|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Roczny Nissin 866 za 500zł czy zbierać na nowego canona 430
forsyth - Nie 15 Sty, 2012 Temat postu: Roczny Nissin 866 za 500zł czy zbierać na nowego canona 430 Jak w temacie mam możliwość kupienia rocznego nissina 866 czyli jeszcze rok na gwarancji w świetnym stanie za 500zł. Zbierałem na canona 430 i zastanawiam się czy warto się skusić na nissina? Z tego co poczytałem ten 866 to już całkiem przyzwoita lampa a w tej cenie myślę, że to okazja. No ale ciekawy jestem Waszych opinii
komor - Nie 15 Sty, 2012
A może nowy Di622 Mark II za tę samą cenę co używany 866? Ten 866 co prawda mocniejszy, ale były opinie o ślamazarnym menu itd. Masz możliwość pomacania przed kupnem?
forsyth - Nie 15 Sty, 2012
no z tym macaniem może być problem. Co do Di622 to zastanawiałem się czy da radę w kościele bo mam w rodzinie 2 wesela obskoczyć w czerwcu i dobrze żeby lampa dala radę. Oglądałem 622 ale jak powiedziałem sprzedawcy, że ma dać rade w kościele to się roześmiał. Stwierdził że się przegrzeje na pewno i to nie jest lampa do ostrego focenia ale stwierdził że canon 430 też jest za slaby. 866 to niby professional;) może by dał radę dlatego się nad nim zastanawiam. Albo sprzedawca mi bzdetów naopowiadał co też biorę pod uwagę.
suso - Nie 15 Sty, 2012
Do profesjonalnych zastosowań 866 też sie nie na da . Mam ten model i czasami przy szybkim foceniu mi się przegrzewa i wyskakuję komunikat że muszę chwilę poczekać . Ogólnie to świetna, mocna i tania lampa jestem z niej zadowolony , ale ja nie zarabiam na fotografii i mogę sobie pozwolić na poczekanie paru sekund żeby lampa wystygła. Ale te parę sekund mogą zadecydować o paru ważnych ujęciach np na ślubie .
Co do wolnego menu to trochę przesada , jest co prawda wolniejsze niz w Canonach ale nie aż tak bardzo .
Myślę że jeśli robisz zdjęcia dla siebie to warto kupić nissin 866
Ale jeśli zamierzasz na tym zarabiać to nie baw się pół środki tylko dozbieraj do topowego Canona
forsyth - Wto 17 Sty, 2012
Odpuściłem sobie nissina bo ten model wydaje się być ciekawszy
http://fripers.pl/product...X-do-Canon.html
Tylko czy ta lampa da możliwość synchronizacji z krótkimi czasami naświetlania?
komor - Wto 17 Sty, 2012
forsyth, czytanka:
Yongnuo YN565EX - mini recenzja
Yongnuo YN565EX,NISSIN Di622 II, Canon 430EX II, Canon 580EX.
forsyth - Wto 17 Sty, 2012
Dzięki komor za linki. Widzę że w tym budżecie jaki założyłem YN565EX jest najlepszym wyborem. Brak HSS ale zastanawiam się w jakich sytuacjach bym to HSS wykorzystał. W ostrym słońcu zdjęć nie robię bo mi się nie podobają. Zastanawiam się czy bez HSS da radę zamrozić wodę czy synchronizacja z czasem max 1/200 wystarczy? Może coś na forum by się znalazło o praktycznym wykorzystaniu HSS. Na razie dużo większa moc przemawia za YN 565 w porównaniu do 430 canona. Parę stówek do 430 bym jakoś przebolał gdybym miał pewność że HSS da mi jakieś wymierne korzyści w fotografii portretowej czy makro.
jaad75 - Wto 17 Sty, 2012
forsyth napisał/a: | Zastanawiam się czy bez HSS da radę zamrozić wodę | Jeśli chodzi Ci o spadające krople, to nie.
forsyth napisał/a: | synchronizacja z czasem max 1/200 wystarczy? | Liczy się czas błysku, a nie czas otwarcia migawki. Zresztą wszystko zależy od zastosowania.
forsyth - Sro 18 Sty, 2012
No cóż pozostają krople w makro na kwiotkach i liściach:) Coś systemowego może w przyszłym roku się kupi na razie syn w drodze więc na pieluchy trzeba zbierać:) Zastanawia mnie tylko jakość serwisu gwarancyjnego. Czy ktoś może już miał okazję naprawiać YN? Czy nie było problemów i jak długo to trwało?
jaad75 - Sro 18 Sty, 2012
forsyth, sorry, źle odczytałem, to co sam zacytowałem, myślałem, że pytasz, czy HSS może zamrozić wodę i tu właśnie odpowiedź brzmi nie. HSS to bardzo długi błysk stroboskopowy, a do zamrożenia kropli potrzebujesz jak najkrótszego, więc ta funkcja do tego Ci się akurat nie przyda.
forsyth - Czw 19 Sty, 2012
no i zamówiłem YN565 we fripers. A ktoś używał takiego skarpecianego dyfuzora może.
http://allegro.pl/dyfuzor...2055501034.html
Faktycznie lepszy od zwykłego plastikowego?
jaad75 - Czw 19 Sty, 2012
forsyth napisał/a: | Faktycznie lepszy od zwykłego plastikowego? | Nie sądzę, ale nie używałem... Zasadę działania ma taką samą jak każdy dyfuzor tego typu, czyli świecenie dookólne i wypełnianie dzięki temu własnych cieni światłem odbitym od ścian i sufitów.
|
|