Paź, 2011

Jeszcze kolega Baku zapomniał o być może mniej znanej firmie yongnuo która ponoć jest lepsza od nissana, ale niestety ceny w Polsce są dużo większe niż np za granicą.
bacruk - Czw 13 Paź, 2011

Posłużę się nieco inną argumentacją przez pryzmat ceny i możliwości.

Zamiast jednej systemowej można kupić trzy mocne chińczyki i czasem strarczy na statyw i modyfikator.
Trzy lampy i osprzęt dają wielkie możliwości... no chyba, że ktoś myśli o wsadzeniu systemowej na aparat, to sorry, pomyliłem się ;)

Baku - Czw 13 Paź, 2011

Nie zapomniałem o yongnuo, choć nie wymieniłem jej z racji tego, że po prostu zbyt mało wiem by ją polecić. Recenzja napisana przez Usjwo jest zachęcająca. Co do tego czy jedna systemowa czy "czy czajniki" to już każdy musi sobie odpowiedzieć biorąc pod uwagę preferowany typ fotografii. Zdecydowanie co innego do małego studia, czy na aranżowany plener a co innego do plecaka w teren.
pandorra - Pon 24 Paź, 2011

Niesystemowe lampy mają to do siebie, że są różne, i dobre i złe firmy produkujące lampy. Trzeba dobrze poszukać i poczytac opinie przed kupnem, ale czasem można trafić na prawdę na coś dobrego.
hijax_pl - Pon 24 Paź, 2011

pandorra napisał/a:
Trzeba dobrze poszukać i poczytac opinie przed kupnem, ale czasem można trafić na prawdę na coś dobrego.
A jakiś przykład czegoś naprawdę dobrego?
mozer - Pon 24 Paź, 2011

hijax_pl, wspomniane wcześniej yongnuo?
hijax_pl - Wto 25 Paź, 2011

mozer, czy aby na pewno? Yongnuo nie można przecież kupić w foto-tipie... :roll:
komor - Wto 25 Paź, 2011

Yong-Nuo jest fajne bo tanie, ale nie wsadziłbym go do kategorii „czegoś naprawdę dobrego”. To młody azjatycki producent i jeszcze nie wiadomo co z nim będzie. Jeśli do kategorii czegoś porządnego nie można wsadzić produktów Metza czy innej Sigmy (czyli firm, które lampy robią nie od wczoraj) to raczej niczego innego (poza lampami systemowymi) już bym do tego worka nie wsadzał. A czy produkty np. Metza można nazwać w 100% bezproblemowymi? Nie wiem, opinie są różne.
cybertoman - Wto 25 Paź, 2011

Z moich, skromnych doswiadczen z blyskotkami wynika, ze w zastosowaniach "na stopce" (wliczam w to systemowe sterowanie grupami) lampy systemowe maja wyrazna przewage funkcjonalnosci i pewnosci dzialania. Po uwolnieniu lampy od korpusu przewaga ta maleje, a przy przejsciu na manualny tryb pracy staje sie pomijalna z niekorzystnym stosunkiem cena:swiatlo.

Zaryzykuje takie stwierdzenie: Jesli ktos blyska rzadko i z korpusu, to lampa systemowa, pomimo ceny jest najlepszym, najpewniejszym rozwiazaniem.

W pozostalych przypadkach trudno o uogolnienia.

komor - Wto 25 Paź, 2011

Zgadzam się z „przedpiścą”, dlatego pierwsza lampa jaką kupiłem to duża systemowa, a dopiero potem zacząłem eksperymenty z tańszymi. Choć to wcale nie oznacza, że kupno np. Nissina 622 za ≤ 500 zł jako jedynej lampy jest błędem. Tylko po prostu rezygnuje się z części możliwości jakie daje lampa systemowa.
dorjan - Nie 18 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:
pandorra napisał/a:
Trzeba dobrze poszukać i poczytac opinie przed kupnem, ale czasem można trafić na prawdę na coś dobrego.
A jakiś przykład czegoś naprawdę dobrego?

Metz 54MZ-4. To nie jest przykład dobrej lampy. To przykład lampy lepszej niż systemowa. Są oczywiście jeszcze inne modele Metz'a przewyższające większość systemowych lampek z jedynie słusznym napisem, precyzją błysku, powtarzalnością, ilością w serii, łatwością konfiguracji bezprzewodowej, szybkością ładowania i ilością błysków z tej samej pojemności akumulatorów.

Pozdrawiam.