|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIE HDR Styczeń-Czerwiec 2012
komor - Nie 01 Sty, 2012 Temat postu: FOTOGRAFIE HDR Styczeń-Czerwiec 2012 FOTOGRAFIE HDR Styczeń-Czerwiec 2012
fatman - Pon 02 Sty, 2012
No to może ja zacznę
1. Jeden z pałaców na Dolnym Śląsku
2.
kufel - Pon 02 Sty, 2012
no kadr jakoś mi sie nie widzi
Ale który bo są już dwa
3.
4. Klasztor w Lubiążu
kufel - Pon 02 Sty, 2012
jedynka
klimekkk - Pon 02 Sty, 2012
5.
Za każdym razem mam problem z wstawieniem zdjęcia. Po wstawieniu adresu jakoś nie działa. Jakaś porada?
kufel - Pon 02 Sty, 2012
fatman napisał/a: | są już dwa | nawet 4
3ka z drzewem ciekawa.
fatman napisał/a: |
4. Klasztor w Lubiążu | o, bylem tu
[ Dodano: Pon 02 Sty, 2012 23:44 ]
klimekkk, lustro wody wyszlo niefajnie, ale ogólnie całkiem Ok jak dla mnie.
[ Dodano: Pon 02 Sty, 2012 23:45 ]
klimekkk napisał/a: | Za każdym razem mam problem z wstawieniem zdjęcia. Po wstawieniu adresu jakoś nie działa. Jakaś porada? | klimekkk, jesli chcesz wkelic zdjeice z jakiegos hosta to zrob tak : adres zdjecia wstaw w [img]xxx[/img], gdzie xxx to adres.
klimekkk, Jeżeli to jest w stavanger to poczekałbym na lepsze światło (masz tam dużo lepsze niż my tu w Kraju) i wziął z niższej perspektywy.
Poszukaj jakiegoś pierwszego planu np. jeden z ciekawszych grobowców.
klimekkk - Wto 03 Sty, 2012
No woda rzeczywiście zbyt mocno odbiła niskie, bo grudniowe, a do tego popołudniowe słońce. Któregoś razu powtórzę to ujęcie z rana.
A fota przedstawiała cmentarz przy jedynym zachowanym średniowiecznym klasztorze w Norwegii (Utstein Kloster 40km na północ od Stavanger). Ten na poniższej (słabej) fotografii
6.
Co do linkowania zdjęcia to tak właśnie robię, ani z picasy ani z flickr nie wchodzi. W podglądzie nic nie widać oprócz numer zdjęcie który dopisuję. Tym razem przez imageshack i poszło
fatman - Wto 03 Sty, 2012
klimekkk, pilnuj dozwolonych rozmiarów zdjęcia bo Cię admin pokara
Aszex - Wto 03 Sty, 2012
niech mu ktoś pokaże jak go pokarze...
Jedyne ograniczenie o jakim przeczytałem to to:
Cytat: | Maksymalny rozmiar zdjęcia wstawianego lub podlinkowanego w tym dziale to 1024 na 1024 pikseli. |
Więc chyba jest OK co?
mozer - Wto 03 Sty, 2012
klimekkk, koledzy mają laga i przegapili postęp
krzysiekvtec - Wto 03 Sty, 2012
Dynamiczny HDR jeden z moich pierwszych jakie zrobiłem
7.
8.
9. Pałac w Lubartowie ( kadr taki a nie inny z braku statywu a nie był to RAW )
hijax_pl - Wto 03 Sty, 2012
A gdzie tu "dynamiczny HDR"?
I czy bez statywu nie da sie prosto trzymać aparatu?
mozer - Wto 03 Sty, 2012
A co to właściwie jest "dynamiczny HDR"? Pytam bez złośliwości, bo pierwszy raz słyszę takie pojęcie
Aszex - Wto 03 Sty, 2012
dynamiczny, tutaj, równa się chyba dramatyczny...
dynamiczny kolor nazwa z wyboru opcji programu "Normal" "Dynamic"
były to 3 zdjęcia +/- nie utrzymał bym w jednej pozycji
hijax_pl - Wto 03 Sty, 2012
No to niezłą masz delirkę skoro aż tak wykrzywiło
mozer - Wto 03 Sty, 2012
Pewnie po sylwestrze - można wybaczyć
heh to było przed sylwestrem aparat stał na ziemi
Aszex - Wto 03 Sty, 2012
o pijanym aparacie jeszcze nie słyszałem
Fajne kolorki na 9, szkoda tylko że mrówki próbowały podprowadzić aparat
kufel - Wto 03 Sty, 2012
krzysiekvtec, mooocno pojechles. ale tak to juz jest na początku zabawy w hdr
fatman - Wto 03 Sty, 2012
krzysiekvtec, czy konieczny był HDR?
Sądzę, że z szarą połówką spokojnie byś dał radę jednym kadrm to obskoczyć (krajobrazy). Zwłaszcza, że musiało wiać i trawa wyszła nieszczególnie.
Już lepiej z jednego RAWa trzeba było wołać to byś przynakmniej miał ostro.
Spróbuj.
marcin2781 - Wto 03 Sty, 2012
Witam w 2012 roku , po ostatnich moich próbach nie zniechęciłem się to wrzucę dwie fotki sklejone z trzech -\+ kompozycja może nie ciekawa , ale będę ćwiczył dalej .Może jakieś dobre rady?
10
11
Pozdrawiam
mozer - Wto 03 Sty, 2012
marcin2781, ja może powtórzę pytanie z góry - potrzebny był tu HDR?
kufel - Wto 03 Sty, 2012
marcin2781 napisał/a: | po ostatnich moich próbach nie zniechęciłem się to wrzucę dwie fotki sklejone z trzech | i prawidłowo.
jak zauważył mozer, hdr raczej nie był tu potrzebny zachodzące światło akurat daje małe kontrasty i pewnie lekka zabawa suwakami w RAW dałaby zadowalające efekty.
mozer, Jakąś taką zajawkę złapałem sobie by poćwiczyć , z RAW-u pewnie da sie wyciągnąć dziś mi się już nie chce grzebać
kufel - Wto 03 Sty, 2012
marcin2781, poćwicz przy bardziej kontrastowych scenach.
Aszex - Wto 03 Sty, 2012
Np. wnętrze+to co za oknem, budynek nocą z neonami i światłem w oknach etc.
kufel - Wto 03 Sty, 2012
Aszex napisał/a: | Np. wnętrze+to co za oknem, | a jak komuś nie chce się wychodzić z domu to wystarczy nawet wnętrze pokoju i to co za oknem
kufel napisał/a: | poćwicz przy bardziej kontrastowych scenach |
Dzięki
jacekwrrr - Sro 04 Sty, 2012
Mam nadzieję że te zdjęcia lepiej wyszły niż moje pierwsze.
12.
13.
14.
15.
16.
Opinie jak zwykle mile widziane, nawet te krytyczne.
fatman - Sro 04 Sty, 2012
jacekwrrr,
12 - brak dbałości o to co w kadrze, jakieś majty niebieskie widzę w oddali na brzegu, no i te pety na pierwszym planie poza tym kamienie są zbyt mało kontrastowe i przez to wychodzą płasko i wyglądają na wyprane. Dodaj im trzeciego wymiaru.
13, 14, 16 - podstawowy grzech... horyzont w połowie kadru
15 - co jest tematem zdjęcia? pozostałości po ognisku? błagam... wierzę, że na tym brzegu znalazłbyś cos lepszego
fatman napisał/a: | jacekwrrr,
12 - brak dbałości o to co w kadrze, jakieś majty niebieskie widzę w oddali na brzegu, no i te pety na pierwszym planie poza tym kamienie są zbyt mało kontrastowe i przez to wychodzą płasko i wyglądają na wyprane. Dodaj im trzeciego wymiaru.
13, 14, 16 - podstawowy grzech... horyzont w połowie kadru
15 - co jest tematem zdjęcia? pozostałości po ognisku? błagam... wierzę, że na tym brzegu znalazłbyś cos lepszego |
Dziękuje za opinie faktyczne na 12 majty plus śmieci, które już usunąłem zdjęcie poniżej
poprawiona 12
15. niestety nic nie zauważyłem ciekawego oprócz tego powalonego konara.
Muszę jeszcze dużo popracować nad zdjęciami HDR ale to dopiero mój drugi raz zdjęć HDR.
Jeszcze raz dzięki za wskazówki.
hijax_pl - Sro 04 Sty, 2012
jacekwrrr napisał/a: | poprawiona 12 | płasko cholernie... fota bez wyrazu...
hijax_pl napisał/a: | jacekwrrr napisał/a: | poprawiona 12 | płasko cholernie... fota bez wyrazu... |
poprawiałem tylko "śmieci" jak mogę poprawić to zdjęcie żeby nie było płaskie?
jacekwrrr, przywróć kontrast
hijax_pl napisał/a: | jacekwrrr, przywróć kontrast |
możesz napisać dokładnie co mam zmienić w PS aby był kontrast i żeby nie przesadzić.
Dopiero zaczynam przygodę z fotografią.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pobaw się krzywymi
jacekwrrr napisał/a: | poprawiałem tylko "śmieci" jak mogę poprawić to zdjęcie żeby nie było płaskie? |
No widzisz? Jak "posprzątałeś" to kadr od razu inaczej sie odbiera. jest oddech na tym zdjęciu bo przedtem wyglądało jak opuszczone i zaśmiecone wyrobisko.
Z "plaskością" spróbuj powalczyć jak już pisałem: zwiększ kontrast na kamieniach a potem spróbuj inaczej oświetlić plany. Ciężko tu będzie coś ukręcić ale spróbuj pobawić się warstwami. Może skieruj widza od razu do wnętrza przyciemniając (albo mocniej kontrastując i przyciemniając) pierwszy plan.
Albo zmień obróbkę HDR tak aby nie "wyprać" tak tych kamieni. Możesz jeszcze zrobić HDR na warstwie, z maską po prostu na tych kamieniach (jak były w oryginale) i zobacz jak to wygląda.
hijax_pl, dziękuję za pomoc spróbuje poprawić zdjęcie.
fatman, Dziękuję za fachową poradę i cenne wskazówki, które będę próbował wykorzystać.
Pebal - Sro 04 Sty, 2012
jacekwrrr napisał/a: |
Dziękuje za opinie faktyczne na 12 majty plus śmieci, które już usunąłem zdjęcie poniżej
poprawiona 12
Obrazek
|
Na pierwszy rzut oka widać, że z drzewami i krzewami jest coś bardzo nie tak. Maskowałeś obraz ręcznie?
nie wiem czy teraz lepiej 12
jacekwrrr
No! Poprawione - dużo lepiej !
A...
I jeszcze widzę, że woda ma jaśniejszy kolor niż niebo. Do poprawy bo wygląda to nienaturalnie a przecież prawa fizyki są nieubłagane.
Pebal napisał/a: | jacekwrrr napisał/a: |
poprawiona 12
Obrazek
|
Na pierwszy rzut oka widać, że z drzewami i krzewami jest coś bardzo nie tak. Maskowałeś obraz ręcznie? |
Tak maskowałem ręcznie.
Jeśli chodzi o kontrast to.. no jest lepiej. Przeczytaj jeszcze raz co napisał fatman
A kolorystyka taka, że chętnie bym to zobaczył w B&W
Pebal - Sro 04 Sty, 2012
jacekwrrr napisał/a: | Pebal napisał/a: |
Na pierwszy rzut oka widać, że z drzewami i krzewami jest coś bardzo nie tak. Maskowałeś obraz ręcznie? |
Tak maskowałem ręcznie. |
Technika DRI, czyli maskowania ręcznego, słabo się sprawdza w przypadku zdjęć krajobrazów.
mozer - Sro 04 Sty, 2012
12 - nie lepiej było pokazać w tle tego zdjęcia rzekę z mostami zamiast tych gołych drzew?
Z całej serii dla mnie broni się tylko 13 tylko przyciąłbym górę i dół do panoramki.
Przed rozpoczęciem zabawy w HDR fajnie by było wybrać najpierw jakiś ciekawy motyw
hijax_pl napisał/a: | A kolorystyka taka, że chętnie bym to zobaczył w B&W |
B&W może być ciekawe. Wprawdzie dużo szczegółów w kadrze ale można ładnie zróżnicować plany i kontrasty.
jacekwrrr - tak z godzinkę nad różnymi wersjami B&W trzeba by popracować.
Ale może łatwiej iść tam jeszcze raz i... poprawnie naświetlić wiedząc już teraz co się chce uzyskać?
Pomyśl co lepiej.
poprawione 12
jacekwrrr,
O !
I już jesteś blisko
Jak bym jeszcze miał coś poprawiać to WB bo biel na kamienaich jest niebieskawa.
Zwróć uwagę na to o czym pisal juz Pebal. Nie wiem czy zniekształcenia koloru na linii drzew (nie piszę nawet o konturach) powstały przez nałożenie niebieskiego filtra połówkowego na górną połowę zdjęcia (takie mam wrażenie)...
W każdym razie dołożyłbym maskę do tej wartswy i delikatnie je wydobył, żeby pozbyć się tej niebieskości.
12. sugestie
arietiss - Pią 06 Sty, 2012
17.
W końcu zima...
Aszex - Sob 14 Sty, 2012
18
muzyk - Sob 14 Sty, 2012
To jest HDR?
Aszex - Sob 14 Sty, 2012
ta, z 5
kufel - Sob 14 Sty, 2012
przydałoby sie trochę więcej szczegółów w cieniach. no chyba że tam w Łodzi tak ciemno macie
hijax_pl - Sob 14 Sty, 2012
Aszex, fotki nocne nie robi się w nocy
Aszex - Sob 14 Sty, 2012
kufel, bo hijax wyłączył światło w części miasta...
hijax_pl, a kiedy?
kufel - Sob 14 Sty, 2012
Aszex napisał/a: | hijax_pl, a kiedy? | w czasie tzw "blue hour"
Aszex - Sob 14 Sty, 2012
a co to?
moronica - Sob 14 Sty, 2012
http://lmgtfy.com/?q=blue+hour
Aszex - Sob 14 Sty, 2012
czyli to?
http://forum.optyczne.pl/...p=322665#322665
serio pytasz?
kufel - Sob 14 Sty, 2012
Aszex, tak. sam w tym wątku pisałes o blue hour
Aszex - Sob 14 Sty, 2012
No właśnie o to mi się rozchodzi. Ciekawy jestem opinii o kompozycji, estetyce itd, ale na litość, bez takich podstaw jak blue hour czy że krzywo... Po prostu nie zawsze można focić o tej porze lub zdążę.
Aszex, w niuanse mozna sie zaglebiac w przypadku dobrego zdjecia. jesli podstawy nie graja to juz ciezko
Aszex - Sob 14 Sty, 2012
moronica,
Cytat: | Polską fotografią rządzi internet. Do czego to prowadzi? Ja na przykład usłyszałem ostatnio, że moje zdjęcie jest beznadziejne bo ma słaby histogram. Szczerze mówiąc zamurowało mnie. Nie byłem w stanie wydusić z siebie żadnego zdania rozsądnej obrony. Tempora mutantur... Kiedy zaczynałem fotografować na poważnie brałem udział w serii konkursów na łódzką fotografię miesiąca. Jury na żywo mówiło o przyniesionych zdjęciach. O ich kompozycji, nastroju, sensie, etc. Kwestie stricte techniczne naprawdę były mniej istotne - wszyscy bowiem (tak uczestnicy jak i jurorzy) wiedzieli, że techniczna poprawność jest początkiem zdjęcia a nie jego końcem. No i nikt nie wykreślał krzywych charakterystycznych... |
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13938
To tak do blue hour...
Aszex, od kiedy swiatlo w fotografii jest kwestia czysto techniczna?
kufel - Sob 14 Sty, 2012
Aszex, ale tu nikt nie odnosi się do tego jak wygląda histogram Twojego zdjęcia. ja mam to gdzies jak on wygląda. A to że wiele osób poleca robić nocne zdjęcia w czasie blue hour to nie dlatego ze tak sie przyjęło tylko dlatego że są ku temu jakieś konkretne powody.
hijax_pl - Sob 14 Sty, 2012
Aszex, nie wiem o której wczoraj była blue hour
Ale strzeliłem pstryka który absolutnie mi się nie podoba, a na złość nie powtórzyłem go. Pech...
Jednak jest idealnym przykładem na foty nocne
kufel - Sob 14 Sty, 2012
a teraz Aszex, biorac za przykład zdjęcie hijax_pl, wyobraź sobie jak by ono wyglądało gdyby było zrobione przy całkowicie ciemnym, czarnym niebie. już wiesz czemu tak często poleca sie robienie zdjęć w czasie blue hour?
Aszex - Sob 14 Sty, 2012
moronica, nie wykręcaj kota na lewą stronę...
hijax_pl, kufel, białe sanie na tle nieba z Wawy? hmm... niet...
kufel - Sob 14 Sty, 2012
Aszex napisał/a: | hijax_pl, kufel, białe sanie na tle nieba z Wawy? hmm... niet... | hm?
Aszex, porownales uwage, ze warto robic zdjecia nocne o innej porze (a co sie z tym jednoznacznie wiaze - przy innym swietle), do oceniania zdjecia po histogramie. i kto tu co wykreca? identyczna uwage mogles rownie dobrze uslyszec 50 lat temu, nie ma to nic wspolnego z technicznym onanizmem czy internetem. swiatlo bylo kluczowym elementem fotografii od jej zarania, w koncu od niego pochodzi termin fotografia
poza tym
fotopolis napisał/a: | techniczna poprawność jest początkiem zdjęcia a nie jego końcem |
ma podobne przeslanie do mojej wypowiedzi tutaj
Cytat: | w niuanse mozna sie zaglebiac w przypadku dobrego zdjecia. jesli podstawy nie graja to juz ciezko |
gdyby na tym zdjeciu dzialo sie cos unikalnego, cos uchwyconegoo czego nie mozna bylo powtorzyc o innej porze to rozumiem, ze mozna by bylo dyskutowac czy ta niebieska godzina jest taka istotna. ale tu to zdjecie mozna powtorzyc jeszcze chocby i 20 razy
mozer - Sob 14 Sty, 2012
Aszex, pogódź się z tym, że to zdjęcie jest po prostu kiepskie. Obrona nie ma sensu
Aszex - Nie 15 Sty, 2012
kufel, że te sanie wolę na tle czarnego nieba
moronica, że uwaga o blue hour jest tak mało istotna jak dyskusja o histogramie.
Cytat: | Jury na żywo mówiło o przyniesionych zdjęciach. O ich kompozycji, nastroju, sensie, etc. Kwestie stricte techniczne naprawdę były mniej istotne. |
I to mnie bardziej interesuje. Uwagi typu że krzywe lub o blue hour nie. I nie, tego zdjęcia nie można powtórzyć 20 razy, bo teraz częściej niebo szare i słońce nie przebija się przez chmury, a dwa w tych godzinach nie mogę latać z aparatem i statywem... Pisałem już o tym.
mozer napisał/a: | Aszex, pogódź się z tym, że to zdjęcie jest po prostu kiepskie. Obrona nie ma sensu |
mozer, to jest przykład kiepskiej opinii. Pochwała typu "fajne", "ładne" itd jest ok. Jednak przy takiej jak powyżej wskazane jest powiedzieć dlaczego. Recenzja krytyczna ma na celu pokazanie komuś błędów i jak można je poprawić-służy rozwojowi. W innym przypadku lepiej milczeć.Zdarzają się osoby, które chcą poprawić swoją samoocenę kosztem kogoś i krytykują tylko w tym celu. Oczywiście nie piszę o Tobie tylko ogólnie.
Nie bronię go. Jak napisałem wcześniej czekam na konstruktywną opinię i na takiej mi zależy: jak dobrze, to co; jak źle, to co.
hijax_pl - Nie 15 Sty, 2012
Wolisz na tle czarnego nieba. Spoko. Tyle, że na Twoim zdjęciu kompletnie nie widzę gdzie to niebo jest. Strasznie sie rozlało po całym kadrze...
Pech, że właśnie jadę na delegację bo chętnie sam bym pstryknął wystrój Piotrkowskiej
Aszex - Nie 15 Sty, 2012
Pietryna jak Pietryna... Ale Manufa...
mozer - Nie 15 Sty, 2012
Aszex, normalnie piszę, ale nie chciałem powtarzać po poprzednikach, którzy już napisali co jest nie tak Ogólnie poza kolorystyką kadr jest mało porywający i tyle.
moronica - Nie 15 Sty, 2012
Aszex napisał/a: | moronica, że uwaga o blue hour jest tak mało istotna jak dyskusja o histogramie.
Cytat: | Jury na żywo mówiło o przyniesionych zdjęciach. O ich kompozycji, nastroju, sensie, etc. Kwestie stricte techniczne naprawdę były mniej istotne. |
|
znaczy sie, ze kompletnie jej nie zrozumiales. z ponizej wymienionych nastroj czesto tworzy wlasnie swiatlo, zwlaszcza jak na zdjeciu niewiele sie dzieje w sensie akcji czy fabuly. bo co tu sie dzieje? samochod sobie stoi tylem do aparatu. jakiekolwiek dywagacje o sensie zawartym w tym zdjeciu bylyby dopisywaniem filozofii
kompozycja - gdyby zamiast tej taksowki stalby tam czlowiek czy parka, ostrosc byla na nich a rozmyte lampki opatulalyby ich swiatlem to by bylo fajnie. a tak jest nijako. dodatkowo ta lampa w lewym gornym rogu z punktu widzenia kompozycji nie powinna sie tam znalezc
kruszysz kopie o slabe zdjecie
krzysiekvtec - Wto 17 Sty, 2012
.19
Nie wiedziałem jak złapać ale wiem ze fajne można z tego wydobyć zdjecie:)
hijax_pl - Wto 17 Sty, 2012
krzysiekvtec, jakoś nie widzę potrzeby stosowania HDRa...
KwusheR - Wto 17 Sty, 2012
Ja także. Gdybyś stanął na wprost drzwi to mógłbyś fajną kopozycję zbudować.
kasiakaaz - Sro 18 Sty, 2012
krzysiekvtec napisał/a: | Nie wiedziałem jak złapać ale wiem ze fajne można z tego wydobyć zdjecie:)
|
Fakt, ma potencjał, wróć tam i pokombinuj przede wszystkim z kadrem. Jak rozumiem HDR tutaj, polega na obróbce - mz zbyt pojechana, ale można by coś fajnego wykrzesać...
KwusheR - Nie 22 Sty, 2012
20
21
22
wild whisper - Nie 22 Sty, 2012
No to ja zapodam Portret HDR ( mam nadzieję, że mieści się w temacie?)
23.
[ Dodano: Nie 22 Sty, 2012 13:10 ]
24.
25.
komor - Nie 22 Sty, 2012
KwusheR, 20 troszkę krzywa, ale fajna, choć ja bym nieco przyciemnił całość, żeby zwiększyć naturalność. 22 też chyba leci, co?
wild whisper, wszystkie trzy mi się podobają. Witamy w wątkach tematycznych.
moronica - Nie 22 Sty, 2012
mi 24 najbardziej, swietnie woda wyszla, brak charakterystycznych dla hdr mankamentow, pozostale rowniez przyjemne
kufel - Nie 22 Sty, 2012
wild whisper, wszystkie trzy udane, 25 chyba naj dla mnie.
fatman - Nie 22 Sty, 2012
wild whisper, 24 bardzo mi leży. Pozostałe również.
arietiss - Nie 22 Sty, 2012
wild whisper, dobre! W czym robisz?
Kinga - Nie 22 Sty, 2012
wild whisper 23 jest świetne w fajnym klimacie i 25 tez mi sie bardzo podoba
wild whisper - Nie 22 Sty, 2012
arietiss napisał/a: | wild whisper, dobre! W czym robisz? |
robiłem w photomatix...
Portret i Toruń z jednego Rawa, mostek z trzech naświetlanych co 2 ev, ale i tak rozkontrastowywane, i kontrastowane na nowo po złożeniu w lightroom. W sumie na czuja, bez gotowej recepty. Do każdej foty trzeba niestety zawsze podejść indywidualnie. Dzięki za komentarz.
mozer - Pon 23 Sty, 2012
wild whisper, ale wiesz, że składając zdjęcia zrobione z jednego RAWa nic nie zyskujesz na dynamice tonalnej?
witkot - Pon 23 Sty, 2012
wild whisper -Wszystkie trzy bardzo na TAK.
baracuda - Pon 23 Sty, 2012
26.
wild whisper - Pon 23 Sty, 2012
mozer napisał/a: | wild whisper, ale wiesz, że składając zdjęcia zrobione z jednego RAWa nic nie zyskujesz na dynamice tonalnej? |
Zyskuję jednak na kontraście tonalnym
A poprzez dopieszczoną technikę własnej postprodukcji... osiągam często ze swojej suszareczki i obiektywu kitowego, jak i pozostałych szkieł ( m42) jakość zdjęć lepszą niżeli bez całej tej zabawy... nawet z jednym Rawem.
Ala HDR często robie dużo lepsze wrażenie- bardziej naturalne, niżeli HDR z 7 różnych klatek .
mozer- zrób sobie portret x3 i złóż HDR )
Wywołuję rawa do co najmniej 3 jpegów, zróżnicą ok 2ev.
Myślę, że efekt często dużo lepszy jak ganianie z suwakami.
najpierw trzeba ogarnąć jeden plik a nie rzucać się na 3,5,7... jak wspominałem- za krótko fotografuję.
hijax_pl - Pon 23 Sty, 2012
W LR to przesunięcie zaledwie 3 suwaków w końcowe pozycje. Nic specjalnego
wild whisper - Pon 23 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | W LR to przesunięcie zaledwie 3 suwaków w końcowe pozycje. Nic specjalnego |
I wtedy wychodzi nam coś ala kadry z gier końca lat '90 gdzie mimo wszystko grafika sobie nie poradziła . Sam lightroom to za mało . Dla mnie mija się z celem robienie wszystkiego w technice HDR, tę należy tylko stosować gdy aparat sobie nie radzi z rozpiętością...
Czy na zdjęciach które podałem wyżej? Jest coś nie tak z rozpiętością tonalną? Jest mała, albo plik jest gdzieś niedoświetlony, prześwietlony, albo brakuje kontrastu? Suwaki w LR pozwalają na wiele, ale to wciąż za mało, są jeszcze pędzle i ok, tu już lepiej, bo można selektywnie wpływać na obraz, ale to również za mało... z resztą kto powiedział, że wszyscy musimy odbywać ten sam rytuał postprodukcji... ). Liczy się tylko efekt końcowy- nic więcej.
[ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 22:17 ]
hijax_pl napisał/a: | W LR to przesunięcie zaledwie 3 suwaków w końcowe pozycje. Nic specjalnego |
Patrzę w twoją galerię i zastanawiam się dlaczego nie używasz tych trzech suwaków zatem?
Aetius - Wto 07 Lut, 2012
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
moronica - Wto 07 Lut, 2012
Aetius, zarowno tu jak i w twoich zdjeciach w krajobrazach wydaje mi sie, ze zastosowanie techniki HDR odbiera im urok. zdjecia zamiast byc kolorowe i egzotyczne robia sie ciezkie i zaszumione. na twoim miejscu raczej popracowalabym nad kompozycja niz probowala w ten sposob upiekszac zdjecia
Dzięki nie próbuję ich upiększać, po prostu to są jakieś tam próby pracy z tym co normalnie wygląda tak sobie jeśli chodzi o światło i kolor... może trochę przesadziłem rzeczywiście z poziomem HDRu
Aszex - Wto 07 Lut, 2012
koniec świata to w grudniu...
też miałem takie skojarzenia jak mi te chmury takie wyszły po przeróbce
fatman - Wto 07 Lut, 2012
Z całej serii podoba mi się tylko 33.
Tu i technika i obróbka jest na miejscu.
wild whisper - Wto 07 Lut, 2012
fatman napisał/a: | Z całej serii podoba mi się tylko 33.
Tu i technika i obróbka jest na miejscu. |
33 technicznie niestety też leży. Zbyt forsowany materiał, wyszedł szum, artefakty, posypał się kontrast, legło światło ... wrrr. Najpierw jeden plik, nawet suwaczkami, ale ostrożnie. Przeciąganie suwaków o kilka stopni tak by dało szybki efekt to nie najlepsze wyjście.
I powtórzę, nie każda scena wymaga techniki HDR. Stosujmy tę tylko wtedy kiedy aparat nie radzi sobie z rozpiętością tonalną rejestrowanej sceny. W każdym innym wypadku to troszkę mija się z celem. Dobra fota musi być dobra od podstaw, hdr może nam tylko pomóc w czytelniejszej prezentacji. Nie powinien być tematem samym w sobie.
Foty przekontrastowane, przekolorowane a tematycznie nie wiadomo o co chodzi. Nie tędy droga :/
hijax_pl - Sro 08 Lut, 2012
wild whisper napisał/a: | W każdym innym wypadku to troszkę mija się z celem. | No chyba, że - jak sam pisałeś kiedyś - chcesz coś zyskać na kontraście lokalnym
cybertoman - Czw 09 Lut, 2012
34-ty, radosny, nieprostowany pstryk.
komor - Sob 11 Lut, 2012
Dyskusja o technikaliach HDR i powodach jej używania została wydzielona do działu Warsztat foto, literatura, teoria, art do wątku HDR - dyskusja o technice i jej zastosowaniach.
fatman - Nie 12 Lut, 2012
Brawo komor !
szymon.k - Pią 17 Lut, 2012
35. Witam i pozdrawiam wszystkich. To mój pierwszy panoramo-hdr. Proszę o oceny i rady co ew poprawić.
mozer - Pią 17 Lut, 2012
szymon.k, dla mnie całkiem ok, ale czy tu hdr był potrzebny?
Wydaje mi się, że tak bo w oryginale fotki były bardzo mało kontrastowe i dopiero po nałożeniu trzech ujęć i pobawieniu się suwakami udałe się je wyciągnąć.
hijax_pl - Pią 17 Lut, 2012
szymon.k napisał/a: | Wydaje mi się, że tak bo w oryginale fotki były bardzo mało kontrastowe | Technika HDR nie służy do wyciągania kontrastów z mdłego zdjęcia, ale by zachować kontrast bardzo kontrastowej sceny
szymon.k, a możesz wkleić jako przykład obrazek sprzed "uhadeerowania"?
mozer - Pią 17 Lut, 2012
szymon.k, jak wyżej. Nie chcę bez sensu krytykować tylko może dokładasz sobie roboty
A HDR przydaje się właśnie przy dużych kontrastach, przy małych jest zbędny.
hijax_pl teraz mogę wstawić tylko jedną z trzech fotek które składają się na całe ujęcie, myślę że to ci pozwoli ocenić moje intencje dla których zdecydowałem się zrobić pseudo "hdr-a" gdyż po złożeniu tych trzech cząstkowych fotek w panoramę, wykonałem hdr z trzykrotnego nałożenia tego ujęcia z korekcją ekspozycji już w programie, a potem bawiłem się suwakami i wyszło moim zdaniem całkiem znośnie. Piszę że to pseudo hdr bo zdaję sobie sprawę z uproszczonej formy wykonania jak również z braku doświadczenia w tej dziedzinie. Poniżej oryginalna fotka /jedna z trzech, ale to myślę że ci wystarczy/
36.
To tak na szybko... Obróbka JPGa prymitywna (gięcie krzywych i takie tam) + filtr ND na chmury. Zajęło to z 20s...
Pokazuję to tylko w celu zobrazowania ile da się zrobić bez stosowania "hadeera"
Hijax_pl jak to mówią nieraz nie trzeba odkrywać ameryki żeby coś zrobić, jednak ludzka natura jest taka że zawsze sobie komplikujemy nasze działania. Ja się męczyłem, męczyłem i w końcu wymęczyłem a trwało to pewnie ze 2h.
mozer - Pią 17 Lut, 2012
Mi wyszło tak:
Przy okazji, hijax_pl, umiesz coś takiego zrobić bez stosowania ND? W programach które tego nie mają może być problem...
fajnie że moje foto służy jako materiał instruktażowy. Może coś jeszcze wrzucić?
mozer - Pią 17 Lut, 2012
szymon.k, a robisz w RAWach? Z RAWa jeszcze więcej dałoby się wyciągnąć - może nie wylazłby taki szum na chmurach.
A no i to zdjęcie dałoby się naświetlić lepiej - chyba, że to jest tylko "środkowa" ekspozycja.
PS. Mnie to tak średnio bawi obrabianie cudzych zdjęć, to tak w ramach odpowiedzi na pytanie
cybertoman - Pią 17 Lut, 2012
mozer,
Cytat: | W programach które tego nie mają może być problem... | Ktore masz na mysli?
mozer - Pią 17 Lut, 2012
cybertoman, DPP ma? Dawno nie używałem.
mozer, DPP to ma "Transfer to photoshop". Uzywalem dzisiaj (nowym DPP mozna otworzyc RAWy z G1X.)
mozer - Pią 17 Lut, 2012
cybertoman, ale ja mówię o filtrze gradientowym - co to ma wspólnego z tą opcją?
No... tak sie realizuje filtry w DPP.
mozer - Pią 17 Lut, 2012
cybertoman, PS jako filtr? Niezbyt tanie rozwiązanie
Generalnie w moim komentarzu chodziło o to, że nie każdy ma dostęp do narzędzi typu LR - wtedy HDR może być najprostszym rozwiązaniem.
Moze nie PS ale PSE? Znacznie tańszy
Jest tez RawTherapee czy DarkTable i inne... Gimp. W czym problem?
kufel - Pią 17 Lut, 2012
szymon.k, 35 ogólnie fajne, ale jak już zostało napisane hdr nie koniecznie jest tu potrzebny warto poznać możliwości jakie daje RAW i jego obróbka.
szymon.k - Sob 18 Lut, 2012
kufel zgadza się, już koledzy wcześniej pokazali mi spore możliwości obróbki samego jpg-a, a teraz zaczynam ćwiczyć na rawach.
90s - Wto 06 Mar, 2012
Witam pierwszy raz wrzucam swoje prace więc proszę nie kopać za mocno.
37.
Khajuraho temples by Sanches90s, on Flickr
dj_tomek - Wto 06 Mar, 2012
Ze wszystkich błędów, a jest ich sporo, rzuca mi się najbardziej w oczy to, że podbiłeś kolorystykę na niebie, zapominając o jego niższej partii ( koło drzewa szczególnie)...
90s - Wto 06 Mar, 2012
dj_tomek dzięki za zwrócenie uwagi a pozostałe błędy?
dj_tomek - Wto 06 Mar, 2012
Wydaje się wybitnie nieostre między innymi;)
90s - Sro 07 Mar, 2012
To prawda wynik dużego pomniejszenia zdjęcia i nie wyostrzania go.
to stare foto.
38.
Oslo at sunset by Sanches90s, on Flickr
39.
Guns from old fortress on Hovedoya by Sanches90s, on Flickr
40.
Oslo at sunset 2 by Sanches90s, on Flickr
dj_tomek - Sro 07 Mar, 2012
W 38 lewy górny róg chyba zbyt podciągnięty na niebiesko, ale i tak wymiata całokształt :D
90s - Czw 08 Mar, 2012
Dzięki, czyli reasumując niebo powinno być na całej długości i szerokości takiego samego koloru? poza widoczną winietą?
Można gdzieś zobaczyć Twoje prace?
41.
Norway by Sanches90s, on Flickr
dj_tomek - Czw 08 Mar, 2012
Wydaje mi się, że zdecydowanie nie może byc całe jednego koloru, jednak ten niebieski w lewym rogu, zbyt odbiega, nie wiem jak inni uważają
Jak chcesz zobaczyć moje pstryki to kliknij pod tym postem w "profil" później zobacz wszystkie posty, nie ma tego dużo więc od razu znajdziesz
forsyth - Nie 18 Mar, 2012
Moj HDRek z Puszczy Kozienickiej
42.
Walczykk - Sro 21 Mar, 2012
39 i 40 jest fenomenalna w moim odczuciu
witkot - Sro 21 Mar, 2012
Do odważnych świat należy.Tak dla zabawy mój HDR-ek.
Liczne uwagi i wskazówki techniczne mile widziane.
Pozdrawiam
43.
Sunders - Sro 21 Mar, 2012
witkot 43 wyszło Ci fajnie
fatman - Sro 21 Mar, 2012
witkot, robisz bardzo ciekawe zdjęcia Śląska. Podobają mi się. Tak trzymaj Stary!
Wyobrażam sobie, że to ujęcie machnąłeś zchodząc z hałdy po zrobieniu tej kałuży o wschodzie. Zgadłem ?
forsyth - Czw 22 Mar, 2012
witkot napisał/a: | Do odważnych świat należy.Tak dla zabawy mój HDR-ek.
Liczne uwagi i wskazówki techniczne mile widziane. |
bardzo ładne zdjęcie, nie przesadziłeś z suwakami.
witkot - Czw 22 Mar, 2012
Sunders,fatman,forsyth -Ukłony za komentarze.
fatman -Potrafisz zmotywować do pracy Pierwsza była kałuża a potem kopalnia.
Wpadnij kiedyś to zrobimy sobie spacerek po tych hałdach
forsyth- Cytat: | nie przesadziłeś z suwakami |
To pytanie czy ocena ?
mozer - Czw 22 Mar, 2012
witkot, mi by nie przeszkadzało jakby nie było halo wokół najwyższego budynku
witkot - Pią 23 Mar, 2012
mozer -I to jest to.Jestem nowicjuszem w tej kategori więc tego typu uwagi bardzo mi cenne.Następnym razem muszę dokładnie wypatrywać detali.Dzięki
ps.ten wysoki budynek to tzw."skip".W środku jest potężna maszyna wyciągająca węgiel na powierzchnię ziemi.Miałem kiedyś okazję usiąść za sterami tego potwora
http://www.youtube.com/watch?v=ch6CbVsuo5o
fatman - Sob 24 Mar, 2012
witkot, ...Rybnik mówisz...
Dzięki za zaproszenie. Odezwę się na priva jak będe się wybierał w tamte strony.
Na Śląsku bywam średnio raz w miesiącu.
Shibuya - Wto 27 Mar, 2012
Piękne HDR'ki robicie
Ja dopiero zaczynam więc proszę o komentarze.
44.
fatman - Wto 27 Mar, 2012
Shibuya, kadruj uważniej. Ten fragment drzewa z prawej nie potrzebnie. Albo oba drzewa (ramka) albo lekko w lewo. Ten napis o koksie bym wyciął.
Obróbka ok jak na debiut. No... może do nieba nad budynkiem bym sie przyczepił
Szczerze mówiąc to na kadr nie zwracalam zupelnie uwagi,pstryknęłam,żeby mieć na czym ćwiczyć. Nie planowałam tuwstawiać Dom stoi przy ruchliwej drodze,więc zalezało mi tylko na tym,żeby aut nie było Ale w w sumie słuszna uwaga,jak już coś robić to porządnie.
A co do tego nieba, co byś zmienił ?
hijax_pl - Wto 27 Mar, 2012
Shibuya napisał/a: | A co do tego nieba, co byś zmienił ? | Zbyt mocny lokalny kontrast, dzięki czemu wyszło halo.
Z ilu zdjęć składałaś?
mozer - Wto 27 Mar, 2012
Shibuya, na Twoim miejscu jeszcze bym tam wrócił i pokombinował, bo obiekt jest ciekawy
Z 3 zdjęć robionych z ręki
apo5 - Pią 30 Mar, 2012
45.
troszkę dramatyzmu
witkot - Pią 30 Mar, 2012
apo5 -- Fajnie wyszło.Podoba mi się szczególnie niebo.Winieta OK
Używałeś dodatkowa jakiegoś filtra (jak mogę zapytać)
apo5 - Pią 30 Mar, 2012
Wietrzna pogoda sprzyja takim układom chmur Generalnie zdjęcie robione rybim bez żadnych filtrów. Łączenie w HDR luminace na mantiuku'06 - potem juz tylko obróbka w PS i odrobinka w lightroomie. Jak tak oglądam na świeżo na drugi dzień to troszkę przesadziłem z saturacją.
90s - Sro 04 Kwi, 2012
kapitalna fota apo5
[ Dodano: Nie 08 Kwi, 2012 16:07 ]
Po uwagach dj_tomek postanowiłem poprawić tą prace.
Khajuraho temples vol.2 by Sanches90s, on Flickr
k33l - Sob 05 Maj, 2012
47.
KwusheR - Sob 05 Maj, 2012
47 - hdr raczej nie był tu potrzebny. Za jasny brzeg i niebo.
fatman - Sob 05 Maj, 2012
i drzewa są promieniotwórcze.
raf7775 - Wto 08 Maj, 2012
48.
KwusheR - Wto 08 Maj, 2012
Takich hdr'ów nie lubię. Pojechana trawka i niebo, halo dookoła murów. Kadr ciasny - kadrowałbym w połowie trawki.
Aszex - Wto 08 Maj, 2012
Mi się podoba, ale gdzie Ty widzisz halo?
raf7775 - Wto 08 Maj, 2012
Każdy ma prawo do własnego zdania ale halo, to ja też nie widzę.
mozer - Sro 09 Maj, 2012
raf7775, wokół krawędzi murów widać jasną poświatę.
Aszex - Sro 09 Maj, 2012
Cytat: | raf7775, wokół krawędzi murów widać jasną poświatę |
a to nie chmury? no chyba że mam pomroczność jasną lub kitowy monitor
hijax_pl - Sro 09 Maj, 2012
Aszex napisał/a: | lub kitowy monitor | Masz kitowy monitor
Aszex - Sro 09 Maj, 2012
a nawet 2
rafal.adamczyk - Sro 09 Maj, 2012
Zamek w Blackness, niedaleko Edynburga (Szkocja). Nie zabrałem statywu, więc strzelone z trawki
49.
mozer - Sro 09 Maj, 2012
rafal.adamczyk, w sumie fajna perspektywa wyszła, ale ja jednak bym wyprostował budynek
komor - Sro 09 Maj, 2012
Za mozerem, fajne ale bym wyprostował. A tak przy okazji, to czy taki budynek można nazwać zamkiem, czy raczej pałacem?
komor napisał/a: | Za mozerem, fajne ale bym wyprostował. A tak przy okazji, to czy taki budynek można nazwać zamkiem, czy raczej pałacem? |
"Castle in Blackness". Ja też jestem za pałacem, ale każdy jeden Polak nazywa to zamkiem
Sunders - Sro 09 Maj, 2012
A ja starałbym się jednak zmienić perspektywę
komor napisał/a: | czy taki budynek można nazwać zamkiem, czy raczej pałacem? |
Zdecydowanie zamkiem: http://www.google.pl/sear...iw=1536&bih=770 , tylko perspektywa obrana przez rafal.adamczyka powoduje, że masz wątpliwości.
[ Dodano: Sro 09 Maj, 2012 14:02 ]
rafal.adamczyk napisał/a: | każdy jeden Polak nazywa to zamkiem |
I w tym przypadku każdy Polak /oprócz Ciebie/ robi słusznie
To dlatego, że zamki kojarzą mi się z fosą, zwodzonym mostem i kilkoma wieżami
Aszex - Sro 09 Maj, 2012
Sunders napisał/a: | tylko perspektywa obrana przez rafal.adamczyka powoduje, że masz wątpliwości. |
ot i cała prawda o fotografii
rafal.adamczyk, świetne zdjęcie
Sam z ciekawości sprawdziłem, jak to drzewniej bywało.
Zamek – według prof. Bohdana Guerquina[1] zespół elementów warownych i budynków mieszkalnych powiązanych w zamknięty obwód obronny, który to zespół powstał w ustroju feudalnym jako ośrodek władzy książęcej, siedziba możnowładcy, siedziba rycerza lub placówka militarna. Zasadniczą cechę takiego zespołu stanowi zamknięty obwód obronny początkowo w postaci wałów lub konstrukcji drewniano-ziemnej, a w następnych okresach murowany.
Podobnie uważał prof. Janusz Bogdanowski, który zaproponował następującą definicję: zamek to samodzielne dzieło obronne o zabudowie zwartej, powstałe w okresie średniowiecza, łączące dominującą funkcję obronną z mieszkalną i gospodarczą. Zamek przystosowany był do obrony zamkniętym obwodem obronnym.
/wiki/
Aszex, a pałac to reprezentacyjna budowla mieszkalna pozbawiona cech obronnych, czyli ...
Aszex - Sro 09 Maj, 2012
chili
[ Dodano: Sro 09 Maj, 2012 14:29 ]
ale ...
Cytat: | Rezydencja – reprezentacyjna siedziba biskupia, królewska, książęca, wielkopańska, zbudowana na wsi lub w mieście.
Może być pojedynczym budynkiem (zamkiem, pałacem) lub zespołem budynków (w połączeniu z zabudowaniami gospodarczymi, parkiem z pawilonami itp.). Rozróżnia się rezydencje letnie, zimowe i całoroczne. | /wiki/
Aszex, mieszasz bo rezydencję można mieć i w zamku i/lub w pałacu
KwusheR - Sro 09 Maj, 2012
A był pałace mające cechy obronne - palazzo di forteca. Nawet szukać daleko nie trzeba - Łańcut, Ujazd... : P
Zdjęcie fajne.
Aszex - Sro 09 Maj, 2012
No dobra. Tak było kiedyś. Mamy 3 nowobogackich. Budują od fundamentów. 1 wybudował pałac, 2 zamek, 3 rezydencję. Czym te chatki różnią się od siebie.
90s - Sro 09 Maj, 2012
49. kapitalna fotka
nie wiem dlaczego ale wpadł mi do głowy pomysł by zastąpić niebo pokojem dziecięcym by ten budyneczek wyglądał jak zabawka,trawa jako dywan
Oczywiście pokoik też zrobić z ciekawą głębią ostrości by nadać realizmu.
KwusheR napisał/a: | Łańcut, Ujazd | Oba to zamki
KwusheR - Sro 09 Maj, 2012
Sunders, o samo założenie mi chodzi ; p
mozer - Sro 09 Maj, 2012
Aszex, powiedzmy, że nie ma czegoś takiego jak "współczesny zamek". Pałac wiązałbym z siedzibą władcy, a reszta to rezydencje.
Aszex - Sro 09 Maj, 2012
mozer, współczesny zamek może być. Np. ktoś wybuduje sobie dom na kształt średniowiecznych zamków.
Dla mnie to np. jest pałac:
http://regiodom.pl/portal...zy-dom-w-polsce
Zaś współczesna rezydencja to taki większy domek
http://img.galerkiwnetrz....8_IMG_2343_.jpg
mozer - Sro 09 Maj, 2012
Aszex, ale to nie jest zamek wtedy - zamek miał służyć rzeczywistym celom obronnym.
dcs - Sro 09 Maj, 2012
Aszex,
Aszex napisał/a: | Dla mnie to np. jest pałac: |
-tylko 123 pokoje? Nie wystarczy sypialni dla wszystkich moich przyjaciółek
i będę musiał spać z paroma naraz.
Aszex - Sro 09 Maj, 2012
mozer, ale na coś co wygląda jak zamek nikt nie będzie mówił pałac
dcs - Sro 09 Maj, 2012
No a co z pałacami z piasku?
Aszex - Sro 09 Maj, 2012
no tak jak z Twoimi babkami...
komor - Sro 09 Maj, 2012
A bo kolega rafal.adamczyk sfotografował jakieś baraki a nie zamek.
http://commons.wikimedia....uk_-_641494.jpg
raf7775 - Czw 10 Maj, 2012
50.
rafal.adamczyk - Czw 10 Maj, 2012
raf7775 pokazał jak NIE powinien wyglądać HDR
pitras - Czw 10 Maj, 2012
rafal.adamczyk napisał/a: | raf7775 pokazał jak NIE powinien wyglądać HDR |
A dlaczego nie ? Pomijając fakt, że kadrował bym trochę inaczej - IMHO nie jest żle...
Sam nieco eksperymentowałem z HDR i uważam fotkę z całkiem niezłą, troszkę przekadrować, ciut mniej bajkowo i...
witkot - Czw 10 Maj, 2012
raf7775 _Technicznie wydaje mi się że to twoja lepsza praca.
A odnośnie kadru to "zerknij" na lustro po lewej.Można pomyśleć o fajnym odbiciu.
Powodzonka.
raf7775 - Pią 11 Maj, 2012
witkot,
No można, można.
pitras,
No właśnie, miało być tak inaczej, nie naturalnie.
Dziękuję za opinie.
hijax_pl - Pią 11 Maj, 2012
raf7775 napisał/a: | No właśnie, miało być tak inaczej, nie naturalnie. | I tak też wyszło. Nienaturalnie, odpychająco no i ta kompozycja...
Co ja widzę? Kaloryfer i firanki... które proszą się uprania.
PS
Technicznie jednak HDR wyszedł. Bo widać coś za oknem
raf7775 - Pią 11 Maj, 2012
hijax_pl,
Nie obrażaj mojej żony z tymi firankami.
Mogę Ci zrobić takie, że ci oczy wypali białością ale nie o to chodziło.
Aszex - Pią 11 Maj, 2012
raf7775 napisał/a: | Nie obrażaj mojej żony z tymi firankami. |
raf7775, to Ty je pobrudziłeś tak edytując hdr'a
raf7775 - Sob 12 Maj, 2012
Aszex,
51. inaczej
kasiakaaz - Sob 12 Maj, 2012
raf7775, o ile 50 można potraktować jako wprawkę w hdr, to 51 - nieeeee, nie i jeszcze raz nie. Jaki cel Ci przyświecał, że akurat te elementy kompozycji zostawiłeś pokolorowane? Poza tym spójrz w LG.
hijax_pl - Sob 12 Maj, 2012
raf7775 napisał/a: | Nie obrażaj mojej żony z tymi firankami. | Ja?
To przecież Twoja wizja te czarne firany A że ja je też widzę, to znaczy, że osiągnąłeś zamierzony cel raf7775 napisał/a: | Mogę Ci zrobić takie, że ci oczy wypali białością ale nie o to chodziło. | To może lepiej fotę, którą się będzie miło oglądało?
raf7775 - Sob 12 Maj, 2012
No może
[ Dodano: Sob 12 Maj, 2012 14:39 ]
kasiakaaz,
Taka wizja .
Strzała - Sob 12 Maj, 2012
52 (mój I HDR z jednego RAWa -2, 0, +2 EV)
co jest źle, co poprawić, na co uważać następnym razem
90s - Sob 12 Maj, 2012
A myślałem że to ja lecę po bandzie na maxa z obróbką na tym forum:)
Z definicji HDR (ang. High Dynamic Range image) - obraz o zakresie jasności (luminancja) porównywalnym do zakresu jasności widzianego przez człowieka. Zakres jasności definiowany jest jako stosunek najjaśniejszego punktu na obrazie do punktu najciemniejszego.
Sam też lubię upiększać świat widziany przez szkło ale umiar najlepszym doradzą.
Resztę wad sam sobie dopowiesz oglądając porządne zdjęcia HDR których jest masa w sieci, kup książkę,poszukaj w sieci materiałów o tej technice a sam się przekonasz że nie tędy droga kolego Strzała i Tobie raf7775 też bym polecił.
Takie HDRy nie sprawiają że słabe zdjęcie staje się dobre, one sprawiają że słabe zdjęcie wali w dno od spodu.
A te zdjęcia z GOOGLI:
1. 2. 3. 4. 5.
ophiuchus - Sob 12 Maj, 2012
Może wstawię swojego gniota.
Miejscówa trochę wyeksploatowana, ale jakoś nie miałem chwilowo lepszej koncepcji
53.
Ratusz w Zamościu by ophiuchus, on Flickr
90s - Sob 12 Maj, 2012
Strzała,
5 super
ale proponuje pomyśleć o takich np.
http://imageshack.us/phot...orzetp.jpg/sr=1
http://photoshoptutorials...04433Custom.jpg
http://1-ps.googleusercon....h7eBawRmXe.jpg
http://www.dailyhdr.com/w...e-HDR-Small.jpg
http://www.2expertsdesign...oto-hdr-012.jpg
http://www.flickr.com/pho...rer/4942007128/
to takie pierwsze lepsze co mi w łapy wpadły z google
albo ostrzej nawet ale ze smakiem
http://farm2.static.flick..._c1ea1a2165.jpg
Tak czy owak te zdjęcia są bardzo dobre bo temat i obróbka idą w parze. Nie masz dobrej bazy nie masz dobrej foty.
Aszex - Sob 12 Maj, 2012
Strzała, Strzała napisał/a: | A te zdjęcia z GOOGLI:
1. 2. 3. 4. 5. |
Z takimi to się lubi lub nie, raczej nie ma nic pośrodku.
90s, te też są trochę pojechane
http://1-ps.googleusercon....h7eBawRmXe.jpg
http://www.dailyhdr.com/w...e-HDR-Small.jpg
Dobrego hdr'a nie widać. To tak jakby focić z filtrem szarym.
Aszex, no właśnie.
Bo ktoś lubi takie, jak ja z googli dałem, a inni - takie, jak 90s
90s, fajne, prócz tych: http://photoshoptutorials...04433Custom.jpg
http://www.flickr.com/pho...rer/4942007128/
(ja muszę mieć takie, gdzie widać ten HDR i to dość znacznie )
hijax_pl - Sob 12 Maj, 2012
Takie "co widać" sie szybko przejadają. A zabawa mikrokontrastem ma niewiele wspólnego z HDRem.
90s - Sob 12 Maj, 2012
Aszex napisał/a: | 90s, te też są trochę pojechane |
bo ja też lubię podrasowane delikatniej
Aszex napisał/a: | Dobrego hdr'a nie widać. To tak jakby focić z filtrem szarym. |
zgadzam się choć raczej bym powiedział ze widać to co za oknem bo sam filtr szary nie da takiego zakresu tonalnego do tego też trzeba mieć dobry warsztat by kolor kontrast etc były jak należy.
Strzała napisał/a: | (ja muszę mieć takie, gdzie widać ten HDR i to dość znacznie ) |
ja też tak zaczynałem ze swoimi pracami, teraz na nie patrzeć nie mogę. Na te co robię teraz za jakiś czas tak samo powiem.
Ze zdjęciami jak ze smakiem, dziecko lubi tylko słodkie, potrzeba czasu by sobie go wyrobić.
kasiakaaz - Nie 13 Maj, 2012
ophiuchus napisał/a: | Miejscówa trochę wyeksploatowana, ale jakoś nie miałem chwilowo lepszej koncepcji
|
ophiuchus, może i wyeksploatowana i gdyby nie odbicie w kałuży - może zdjęcie byłoby banalne, a tak jest ciekawe. Fajnie wypatrzyłeś, dobry pomysł. Jednakże wydawa mi się, iż przy zastosowaniu techniki hdr, nie powinno być przepałów.
Strzała, mz 52 w ogóle nie potrzebowało hdr-u. Obejrzałam pozostałe, zalinkowane przez Ciebie zdjęcia i generalnie kadrowanie i kompozycja w większości nie podobają mi się. Najlepsze mz to zdjęcie nr 5, ale tam również niestarannie kadrowałeś. Trzeba było trochę szerzej, bo zdjęcie potencjał i klimacik ma. Chyba jesteś na etapie fascynacji suwaczkami dla samych suwaczków.
raf7775 - Nie 13 Maj, 2012
Pojechane hdry sa trudniejsze według mnie, bo na 100 procent znajdzie się ktoś, komu to się nie spodoba a zwykłe, to zwykłe, wiadomo do czego dążyć, do poprawności naświetlenia, kontrastu itd. dla mnie to nudne.
Te od Strzała są fajniejsze.
Strzała - Nie 13 Maj, 2012
No niestety jestem
Ale kiedyś mi to przejdzie
90s - Nie 13 Maj, 2012
Cytat: | Pojechane hdry sa trudniejsze według mnie, bo na 100 procent znajdzie się ktoś, komu to się nie spodoba a zwykłe, to zwykłe, wiadomo do czego dążyć, do poprawności naświetlenia, kontrastu itd. dla mnie to nudne.
Te od Strzała są fajniejsze. |
Nie zgodzę się, pojechany HDR zrobisz waląc suwakami na lewo i prawo lub sam automat ci takie zaproponuje. co w tym trudnego?
Moim zdaniem najtrudniejszy jest naturalny tak jak oko ludzkie widzi,i tutaj trzeba naprawdę dobry warsztat i smak mieć:)
poza tym jak jest ciekawy temat zdjęcia to masz wybór jak chcesz to zaprezentować.
jak masz nudne zdjęcie to wiadomo że się lecisz po suwakach choć i tak temat zostanie bez zmian a samo zdjęcie stanie się przerostem formy nad treścią.
Ale że są gusta i guściki stąd są zwolennicy takich i takich HDRów i to szanować należy:)
ja też sobie szukam swojego miejsca w tym temacie,i choć zjeżdżam regularnie to i tak nie wiem do końca w jaką stronę się kieruje
hijax_pl - Nie 13 Maj, 2012
"Pojechanego" HDRa użyje wtedy, gdy sie o to prosi temat zdjęcia. Jak na przykład jakaś ruina, złomowisko czy fotka "zazmarszczkowanego" staruszka
W innym przypadku to tylko "naturalny" HDR, o ile w ogóle jest potrzeba użycia tej techniki.
Ogólnie mówiąc to technika (jakakolwiek) nigdy nie jest tematem samym w sobie. I technika nie ratuje zdjęcia - co najwyżej może poprawić jego odbiór...
Zgadza się, w technice hdr są dwa nurty i abstrahując od wybranego tematu są zwolennicy naturalnego hdr i kreatywnego hdr, jedni drugich nie powinni krytykować, za obrany kierunek. Temat zdjęcia to inna sprawa.
Dla przykładu, traktor w polu, z pozoru nic ciekawego, ale przy fajnie zrobionym hdr, każdy zatrzyma oko, (oczywiście bez przesady z tymi suwakami).
[ Dodano: Nie 13 Maj, 2012 12:43 ]
Za 5min jadę do St Fagans, tam są jakieś stare angielskie traktory to coś popróbuję.
raf7775 napisał/a: | Dla przykładu, traktor w polu, z pozoru nic ciekawego, ale przy fajnie zrobionym hdr, każdy zatrzyma oko |
raf7775, i tu nie zgodzę się z Tobą. Jak traktor, jako temat będzie fajnie ujęty, to hdr może oczywiście dodać smaczku zdjęciu. Zarówno taki podkręcony, jak i nie - w zależności od koncepcji oraz wizji. Ale jeśli traktor będzie tylko byle jakim traktorem, to żaden hdr mu nie pomoże.
90s - Nie 13 Maj, 2012
traktor umieszczony w jednym z mocnych punktów kadru, sfotografowane przy zachodzie słońca na ciekawym polu.
Dla mnie baja temat pod HDRa nawet znalazłem takie foto:)
http://llantasagricolas.y...tractor_hdr.jpg
na tle większości tego co w sieci jest to perełka:)
https://www.google.com/se...iw=1680&bih=946
tak czy owak powodzenia i udanego pstrykania, ja dziś do pracy, a drugi dzień pogody dopiero na wyspach.może w przyszły weekend się uda gdzieś wybrać
Aszex - Nie 13 Maj, 2012
Generalna zasada jest jedna: zdjęcie ma się podobać autorowi, może lub nie odbiorcy. I tyle.:P
kasiakaaz, każdy temat można ciekawie przedstawić
90s napisał/a: | http://llantasagricolas.y...tractor_hdr.jpg |
ten wyjchany traktor jest niezły; te mi się też podobają: http://tiny.pl/hp2hd
Aszex napisał/a: | kasiakaaz, każdy temat można ciekawie przedstawić |
Aszex, no przecież właśnie o tym mówię.
Aszex - Nie 13 Maj, 2012
kasiakaaz napisał/a: | Ale jeśli traktor będzie tylko byle jakim traktorem, to żaden hdr mu nie pomoże. | to jak to rozumieć?
moronica - Nie 13 Maj, 2012
Aszex, chodzi o to ze jesli zdjecie bedzie dobre na starcie (swiatlo, kompozycja) to technika HDR moze dodac mu smaczku. niestety niektorzy traktuja HDR jako technike zrobienia czegos z niczego, uratowania kiepskiego zdjecia
moronica napisał/a: | Aszex, chodzi o to ze jesli zdjecie bedzie dobre na starcie (swiatlo, kompozycja) to technika HDR moze dodac mu smaczku. niestety niektorzy traktuja HDR jako technike zrobienia czegos z niczego, uratowania kiepskiego zdjecia |
dokładnie.
Aszex, powtórzę jeszcze raz:
hijax_pl napisał/a: | Ogólnie mówiąc to technika (jakakolwiek) nigdy nie jest tematem samym w sobie. I technika nie ratuje zdjęcia - co najwyżej może poprawić jego odbiór... |
Aszex - Nie 13 Maj, 2012
hijax_pl napisał/a: | hijax_pl napisał/a:
Ogólnie mówiąc to technika (jakakolwiek) nigdy nie jest tematem samym w sobie. I technika nie ratuje zdjęcia - co najwyżej może poprawić jego odbiór... |
Misiu, ale do czego to?
Do tego:
Aszex napisał/a: | to jak to rozumieć? |
Aszex - Nie 13 Maj, 2012
Cytat: | Wysłany: Dzisiaj 13:54
kasiakaaz napisał/a:
Ale jeśli traktor będzie tylko byle jakim traktorem, to żaden hdr mu nie pomoże.
to jak to rozumieć? |
to było do wypowiedzi Kasi
Uznałem, że skoro napisane wcześniej nie dotarło to powtórzę. No bo ile razy można pytać o to samo?
To w sumie nie powinno być tego wątku, w dziale nasze zdjęcia, tylko w dziale, porozmawiajmy o technikach fotografii.
Wręcz przeciwnie - wątek jest po to by pokazywać zastosowanie techniki HDR (ale nie cokolwiek stworzonego przy użyciu programu HDRowego)
raf7775 - Pon 14 Maj, 2012
54.
waperr - Pon 14 Maj, 2012
Witam po raz pierwszy
Oto moje fotki
55. Ogród Botaniczny w Łodzi
56. Tramwaje na pętli w Łodzi
57. Kominy
Co o nich sądzicie ?
Jak Wam się podobają i jakie błędy zrobiłem (o kilku wiem )?
fatman - Wto 15 Maj, 2012
waperr,
55. Pojechałeś. Wszystko świeci. Drzewa wręcz promieniują. Takie ujęcie spokojnie mieścisz w dynamice swojej matrycy (stosyjąc oczywiście filtr polówkowy z miekkim przejściem).
56. Jest OK jeżeli chodzi o obróbkę HDR ale... te tramwaje musza być ostre jak BRZYTWA !!! Podciąg deko kontast lokalny.
57. Jeżeli miał to być HDR to dlaczego liście są czarne (sylwetkowe) ? Jak sie bawić to na wszystkich planach.
[ Dodano: Wto 15 Maj, 2012 09:10 ]
raf7775,
54. ZA bardzo pojechałeś i zdjęcie wyszło płaskie. Podmaskuj tę obróbkę chociaż delikatnie tak aby widać było plany i zdjęcie nabrało głębi. Miejsce ma potencjał.
waperr - Wto 15 Maj, 2012
Dzięki fatman.
Właśnie o takie uwagi i chodziło, postaram się następnym razem poprawić ;p
raf7775 - Pią 18 Maj, 2012
58
Aszex - Pią 18 Maj, 2012
czy niebo było aż tak jasne?
raf7775 - Pią 18 Maj, 2012
59.
[ Dodano: Pią 18 Maj, 2012 22:07 ]
Aszex,
Jeśli, to pytanie do mnie, to niebo tu jest zachmurzone, przez większą część roku
[ Dodano: Pią 18 Maj, 2012 22:28 ]
60.
AuThoR - Sob 19 Maj, 2012
raf7775, a co to za szkło kupiłeś do d90? fisza?
raf7775 - Sob 19 Maj, 2012
Tak.
Strzała - Sob 19 Maj, 2012
61. Bijcie zabijcie
będę tak długo wrzucał, aż się nie nauczę
Aszex - Sob 19 Maj, 2012
Strzała napisał/a: | Bijcie zabijcie |
za nudzenie?
Strzała - Sob 19 Maj, 2012
Aszex napisał/a: | Strzała napisał/a: | Bijcie zabijcie |
za nudzenie? Obrazek |
Ja tego nie napisałem
raf7775 - Nie 20 Maj, 2012
Strzała,
Moim zdaniem, drzewa powinny być całe i więcej ostrości,przecież, to nie mglisty poranek, żeby tak rozmywać.
[ Dodano: Nie 20 Maj, 2012 19:08 ]
62, Duma Cardiff.
[ Dodano: Nie 20 Maj, 2012 19:39 ]
63, symetrycznie
[ Dodano: Nie 20 Maj, 2012 19:40 ]
Powinno być 63 ale za późno na edycję.
jacekwrrr - Pią 25 Maj, 2012
64. Proszę o opinie.
AuThoR - Pią 25 Maj, 2012
Ten budynek złapał za dużo zafarbu zielonego....i wg mnie źle kontrastuje z górną częścią...niebo kontrastowe a budynek (przez tą zieleń) jakby mdły
64.b Mam nadzieje że o to chodziło. Poprawione zdjęcie.
[ Dodano: Pią 25 Maj, 2012 21:11 ]
AuThoR napisał/a: | Ten budynek złapał za dużo zafarbu zielonego....i wg mnie źle kontrastuje z górną częścią...niebo kontrastowe a budynek (przez tą zieleń) jakby mdły |
Dziękuję bardzo za podpowiedź, muszę o tym pamiętać zawsze. Jeszcze raz dzięki.
jacekwrrr napisał/a: | Dziękuję bardzo za podpowiedź, muszę o tym pamiętać zawsze. Jeszcze raz dzięki. |
Moja podpowiedź nie za dużo ci daje bo fotografia jest odbierana indywidualnie...jednym się podoba drugim nie...
Nie ćwiczę techniki HDR, ale zdjęcia z tej strony nie za bardzo do niej nawiązują......ale mimo wszystko 63 mi się bardzo podoba
62 trochę za bardzo wygięte
AuThoR napisał/a: | jacekwrrr napisał/a: | Dziękuję bardzo za podpowiedź, muszę o tym pamiętać zawsze. Jeszcze raz dzięki. |
Moja podpowiedź nie za dużo ci daje bo fotografia jest odbierana indywidualnie...jednym się podoba drugim nie...
Nie ćwiczę techniki HDR, ale zdjęcia z tej strony nie za bardzo do niej nawiązują......ale mimo wszystko 63 mi się bardzo podoba
62 trochę za bardzo wygięte |
Wszystko się zgadza ale zwróciłeś mi słuszną uwagę o zafarbie zielonym na budynku i miałeś 100% racje. Napisz czy teraz jest ok.
Wg mnie teraz ok jeśli te rysunki miały ogólnie tendencje na zielony...wcześniej mimo tendencji dla mnie było mdło...
AuThoR napisał/a: | Wg mnie teraz ok jeśli te rysunki miały ogólnie tendencje na zielony...wcześniej mimo tendencji dla mnie było mdło... |
Tak, tendencja zielonego na graffiti. Faktycznie na pierwszym zdjęciu budynek mdły.
raf7775 - Wto 05 Cze, 2012
AuThoR,
Dzięki za opinię.
Uczę się rybiego oka, no i jak widać, można nim zrobić całkiem mało krzywe jak i bardzo krzywe zdjęcie, w zależności od kąta pochylenia obiektywu.
pablopicasso - Pią 08 Cze, 2012
65a.
65b.
KwusheR - Pią 08 Cze, 2012
pablopicasso, za bardzo pojechane. Nie lubię gdy technika HDR staje się tematem zdjęcia.
raf7775 - Pią 08 Cze, 2012
Mi się podoba.
dzieki
mozer - Pią 08 Cze, 2012
pablopicasso, nieumiejętna obróbka - widzisz halo i posteryzację na czubkach drzew? Poza tym kadr nieciekawy.
mozer
ok dzieki co do halo to musze popracowac nad obrobka
fatman - Pią 08 Cze, 2012
pablopicasso,
Obiekt nawet dobry ale nad obróbką popracować oj, popracować.
Na plus należy zaliczyć fascynację techniką HDR i chęć do eksperymentowania.
kufel - Pią 08 Cze, 2012
pablopicasso napisał/a: | co do halo to musze popracowac nad obrobka | i nad kadrowaniem też
suchy - Nie 10 Cze, 2012
Witam serdecznie szanownych kolegów-koleżanki
Jest to moje pierwsze zdjęcie na forum. Jako, że wczoraj udało mi się zrobić mam nadzieję ciekawe zdjęcie załączam je po delikatnej obróbce techniką HDR do wglądu
66.
mozer - Nie 10 Cze, 2012
suchy, jest ok, ale ja bym podszedł bliżej - wygląda że można
PS. WItam
suchy - Nie 10 Cze, 2012
Ok dzięki zapamiętam.
PS. Dopiero się uczę więc wszystkie rady biorę chętnie do serca...
hijax_pl - Pon 11 Cze, 2012
suchy napisał/a: | po delikatnej obróbce techniką HDR | Co masz na myśli? I gdzie zniknął kolor?
suchy - Pon 11 Cze, 2012
hijax_pl Nie chciałem uzyskiwać bardzo mocnego efektu HDR. Pisząc po delikatnej obróbce miałem na myśli wyciągnięcie chmur ponieważ były bardzo jasne na oryginalnych fotografiach, oraz rozjaśnienie dołu fotografii. A HDR to jest ponieważ robiłem z 3-ech RAW-ów o różnej ekspozycji.
Kolor natomiast zniknął Bo takie było moje założenie. Dzień był bardzo szary i ponury a łódź krzyczała kolorem czerwonym już z daleka. Chciałem pokazać oraz uwydatnić to co zobaczyłem.
Dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam,
Michał (suchy).
suchy napisał/a: | Nie chciałem uzyskiwać bardzo mocnego efektu HDR. | Aaaaa.. Już rozumiem. Efekt HDR ;) suchy napisał/a: | Pisząc po delikatnej obróbce miałem na myśli wyciągnięcie chmur ponieważ były bardzo jasne na oryginalnych fotografiach, oraz rozjaśnienie dołu fotografii. | No to nie jest delikatna obróbka, tylko standardowa technika. Wobec tego mam pytanie o ekspozycje, które poczyniłeś gdyż na niebie wciąż są przepały...
suchy - Pon 11 Cze, 2012
Wiem Niestety dopiero się uczę.
Ok poprawię swoją terminologię, od teraz będzie to efekt HDR zamiast obróbki.
Ekspozycje, cóż robiłem 3 zdjęcia -1/0/+1 na skali kompensacji ekspozycji nie wiem w tej chwili na jekiej przysłonie oraz z jakim czasem ale mogę tę informację uzupełnić wieczorem. Planuję zakup filtra szarego połówkowego, mam nadzieję iż to rozwiąże mój problem z przepalonym niebem.
suchy napisał/a: | Ekspozycje, cóż robiłem 3 zdjęcia -1/0/+1 |
suchy napisał/a: | Planuję zakup filtra szarego połówkowego, mam nadzieję iż to rozwiąże mój problem z przepalonym niebem. | Polecam Ci zatem poczytać jak stosować technikę HDR.
suchy - Pon 11 Cze, 2012
Ok dziekuję.
raf7775 - Sro 13 Cze, 2012
67.
mozer - Sro 13 Cze, 2012
raf7775, wg mnie to nie jest scena na hdr...
jacekwrrr - Sro 13 Cze, 2012
raf7775,
67. Bardzo fajny HDR
hijax_pl - Sro 13 Cze, 2012
raf7775, rozumiem, że to z jednej fotki?
Z trzech.
maziek - Sro 13 Cze, 2012
Daj na bazylikę.
raf7775, jak składałeś?
Photomatix i ciut lightroom
[ Dodano: Sro 13 Cze, 2012 21:20 ]
maziek,
Akurat, na bazylikę hdr nie robiłem, tylko panoramke, wrzuciłem do adekwatnego działu.
raf7775 napisał/a: | Photomatix i ciut lightroom | A która wersja? Czy też ręcznie usuwałeś duszki?
Photomatix Pro 4.2 (64-bit)
Program usuwał ale fotki składowe były na bardzo krótkich czasach, zdjęcia z ręki, tryb seryjny, bracketing -2, 0, +2
raf7775, to że na krótkich to widzę, ale aparat nie robi zdjęć co 1/4000s i dlatego zastanawia mnie jak wyszli nieporuszeni ludzie. No chyba, że wszyscy z jednej ekspozycji byli wzięci. Dlatego pytam o duszki
maziek - Sro 13 Cze, 2012
"Forum onanistów sprzętowych" ...
Nie ważne co widać, ważne, jak to sfotografowano (moje, nr konta na życzenie).
jacekwrrr - Sro 13 Cze, 2012
maziek napisał/a: | "Forum onanistów sprzętowych" ...
Nie ważne co widać, ważne, jak to sfotografowano (moje, nr konta na życzenie). |
Dobre, dobre popieram kolegę.
raf7775 - Czw 14 Cze, 2012
No, to tak, jak napisałem wyżej.
Duszki się jakoś, nie pojawiły
[ Dodano: Czw 14 Cze, 2012 09:09 ]
68.
fatman - Pią 15 Cze, 2012
raf7775, to już mi się mniej podoba. Poprzednie było lepsze.
Chyba z łapki strzelałeś bo bardzo nieostro wyszło.
No i już się halo pojawia. Niedobrze...
raf7775 - Pią 15 Cze, 2012
Oba z ręki i oba tym samym presetem, drugie bez wyostrzania, celowo chciałem taki sofcik.
mozer - Pią 15 Cze, 2012
raf7775, nie widzisz tego mydła na budynku po lewej? Dla mnie ta Twoja obróbka jest masakryczna, ale co kto lubi...
No i krzywo jest.
raf7775 - Pią 15 Cze, 2012
Ostro miała być fontanna, nie budynki.
Prostowane do podstawy fontanny.
mozer - Pią 15 Cze, 2012
raf7775, może ja mam zeza, ale dla mnie fontanna jest krzywa. Ja rozumiem, że ostrość na fontannę, ale dziwnie to wygląda jak budynki po prawej są jakieś ostrzejsze.
moronica - Pią 15 Cze, 2012
jest krzywo bo fontanna nie jest fotografowana idealnie pod katem prostym. to podstawa powinna lekko leciec to reszta bylaby prostsza. albo po prostu takie centralne symetryczne kadry to robic prezycyjnie jak od linijki
goornik - Wto 19 Cze, 2012
Ja wrzucę coś z kategorii "wnętrzności"
69
ziolopex1 - Wto 03 Lip, 2012
witam jako swiezak wrzuce na poczatek panorame sugestie i podpowiedzi mile widziane
kufel - Wto 03 Lip, 2012
mniej więcej w połowie kadru coś niefajnego sie dzieje, dość wyraźne łączenie i nieostre.
ziolopex1 napisał/a: | witam | witamy
|
|